Skip to content

Θα σε βρω στους μπαξέδες!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

 

DSC_2002

Κείμενο: Eli
Φωτογραφίες: Kint

Ο Μάιος, o 5ος μήνας του έτους, κάποιοι λένε πως οφείλει το όνομά του στη νύμφη Μαία, την ομορφότερη από τις Πλειάδες, τις επτά κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης και μητέρα του θεού Ερμή, στον οποίο ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος. Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις λίγες γιορτές, που δεν κρύβουν κάποιο θρησκευτικό λόγο και οι ιστορικές πηγές αποκαλύπτουν πώς είναι ένα έθιμο, που εντοπίζεται από τα βάθη των αρχαίων χρόνων.

Τη Δευτέρα, ξύπνησε νωρίς, μάζεψε την παρέα, μπείτε στο αυτοκίνητο και φύγετε για έναν προορισμό, μακρινό ή κοντινό, δεν έχει σημασία. Η μέρα αυτή, να σε βρει μακριά από τη φασαρία της πόλης. Μια μέρα για τη φύση. Να την ευχαριστήσεις, για όσα απλόχερα σου δίνει.

DSC_2005 copy

Να σταματήσεις στο πρώτο χωράφι που θα βρεις, να περιπλανηθείς και να φτιάξεις μαγιάτικο στεφάνι. Μην πάει το μυαλό σου στο δύσκολο. Για να φτιάξεις στεφάνι, χρειάζεσαι απλά, τα λουλούδια της άνοιξης. Μια βάση από κλαδιά ελιάς, κληματσίδες ή αρωματικό αγιόκλημα. Ρίγανη, θυμάρι, χαμομήλι και παπαρούνες, είναι μόνο τέσσερα από τα πιο εύκολα, μα συνάμα όμορφα στοιχεία, που μπορούν να προστεθούν. Να γελάσεις με την καρδιά σου, να ξαπλώσεις στο ακόμη πράσινο, χορτάρι και να θυμηθείτε με την παρέα σου ιστορίες, που θα λένε πώς γνωριστήκατε.

Έχοντας το στεφάνι ανά χείρας, μπείτε στην πρώτη ταβέρνα που θα βρείτε και χαρίστε το στεφάνι στον ιδιοκτήτη, με την υπόσχεση να το φυλάξει μέχρι τις 24 Ιούνη, και να το κάψει τότε, στις φωτιές του Άη Γιάννη.

DSC_2010 copy

Στον δρόμο τις επιστροφής, να ακούσεις τα αγαπημένα σου τραγούδια, να τα τραγουδήσεις έστω και φάλτσα και στο τελευταίο φανάρι, να βρεις τυχαία τη φωτογραφία της ημέρας.

Θυμήσου πως ο Μάης είναι ο τελευταίος μήνας της άνοιξης, ο μήνας που συμβαίνουν τα μάγια, λίγο πριν χτυπήσουν τα κουδούνια του καλοκαιριού.

Αν μείνεις στην πόλη, κατηφορίζοντας την Βενιζέλου, λίγο πριν την Ερμού, βρίσκεται η στοά Παπαδοπούλου και στο νούμερο 26. Εκεί θα βρεις ένα από τα πιο ιδιότυπα ανθοπωλεία της πόλης. Το “Μη με λησμόνει”, ακολουθώντας την παράδοση του ονόματός του, συνεχίζει εδώ και περίπου 30 χρόνια, να αποτελεί μια μικρή Εδέμ στην πόλη. Μην διστάσεις να σύρεις την ξύλινη πόρτα και να βρεθείς μέσα στο μαγαζί, που μοιάζει να το έχουν φτιάξει νεράιδες.

DSC_2013 copy

Στις φωτογραφίες, δεν αντέξαμε να περιμένουμε να έρθει η Πρωτομαγιά και ζητήσαμε από το “Μη με λησμόνει” να μας φτιάξει ένα μαγιάτικο στεφάνι, 2 μέρες πριν! Η συνέχεια, στους αγρούς!

ΥΓ. Ο τίτλος του κειμένου αποτελεί χαλαρή παράφραση του τραγουδιού “Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες“, του Ηλία Ανδριόπουλου, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.

 

*Μη με λησμόνει
λουλούδια δεμένα με τέχνη

Θεσσαλονίκη
Καρύπη 31 (στοά Ερμείον)
Παπαδοπούλου 23
Εδέσσης 6
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 267225
Ιστοσελίδα: http://mimelismoni.com/

Loading...
Το OFFSIDE Festival επιστρέφει με τις σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές ιστορίες!
Κλαίρη Καραπιδάκη: Όλοι οι άνθρωποι χορεύουν με την ψυχή τους!