Skip to content

Τα ρώτησαν και τα’ πε: Ο Ακόλουθος κούπα, το Δέκα καρό και το Εννέα σπαθί

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η ερώτηση έχει ως εξής: τι πρέπει να κάνουμε; Εξηγώντας, αν το θέμα δουλειά καταναλώνει τη μισή μας ημέρα και έστω τα 3/4 της ζωής μας, κατά πόσο είναι σημαντικό να κάνουμε αυτό που θέλουμε; Και ποιό είναι αυτό που θέλουμε; Μήπως απλά θέλουμε τη διαβίωση και αυτό είναι όλο; Πώς λέμε να ακολουθήσουμε τα «όνειρα» μας αν αυτά εμπλέκονται με μισθούς, υποχρεώσεις και διαβιώσεις; Μήπως τα όνειρά μας είναι απλά ένας μισθός; Τι σου εξασφαλίζει ένας μισθός; Μια καλύτερη διαβίωση. Αυτός που έχει όνειρα με αυτόν που συστήνεται ως ρεαλιστής και απλά διαβιώνει μήπως είναι το ίδιο και το αυτό; Μήπως πιεζόμαστε χωρίς λόγο να πραγματοποιήσουμε κάποια πράγματα που τελικά δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτα παραπάνω; Κι αν το μόνο που μένει είναι η δουλειά σου να σου προσφέρει κάποια ευχαρίστηση στο τέλος της ημέρας μήπως, θα έπρεπε να μας πει κάποιος υπεύθυνα ότι η μόνη ευχαρίστηση που έχεις είναι αυτή της διαβίωσης, οπότε ό,τι και να κάνεις εν τέλει θα πρέπει να σε ευχαριστεί;

Φαίη (θυμωμένη)

Ακόλουθος Κούπα

Οι Ακόλουθοι είναι οι πρώτες στη σειρά και νεότερες φιγούρες της τράπουλας Ταρώ. Συμβολίζουν καταστάσεις που βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, ή νέες ιδέες οι οποίες φέρνουν ενθουσιασμό. Παρόλα αυτά, οι Ακόλουθοι δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την ωριμότητα των επόμενων καρτών, και ως αποτέλεσμα πολλές φορές οι ενέργειές τους να είναι σπασμωδικές, και οι προθέσεις τους πιο πολύ χαοτικές παρά βοηθητικές. Λειτουργούν σαν εμπνευστές οι οποίοι συνήθως παραμένουν στο στάδιο της ιδέας, παρά της υλοποίησης.

Ο Ακόλουθος Κούπα ή αλλιώς ο ονειροπόλος, σου προτείνει να συνδεθείς με το συναισθηματικό σου κόσμο. Δείχνει ότι κάπου βαθιά, ήδη γνωρίζεις την απάντηση στην ερώτησή σου, ενώ η εκδίπλωση αυτής είναι πολύ πιο απλή από ότι μπορεί να νομίζεις.
Η αλήθεια είναι πως δεν έχεις να κερδίσεις κάτι από κάθε επαγγελματική ευκαιρία, αλλά ούτε και κάθε ευκαιρία η οποία δεν εκφράζει απόλυτα ή καθόλου αυτό που επιθυμούμε αποτελεί και χάσιμο χρόνου. Ο Ακόλουθος Κούπα στη προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει πιο πολύ με ένα μήνυμα παρά με την ίδια τη κατάσταση. Μην ξεχνάς οτι πολλές φορές, υπο καταστάσεις πίεσης, ή ανεκπλήρωτων συναισθημάτων, εμπνεύσεις και οραματισμοί μπορεί να προκύψουν.

Ο Ακόλουθος δεν σε συμβουλεύει να παίρνεις ευχαρίστηση από οποιαδήποτε εργασία, αλλά βρίσκεται εδώ για να σε στρέψει προς νέες εμπνεύσεις. Οι κινήσεις του είναι άχαρες και απρόβλεπτες, επομένως ο τρόπος για να βρεθείς εκεί που πρέπει να βρεθείς έχει να κάνει με το εάν θα επιλέξεις να ακολουθήσεις αυτη την έμπνευση ή όχι. Δηλαδή, αν οι ιδέες σου θα παραμείνουν μετέωρες ή θα αποφασίσεις να τις πραγματοποιήσεις.


Αποδέσμευση. Ριλίς. Πότε το αρκετά είναι πράγματι αρκετά και πότε το πάμε παραπέρα είναι ένα παραπέρα μετά από στροφή 90 μοιρών; Πιστεύω στη συνεργασία των ανθρώπων, κυρίως γιατί θέλω και μ’ αρέσει η επαφή με άλλους. Δε θα βάλω το χέρι μου στη φωτιά για κανέναν, αλλά χαίρομαι λίγο παραπάνω όταν κρατάω κάποιες σταθερές, δηλαδή ανθρώπους-βάσεις. Βρίσκομαι σε ένα -ομολογουμένως απολαυστικό- μεταίχμιο και συνδέομαι με το τώρα μέσω ενός συντελεσμένου πριν και ένος δυνητικού μετά. Το συντελεσμένο πριν, που έρχεται στο τώρα μέσω των «ανθρώπων-βάσεων», πλέον μοιάζει πολύ βαρύ (οκ, κάπως ζορισμένο) για να το σέρνω μαζί μου, ενώ το δυνητικό μέλλον μοιάζει πιο φαν πλην σίγουρο χωρίς αυτό. Να συνεχίσω να το σέρνω μαζί μου μέχρι να γίνει κομμάτι του φαν δυνητικού μέλλοντος ή να κάνω τη στροφή 90 μοιρών;

Κατερίνα (απογοητευμένη)

Δέκα Καρό

Τα Δεκάρια αναπαριστούν ενα τελικό συμπέρασμα οποιασδήποτε μορφής. Όπως όλοι γνωρίζουμε, κάθε συμπέρασμα ή κλείσιμο επιφέρει είτε καλό είτε κακό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, όχι όλα τα τελειώματα και οι περικοπές φέρνουν αυτό που ήλπιζες. Μπορείς να συνεχίσεις να παλεύεις ενάντια στις καταστάσεις και τον τρόπο που κυλούν, αλλά δεν μπορείς να συνεχίσεις να ψάχνεις για πράγματα που δεν βρίσκονται πλέον εκεί. Κάθε τέλος είναι γλυκόπικρο ακόμα και όταν το νιώθεις πιο ανάλαφρο.

Το Δέκα Καρό λοιπόν φέρνει μαζί του αγαθά, ικανοποίηση και ασφάλεια. Είναι η κάρτα της κοινότητας, μιας ομάδας ανθρώπων που βοηθούν ο ένας τον άλλον, προσφέροντας υποστήριξη και αδελφοσύνη. Ο ένας παρέχει στον άλλο σταθερότητα και μαζί κινούνται προς το μέλλον. Άραγε τα άτομα στα οποία αναφέρεσαι, φέρνουν αυτα τα χαρακτηριστικά; Δηλαδή, αποτελούν μια ομάδα στην οποία επιστρέφεις για αλληλοβοήθεια και για έμπνευση; Η κάρτα σε καλεί να αναρωτηθείς και να βρεις τη δική σου κοινότητα. Όχι μόνο όσο αφορά μια συνεργασία, αλλά προκειμένου να υπάρξει αυτό το δυνητικό μέλλον μαζί, θα πρέπει όσο παίρνεις, τόσο και να προσφέρεις. Σκέψου την συνεργασία ως μια αλληλένδετη σχέση.


Θα προσανατολίσω τους προβληματισμούς μου κυρίως σε δυο σημεία:
1. Σε μια αγορά εργασίας όπου τα προσόντα, οι ικανότητες και η πραγματικη αξία του εργαζομένου, γνωστό και ως «καλός σε αυτό που κάνει» αναγνωρίζονται μόνο ως απλά επιτεύγματα καθώς η αντίστοιχη θέση εργασίας και οι απολαβές κυμαίνονται σε ένα ίσως αντιστρόφως ανάλογο κύμα, αναρωτιέμαι ποσό εφικτό είναι να εκπληρωθούν οι αντίστοιχες επαγγελματικες φιλοδοξίες χωρίς να χρειαστεί να προβούμε σε αλλες υποχωρησεις- συμβιβασμους ή ακόμα και στις πιο «ακραίες» λύσεις;

2. Την ίδια χρονική περίοδο, πόσο ρεαλιστικό και εφικτό είναι να αναπτύξεις μια ουσιαστική επαφή και σχέση με ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον άλλον, δεν περιορίζονται σε επιφανειακές κοινωνικές σχέσεις αλλά είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν χρόνο και κάτι λίγο από τον ίδιο τους τον εαυτό για να χτίσουν μια αληθινή και υγιή σχέση φιλίας;

Βασιλική (απογοητευμένη)

Εννέα Σπαθί

Η απάντηση σου βρίσκεται πίσω από την ερμηνεία του Εννέα Σπαθί. Τα εννιάρια γενικά βασίζονται σε προσωπικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται χωρίς να επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες, επειδη αυτές οι φωνές δεν υπάρχουν, ή απλα δεν τις χρειαζόμαστε.

Αυτή η κάρτα λοιπόν, συμβολίζει εφιάλτες, άγχος και φοβίες. Ακόμα και αν υπάρχουν άτομα τα οποία επιθυμούν να αναπτύξουν επαφές μαζί σου και βρίσκονται δίπλα σου, όταν ο φόβος μας κυριεύει, είμαστε μόνοι μας. ‘Εντονες και επιμονες σκέψεις λειτουργούν σαν αποδομητές οποιασδήποτε σχέσης.

Συνήθως τα πράγματα δεν είναι όσο άσχημα τα φαντάζεσαι. Για να δημιουργηθούν γερά και δυνατά θεμέλια απαιτούνται ενέργειες και απο τις δύο πλευρές. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις όταν εμφανίζεται αυτή η κάρτα είναι να διακόψεις οποιαδήποτε σκέψη και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να κάνει λάθη, ησυχάζοντας κάθε ενδοιασμό για το μέλλον. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξυπνήσεις από τον εφιάλτη σου και ανοίγοντας ξανά το φώς, θα φανεί ξεκάθαρα πια, ποσο διατεθειμένη είσαι η ίδια να αφιερώσεις τον χρόνο σου και κάτι από εσένα.

Μην ξεχνάς ότι τα σπαθιά συμβολίζουν σκέψεις, και όσες περισσότερες είναι οι σκέψεις που μας βασανίζουν, τόσο πιο αβάσταχτο είναι και το βάρος. Απο εκεί και πέρα, πάντα υπάρχει η επιλογή να αφήσεις στην άκρη τα σπαθιά σου, και να επιστρέψεις με νέα ματιά.


Οι κάρτες ταρώ είναι ένα παιχνίδι που αν το πάρεις στα σοβαρά θα σε πάρει και αυτό. Στείλε μας την απορία σου στο [email protected] με θέμα e-mail «Πες μου, να στα πω» και η Αιμιλία Ευθυμίου (@art_vulgaris) θα κάνει μια ανάγνωση ταρώ για σένα. Θυμήσου: Σύμφωνα με τη σελήνη, προκειμένου οι κινήσεις προς επιθυμητές καταστάσεις να συμβούν ασυνείδητα, σημαντικό είναι η πρόθεση να έχει οριστεί εξ αρχής.

AUTHOR

Αιμιλία Ευθυμίου

Ζει στο Ρότερνταμ, όπου σπουδάζει καλές τέχνες, ενώ παράλληλα παρέχει στους συμφοιτητές της συμβουλές και καθοδήγηση. Ιχθύς με ωροσκόπο στον ιχθύ.

Loading...
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το επόμενο Thessaloniki Beer Festival!
Η επιστροφή των Naxatras στην ροκ κανονικότητα!