Skip to content

Κρασί για τις γιορτές; Συνδυασμοί πέρα από τα συνηθισμένα για το γιορτινό τραπέζι!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Είναι Δεκέμβριος, o πιο γιορτινός μήνας του έτους! Από τη μία στολισμένοι δρόμοι, λαμπιόνια, γιρλάντες και γεμάτα σπίτια με οικογένεια και φίλους. Από την άλλη, μυρωδιές κανέλας, πορτοκαλιού και γαρύφαλλου που συνθέτουν ένα cozy σκηνικό. Όπως και να ‘χει, αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από τα πληθωρικά φαγοπότια, ενώ είναι και ο μήνας που στατιστικά καταναλώνουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού.

Η περίοδος των εορτών είναι συνυφασμένη με μεγάλα τραπέζια που ξεχειλίζουν από κάθε λογής εδέσματα. Πολύχρωμες σαλάτες, λιπαρά και πιπεράτα τυριά και αλλαντικά, με τα κυρίως να είναι από μυρωδάτα κυρίως πιάτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα και κόκκινο κρέας, μέχρι καλομαγειρεμένα μανιτάρια.

Παράλληλα, τα γλυκά την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν την τιμητική τους! Εκτός από τους πάντα αγαπημένους κουραμπιέδες και μελομακάρονα, πολλά άλλα εδέσματα κατακλύζουν το γιορτινό τραπέζι.

Σε κάθε περίπτωση, το κρασί είναι πάντοτε εκεί σε αφθονία να συνοδεύσει οποιαδήποτε επιλογή μας! Τί κρασί να επιλέξεις όμως για το γιορτινό τραπέζι; Ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις; Τί πρέπει να προσέξεις για να μεγιστοποιήσεις τη γευστική σου εμπειρία;

Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι στην απόλαυση δεν υπάρχουν κανόνες! Όντως υπάρχουν μερικοί συνδυασμοί φαγητού-κρασιού που θα μεγιστοποιήσουν την ευχαρίστηση στο στόμα, χωρίς ωστόσο να είναι θέσφατο. Είναι ένα παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ φαγητού και κρασιού, που κανείς από τους δύο δεν πρέπει να εξουδετερωθεί, αλλά ούτε και να επισκιάσει τον άλλον!

Αν για παράδειγμα θα επέλεγες ένα τραπέζι που κυριαρχεί το κοτόπουλο, η γαλοπούλα ή φυτικές πρωτεΐνες, υπάρχουν διάφορες επιλογές που θα μπορούσες να έχεις. Ένας Ροδίτης ή μία Κυδωνίτσα με μαλακή οξύτητα θα ήταν η ιδανική λευκή επιλογή για ένα ελαφρύ φιλέτο. Αν από την άλλη, ακολουθήσουμε την παράδοση και οδηγηθούμε στη γεμιστή γαλοπούλα με αλμυρά και γλυκά συστατικά, σίγουρα θα μπορούσες να «παίξεις» ακόμη περισσότερο. Ένα «ευγενικό» ερυθρό Pinot Noir, ένα ζωηρό Λημνιό ή ένα γεμάτο ροζέ από Ξινόμαυρο ή Syrah θα έκανε υπέροχο match!

Παράλληλά, ζούμε σε μία χώρα που το κόκκινο κρέας είναι μία επιλογή για πολλούς στα γιορτινά τραπέζια. Εκεί, θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι το πολυδύναμο Ξινόμαυρο ή το πανταχού παρόν Cabernet Sauvingon είναι μονόδρομος! Ή μήπως όχι;

Η αλήθεια είναι ότι ο κανόνας κρέας με κόκκινο και ψαρί με λευκό, τείνει να φαντάζει πλέον μέρος της ιστορίας! Σίγουρα ένα καλοψημένο χοιρινό με πολλά μπαχαρικά θα ταίριαζε με μία τανική ερυθρή ποικιλία όπως το Merlot ή την ξηρή Μαυροδάφνη, αλλά όχι μόνο. Μία Σαντορίνη με τα απαράμιλλα αρώματα, ένα παλαιωμένο Chardonnay ή ένα γεμάτο Viognier θα ήταν μία εξίσου υπέροχη επιλογή!

Οι φυσαλίδες πάνε υπέροχα στα γιορτινά καλέσματα! Μία καθαρόαιμη Champagne θα άνοιγε ή θα έκλεινε εξαιρετικά το γιορτινό τραπέζι! Για τους πιο τολμηρούς και τους λάτρεις των αμνοεριφίων, θα εκπλαγούν με το πόσο καταπληκτικό «match» κάνουν τα αρνίσια παϊδάκια με την γαλλική σαμπάνια!

Ο ελληνικός αμπελώνας ωστόσο, μας επιφυλάσσει και αυτός πολλές επιλογές. Ένας λευκός αφρώδης από το ακριτικό Αμύνταιο θα έδενε εξίσου με πολλές αλμυρές επιλογές. Μία ροζέ ξηρή ή ημίξηρη εκδοχή του, επίσης θα συνδυαζόταν τέλεια με το επιδόρπιο αλλά και την γαλοπούλα με την πληθωρική μεικτή γέμιση από γλυκά, αλμυρά και ξινά υλικά της!

Ακόμη, αν σου αρέσουν περισσότερο τα πιο γλυκά αρώματα-γεύσεις, θα περάσεις το ίδιο καλά με μία ημίξηρη ή ημίγλυκη ερυθρή και ροζέ πρόταση! Μία πλήρης σαλάτα με κάποια λευκή πρωτεΐνη ή ακόμη και μ’ ένα καραμελωμένο ψητό, θα εξέπληττε ευχάριστα τους γευστικούς σου κάλυκες, ειδικά σε συνδυασμό με ένα ροζέ ημίξηρο. Όσον αφορά τα πολυπόθητα γλυκά του γιορτινού τραπεζιού, ένας λιαστός οίνος από την νησιωτική Ελλάδα θα ολοκλήρωνε καταπληκτικά την εμπειρία σου!

Όπως και ν’ έχει, τα Χριστούγεννα είναι -μάλλον-  «the most wonderful time of the year». Ο ελληνικός και διεθνής αμπελώνας είναι εκεί και σου επιφυλάσσει αμέτρητες επιλογές για να γευτείς, ειδικά σε μία περίοδο που από τη φύση της είναι πληθωρική και εύθυμη! Ό,τι κι αν τελικά επιλέξεις για να ολοκληρώσεις τη γευστική σου εμπειρία, είναι σίγουρο ότι δε χρειάζεται να δυσκολευτείς.

Σκέψου «ανοιχτά», αναζήτησε κι εμπιστεύσου τους επαγγελματίες του χώρου που θα σου προτείνουν συνδυασμούς και πέρα από τα συνηθισμένα. Δεν είναι μία περίοδος που χωρά περιορισμούς, μακροσκελείς σκέψεις και απαράβατους κανόνες. Χωράει μόνο ωραίες παρέες από αγαπημένους ανθρώπους, νόστιμα φαγητά, πολλά γλυκά, επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί από τον ελληνικό ή το διεθνή αμπελώνα και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει σίγουρα, εντός ή εκτός «κανόνων» του food pairing!

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Χριστούγεννά γεμάτα γεύση στην Έπαυλη Μαρόκκου.
H νέα Αγορά Μοδιάνο άνοιξε τις πόρτες της!