Skip to content

Τι συμβαίνει όταν μια οικογένεια σπαράσσεται από την εγκατάλειψη;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ποιος είναι ο ρόλος του γονέα, κι ποιος αυτός των παιδιών; Γεφυρώνεται ποτέ το χάσμα ανάμεσα τους; Μπορούν άραγε να διατηρηθούν οι ισορροπίες;

Απάντηση σε αυτούς του καίριους κι επίκαιρους προβληματισμούς δίνουν η Χρόνη Ζαχαρούλα και η Καλλιβωκά Κωνσταντίνα, με την πρώτη τους σκηνοθετική απόπειρα. Βασισμένες στο πρωτότυπο κείμενο του Τένεσι Ουίλιαμς, «ο Γυάλινος Κόσμος», ένα από τα σημαντικότερα έργα όλων των εποχών, συνέθεσαν την ολόδική τους παράσταση με τίτλο “Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς”.

Πρόκειται για μία καινούργια ιστορία και -εν τέλει- μία νέα και φρέσκια οπτική για το μοντέλο της εύθραυστης μονογονεϊκής οικογένειας. Με περισσότερες λεπτομέρειες, το έργο διαπραγματεύεται τα όρια και τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα σε μια τριμελή οικογένεια και στο βίωμα μιας εγκατάλειψης. Οι ήρωες παλεύουν να ενώσουν τα κομμάτια τους μετά την εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας από την μητέρα. Ο γιός της, Φίλιππος, που της έχει αδυναμία προσπαθεί να ξεφύγει. Ο λόγος είναι η συνεχής κόντρα με τον πατέρα του. Ο Κωνσταντίνος Δημητρίου είναι ένας αυστηρός και επιβλητικός άνθρωπος, που θέλοντας να ελέγχει τις ζωές των παιδιών του γίνεται υπερπροστατευτικός. Ο πληγωμένος εγωισμός μετά την απόρριψη της γυναίκας του τον έχει κάνει σκληρό κι καχύποπτο. Μεγάλη του αδυναμία είναι η κόρη του, η Νεφέλη. Ένα εύθραυστο πλάσμα που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια και που όλος ο κόσμος για εκείνη είναι ο πατέρας της. Ο Φίλιππος ζει και διαφωνεί με αυτό το περίεργο δέσιμο. Καταλυτικός ρόλος στη σχέση αυτή, ο νέος και όμορφος φίλος του Φίλιππου, Γιώργος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως όλους του ρόλους ενσαρκώνουν, με μεγάλη επιτυχία μόνο δύο ηθοποιοί. Τόσο ο Παναγιώτης Μπουγιούρης όσο και η Ηρώ Πεκτέση ανταποκρίνονται στην πρόκληση των σκηνοθετών και καταφέρνουν μέσα από γρήγορες εναλλαγές κι ιδιαίτερα εκφραστικά μέσα να καθηλώσουν το κοινό, καθιστώντας ένα ήδη ανατρεπτικό έργο, ακόμα πιο ενδιαφέρον τεχνικά. Εξαιρετικές ερμηνείες που ξεχωρίζουν ακόμα κι μέσα από τη σιωπή, το βλέμμα αλλά και την ανάσα.

Μια σύγχρονη προσέγγιση που με σπάνια ευαισθησία θίγει το ζήτημα της οικογενειακής εγκατάλειψης και καταφέρνει να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης, χωρίς υπερβολές, αλλά με αξιόλογες κι μεστές ερμηνείες. Μπορεί η αγάπη του γονιού να πνίξει τα παιδιά του; Αναπάντητα ερωτήματα κι αδιόρατα όρια. Ψυχικός εγκλεισμός, ελευθερία, απώλεια και η πραγματική έννοια της αγάπης και του σεβασμού μέσα από ερμηνείες δουλεμένες στην λεπτομέρεια. Η κάθαρση που έρχεται στο τέλος μπορεί να σας λυτρώσει. Ή να σας συγκλονίσει.


Το Σύνδρομο Της Άδειας Φωλιάς
Πρεμιέρα Τετάρτη 24 Οκτωβρίου & κάθε Τετάρτη & Πέμπτη (21.00)
Για 12 Παραστάσεις
Από Μηχανής Θέατρο

Συντελεστές:
Κείμενο, Σκηνοθεσία: Ζαχαρούλα Χρόνη, Κωνσταντίνα Καλλιβωκά
Κίνηση – Χορογραφία: Ελεάνα Νικολοπούλου
Σχεδιασμός φώτων: Μαρία Κούτσου
Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Λάμπρου
Ηθοποιοί: Παναγιώτης Μπουγιούρης, Ηρώ Πεκτέση

Τιμή εισιτηρίων: 12€ γενική είσοδος, 8€ μειωμένο (φοιτητικά & ανέργων), 5€ ατέλεια άνω των 65
Διάρκεια: 80΄
Για αγορά εισιτηρίων: tickets365

Από Μηχανής Θέατρο
Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Πήγαμε στο πάρτι για τον ένα χρόνο των Archaic Ways!
Ο διακεκριμένος πιανίστας Uwe Matschke παρουσιάζει Schumann και Brahms!