Skip to content

Το Ypsilon ήρθε για να μείνει!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης

Στον αριθμό πέντε της οδού Εδέσσης βρίσκεται το παλιό Κίρτζι Χαν, ένα διατηρητέο κτίσμα του 1870. Στα 150 χρόνια ζωής του γνώρισε πολλές χρήσεις, αλλά πλέον, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. Το κεφάλαιο Ypsilon!

«Το πιο βασικό για εμάς είναι το στοιχείο της εξωστρέφειας» τόνισε ο Γιάννης Μπαλαφούτης, καθώς μας ξεναγούσε στο χώρο.

Ξετυλίγοντας το πέπλο μυστηρίου γύρω από το νέο «πετεινάρι» στα Άνω Λαδάδικα, ανακαλύπτουμε ένα βήμα δημιουργικής ποικιλότητας, τόσο ευέλικτο ώστε να τον χρησιμοποιείς όπως σου ταιριάζει. Προσφέρει καφέ, απαλλαγμένο από την ταμπέλα της καφετέριας. Σερβίρει ψαγμένα πιάτα, χωρίς να είναι εστιατόριο. Κερνάει σφηνάκια, αλλά δεν είναι άλλο ένα μπαράκι. Είναι το Ypsilon! Ένας ιδιαίτερος χώρος του δημιουργήθηκε με φροντίδα από μια αληθινή παρέα, με στόχο να αποτελέσει μια ζωντανή κοιτίδα, που θα παράγει ιδέες, πολιτισμό και φρέσκα πράγματα στην για την πόλη.

0I4A4101

«Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ιστό, που θα είναι σε θέση να προσφέρει στην ευρύτερη κοινότητα» τονίζει ο Γιάννης Μπαλαφούτης, εκπροσωπώντας όλη την ομάδα.

Έτσι, το Ypsilon εγκαινιάζεται ως πολυχώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας που στο πολύ προσεχές μέλλον θα φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας, καθώς κι δρώμενα από διάφορες εκδηλώσεις, όπως τα Δημήτρια ή την Biennale Σύγχρονης Τέχνης.

Ένα σύγχρονο hotspot δικτύωσης, που μοιάζει με πολύβουη κυψέλη. Ένας άνετος χώρος εργασίας χωρίς περιορισμούς. Ένα ανοικτό κάλεσμα προς τους δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης, οι οποίοι χρειάζονται ένα πεδίο για να εξελίξουν την δυναμική τους.

0I4A4052

Βασική επιδίωξη της ομάδας είναι να συνδυάσει και τον εμπορικό χαρακτήρα της γειτονιάς του Φραγκομαχαλά. Έτσι, στο ισόγειο θα λειτουργεί ένα κατάστημα το οποίο θα εκθέτει και θα πουλά χρηστικά αλλά και ντιζαϊνάτα αντικείμενα, που θα φέρουν την επωνυμία του Ypsilon και των συνεργατών του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Όσο για τον πρώτο όροφο, μέλει να αποτελέσει γέφυρα με το παρελθόν του κτηρίου ως χάνι, φιλοξενώντας ταξιδιώτες κι εναλλακτικούς επαγγελματίες, σε ειδικά διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους.

Φυσικά, το γεγονός πως πρόκειται για ένα διατηρητέο του 19ου αιώνα, απαιτούσε εγκεκριμένη μελέτη των υπηρεσιών που προστατεύουν το κτήριο από παρεμβάσεις που θα τραυμάτιζαν την παραδοσιακή του αισθητική.

0I4A4086

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν λειτουργικές αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε, καθώς κάποια πράγματα έγιναν καλύτερα από ότι τα φανταζόμασταν» υπογράμμισε ο Γιάννης Μπαλαφούτης.

Η ιδιαιτερότητα του κτιρίου και η παλαιότητά του αναδεικνύονται μέσα από τις αντιθέσεις της βιομηχανική αισθητική στο εσωτερικό, με τις καθαρές επιφάνειες και τις σύγχρονες λεπτομέρειες, τις οποίες η ομάδα του Ypsilon αποφάσισε να τονίσει. Ο μινιμαλισμός και ευγένεια ξεπηδούν από την σε πρωτότυπη διακόσμηση. Όλα δένουν αρμονικά και συνθέτουν ένα χαλαρό περιβάλλον, που αποπνέει σεβασμό για το παρελθόν κι ευθύνη για ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον.

Find Ypsilon on: 
facebook.com/ypsilonproject
instagram.com/ypsilon
T. 231 053 0480

 

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Mahalo, όπως ευγνωμοσύνη, καλώς ήρθες, καλή όρεξη!
Το Cin Cin ήρθε και μας κακομαθαίνει!