Sofar Sounds: Από το Λονδίνο στη Θεσσαλονίκη!
Φωτογραφίες: Κατερίνα Μποτζώρη
Σε ένα κόσμο, όπου οι καλές ιδέες ταξιδεύουν και η μουσική δεν περιορίζεται από σύνορα, τα Sofar Concerts ήρθαν και στη Θεσσαλονίκη. Ένα έξυπνο αρκτικόλεξο “Sofar: Songs From a Room” μας βάζει απευθείας στο νόημα. Τραγούδια από ένα δωμάτιο.
Άλλωστε, πολλές φορές βρεθήκαμε σε μια μουσική σκηνή, να δυσανασχετούμε με τη φασαρία, τον κόσμο και την κάπνα. Αυτό ακριβώς συνέβη και στο Λονδίνο το 2010, όταν μετά από μια αποτυχημένη συναυλία, μια ομάδα νέων αποφάσισε να οργανώσει συναυλίες σε πιο εναλλακτικά μέρη, όπως πάρκα, ταράτσες, γκαράζ, ακόμα και σαλόνια σπιτιών. Τότε γεννήθηκε η ιδέα των «Sofar Concerts», ενός παγκόσμιου δικτύου καλλιτεχνών, οικοδεσποτών και καλεσμένων, που τους ενώνει η αγάπη για τη μουσική.
«Συνεργαζόμαστε με χώρους που μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια διοργάνωση και παράλληλα, να διαφυλάξουν τη μυστικότητά της» επισήμανε η Ελίνα Μωραϊτοπούλου, city leader της διοργάνωσης.
Έτσι, με τη σειρά της και η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με κουλτούρα που αγαπά τον πολιτισμό, μυήθηκε στη φιλοσοφία των «Sofar Concerts», όπως και άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις πριν από αυτήν. Βασικό χαρακτηριστικό του μουσικού αυτού κινήματος είναι η μυστικότητα, μιας και το κοινό δε γνωρίζει, μέχρι και την τελευταία στιγμή, ούτε την ακριβή τοποθεσία του live, αλλά ούτε και τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν.
«Η πόλη μας αγάπα τον πολιτισμό και είναι πλούσια σε μουσικούς, που δεν χορταίνουμε να ακούμε» σημείωσε ο Γιώργος Τσιρακίδης, υπεύθυνος για τα bookings της διοργάνωσης.
Σε κάθε περίπτωση, κοινός στόχος είναι να προωθηθεί η μουσική. Διότι η μουσική είναι μαγεία και η μαγεία είναι κρυμμένη μέσα σε μελωδίες, που ταξιδεύουν στο χρόνο. Έτσι και ο χώρος που επιλέχθηκε για το πιο πρόσφατο live, είναι ένας χώρος μαγικός, που αποπνέει ιστορία, το “Μπενσουσάν Χαν”. Ένα κτήριο με όνομα εβραϊκό, στην περιοχή “Istira”, όπως ήταν γνωστή στις αρχές του 20ου αιώνα, η περιοχή “Άνω Λαδάδικα”. Το “Μπενσουσάν Χαν” χτίστηκε μεταξύ του 1894 και του 1907, σε μια εποχή που τα χάνια ήταν χώροι υποδοχής και διανυκτέρευσης των ταξιδιωτών και των ζώων τους, χτισμένα συνήθως στις εισόδους των πόλεων.
Στις μέρες μας, η λειτουργία του έχει αλλάξει, καθώς φιλοξενεί τις προσπάθειες νέων καλλιτεχνών, να κοινωνήσουν τη μουσική τους. Καλλιτέχνες, όπως οι Elevation Trio, το Ηλιοδρόμιο και οι Γιώργος Σηφάκης, Μαρία Ευλαβή, Χρήστος Παππάς και Σωκράτης Βότσκος, που ζέσταναν την ατμόσφαιρα με τα τραγούδια τους, δίνονταν, μέσα από την προσωπική τους πινελιά, τον ήχο της Θεσσαλονίκης, που αγαπά την ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική. Το πάντρεμα της μουσικής, μαζί με το άρωμα του χώρου και την ενέργεια του κόσμου, που άνετα στριμώχθηκε στην όμορφη σοφίτα, ήταν μοναδικό.
«Το κτίριο μπορεί να μοιάζει ερειπωμένο, αλλά η μουσική και η παρέα θα ζεστάνει την ατμόσφαιρα» τόνισε η Γεωργιάννα Μωραϊτοπούλου, υπεύθυνη για την guest list, καθώς μας υποδέχονταν.
Το κλίμα στη συναυλία, αν και ήταν φιλικό, με “παρεϊστικη” διάθεση, προέβαλε απόλυτο επαγγελματισμό. Η παρουσίαση ήταν καλοστημένη και το προσωπικό καταρτισμένο, φανερά αποτελούμενο από άτομα με πάθος για τη μουσική. Φυσικά, λειτούργησε μέσα στα πρότυπα καλούπια της κεντρικής διοργάνωσης, που επιβάλει το χρόνο της συναυλίας, να μοιράζεται ίσα, ανάμεσα σε τρία μουσικά σχήματα, και να λαμβάνει χώρα, τουλάχιστον, μια φορά το μήνα.
Τέλος, στόχος του «Sofar Sounds» είναι η προώθηση αξιόλογων μουσικών της πόλης, με έναν τρόπο εναλλακτικό στην εμπορική κουλτούρα του χώρου. Με κέφι και διάθεση , όλοι οι συνεργάτες του «Sofar Sounds» ανταποκρίνονται στη νέα αυτή πολιτισμική πρόκληση και ζητούν την εμπιστοσύνη του κόσμου, για να δημιουργήσουν θαύματα.
City leader: Ελινα Μωραϊτοπουλου:
Βooking acts A/R: Γιωργος Τσιρακίδης:
Guests communication: Γεωργιάννα Μωραιτοπούλου
Φωτογράφος: Λίλα Ζέρβα
Filming: Μocreative
Sound Engineers: Μηνάς Βασιλείου & Γιώργος Καραλανίδης