Skip to content

Τα Ημισκούμπρια είναι πάντα εδώ, για να σατιρίζουν τις καταστάσεις και τις νοοτροπίες γύρω μας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Λάμπρος Φλιούκας

Είκοσι χρόνια, μερικές χρυσές και πλατινένιες ανταύγειες στην γκαρνταρόμπα τους και πολλές μαγικές τσατσάρες να χτενίζουν μία μία επιτυχία τους, τα “Ημίζ” επιστρέφουν με νέο κομμάτι και κάνουν μια αναδρομή εκεί που ξεκίνησαν όλα, στο δρόμο και τα υπόγεια, με τρεις σάτυρους να φτύνουν “ριμοποιημένες” λύσεις και να διακωμωδούν την πραγματικότητα. Τα “σκουμπριά” είναι πίσω και σκίζουν τον αέρα του 8ου Street Mode Festival, την Κυριακή 4 Σεπτμεβρίου!

Είστε ένα από τα παλαιότερα και πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της ελληνικής hip hop σκηνής. Πώς ήταν τα πράγματα στην ελληνική σκηνή όταν ξεκινήσατε; Πόσο εύκολα μπορούσε κάποιος να ασχοληθεί με την Hip Hop, σε δισκογραφικό επίπεδο;

Το 1996, που ξεκινήσαμε δισκογραφικά, δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Τότε, η δισκογραφική εταιρία είδε κάτι σε μας. Βοήθησε και ο σατιρικός στίχος και υπογράψαμε το πρώτο μας συμβόλαιο. Γενικώς, ήταν ένας αγώνας να περάσεις στον κόσμο αυτή τη νέα, για την Ελλάδα, μουσική. Ήμασταν συνέχεια στο δρόμο και παίζαμε παντού και ασταμάτητα. Έτσι, μας έμαθε ο κόσμος και μας υποστηρίζει μέχρι σήμερα. Είδαμε κάποιες ξινές φάτσες στην αρχή. Όμως, μας έφτανε ένα χαμόγελο από ένα παιδί και συνεχίζαμε.

Ήταν εξοικειωμένος ο κόσμος με τέτοια ακούσματα; Υπήρχε πρόσφορο έδαφος, ώστε να γίνει το συγκρότημα επιτυχημένο;

Φυσικά και δεν ήταν εξοικειωμένος. Υπήρχαν παιδιά, σε όλη την Ελλάδα, που άκουγαν hip hop, αλλά ήταν λίγα. Όπως είπαμε και παραπάνω, βοήθησε ο σατιρικός στίχος και περάσαμε σε όλο τον κόσμο. Έτσι, μέχρι σήμερα ακούμε την ατάκα: «Εγώ δεν ακούω hip hop, αλλά ακούω Ημισκούμπρια». Αυτό για εμάς τους ανθρώπους της μουσικής ήταν επιτυχία.

Από πού προήλθε το όνομα σας;
Μισό σκουμπρί. “Παρεϊστικη” έκφραση, που τηλέγαμε συχνά. Όταν ήρθε η ώρα, δε σκεφτήκαμε άλλο όνομα για το group.

IMG_5707-58Πώς διαφοροποιήθηκε ο στίχος και καταστήθηκε κωμικός, σε μια εποχή που η Hip Hop είχε αμιγώς κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον;

Απλά δοκιμάσαμε κι εμείς να κάνουμε διαφορετικό στίχο, αλλά δεν μας βγήκε. Μας έβγαινε αβίαστα ο σατιρικός στίχος, που γράφουμε μέχρι σήμερα. Ήμασταν προορισμένοι σε αυτή τη ζωή, να κάνουμε αυτό. Και δεν το έχουμε μετανιώσει ούτε λεπτό. Είναι τι ταιριάζει στον καθένα.

Πόσο σύνηθες ήταν το γεγονός να γίνεται χρυσός ένας hip hop δίσκος; Θεωρείτε ότι υπήρξατε πρωτοστάτες του είδους στην Ελλάδα, όπως πολλοί υποστηρίζουν;

Δεν νομίζουμε ότι άλλο hip hop group είχε κάνει χρυσό και πλατινένιο δίσκο, πριν από μας. Αυτή ήταν μια αναγνώριση του έργου μας από τον κόσμο και αυτή ήταν και η σημασία του. Σήμερα, μετράμε views.

Με ποιον δίσκο έγινε το μεγάλο “μπαμ” των Ημισκούμπρια;

«Ο δίσκος που διαφημίζεται» ήταν νομίζω ακριβώς αυτό που λέτε.

Ποια ήταν η απαρχή της Ελληνικής Hip Hop; Ποιοι πιστεύετε ότι “στυλοβάτησαν” επί του είδους στη χώρα μας και πόσο αυτή απείχε από τα δεδομένα του εξωτερικού;

Την ίδια εποχή με τα Ημισκούμπρια, υπήρχαν οι Goin’ Through, ο Dr Dreez, o Sexpyr, οι Active Member, οι FFC, οι TXC, οι ΝΕΒΜΑ, οι Razastarr, οι ΖΝ, οι Βαβυλώνα και στην πορεία, και άλλοι πολλοί. Νομίζω αυτοί ήταν, που ο καθένας με το δικό του στυλ ξεκίνησαν μια μουσική, που ήταν νέα σε αυτή τη χώρα. Όλοι πατήσαμε σε ιδέες του εξωτερικού και τις φέραμε στα δεδομένα της χώρας.

IMG_5619-55Ποια συνεργασία θα ξεχωρίζατε από τόσα χρόνια πορείας και γιατί;

Δεν ξεχωρίζουμε καμία. Όλες ήταν διαλεγμένες και έγιναν με μεράκι και αγάπη για την μουσική. Το ωραίο είναι ότι προσαρμόσαμε τους ανθρώπους που συνεργαστήκαμε στο hiphop.

Πώς αποφασίσατε, μετά από 20 χρόνια πορείας και έπειτα από περίοδο αποχής του συγκροτήματος, να κυκλοφορήσετε νέο δίσκο;

Προσωρινά, κυκλοφορεί ένα κομμάτι, το «ΛΕ ΧΑΜ», που πάει και πολύ καλά. Ήδη έχουν πέσει ιδέες στο τραπέζι και για άλλα κομμάτια. Τα Ημισκούμπρια δεν απείχαν ποτέ από τα μουσικά δρώμενα. Απλά, υπήρξε η περίοδος που κάναμε σόλο κομμάτια – και ακόμα κάνουμε – υπό την «επίβλεψη» και συμβουλή και των άλλων δύο. Απλά, σαν τριάδα είχαμε καιρό να κάνουμε κομμάτι. Όταν χρειάζεται, τα “Ημιζ” είναι εδώ.

IMG_5678-56
Τί εκφράζει ο νέος σας δίσκος και τί έχουν να πουν τα Ημισκούμπρια, από εδώ και πέρα;

Τα Ημισκούμπρια ήταν πάντα εδώ, για να σατιρίζουν καταστάσεις και νοοτροπίες γύρω μας και για να είναι το τραγούδι, το χαμόγελο και ίσως η λύση στο στόμα των ανθρώπων που τα βιώνουν. Αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, με την ελπίδα να ανοίξουν κολλημένα μυαλά.

Πώς βλέπετε την ελληνική Hip Hop σκηνή τώρα; Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης, που θα ξεχωρίζατε;

Έχουν ενδιαφέρον και πολλοί σύγχρονοι. Τους πιο ενδιαφέροντες τους έχουμε μαζί μας στην «Imiz Biz Entertainment»: Sexpyr, Stereo Mike, Τρύπα Crew, S.M.A., Σφάλμα, Μαύρος Ήλος.

 

*Οι Ημισκούμπρια θα εμφανιστούν live στο 8ο Street Mode Festival, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.

8th Street Mode Festival
2-4 Σεπτεμβρίου 2016
Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Γ | Thessaloniki Port, Warehouse C
Tickets: www.viva.gr

AUTHOR

Δήμητρα Σαμσάκη

Γενικά, θα την χαρακτήριζες λάτρη της «ψαγμενιάς»… Άλλωστε, πάντα το δήθεν ελκύει!

Loading...
Η φωνή σας μετατρέπεται σε μια μοναδική, ζωντανή γραμματοσειρά!
The Caravan: Το νέο Bed & Breakfast της πόλης!