Skip to content

Τι είναι το οργασμικό κενό;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το οργασμικό κενό χρησιμοποιείται ως όρος για να περιγράψει την οργασμική ανισότητα υπέρ της σεξουαλικής κορύφωσης των ανδρών στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις.

Σύμφωνα με μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2016 σε πάνω από 52.500 ενήλικες στις ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων λεσβιών, ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων – το 95 τοις εκατό των ετεροφυλόφιλων ανδρών ανέφεραν ότι συνήθως ή πάντα είχαν οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ, σε σύγκριση με το 65 τοις εκατό των ετεροφυλόφιλων γυναικών, που ήταν και το μικρότερο ποσοστό στην λίστα, με προτελευταίες τις αμφιφυλόφιλες γυναίκες ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις λεσβίες είναι 86%.

Πως όμως θα μπορούσε να εξηγηθεί το οργασμικό κενό; 

Σε ελληνικό άρθρο του 2021 με τίτλο «Γυναικείος οργασμός: Τα τρία πιο συνηθισμένα προβλήματα – και τι να κάνεις για αυτά.» διαβάζω πως «Αν δεν καταφέρνεις ποτέ να φτάσεις (σσ οργασμό), το πιθανότερο είναι ότι απλώς δεν έχεις ανακαλύψει ακόμη την κατάλληλη διαδρομή.» και θα συμφωνήσω ότι αυτό όντως μπορεί να είναι σοβαρός λόγος γιατί αν δεν γνωρίζεις εσύ το σώμα σου και αν δεν έχεις ανακαλύψει τι σου αρέσει , τότε θα δυσκολευτείς περισσότερο να το ανακαλύψεις κατά την διάρκεια του σεξ.

Ο αρθρογράφος συνεχίζει, εξετάζοντας την περίπτωση που εσύ ξέρεις ακριβώς τι σου αρέσει αλλά όταν είσαι με τον σύντροφο ή τη σύντροφό σου τα πράγματα μένουν κάπως στάσιμα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ίσως είσαι σφιγμένη και δεν καταφέρνεις να συγκεντρωθείς σε αυτό που γίνεται. Θα δώσω κάποιους πόντους και σε αυτό το συμπέρασμα γιατί άνθρωποι είμαστε βρε αδερφέ, μπορεί να έχεις χίλια δυο θέματα που σου δημιουργούν άγχος και δεν μπορείς να το χαρείς, ή μπορεί ακόμα να μην νιώθεις τόσο άνετα και να μην μπορείς να αφεθείς σε αυτό που συμβαίνει. Κατανοητά όλα αυτά αλλά σε ολόκληρο το άρθρο δεν γίνεται λόγος για τον ελέφαντα που υπάρχει στο δωμάτιο! Οι περισσότεροι άνδρες δεν ξέρουν πως να φέρουν σε οργασμό μια γυναίκα! Γιατί όμως;

Η ανατομία της κλειτορίδας.

«Ο νούμερο ένα λόγος για το οργασμικό κενό – και δεν είναι ο μόνος – είναι η πολιτισμική μας άγνοια για την κλειτορίδα», λέει η Mintz στο Bedbible. Η άγνοια ξεκινά από την ανατομία της κλειτορίδας. Συνήθως θεωρείται ως ένα μικρό όργανο που μοιάζει με κουμπί μέσα στον αιδοίο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο εσωτερικό όργανο που αποτελείται από στυτικό ιστό που είναι παρόμοιος σε κλίμακα με το πέος. Η κλειτορίδα είναι το μόνο όργανο στο ανθρώπινο σώμα, του οποίου ο αποκλειστικός ρόλος είναι η απόλαυση. Έχει πάνω από 6.000 νευρικές απολήξεις, ενώ το εσωτερικό του κόλπου, πολύ λιγότερες.

Επομένως πως να φτάσει μια γυναίκα σε οργασμό όταν υπάρχει μόνο διείσδυση; Στην πραγματικότητα μόνο το 25% των γυναικών μπορούν να φτάσουν στην κορύφωση μόνο με διείσδυση και αυτές γιατι ανατομικά έχουν την κλειτορίδα τους κάπως πιο κοντά στον κόλπο και έτσι υπάρχει μια μεγαλύτερη διέγερση λόγω της επαφής. 

Το κυνήγι του G-Spot και ο Φρόυντ.

Το 1905, ο Φρόιντ είχε δηλώσει ότι ο κλειτοριδικός οργασμός είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με την πρώιμη ηλικία της γυναίκας και μέχρι εκείνη να φτάσει την εφηβεία. Είπε ότι όταν ένα κορίτσι ενηλικιωθεί και φτάσει στην ωριμότητα, τότε πλέον μπορεί να έρχεται σε οργασμό «σωστά», δηλαδή κολπικά.

Αρκετές δεκαετίες αργότερα όλοι άρχισαν να μιλούν για το σημείο G και τα ανδρικά περιοδικά είχαν κατακλυστεί από άρθρα για το πως να το εντοπίσεις. Στην πραγματικότητα το σημείο G υπάρχει αλλά η εξωτερική κλειτορίδα είναι το πραγματικό κέντρο της γυναικείας σεξουαλικής απόλαυσης. Κάποιο ψάχνοντας να βρουν το G-Spot ξέχασαν να αφιερώσουν την απαραίτητη φροντίδα και στην κλειτορίδα!

Η πορνογραφία και τα λάθος στερεότυπα.

Η βιομηχανία του πορνό έχει δημιουργήσει αρκετά από τα εσφαλμένα στερεότυπα που περιβάλλουν το σεξ. Η πλειοψηφία των ταινιών με έναν άντρα και μια γυναίκα γυρίζονται με βάση την οπτική του άνδρα, ο οποίος έχει το προνόμιο στην ανδρική ευχαρίστηση ενώ η γυναικεία σεξουαλικότητα και ευχαρίστηση υποτιμάται. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται άμεση διέγερση της κλειτορίδας – είτε με στοματικό σεξ είτε με άγγιγμα – για να έρθουν σε οργασμό, αλλά αυτό σπάνια απεικονίζεται σε μια ταινία πορνό. Έτσι δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι οι γυναίκες μπορούν να έρθουν σε οργασμό μόνο με διείσδυση και μάλιστα γρήγορα! 

Οι γυναίκες προσποιούνται πιο συχνά οργασμό.

Οι γυναίκες που δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό, πολύ συχνά επιλέγουν να το κρύψουν από τον σύντροφό τους συνήθως προσποιούμενες έναν οργασμό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες έχουν μάθει να χαϊδεύουν τον αντρικό εγωισμό, να κάνουν τον σύντροφό τους να αισθάνεται καλός εραστής και επίσης γιατί oι ίδιες νομίζουν ότι έτσι φαίνονται κουλ και σέξι. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα κοινωνικό φαινόμενο κατά το οποίο πολλές γυναίκες βλέπουν τον οργασμό τους ως περισσότερο σημαντικό για τους συντρόφους τους παρά για τη δική τους ευχαρίστηση.

Ο αστικός μύθος

Υπάρχει ένας αστικός μύθος που λέει ότι οι γυναίκες από την φύση τους έρχονται πιο δύσκολα σε οργασμό και ότι στην τελική απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ ακόμα και χωρίς κορύφωση. Και αυτό μύθος τους βολεύει όλους. Ώπα! Για κάτσε! Αυτός ο μύθος βολεύει μόνο τους άνδρες που θα συνεχίσουν να βάζουν σε προτεραιότητα την δική τους ευχαρίστηση θεωρώντας δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα διαφορετικά.

Δεν θα ήταν καλύτερο για όλους να υιοθετήσουμε μια καινούργια προσέγγιση που να θεωρεί τον γυναικείο οργασμό ισάξιο με το ανδρικό;

AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
Μαρίνα Σάττι: Ο ήχος μου είναι αποτέλεσμα αυτού που είμαι.
«Οι γάτες των φορτηγών», το ποίημα της Παρασκευής.