Skip to content

«Bientôt, όχι μια ακόμη κάβα»

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

 

DSC_0011

Κείμενο: Eli
Φωτογραφίες: Ηρακλής Νικολαΐδης

Είναι Πέμπτη απόγευμα και περπατάς την Προξένου Κορομηλά, προς το τέλος της. Έχει ήλιο ακόμη και στα ακουστικά σου, παίζει το “never tear us apart”, των INXS. Στρίβεις αριστερά, στην Μοργκεντάου, την ώρα που ακούγεται ο στίχος “…but if I hurt you, Id make wine from your tears”. Και κάπως σαν παιχνίδι της τύχης, το βλέμμα σου πέφτει πάνω στον βεραμάν τοίχο, με την λευκή πινακίδαBientôt, wine. Από τα μεγάλα παράθυρα, διακρίνεις ξεκάθαρα την επιτοίχια κάβα. Απέναντι, στο παραλληλόγραμμο τραπέζι, μια παρέα δοκιμάζει κρασιά.

Το βελάκι σου δείχνει ξεκάθαρα τι πρέπει να κάνεις. Δεν έχεις, παρά να χτυπήσεις το κουδούνι αυτής της γωνιακής πολυκατοικίας. Μια μικρόσωμη κοπέλα, με καστανά μαλλιά, σου ανοίγει χαμογελαστή την πόρτα και είναι σαν να σε υποδέχεται σπίτι της. Ένα σπίτι ιδιαίτερο, πολύ φωτεινό, και με πολλά κρασιά.

DSC_0128Κρασιά, που χαρακτηρίζονται από 3 λέξεις. Ισοροπία, έκφραση και χαρακτήρας. Είναι αντιπροσωπευτικά ενός τόπου, μιας ποικιλίας, της ιδιοσυγκρασίας του παραγωγού. Η παρέα φαίνεται ήδη να έχει ανοίξει μπουκάλια προς δοκιμή “ ζωηρά”, με “good vibes”, όπως χαρακτηριστικά σου λένε.

Το Bientôt είναι μία κάβα, ένα “wine shop, to take away wines’’, αλλά και ένας χώρος για το κρασί, όπου μπαίνοντας, ανακαλύπτεις, δοκιμάζεις, μαθαίνεις, συνομιλείς. Διαπιστώνεις εύκολα, πως πάντα θα υπάρχει στο τραπέζι ένα μπουκάλι ανοιχτό, ώστε να γνωρίσει κανείς, είτε μόνος, είτε με παρέα, το αυθεντικό του περιεχόμενο. Ένα μπουκάλι κρασί λειτουργεί ως στοιχείο πολιτισμού και ο χώρος είναι διαμορφωμένος, έτσι ώστε να προσκαλεί το κοινό της πόλης σε “γευσιγνωσίες”, εκδηλώσεις και συνέργειες.

DSC_0195Οι ιδιοκτήτες αυτού του ιδιότυπου χώρου ταξίδεψαν, δοκίμασαν, γνώρισαν οινοπαραγωγούς από όλη την Ελλάδα και αποφάσισαν να φέρουν τη δουλειά τους στη Θεσσαλονίκη. Με γνώμονα επιλογής την αναλογία ποιότητας / τιμής ή αλλιώς, απόλαυσης / τιμής, εστίασαν στην ισορροπία της γεύσης, στην καθαρότητα και αυθεντικότητα. Η πρόταση τους, προβάλλει την ποικιλομορφία και το βασικό τους μότο είναι “κρασιά όμορφα, γιατί διαφορετικά”. O χώρος, η διάθεση και η γνώση τους διατίθενται για την οργάνωση ξεχωριστών βραδιών, γύρω από ένα ποτήρι κρασί, συνοδευόμενο από τοπικά προϊόντα.

Τα ακουστικά σου κρέμονται στους ώμους, αλλά το τραγούδι συνεχίζει να παίζει και σκέφτεσαι πως αν κάποιος έκανε κρασί από δάκρυα, σίγουρα θα ήταν λευκό. Η παρέα δίπλα μιλάει με ενθουσιασμό και δεν διστάζεις να τους ρωτήσεις τι πίνουν, αφού άμεσα σου προσφέρουν ένα ποτήρι. Εκπλήσσεσαι με τον τίτλο, αλλά δεν περίμενες κάτι λιγότερο. “Τα δώρα του Διονύσου”, είναι Σιδερίτης του 2014, από την αχαϊκή οινοποιία Παρπαρούση. Το χρώμα του στο ποτήρι είναι σχεδόν διάφανο, με ελαφριές, χρυσές ανταύγειες. Ωστόσο, λόγω της μακράς και αργής ωρίμανσής του, είναι δομημένο με βάθος. Φρέσκα άνθη και φρούτα, όπως αχλάδι στην μύτη, δροσερό με όμορφο γύρισμα του φρούτου στο στόμα, ορυκτότητα, πέτρα, ένταση και διάρκεια, ενώ κοστίζει μόλις 9 ευρώ.

DSC_0054

Φεύγεις, κρατώντας στην χάρτινη σακούλα, το ροζέ του αδερφάκι, εν ονόματι “Petit Fleurκαι χαμογελάς καθώς συνειδητοποιείς, πως το όνομα «Bientôt» δεν επιλέχθηκε τυχαία. Σημαίνει το πόσο “σύντομα” θα επιδιώξεις να στρίψεις στην Μοργκεντάου και να χτυπήσεις το κουδούνι της βεραμάν πολυκατοικίας. Ένα (τουλάχιστον) μπουκάλι κρασί, θα σε περιμένει να το δοκιμάσεις και να το αγοράσεις!

υγ. Στην κάβα, θα βρείτε κρασιά που ξεκινούν από 5 ευρώ.

Πληροφορίες:
Μοργκεντάου 5
Τηλ: 2310 253781
Mail: [email protected]
Facebook page: https://www.facebook.com/bientotwine

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη: 10.30-15.00 | 17.00-21.00
Τετάρτη: 10.30-15.00
Πέμπτη: 10.30-15.00 | 17.00-21.00
Παρασκευή: 10.30-15.00 | 17.00-21.00
Σάββατο: 11.00-18.00
Κυριακή- Δευτέρα: Κλειστά

 

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Το Art House Gallery Bar έχει πάθει καλοκαίρι!
To «Fore Play» είναι το καλύτερο sports cafe της Θεσσαλονίκης!