Skip to content

Baba Goes North. Η απόβαση του Baba Au Rum στη Θεσσαλονίκη.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης

Τέτοια εποχή, συνήθως, στα σχολεία ετοιμάζονται για την καθιερωμένη πενθήμερη εκδρομή. Ξέρεις, αυτή που περίμενες να συμβούν όλα, έκανες σχέδια μήνες πριν και σου έχει αφήσει χρόνια μετά, ιστορίες να διηγείσαι. Μάλλον κάτι τέτοιο σκέφτηκε ο Θάνος Προυναρούς και η ομάδα του στο «Baba Au Rum», όταν αποφάσισαν να στήσουν ένα pop up bar, στη Βαλαωρίτου. Για πέντε μόνο μέρες, μέχρι και το Σάββατο 9 Απριλίου, το βραβευμένο μπαρ της Αθήνας, θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, σε έναν χώρο που δημιουργήθηκε από το μηδέν και λογικά το πρωί της Κυριακής, θα “αυτοαναφλεγεί” ως άλλος φοίνικας.

Στη Συγγρού 3, εκεί που χτυπάει ακόμη ο νυχτερινός παλμός της πόλης, ο Baba ήρθε με τα εκλεκτά παιδιά του. Με τη μεγαλύτερη συλλογή ρούμια από όλο τον κόσμο, εμπνευσμένα cocktails και εξωτικά πιάτα.

IMG_0303

Τρίτη βράδυ, ανέβηκα τις σκάλες, κάθισα στην άκρη του μπαρ και αποφάσισα να πάω τη σχέση μου με το ρούμι ένα βήμα παρακάτω από το “Havana μαύρη, με στημένο λεμόνι”. Εμπιστεύτηκα τον Φαίδωνα Παπακωνσταντίνου και ξεκίνησα με το «Mount Gay XΟ», ένα από τα παλαιότερα ρούμια του κόσμου, από τα νησιά Μπαρμπάντος. Το δεύτερο, το πρότεινε ο Ηλίας Στεργιόπουλος και για να είμαι ειλικρινής, με “έριξε” με τη χώρα προέλευσης του. «Plantation», από ένα μικρό νησάκι της Καραϊβικής, την Αγία Λουκία ή αλλιώς “Ελένη της Δύσης”. Γεύση καθαρή, που όσο έμενε στα χείλη και στον ουρανίσκο, έκανε όλο και πιο αισθητή τη δυναμική της. Πλανεύτρα σύντροφος, η σοκολάτα. Μην αντισταθείς σε μια γερή δαγκωματιά από τη Valhrona, που θα συνοδεύει το ρούμι σου.IMG_0256

Η μουσική, τα ποτά, τα χαμόγελα, τα “καλώς ήρθατε” και οι αγκαλιές με κράτησαν εκεί, να σκέφτομαι πόση τρέλα, αλλά και μεράκι, χρειάζεται για να φτιάξεις έναν τέτοιο χώρο, σε τόσο σύντομο, αλλά και για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Τη σκέψη μου διέκοψε ο Σταμάτης, παραγγέλνοντας μάλλον τα best seller cocktails. Το «Baba au Rum», το «signature cocktail», ένα ισορροπημένο και πολύπλοκο «daiquiri», με umami χαρακτήρα και αρώματα βανίλιας, γλυκού σέρι, ξύλου, λάιμ, βασιλικού και άλλων βοτάνων. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το ρούμι «Barcelo Imperial», από τον Άγιο Δομίνικο. Το δε «Spicy Baba no. 7» περιέχει παλαιωμένο ρούμι, από τα νησιά Τρινιδάδ και Τομπάκο, και συνδυάζεται με τζίντζερ, γλυκά μούρα και ξινό λάιμ. Πικάντικο και εντυπωσιακό, με ενημέρωσαν πως δικαιώνει τη θέση του στα πιο αγαπημένα, σταθερά από το 2010.

IMG_0249

Ο χώρος, τη διαμόρφωση του οποίου επιμελήθηκε ο Δημήτρης Ραΐδης, είναι απρόσμενα οικείος. Δυο ξύλινα μπαρ, με τα παραταγμένα σκαμπό, μεγάλη ψηλοτάβανη σάλα, ένας καναπές ανάμεσα σε φίκους, μπροστά από τον σκούρο πετρόλ τοίχο, και η χαρακτηριστική πολύχρωμη λουλουδάτη ταπετσαρία, έχουν βρει τη θέση τους, σαν να βρίσκονταν εκεί από πάντα, δημιουργώντας μια όαση στην γκροτέσκα μονοτονία της καθημερινότητας.

Κάποτε, που μιλούσα περισσότερο σε αυτούς που δούλευαν πίσω από την μπάρα, η κλασική μου ερώτηση ήταν του στυλ “πού επιλέγουν να πιουν το ποτό τους στην Αθήνα”. Αυθόρμητα, θυμάμαι τους περισσότερους να αναφέρουν το «Baba au Rum» και το θρυλικό «7 Jokers». Η λίστα μπορεί να εμπλουτίζεται με νέες αφίξεις, αλλά κάποια πράγματα διατηρούνται σταθερά ως άλλες αξίες.

“Save the night, support nice bars”, λέει σε έναν τοίχο ο μυστήριος Baba και θα τον εμπιστευτώ, τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες, που θα βρίσκεται εδώ.

Baba Au Rum, Pop Up Bar
Συγγρού 3, Θεσσαλονίκη (πάνω απο το Picadilly)
5-9 Απριλίου 2016
Facebook event

AUTHOR

Έλενα Χαραλαμπίδου

Ξεκίνησε να βλέπει θέατρο, σε όχι και τόσο μικρή ηλικία, αλλά της άρεσε κι ένα βράδυ, που είχε πιει μερικά τζιν παραπάνω, ένας φίλος την ρώτησε γιατί δεν γράφει όλα αυτά που σχολιάζει μετά από κάθε παράσταση.

Loading...
The Cocktail Project στη Στοά Soulbar | Vodka Week!
2 Concept Store: τα δύο μυαλά πίσω από μια πρωτοποριακή ιδέα!