Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) επιστρέφει 28–31 Ιουλίου για να γιορτάσει 10 χρόνια παρουσίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με κεντρική θεματική τον Τόπο και ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει σπάνιες προβολές ταινιών, οπτικοακουστικές live περφόρμανς, εργαστήρια, ομιλίες και παράλληλες εκδηλώσεις.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το SIFF αξιοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού πραγματοποιώντας προβολές και δράσεις σε επιλεγμένα σημεία της Σύρου που έρχονται πάντοτε σε διάλογο με την ιστορία του τόπου, όπως το Ναυπηγείο Ταρσανάς, τον θερινό κινηματογράφο «Παλλάς», το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και το δημοφιλές αυτοσχέδιο ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια (Ποσειδωνία). Παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε παραλίες του νησιού και χώρους κοινωνικής συνεύρεσης στην Ερμούπολη.
Με κύριο θέμα τον Τόπο, το SIFF επικεντρώνεται φέτος στην ανάδειξη της τοπικότητας της Σύρου ως αναπόσπαστο κομμάτι της εξελικτικής και δημιουργικής πορείας του νησιού. Ταυτόχρονα, προωθεί την αντίληψη ότι η περιφέρεια μπορεί να έχει δυναμική αντίστοιχη με αυτή των μεγάλων αστικών κέντρων και να λειτουργεί ως τόπος σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και προβολής.
Έτσι, η εναρκτήρια προβολή του Φεστιβάλ, στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, αποτίει φόρο τιμής στη Σύρο με το ντοκιμαντέρ Σύρος, Το δαντελένιο νησί (Αντώνης Αλμπανόπουλος, Ελλάδα, 1965, 14΄), το οποίο αναδεικνύει την πλούσια ιστορία, τη μοναδική πολιτιστική, βιομηχανική και περιβαλλοντική κληρονομιά του νησιού. Αμέσως μετά θα ταξιδέψουμε στα ποιητικά μονοπάτια του Talking about Trees (Suhaib Gasmelbari, Σουδάν, 2019, 93΄), όπου μία παρέα συνταξιούχων σκηνοθετών προσπαθούν –σε μία χώρα όπου ο κινηματογράφος αποτελεί παρελθόν για πολιτικούς λόγους– να μυήσουν το κοινό στη μαγεία του σινεμά, αποφασίζοντας να αναβιώσουν έναν ερειπωμένο υπαίθριο κινηματογράφο για μία μεγάλη ανοιχτή προβολή.
Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει στο ιστορικό Ναυπηγείο Ταρσανάς για ένα Συνέδριο Αρχιτεκτόνων / Architects’ Congress (Laszlo Moholy-Nagy, Γαλλία/Ελλάδα, 1933, 29΄) που πραγματοποιήθηκε εν πλω, κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας στη Μεσόγειο. Στο CIAM (Διεθνές Συνέδριο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής), ο πρωτοπόρος του Bauhaus, καταγράφει εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής. Η Ελληνίδα συνθέτρια, περφόρμερ, DJ και sound designerSaber Rider –το ενδιαφέρον της οποίας επικεντρώνεται αυτή την περίοδο στα plunderphonics και στην αναλογική σύνθεση– θα παρουσιάσει ζωντανά μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ένα αυτοσχεδιαστικό ηχοτοπίο που αναδεικνύει το εθνογραφικό θέμα και τη φόρμα της ταινίας.
Από τον προγραμματισμό του φετινού Φεστιβάλ δε θα μπορούσε να λείπει η Ιστορία για αγρίους / A Tall Tale (Lucia Babjaková Nimcová, Σλοβακία, 2016, 34΄), ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης γυρισμένο στη Δυτική Ουκρανία, το οποίο γεφυρώνει δημιουργικά την αφήγηση με τα ηχητικά και μουσικά στοιχεία και τις σχεδόν φωτογραφικές, νατουραλιστικές στατικές σκηνές. Ενώ λίγο νωρίτερα, θα παρακολουθήσουμε την Πατρίδα του ηλεκτρισμού / The Homeland of Electricity (Λαρίσα Σέπτικο, ΕΣΣΔ, 1967, 38’), μία μεταφορά της ιστορίας του Αντρέι Πλατόνοφ.
Στο καθιερωμένο μας, πλέον, ραντεβού στο ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια μας περιμένει το Ακολουθήστε τες / Follow Them (Ελλάδα, 2020, 25΄), της βραβευμένης σκηνοθέτριας και εικαστικού Εύης Καλογηροπούλου. Μία ταινία αφιερωμένη στην εμβληματική μορφή του ελληνικού underground, στον εκδότη και ακτιβιστή Τέο Ρόμβο και στη συνεργάτιδα και σύντροφό του Χαρά Πελεκάνου όπως, επίσης, και δύο ταινίες μικρού μήκους του Τέο Ρόμβου και του συνεργάτη του Νίκου Θεοδοσίου. Ακολουθεί το κλασικό αστυνομικό αριστούργημα Το απολιθωμένο δάσος / The Petrified Forest (Archie Mayo, ΗΠΑ, 1936, 82΄), μια ταινία βασισμένη στο θεατρικό του Ρόμπερτ Σέργουντ, που καθιέρωσε τον ανεπανάληπτο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ ως αστέρα πρώτου μεγέθους, με συμπρωταγωνιστές τους Λέσλι Χάουαρντ και Μπέτι Ντέιβις.
Κατά τη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων του φετινού SIFF, θα πραγματοποιηθούν μουσικές βραδιές στην Cantina Analogue και την παραλία Κόμητο, ομιλίες με εξέχουσες προσωπικότητες της τέχνης όπως ο Τέο Ρόμβος, η Χαρά Πελεκάνου και η επιμελήτρια Νάντια Αργυροπούλου, θα παρακολουθήσουμε –στο πλαίσιο του εργαστηρίου Εναλλακτικά μονοπάτια– ένα έργο του Jazra Khaleed που διαπραγματεύεται δημιουργικά τα στιγμιότυπα από τον ταξικό πόλεμο στη Σύρο των αρχών του 20ού αιώνα. Οι προβολές και τα πρότζεκτ που θα παρουσιαστούν στο θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο του εργαστηρίου Περιφερειακή Όραση, πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Cairo Cimatheque, τον πολιτιστικό οργανισμό UMAM-Documentation & Research (UMAM-D&R) του Λιβάνου, το NAIAS, ένα συμμετοχικό αρχείο με έδρα τη Σύρο και το Δίκτυο Αρχιπέλαγος (Σύρος).
Οι εκδηλώσεις το SIFF 2022 θα ολοκληρωθούν με τη ζωντανή μουσική περφόρμανς του Πάνου Αλεξιάδη, ένας καλλιτέχνης που εξερευνά τη σύνδεση μεταξύ σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού, δημιουργώντας μια αίσθηση περιπλάνησης μέσα σε εσωστρεφή, ημι-αφηρημένα ηχητικά περιβάλλοντα μακράς διάρκειας, με τη χρήση κυρίως αναλογικών συνθετητών και μαγνητοταινίας.
______________________
Ανακαλύψτε περισσότερα για το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF).