Skip to content

Πείνασες; Το Speakeasy Floor έχει νέο cocktail menu!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Πάει καιρός από τότε που τα cocktail που έπινες στα ελληνικά bar -και όχι μόνο- δεν είναι πια ίδια. Η διαδικασία παρασκευής τους έχει αλλάξει, αφήνοντας πίσω εδώ και καιρό κάθε είδους «μπιχλιμπίδι» που συνήθιζες να βρίσκεις στο ποτήρι σου με κάθε παραγγελία. Απαιτεί τεχνογνωσία, πειραματισμό και σίγουρα φαντασία για να δημιουργείς κάθε φορά κάτι νέο.

Το Speaskeasy Floor, μικρό αδερφάκι τουThe Blue Cup που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του για τη νέα σεζόν, είναι ένα από τα πρώτα bar της πόλης που μας μύησε σ’ αυτόν τον καινούριο κόσμο του cocktail και φέτος, επέστρεψε για να παρουσιάσει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Food For Thought ή αλλιώς Τροφή Για Σκέψη, αυτό είναι το νέο concept του φετινού καταλόγου κι έχει πολλά να μας πει.

Εμπνευσμένο από την παγκόσμια γαστρονομία, περιλαμβάνει 8 cocktail όπου το καθένα είναι συνδεδεμένο με γνωστά -ή άγνωστα για κάποιους- φαγητά από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ένα δύσκολο project που ο στόχος ήταν εξ αρχής το κάθε ποτό να σου θυμίζει ένα πιάτο από τις κλασικές κουζίνες του κόσμου.

Μία signature λίστα, όπου δίνετε η επιλογή στον επισκέπτη να τη δοκιμάσει και ολόκληρη μέσα από ένα Degustation Menu, πράγμα που ακούγεται πραγματικά ενδιαφέρον ως εμπειρία. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει ένα welcome drink, τρία ορεκτικά, δύο κυρίως και δύο επιδόρπια!

Εμβαθύνοντας περισσότερο στη φετινή signature λίστα του Speakeasy Floor, ανακαλύπτουμε πως οι bartenders χρησιμοποιούν όλα τα υλικά και δημιουργούν ζωμούς που εντάσουν μέσα στις συνταγές των cocktail ή μαγειρεύουν απευθείας αυτά τα υλικά με την αλκοολική βάση, δημιουργώντας απευθείας ένα νέο τελικό προϊόν.

Πρώτη στη λίστα βρίσκουμε μια επιλογή που θα σου θυμίσει μια Ποικιλία Τυριών με Σταφύλι και Τσίπουρο σε συνδυασμό μ’ έναν αφρώδη οίνο. Δεύτερο ποτό είναι τα -γνωστά και αγαπημένα σε όλους- Γεμιστά, ως μία από τις προτάσεις των ορεκτικών, μία εκδοχή του γνωστού vodka martini που σερβίρεται σε δύο εκδοχές που θυμίζουν είτε την ντομάτα, είτε την πιπεριά. Το τρίτο ποτό είναι ένα long drink που έχει ως βάση το gin και είναι εμπνευσμένο από μία Σαλάτα Παντζαριού με χαρακτηριστικά από κηρούς καρπούς, ξινόγαλα και βότανα. Συνεχίζοντας, δοκιμάσαμε το τελευταίο ορεκτικό και συγκεκριμένα ένα twist του κλασικού cocktail gimlet με βάση το gin, που βασίζεται σε μία Ιαπωνική Σούπα, ενώ περιλαμβάνει αρκετά ιωδιούχα στοιχεία.

Έπειτα, στα κυρίως, συναντούμε μία τολμηρή επιλογή με βάση την τεκίλα, αρωματισμένο με Βοδινό Κρέας και Kimchi κόκκινου λάχανου με τσίλι, ενώ η δεύτερη επιλογή είναι ένα εξαιρετικό cocktail που συνδυάζει τη Γαρίδα με Κολοκύθα και Βασιλικό, ενώ έχει ως βάση έναν συνδυασμό από αγροτικό και βιομηχανικό ρούμι. Δύο τύποι, το λευκό ρούμι, βιομηχανικού τύπου, με βάση τη μελάσσα και το rhum agricole (αγροτικό ρούμι), φτιαγμένο από τον φρέσκο χυμό των ζαχαροκάλαμων. Ναι, ακούγεται περίεργος ο συνδυασμός, αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Τέλος, «περνώντας στο γλυκό», συναντούμε ένα rum-fashion Banoffee, με έντονα στοιχεία μπισκότου και καραμέλα, ενώ το τελευταίο και όγδοο ποτό είναι μια Μηλόπιτα, ένα υπέροχο highball με ουίσκι.

Τον κατάλογο επιμελήθηκε όλη η ομάδα, αποτελούμενη από 4 άτομα στα δύο bar The Blue Cup και Speakeasy Floor,που μας έχουν αποδείξει εδώ και πολύ καιρό πως η δημιουργικότητα είναι -σίγουρα- ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Συγκεκριμένα, πίσω από τη μπάρα συναντάμε τους Ιωσήφ Μαυρίδη, Αποστόλη Πασσιά, Αλέκο Καραγιαννίδη και Νίκο Αδαμάκο, που αν βρεθούν μπροστά σου, θα σε συμβουλεύαμε να τους αφήσεις να προτείνουν αυτοί ποιο θα είναι το επόμενο ποτό που θα δοκιμάσεις.

Έχοντας ως αρχή την zero waste φιλοσοφία, οι bartenders δεν πετάνε σχεδόν τίποτα, ενώ χρησιμοποιούν σχεδόν ό,τι υλικό έχουν στην παραγωγή ή το σερβίρισμα ενός ποτού. Μία τάση που αφορά τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία, υποστηρίζεται από πολλά bar το τελευταίο διάστημα και που το προσωπικό του μαγαζιού εφαρμόζει καθημερινά και με διάφορους τρόπους εδώ και αρκετό καιρό.

Και κάπου εδώ, νομίζω είπαμε αρκετά για να καταλάβεις πως το Speakeasy Floor είναι ένα από τα bar της πόλης που αξίζει να επισκεφθείς.

AUTHOR

Λάζαρος Αλληλόμης

Ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Κάνει ό,τι κάνει, επειδή πιστεύει πως, πάντα, το καλό πρέπει να προβάλλεται. Δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;», και χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Loading...
Η πρώτη έκθεση φυσικών κρασιών έγινε και «Φυσικά» ήμασταν εκεί!