Skip to content

2 Concept Store: τα δύο μυαλά πίσω από μια πρωτοποριακή ιδέα!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Κατερίνα Μποτζώρη

Στην οδό Ιουστινιανού 6, θα συναντήσεις ένα μαγαζί, όπου εναρμονίζονται δύο θεωρητικά ασύνδετοι τομείς, ο καφές και η πώληση επίπλου. Ο λόγος για το «2 Concept Store», το μαγαζί με τα δύο επίπεδα, τα δύο concepts και τα δύο μυαλά που κρύβονται πίσω από αυτή την πρωτοποριακή ιδέα. Ο Νίκος Ιωσήφ και ο Χρήστος Σέλλας είναι το δίδυμο, που όχι μόνο μεταποιεί vintage έπιπλα, αλλά είναι έτοιμο να μετατρέψει τη συνήθεια του καφέ σε μια τελείως διαφορετική εμπειρία. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δημιούργησαν ένα εκλεκτικό και συνάμα πολυσυλλεκτικό πολυχώρο, που προσφέρει στον πελάτη καφέ και cocktails, αλλά και τη δυνατότητα να αγοράσει την εντυπωσιακή πολυθρόνα, στην οποία τα απολαμβάνει. Το «2 Concept Store» με τα μεγάλα παράθυρα, τα ξύλινα πατώματα, τα πολύχρωμα έπιπλα και τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις, θα γίνει η νέα εναλλακτική συνήθεια που θα λατρέψεις. Το Beater.gr συνάντησε τον Νίκο και ιδού τι ειπώθηκε στον κάτω όροφο του «2 Concept Store», μεταξύ vintage επίπλωνκαι ελληνικών αφισών.

IMG_7038Η δημιουργία ενός τέτοιου πολυχώρου προϋποθέτει αγάπη για το έπιπλο και την αισθητική ικανοποίηση. Ποια είναι,όμως, η ιστορία πίσω από αυτή την ιδέα; «Αρχικά, κάναμε συντήρηση επίπλων. Ξεκινήσαμε πριν από 7 χρόνια περίπου, καθαρά χομπίστικα, δηλαδή ήταν μόνο η αγάπη και των δύο για το έπιπλο. Πειραματιζόμασταν στην αρχή και στην πορεία, προέκυψε ένα μαγαζί. Είχαμε μια επιχείρηση, το «2 object repair», που κάναμε συντήρηση, αναπαλαίωση και μεταπώληση αντικειμένων vintage, κυρίως δεκαετίας ’60-’70. Αυτό το κάναμε για πέντε χρόνια. Στην πορεία, επειδή αυτό επεκτάθηκε σαν επιχείρηση και μεγάλωνε συνέχεια, χρειαζόμασταν όλο και περισσότερο χώρο. Όταν είδαμε αυτό το χώρο, ήταν ιδανικός γιατί μπορούσαμε να συνδυάσουμε και άλλα κομμάτια. Στο προηγούμενο μαγαζί, το «2 Οbject Repair»,κάναμε εκθέσεις, απλά ήταν ένα μαγαζί, εμπορικό στην ουσία, με αποτέλεσμα να είναι λίγο δύσκολο να κάνεις τέτοιου είδους εκθέσεις».

IMG_7031Ο χώρος είναι το ζωτικό στοιχείο μιας επιχείρησης. Είναι η ενέργεια που αποπνέει, είναι οι δυνατότητες που σου προσφέρει, για να τον εκμεταλλευτείς. Μπαίνοντας στο «2 Concept Store» συνειδητοποιείς αμέσως πως η επιλογή του χώρου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του μαγαζιού. «Ψάχναμε κάτι στο κέντρο. Δεν ψάχναμε αρχικά κάτι τόσο μεγάλο, αλλά μόλις είδαμε το χώρο, φανταστήκαμε το πώς μπορεί να γίνει. Ο χώρος εδώ λειτουργεί σε τρία επίπεδα. Στο ισόγειο είναι ο χώρος του καφέ, όπου όλα τα έπιπλα είναι φτιαγμένα από εμάς και είναι προς πώληση, κατόπιν παραγγελίας, και στο δεύτερο επίπεδο είναι ο εκθεσιακός χώρος με τα έπιπλα, με τις αναπαλαιώσεις και τις κατασκευές που κάνουμε, συν το κομμάτι το εκθεσιακό της γκαλερί, όπου φιλοξενεί ανά μήνα και ένα διαφορετικό θέμα ή καλλιτέχνη, ή προσωπικές συλλογές, όπως είναι και αυτή η έκθεση που τρέχει τώρα. Επίσης, ο επάνω όροφος είναι μικρότερος, αλλά διαθέτει δύο καθιστικά». Τα έπιπλα αποπνέουν μια ιδιαίτερη vintage αισθητική, «κάποια από αυτά είναι κατασκευές εξολοκλήρου δικές μας και κάποια είναι έπιπλα που έχουμε αγοράσει από παλιά σπίτια, τα οποία τα συντηρούμε και τα μεταποιούμε».

IMG_7112Η γέννηση της ιδέας του πολυχώρου πραγματοποιήθηκε μερικά χρόνια πριν. «Γενικότερα, η ιδέα της αναπαλαίωσης και της συντήρησης του επίπλου του ’60 και του ’70 ήταν από κάποια ταξίδια που κάναμε στο Βερολίνο, όπου εκεί βέβαια υπάρχει πληθώρα τέτοιων χώρων, χώρων που συνδυάζουν αυτά τα δύο concept. Το πρόβλημα εδώ πέρα ήταν ότι δεν μπορούσες να συνδυάσεις δύο επιχειρήσεις, καφέ και πώληση επίπλου, ταυτόχρονα. Δηλαδή, δεν υπήρχε νομοθεσία. Η νομοθεσία άλλαξε πριν από δύο χρόνια περίπου και μας βόλεψε και εμάς όλο αυτό το κομμάτι. Τελικά, πήραμε την απόφαση να κάνουμε το συνδυασμό των δύο επιχειρήσεων».

IMG_7103Το κοινό της Θεσσαλονίκης φαίνεται να στηρίζει τέτοιες πρωτότυπες ιδέες. Άλλωστε, το δίδυμο πίσω από το «2 Concept Store» δεν ήταν άγνωστο στο κοινό. «Έχουμε ένα κοινό, που μας ήξερε από την προηγούμενη επιχείρηση. Έδειξαν μεγάλη προθυμία να δουν τι είναι αυτός ο νέος χώρος που φτιάχνεται. Το δέχτηκαν πολύ θερμά, εμείς εντυπωσιαστήκαμε. Δουλεύουν παράλληλα και οι δύο επιχειρήσεις. Μέσα στους δύο μήνες που δουλεύουμε, έχουμε πουλήσει έπιπλα από το χώρο του καφέ σε πελάτες που ήρθαν, είδαν την τραπεζαρία, θέλησαν κάτι αντίστοιχο κι εμείς κάναμε αναπαραγωγή μιας καινούριας τραπεζαρίας, από αυτή που έχουμε πάνω στο χώρο. Αντίστοιχα, το ίδιο έχει συμβεί και με πολυθρόνες και καρέκλες. Και το εκθεσιακό κομμάτι έχει επιτυχία. Για παράδειγμα, έρχεται κάποιος, βλέπει την έκθεση και μετά ανεβαίνει επάνω και πίνει έναν καφέ. Όταν κάποιος ακούει ότι είναι ένα καφέ και κάτω υπάρχει χώρος όπου πωλούνται έπιπλα και παράλληλα είναι και γκαλερί, αρχικά αναρωτιέται πως συνδυάζονται όλα αυτά. Εμείς βρήκαμε έναν τρόπο να τα συνδέσουμε και αυτό άρεσε στον κόσμο . Είναι κάτι διαφορετικό».

IMG_7085Ανεξάρτητα, όμως, από τον καφέ και τα έπιπλα, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει και ενδιαφέρουσες εκθέσεις. «Αυτή την περίοδο, φιλοξενούμε την δεύτερη έκθεσή μας, με τίτλο «Ελληνική αφίσα στον 20ο αιώνα», ενώ παράλληλα ετοιμάζονται και οι άλλες δύο. Ετοιμάζεται μια έκθεση φωτογραφίας και η επόμενη έκθεση θα αφορά πάλι αφίσες τουριστικού ενδιαφέροντος, θα είναι πάλι ελληνική και πάλι vintage. Μιλάμε με διάφορους καλλιτέχνες της πόλης, που δεν είχανε χώρους να εκθέτουν, φιλικούς προς αυτό το κοινό, δηλαδή όχι καθαρά γκαλερί. Ο δικός μας ο χώρος ενδείκνυται γι’αυτό, έχει μια ενέργεια που βοηθάει πολύ. Ό, τι διοργανώνουμε, θέλουμε να έχει συσχέτιση με τους χώρους μας, δηλαδή να μην επηρεάζει το ένα αρνητικά, το άλλο».

IMG_7106Το «2 Concept Store» είναι ένας μοναδικός πολυχώρος. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να συγκριθεί μαζί του στο κέντρο της πόλης. Αντιπροσωπεύει μια αστείρευτη δημιουργικότητα, την αγάπη για το ιδιαίτερο, τη σημασία της μεταποίησης και της ανακύκλωσης. «Όλος αυτός ο χώρος για εμάς είναι ένα ζωντανός οργανισμός. Δεν είναι στατικός, αλλάζει. Και οπτικά, ο πάνω χώρος αλλάζει και ο εκθεσιακός χώρος αλλάζει, οπότε είμαστε ακόμα στην αρχή και μας πηγαίνει αυτός. Ο δικός μας ο χώρος είναι «do it yourself». Είναι ανακύκλωση του παλιού κτιρίου. Και αυτό είναι το ωραίο και το ενδιαφέρον. Καλύτερα να φτιάξεις κάτι νέο, από κάτι που προϋπήρχε. Το «Diy» θέλει πειραματισμό. Πρέπει εσύ να πειραματιστείς πάνω στο αντικείμενο και αυτό σε εξελίσσει σαν καλλιτέχνη και αλλάζει τα επίπεδα της αισθητικής σου. Δεν μπορεί να σου δείξει κάποιος πώς να το κάνεις, πρέπει να το κυνηγήσεις εσωτερικά».

Θα το βρεις: Ιουστινιανού 6& Ρέμπελου
www.2conceptstore.com + στη σελίδα στο Facebook

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Baba Goes North. Η απόβαση του Baba Au Rum στη Θεσσαλονίκη.
Άγριο φονικό στο Πανόραμα!