Skip to content

Η @surtuko μας προτείνει τις αγαπημένες της ρετσίνες για την Καθαρά Δευτέρα!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Λίγα λόγια για την @surtuko:

Η Μαριάννα Γκιτσάκη (aka #surtuko), δεν είναι μία ακόμη food blogger… Κουβαλάει το παρατσούκλι «λιχούδω» και «σουρτούκω» από την παιδική ηλικία, αφού από τότε οι γονείς της είχαν καταλάβει ότι το χόμπι της ήταν να «γυρνάει» και να δοκιμάζει! Τα πράγματα σοβάρεψαν μέσα στην πρώτη καραντίνα, όταν αποφάσισε να δημιουργήσει “low budet” συνταγές αφού είχε σταματήσει και από την έως τότε δουλειά της!

Πλέον διατηρεί ένα από τα πιο “hot profile” σε Instagram & Tik Tok, χαρίζοντας στους ακολούθους της συνταγές “out of the box”, κάνοντας τα «αδιάφορα» ρεβίθια και το «βαρετό» σπανακόρυζο- γαστρονομική εμπειρία! Είναι ότι πιο «2024» μπορείς να βρεις στα ελληνικά social, δίνοντάς μας έμπνευση και boost να μπούμε και εμείς στην κουζίνα και να μεγαλουργήσουμε!

Πέρα όμως από την αγάπη της προς την κουζίνα, της αρέσει να δοκιμάζει και κρασιά που τα συνδυάζει με τις μοναδικές δημιουργίες της. Πιο συγκεκριμένα, αγαπάει ιδιαιτέρως την οινοποίηση ελάχιστης παρέμβασης ενώ λατρεύει να δοκιμάζει ετικέτες που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη! Αν την ρωτήσεις την αγαπημένη της ελληνική ποικιλία, σίγουρα θα σου απαντήσει το «συμπατριώτη» Ξινόμαυρο, ενώ δεν «τρελαίνεται» με την πολλή ζάχαρη στο κρασί…

Εμείς την συναντήσαμε και της ζητήσαμε να μας προτείνει τις αγαπημένες της ρετσίνες για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας:

Nature Amphore

Tetramythos Winery, Ροδίτης, Αχαΐα

Από ένα οινοποιείο με κρασιά – αστέρια, η ρετσίνα δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό. Φυσική και βιολογική, από τα βουνά των Καλαβρύτων. Φινετσάτη και λουλουδάτη όσο χρειάζεται για να αρέσει στους πάντες, και αρκετά όξινη για να ξεπλύνει τα πάντα. Από τις πιο safe επιλογές μου σε μεζεδοπωλεία, ειδικά με ψάρια και αλίπαστα.


Βοριάς και Ήλιος Orange Ρητινίτης

Οινοποιείο Μαρκόγιαννη, Ροδίτης

Μία “new age” ρετσίνα που μπλέκει υπέροχα δύο από τις πιο χαρισματικές ελληνικές ποικιλίες. Αρώματα από άγουρα πυρηνόκαρπα και λευκά άνθη στολίζουν ευγενικά την υπάρχουσα οξύτητα και την μακρά επίγευση. Αν και άκρως ελληνική, αγαπά πολύ την Νότια Αμερική και τα πεντανόστιμα πιάτα της. Καυτερές σάλτσες πάνω σε φυτική ή ζωική πρωτεΐνη είναι ένας «σίγουρος» συνδυασμός.


Κόδρα Ρετσίνα

Οινοποιείο Νικολού, Σαββατιανό, Αττική

Μηδενικών παρεμβάσεων, orange, θολή, σκουρόχρωμη, με καφετί ίζημα, και από τις πιο εκρηκτικές γεύσεις . Μια ρετσίνα που σίγουρα δεν είναι για όλους. Αλλά αν έχεις μυηθεί στα φυσικά κρασιά, και θέλεις κάτι τέρμα έντονο, αξίζει τουλάχιστον μια δοκιμή. Αν όχι, μπορείς να πας σε πιο ήπιες προτάσεις από το ίδιο οινοποιείο που φημίζεται για τις ρετσίνες τους, όπως την Botanic.


Αώτον Ρετσίνα

Οινοποιείο Αώτον, Σαββατιανό- Ροδίτης, Αττική

Δεν θα σε πάω στην ροζέ Lola, που είναι μια λώλα, γιατί δε νομίζω ότι αντέχει δεύτερη τέτοια η λίστα. Αλλά θα πάμε σε μια safe, μία από τις πιο καλοφτιαγμένες και φινετσάτες ρετσίνες εκεί έξω, με απαλά και καθαρά αρώματα, μυρωδιές από βότανα, και φρέσκια γεύση που διαρκεί. Τέλειο ταίρι για όποιο μεζεδάκι κι αν βάλεις δίπλα, όσο φίνο ή έντονο κι αν είναι.


Αφρός Κεχρή

Οινοποιείο Κεχρή, Ροδίτης, Θεσσαλονίκη

Η πρώτη ρετσίνα νέας γενιάς που δοκίμασα στην “ώριμη” μου φάση, και αυτή που με έκανε να αλλάξω γνώμη για τις ρετσίνες. Δροσερή, γαργαλιστική, φρέσκια, με απαλό αφρισμό, και αυτή την ευχάριστη αίσθηση σα να καθαρίζει το στόμα, όπως θα έκανε ένα αναψυκτικό. Θα συνοδεύει πάντα τον μπακαλιάρο σκορδαλιά μου.

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
«Kοκκινέλια» X French cuisine: To πιο γευστικό δείπνο της άνοιξης στην Θεσσαλονίκη!
Η απαραίτητη «Μαλαγουζιά-list» για την φετινή άνοιξη!