Skip to content

Ένας «άλφα» λόγος να λατρέψεις το καλό κρασί!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Στεφανία Νίκου

«Άλφα», όπως Αμύνταιο, όπως αμπελουργία… Όπως θα χαρακτηρίζαμε την ποιότητα, στην οποία στοχεύει να έχει κάθε σταγόνα κρασί που θα βρεθεί στο ποτήρι σου.

Το Κτήμα Άλφα βρίσκεται στην υψηλότερη, βορειότερη και ψυχρότερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1997, από τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη. Το πρώτο τιμολόγιο πώλησης κρασιού κόπηκε το 2005. Η ιστορία του κτήματος μπορεί να είναι πολύ μικρή, όμως σύμφωνα με αξιολογητές κρασιού από όλο τον κόσμο, το Κτήμα Άλφα βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στην κορυφή της ποιότητας του ελληνικού κρασιού.

Το κτήμα στηρίζει το 90% της παραγωγής του στον ενιαίο ιδιόκτητό αμπελώνα του, καταφέρνοντας, με αυτόν τον τρόπο, να έχει άμεσα τον έλεγχο της πρώτης ύλης. Οινοποιεία, τα οποία παράγουν κρασί αποκλειστικά και μόνο με δικά τους σταφύλια, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα παραπάνω από 3. Οι δύο λίμνες εκατέρωθέν του, συμβάλλουν καθοριστικά στην ηπιότητα του κλίματος, η οποία ευνοεί την καλλιέργεια ελληνικών και ξενικών ποικιλιών οινάμπελου. Μάλιστα, όσον αφορά τη διαχείριση του αμπελιού και του κρασιού, το Κτήμα Άλφα κατατάσσεται ως το αρτιότερο οινοποιείο σε όλη την Ελλάδα.

Από την ημέρα της έναρξης του τρύγου, μέχρι και τα Χριστούγεννα, το οινοποιείο δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο. Ο χώρος παραγωγής του κτήματος είναι χωρισμένος σε 4 κύρια μέρη, στο χώρο της οινοποίησης, της παλαίωσης των βαρελιών, της εμφιάλωσης και της κάβας των φιαλών.
Η κλασσική λευκή οινοποίηση λέει ότι το σταφύλι έρχεται στο χώρο της παραγωγής και ζυμώνεται. Η διαδικασία αυτή δεν ισχύει για το κτήμα Άλφα, μιας και το ίδιο διαθέτει ειδικές δεξαμενές, οι οποίες ακολουθούν μια διαδικασία και μια μέθοδο, κατά την οποία καταφέρνουν να διατηρήσουν τη γεύση και το άρωμα του κρασιού, πράγμα που δε θα ήταν εφικτό να συμβεί με τον κλασσικό τρόπο οινοποίησης. Όσα από τα λευκά κρασιά παλαιώνουν στις δεξαμενές, βγαίνουν στην αγορά τα Χριστούγεννα, ενώ εκείνα που παλαιώνουν στα βαρέλια, βγαίνουν περίπου στα μέσα της Άνοιξης.

mIMG_4240_PsΤελείως διαφορετική είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή των ερυθρών, και συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην κλασσική γαλλική οινοποίηση. Βασική διαφορά των δύο, είναι ότι τα λευκά ζυμώνουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, σε σχέση με τα κόκκινα. Μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωση,ακολουθεί η διαδικασία της παλαίωσης και της ωρίμανσης. Όλα τα ερυθρά τοποθετούνται σε γαλλικά, δρύινα και καινούρια σχεδόν κάθε φορά βαρέλια, από 1 μέχρι και 3 χρόνια, αναλόγως πάντα με την ποικιλία του σταφυλιού. Το πιο πρόσφατο κρασί που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, είναι της χρονιάς 2012.

Με ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά, το ξινόμαυρο είναι η σημαντικότερη ποικιλία που υπάρχει στην περιοχή.Το Κτήμα Άλφα, με μεγάλη προσοχή προς τη συγκεκριμένη ποικιλία, αυτό που έχει εφαρμόσει, είναι να παρακολουθεί, σε παγκόσμια κλίμακα, τις καλύτερες εξελίξεις που υπάρχουν, τόσο στο αμπέλι, όσο και στον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να εκφράσει, ακόμα περισσότερο, την τυπικότητα και την ιδιαιτερότητα των ποικιλιών, με τις οποίες δουλεύει.

Το 65% της παραγωγής του κρασιού πωλείται στην Ελλάδα. Το υπόλοιπο 35%, πωλείται σε χώρες του εξωτερικού, αφού πρώτα τοποθετηθούν ξεχωριστές ετικέτες σε αυτές τις φιάλες, αναλόγως με τον προορισμό του κάθε κρασιού. Αυτό συμβαίνει διότι ο νόμος των αλκοολούχων διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Η διαχείριση του οινοποιείου απλουστεύεται με την εφαρμογή και λειτουργία ολοκληρωμένης διαχείρισης (building management system), τόσο σε επίπεδο οινοποιητικής διαδικασίας, όσο και σε επίπεδο μηχανικών και μηχανολογικών λειτουργιών, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον οινοποιό, να ελέγχει και να επέμβει, όποτε χρειάζεται, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Η φιλοσοφία του οινοποιού στο κτήμα, βασίζεται στον απόλυτο σεβασμό στο οικοσύστημα, στον αμπελουργό και τον “οινόφιλο”. Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλοι όσοι έχουν γευτεί ένα από τα κρασιά που θα βρουν στην αγορά.

mIMG_4327_PsΤο 2013, του απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση «Οινοποιείο της Χρονιάς», από το περιοδικό «Wine & Spirits» και μάλιστα, στην επετειακή 10η χρονιά ανάδειξης των 100 παγκοσμίως κορυφαίων οινοποιείων! Δικαίως συνεχίζει να κατακτά βραβεία και διακρίσεις από όλο τον κόσμο. Τελευταία, μάλιστα, διάκριση ήταν η τιμητική της «Μαλαγουζιάς» του 2014, η οποία βρέθηκε στη θέση 73, ανάμεσα στα 100 καλύτερα κρασιά του κόσμου, σύμφωνα με το αμερικανικό «Wine Spectator».

Αν ποτέ ο δρόμος σου σε βγάλει βορειοδυτικά, μη διστάσεις να απολαύσεις τη δωρεάν ξενάγηση και γευστική δοκιμή που προσφέρει καθημερινά το Κτήμα Άλφα. Είναι σίγουρα μια από τις εμπειρίες που θα σε κάνουν να λατρέψεις το καλό κρασί, το κλίμα της περιοχής και τη φιλόξενη ζεστασιά των ανθρώπων!

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του www.alpha-estate.com, καθώς και στη σελίδα του στο facebook: https://www.facebook.com/AlphaEstate.

Κτήμα Άλφα
2ο χλμ Αμυνταίου – Αγίου Παντελεήμονα
ΤΚ 53200, Αμύνταιο – Φλώρινας
Τηλ.: 23860 – 20111
Φαξ: 23860 – 20132
e-mail: [email protected]

AUTHOR

Βίβιαν Γεωργιάδου

Της αρέσει να την παινεύουν για τις μουσικές της επιλογές, προτιμά τον χειμώνα και απεχθάνεται τις τηγανητές πατάτες!

Loading...
Άγριο φονικό στο Πανόραμα!
Το «Πικ Απ» θα γίνει το νέο σου αγαπημένο στέκι!