Skip to content

Η ιστορία της Ουκρανίας από το 1991 έως σήμερα.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ανοίγεις την τηλεόραση και ακούς στις ειδήσεις για επικείμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Aναλυτές εξετάζουν τις κινήσεις Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενώ κάνουν προβλέψεις για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Κάποιος που δεν παρακολουθεί τις σχέσεις Ουκρανίας, Ρωσίας και Δύσης τα τελευταία 30 χρόνια ίσως είναι δύσκολο να καταλάβει τους λόγους που η Ρωσία είναι έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία. Σε αυτή τη θέση, λοιπόν, βρισκόμουν κι εγώ, οπότε κάθισα να βάλω σε μια σειρά τα γεγονότα που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

Αν θέλουμε να περιγράψουμε με λίγα λόγια το τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Ουκρανία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πηγή των εντάσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η Ουκρανία αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση και τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με τη Δύση. Η Ουκρανία έχει φιλοδοξίες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και με την σειρά του ΝΑΤΟ έχει συγκεκριμένες σκέψεις για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας. Από την άλλη ο Πρόεδρος Πούτιν βλέπει την επικείμενη ένταξη ως άμεση απειλή για τη δύναμη της Ρωσίας στην Ανατολή.

Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας από την Σοβιετική Ένωση.

Αύγουστος 1991

Η Ουκρανία ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κηρύττει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.

Αύγουστος 1994

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία κατέχει το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό απόθεμα στον κόσμο. Η Ουκρανία συμφωνεί να ανταλλάξει τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και τις πυρηνικές κεφαλές με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας ότι θα σεβαστούν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της σύμφωνα με τα υπάρχοντα σύνορα της.

Οκτώβριος 2004

Στις εκλογές του 2004, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο ευνοούμενος υποψήφιος του Προέδρου Πούτιν, ανακηρύσσεται αρχικά νικητής. Στη συνέχεια, μετά από εκτεταμένες διαδηλώσεις για νοθεία και εκφοβισμό ψηφοφόρων, το αποτέλεσμα ακυρώνεται. Στον επαναληπτικό γύρο ο Γιανουκόβιτς χάνει από τον Γιούστσενκο. Ο Γιούστσενκο αναλαμβάνει την προεδρία της Ουκρανίας, με πρωθυπουργό τη Γιούλια Τιμοσένκο.

Ιανουάριος 2008

Η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση για την έναρξη ενός Σχεδίου Δράσης για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας, αλλά η Γαλλία και η Γερμανία αντιτίθενται μετά από τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας.

Ιανουάριος 2010

Ο Γιανουκόβιτς τελικά κερδίζει τις ουκρανικές εκλογές και τερματίζει κάθε σχέδιο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, συνάπτει συμφωνία για το φυσικό αέριο με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Νοέμβριος 2013

Ο Γιανουκόβιτς φέρνει σταθερά κοντά την Ουκρανία με τη Ρωσία και αναστέλλει τα σχέδια για ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.. Οι πράξεις του οδηγούν σε εκτεταμένες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Φεβρουάριος 2014

Οι διαδηλώσεις γίνονται βίαιες, η χώρα μετρά περισσότερους από 100 νεκρούς. Ο Γιανουκόβιτς καθαιρείται και φεύγει από το Κίεβο. Η Ρωσία θεωρεί αυτή την ψηφοφορία παράνομη και δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση.

Μάρτιος 2014

Η Ρωσία απαντά καταλαμβάνοντας και προσαρτώντας τη χερσόνησο της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία ενώ παράλληλα ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή. Η Δύση καταδικάζει τις κινήσεις της Μόσχα. Η Ουκρανία με την υποστήριξη του λαού επαναδιατυπώνει τις προθέσεις της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Μάιος 2015

Η Ουκρανία αναστέλλει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία που ισχύει από το 2003. Οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να είναι τεταμένες.

Ιανουάριος 2016

Η Ουκρανία υπογράφει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ επίσης συνιστά στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία, απαγορεύει την εισαγωγή βιβλίων από τη Ρωσία και το επόμενο έτος ορίζει με διάταγμα ότι μόνο η ουκρανική γλώσσα μπορεί να διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία.

Νοέμβριος 2018

Η Ρωσία καταλαμβάνει τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού και φυλακίζει τους 24 ναυτικούς του. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Ουκρανία και η χώρα κηρύσσει επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Ιανουάριος – Μάρτιος 2021

Οι μάχες κλιμακώνονται στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας το πρώτο τρίμηνο του 2021, με τη Ρωσία να αρχίζει να εντείνει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα της Ουκρανίας.

Απρίλιος 2021

Η Ρωσία στέλνει περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι είναι για στρατιωτικές ασκήσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ο οποίος εξελέγη το 2019, ζητά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να απειλεί τα σύνορα της.

Δεκέμβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022

Η ένταση συνεχίζει να κλιμακώνεται, με περισσότερους από 150.000 Ρώσους στρατιώτες να παραμένουν στα σύνορα, οπλισμένοι βαριά. Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης είναι μέχρι στιγμής ανεπιτυχείς, με τον Πρόεδρο Πούτιν να είναι ακλόνητος στις απαιτήσεις του να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, και τη Δύση να λέει ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει την ένταξη της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ διατάσσουν τη μετακίνηση στρατιωτών στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία.

Ξέρουμε πως ένας πόλεμος μπορεί να έχει αντίκτυπο σε όλους. Οι άντρες στέλνονται στην πρώτη γραμμή να αντιμετωπίσουν τον θάνατο αφήνοντας πίσω τις οικογένειες και τα σπίτια τους. Ευτυχώς, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν σχετικές ενέργειες που αφορούν τις γυναίκες, που σε τέτοιες συνθήκες έχουμε δει περιπτώσεις όπου μένουν πίσω, απάγονται, χρησιμοποιούνται ως σεξουαλικές σκλάβες, βιάζονται. Ας ελπίσουμε πως τα προβλήματα θα λυθούν χωρίς τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, που -όχι μόνο είναι ευρέως διαδεδομένη σε τέτοιου είδους συγκρούσεις, αλλά χρησιμοποιείται ως πολεμική τακτική. 

Έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, 70 χρόνια σχετικής ειρήνης και η Ευρώπη βρίσκεται για ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με έναν επικείμενο πόλεμο. Αν κάτι μας έχει διδάξει η ιστορία, είναι ότι στον πόλεμο μόνο χαμένη μπορεί να βγει η ανθρωπότητα, κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών. Σήμερα ο λαός της Ουκρανίας βρίσκεται στην μέση, αύριο ποιος;

Πηγές

______________________

Ακολουθήστε τον λογαριασμό της The Abstract Girl στο Instagram ή κάντε like στη σελίδα της στο Facebook.

AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
Το ντεμπούτο της MELANIA. ως Harsh Mentor στη Θεσσαλονίκη!
Το ίδιο ΙΚΕΑ σαλόνι, 70 χρόνια μετά.