Skip to content

Δύο ανοιχτές ξεναγήσεις στο έργο του διεθνή Έλληνα εικαστικού Takis!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Τα Τηλεφώτα (Τélélumière), το Ηχητικό, τα Σινιάλα, τη σύνθεση Αγόρι-Κορίτσι, το γιγαντιαίο εκκωφαντικό Γκογκ, το Μουσικό τετράπτυχο είναι οι σταθμοί των δύο ειδικών ξεναγήσεων στο έργο του διεθνή Έλληνα εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης 1925-2019) που θα πραγματοποιηθούν στο MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης την Πέμπτη 12 & 19 Δεκεμβρίου 2019, στις 18:00, στους χώρους του μουσείου (εντός ΔΕΘ-HELEXPO). Οι ξεναγήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης έχουν ως στόχο να αποτυπώσουν την ΣΤΑΣΗ –που είναι άλλωστε και το θέμα της φετινής διοργάνωσης- του καλλιτέχνη που συμπεριλήφθηκε στους διεθνείς πρωτοπόρους της κινητικής τέχνης, τον εφευρέτη που αποκάλυψε μέσα από το εικαστικό του έργο την αόρατη μαγνητική δυναμική και ενεργοποίησε τις σχέσεις της τέχνης με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Κατά την περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου θα διερευνηθούν επίσης οι διαλεκτικές σχέσεις που αναπτύσσονται με άλλα έργα των συλλογών από τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα (Α. Απέργης, J. Tinguely, Γ. Ζογγολόπουλος, Φιλόλαος, Κ. Κουλεντιανός) με τους οποίους ο καλλιτέχνης συναντήθηκε στο Παρίσι, στο Λονδίνο και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Παράλληλα, θα γίνει αναφορά στην ακτιβιστική του δράση στη Νέα Υόρκη ως μέλος της AWC (Art Workers’ Coalition), εξετάζοντας πώς η κίνηση-δράση-στάση του καλλιτέχνη να μετακινήσει το έργο του από την έκθεση που διοργάνωσε το περίφημο ΜοΜΑ συνέβαλε στην αλλαγή της πορείας της ιστορίας της Τέχνης.

Ο Takis διεθνώς και στη Θεσσαλονίκη
Μόλις στις 27 Οκτωβρίου 2019, ολοκληρώθηκε η μεγάλη παρουσίαση του έργου του στην έκθεση «TAKIS Sculptor of Magnetism Light and Sound» που διοργάνωσε η ΤΑΤΕ Modern στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης. Παράλληλα το Centre George Pompidou τιμά τον καλλιτέχνη συμπεριλαμβάνοντας τα έργα του από τη συλλογή στην έκθεση «The Shape of Things» στη Σανγκάη. Ακολουθεί η έκθεση «TAKIS When energy is art» στη Βαρκελώνη από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 19 Απριλίου 2020, για να επιστρέψουν τα έργα στη χώρα μας σε μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Αθήνα).

Στη Θεσσαλονίκη, το έργο του αείμνηστου καλλιτέχνη παρουσιάζεται σε μόνιμη έκθεση από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς 11 ιστορικά έργα-σταθμοί στην καλλιτεχνική του πορεία αποτελούν μέρος της δωρεάς των 47 έργων από τον Αλέξανδρο Ιόλα και συμπεριλαμβάνονται στον πυρήνα των συλλογών του μουσείου.

Η εκθεσιακή ενότητα συγκεντρώνει το σύνολο της καλλιτεχνικής εργασίας του πρωτοπόρου αυτοδίδακτου καλλιτέχνη, προσκεκλημένου ερευνητή της φυσικής και της μηχανικής του ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) αλλά και των sold out μουσικών παραστάσεων στο Πανεπιστήμιο του Berkley.

Από το εμβληματικό Τélélumière (Τηλεφώτα), με τη χρήση των λυχνιών υδραργύρου που συνδέθηκε άμεσα με τις ανανεωτικές τάσεις στον χώρο της ευρωπαϊκής γλυπτικής, το Ηχητικό που εδραίωσε τους πειραματισμούς για την εισαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας και του μαγνητισμού, θα προσεγγίσουμε τα Σινιάλα με τις ψηλές μεταλλικές ράβδους που αναπαριστούν εικόνες μελλοντικής τεχνολογίας ή ουτοπικά μηχανικά οράματα, ευαισθητοποιούνται στην κίνηση του ανέμου ερμηνεύοντας και αποτυπώνοντας τη μουσική που δημιουργείται από αόρατες δυνάμεις. Το αισθησιακό ζευγάρι των γλυπτών Αγόρι, Κορίτσι σχολιάζουν την αρχέγονη φυσική ερωτική έλξη, το Μουσικό τετράπτυχο που αντηχεί με επαναληπτικά σχεδόν αρχαϊκά ηχητικά μοτίβα, το μεγάλο μεταλλικό Λουλούδι κατασκευασμένο από απορρίμματα της βιομηχανικής παραγωγής, τα οποία ωστόσο, συνοψίζουν το εύρος του έργου του καλλιτέχνη μεταφέροντάς μας εικόνες ενός μετα-ανθρώπινου περιβάλλοντος. Το γιγαντιαίο εκκωφαντικό Γκόνγκ ορόσημο της τέχνης του Takis στον πυρήνα του οποίου βρίσκονται οι φυσικές δυνάμεις του σύμπαντος, αλλά και το «δράμα» της αρχαίας τραγωδίας στοιχεία που απέδωσε το 1983 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αναλαμβάνοντας τη μουσική και τα σκηνικά της Ηλέκτρας του Σοφοκλή που θα του εμπιστευτεί ο Μιχάλης Κακογιάννης, σηματοδοτεί το επιστέγασμα μιας λαμπρής εικαστικής πορείας.

Ειδικές ξεναγήσεις Takis: «όλα είναι μυαλό και κίνηση»
Πέμπτη 12 & 19 Δεκεμβρίου 2019, 18:00
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη)
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Το AthensRocks επιστρέφει και παρουσιάζει την καλύτερη ροκ μπάντα της δεκαετίας!
Ο Inhalt Der Nacht είναι υπηρέτης της σύγχρονης βερολινέζικης techno!