Skip to content

«Record Store Day» στα δισκάδικα της Θεσσαλονίκης!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Ηρακλής Νικολαϊδης

Το τρίτο Σάββατο του Απριλίου (φέτος 22 Απριλίου), έχει καθιερωθεί ως τη ημέρα που γιορτάζουν παγκοσμίως τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία.  Αυτή την ημέρα, λοιπόν, η  μουσική, τα βινύλια, τα cd, αλλά και η αγάπη για τη συλλογή αυτών των ειδών, βρίσκονται στο επίκεντρο,  με σκοπό την ευρύτερη καθιέρωση και εξάπλωση της κουλτούρας, που περικλείει τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία. Διανύουμε τη ψηφιακή εποχή, όπου συνήθως κατεβάζεις και δεν αγοράζεις τη φυσική, χειροπιαστή μορφή του album. Παρόλα αυτά,  όμως, τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μια σχετική «ανάσταση» του βινυλίου.

Ιδιαίτερα στους κύκλους των μουσικόφιλων, παρατηρείται μια στροφή προς αυτό το μέσο, που κόντευε να εξαφανιστεί στα 00’s, κάτι που ίσως μας προϊδεάζει  και για το γενικότερο μέλλον της μουσικής. Όταν το κοινό επιζητεί τη χειροπιαστή μορφή, το καλλιτεχνικό cover, την σαφώς καλύτερη ποιότητα ήχου, την ολοκληρωμένη, θα λέγαμε, μουσική εμπειρία, δεν μπορείς, παρά να σκεφτείς, πως ίσως ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα τυποποιημένα downloads.  Αλλά μια τέτοια σκέψη αποτελεί, τουλάχιστον, ένα ουτοπικό σενάριο, καθώς τα αυξημένα ποσοστά πωλήσεων δίσκων είναι ανάλογα με τα ποσοστά κλειστών δισκοπωλείων. Μια οξύμωρη σχέση που περιγράφει την τωρινή κατάσταση, στην οποία έχουν επέλθει τα δισκοπωλεία, μιας που από τη μια, το κοινό που αγοράζει ευλαβικά  βινύλια και cds είναι αρκετά περιορισμένο και από την άλλη, η συστηματική αγορά δίσκων αποτελεί ένα ακριβό σπορ.

Τα ελληνικά δισκοπωλεία συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή, από την απαρχή της, με ειδικές κυκλοφορίες, events και εκπτώσεις. Ιδιαίτερα τα δισκοπωλεία της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που φημίζεται για το πολυσυλλεκτικό μουσικό της γούστο, δίνουν κάθε χρόνο το παρόν στο «Record Store Day». O Beater.gr επισκέφθηκε μερικά από τα πιο ιστορικά δισκοπωλεία του κέντρου και συντάσσει έναν οδηγό για όλους τους μουσικόφιλους, που θα ξεχυθούν στα δισκάδικα, στις 16 Απριλίου, για να αποκτήσουν πολυπόθητες σπάνιες κυκλοφορίες, ώστε να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους.


Stereodisc Record Shop (Πλ. Αριστοτέλους 4)

To πρόσφατα ανακαινισμένο «Stereodisc» αποτελεί ένα δισκοπωλείο-ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο επειδή βρίσκεται στην Αριστοτέλους, αλλά κυρίως επειδή διευρύνει τους μουσικούς σας ορίζοντες, προμηθεύοντάς σας με τις τελευταίες κυκλοφορίες, από το 1968! Από την πρώτη στιγμή που εισέρχεσαι στο χώρο, συνειδητοποιείς πως ανήκει στη στόφα εκείνων των κλασικών δισκοπωλείων και θα αποτελέσει βασικό κομμάτι, στην τελετουργία της αγοράς ενός album. Οι ιδιοκτήτες του είναι πάντα πρόθυμοι να σου συστήσουν νέες μουσικές, να αναλύσουν album και να μοιραστούν τις μουσικές εμπειρίες τους μαζί σου. Ξεχωριστό μέλος του «Stereodisc» είναι και ο Ziggy, ένα σκυλάκι, που, αναμφισβήτητα, διαθέτει μουσικά αυτιά. Στις 16 Απρίλη, θα βρεις αρκετές σπάνιες εκδόσεις από την «Records Store Day» εκεί και κάποιες απ’ αυτές, είχαμε την τύχη να δούμε κι εμείς, λίγες μέρες πριν.

19 18 20


Ζαχαρίας (Δ. Γούναρη 17, Πλ. Ναυαρίνου)

Οι λάτρεις παλαιότερων δίσκων, από ιστορικές αμερικανικές δισκογραφικές εταιρίες, έχουν στέκι το δισκάδικο «Ζαχαρίας», στην πλατεία Ναυαρίνου. Στο συγκεκριμένο δισκοπωλείο πραγματοποιείται μια ατέρμονη αναζήτηση, μέσα σε κλασικούς rock, blues και jazz ήχους, που χαρακτήρισαν περασμένες δεκαετίες και δεν ανήκουν μόνο σε ξένα συγκροτήματα, αλλά και σε καλλιτέχνες της εγχώριας μουσική σκηνής. Ατέλειωτο μουσικό υλικό, γι’ αυτούς που αναζητούν ακόμα τον δίσκο που θα μπει στα αγαπημένα τους. Πρόκειται για ένα δισκάδικο, που έχει διατηρήσει αλώβητο το  χαρακτήρα του, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Αθήνας, μιας και το πρώτο δισκάδικο που ακούσει στο όνομα «Ζαχαρίας», βρίσκεται στο Μοναστηράκι, από το 1993, εκεί που ένα μεγάλο μέρος “βινυλιόφιλων”, δεν σταμάτησε ποτέ να αγοράζει δίσκους. Την ημέρα της «Record Store Day», θα βρείτε κι εκεί μερικές συλλεκτικές εκδόσεις βινυλίων, ενώ θα υπάρχει και έκπτωση 20-30%, σε όλους τους υπόλοιπους δίσκους.

4 3

5


Alternative (Δ. Γούναρη 17, Πλ. Ναυαρίνου)

Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το δισκάδικο «Ζαχαρίας», στην πλατεία Ναυαρίνου. Μέσα σ’ αυτό, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία παλιών δίσκων, από διάφορα είδη, καθώς και αρκετή κλασσική μουσική, αλλά και μία μεγαλύτερη ποικιλία από cd’s, που έτσι όπως πάει το πράγμα, θα κάνουν κι αυτά την επιστροφή τους, μετά το βινύλιο. Γι’ αυτό, ετοιμαστείτε! Στην «Record Store Day», δεν θα έχει κάποιες ειδικές εκδόσεις, αλλά είναι σίγουρα μια ευκαιρία, για λίγο diggin’ σε μουσικές που έχετε αφήσει πίσω σας.

8 7 6


Noise (Δημήτρη Μαργαρίτη 5)

To «Noise» θυμίζει δισκοπωλείο, που θα συναντούσες σε κάποιες από τις cool περιοχές του Λονδίνου.  Η συλλογή δίσκων και cd, που διαθέτει το κατάστημα, προσανατολίζεται σε περισσότερο χορευτικές ηλεκτρονικές κατευθύνσεις και διανθίζεται με προσεγμένες κυκλοφορίες της εναλλακτικής indie rock-pop σκηνής. Ατέλειωτες σειρές, με σπάνιους δίσκους, σε περιμένουν να τους ανακαλύψεις. Ο ιδιοκτήτης αποτελεί τον πλέον κατάλληλο οδηγό, που σε καθοδηγεί στα πολύπλοκα μουσικά μονοπάτια  και είναι πάντα διαθέσιμος για όλες τις “βινυλιακές” απορίες σου.  Θα υπάρχουν κι εκεί διάφορες εκδόσεις, με αφορμή την «Record Store Day», οι οποίες είχαν μπει στο μάτι του Αυρήλιου, που είναι ο ιδιοκτήτης του Noise, εδώ και πολύ καιρό, αν και γι’ αυτόν, κάθε μέρα θα έπρεπε να είναι μια «Record Store Day»!

13 10 11


Λωτός  (Σκρα 7)

Σε αυτό το στενό δρομάκι, εδώ και αρκετά χρόνια, μπορείς να βρεις κυρίως βινύλια, από παλιές, αλλά και νέες κυκλοφορίες. Είναι από τα λίγα δισκάδικά, που θα μπορέσεις να ακούσεις και να ψάξεις και δικές του κυκλοφορίες, από την “Lotus Releases”, καθώς και κυκλοφορίες, που εμπεριέχονταν παλαιότερα στις εκδόσεις της «Record Store Day». Το 2012, εκδόθηκαν τρία 7″ singles, των Fear Condition, International Comedy και Cpinalonga, τα οποία κυκλοφόρησαν και ξεχωριστά, αλλά και όλα μαζί, στο box Dark Wave, Post Punk & Proto-Electro From North Greece. Επρόκειτο για υλικό, που ήταν είτε ακυκλοφόρητο, είτε έβγαινε σε φόρμα βινυλίου, για πρώτη φορά.  Το 2013, επανεκδόθηκε το ιστορικό ομώνυμο πρώτο άλμπουμ των Στέρεο Νόβα. Το 2014, ξανατυπώθηκε το  ομώνυμο ep των «Το Φως και η Σκιά του».

16 17 15

Τα θρυλικά δισκάδικα της Θεσσαλονίκης, είναι έτοιμα να υποδεχτούν και να γιορτάσουν την φετινή «Record Store Day». Εσύ, λοιπόν, που πιστεύεις στο τελετουργικό της  αγοράς δίσκων, μάζεψε όσα παραπάνω χρήματα μπορείς, ενημέρωσε τους φίλους σου πως δεν πρόκειται να βγεις κάπου το βράδυ του Σαββάτου, και προετοιμάσου για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι χαμένου θησαυρού, μέσα σε σκονισμένα βινύλια και μουσικές, που δεν έχεις ακούσει ακόμα.

 

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Οι συνήθεις ύποπτοι τριγυρνάνε στα bar της πόλης!
Τα graffiti στους τοίχους των Εξάρχειων!