Skip to content

«Ράφτη Κυριών»: Μια φάρσα συζυγικής απιστίας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Κασμίρ, δαντέλες κι μεταξωτές κορδέλες στολίζουν το Θέατρο Αυλαία. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, μας καλωσορίζει στο ατελιέ του, υποδυόμενος τον ράφτη κυριών στο ομώνυμο έργο. Μια ανάλαφρη παράσταση σε μετάφραση κι σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά ξαναδίνει ζωή στο κλασσικό –πλεόν- έργο του κορυφαίου Γάλλου δραματουργού Ζωρζ Φεντώ.

Ο Ζεράρ Μουλινό, είναι γιατρός και παντρεμένος με την Υβόν, έχει μια εξωσυζυγική σχέση με την Σουζάν και νοικιάζει ένα πρώην ραφτάδικο, με σκοπό να γίνει η ερωτική τους φωλίτσα. Η Σουζάν είναι παντρεμένη με τον Ανατόλ. Ο Ανατόλ απατά την σύζυγό του με τη Ροζ, η οποία είναι γυναίκα του Φελίξ, ο οποίος είναι φίλος του Μουλινό. Η πεθερά του γιατρού, το αντιβιοτικό των νιόπαντρων ζευγαριών, κυρία Εγκρεβίλ, και η κόρη της Υβόν προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει.

[youtube id=”e_YjAwKH9pY”]

Στο «Ράφτη Κυριών» η φάρσα βρίσκει την πιο σπαρταριστή κι απολαυστική εκδοχή της. Γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, το έργο καυτηριάζει με απίστευτο χιούμορ, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και καταστάσεις. Συναντήσεις που δεν έπρεπε να συμβούν, αλήθειες που καταλήγουν σε κατά συνθήκη ψέματα, συνεχείς εναλλαγές ρόλων και κωμικά απρόοπτα, συνθέτουν μια εικόνα απόλυτης φάρσας. Ο Φεντώ επικεντρώνοντας στης συζυγική απιστία, διεισδύει και κριτικάρει τα ήθη της αστικής τάξης με τρόπο τολμηρό αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά κωμικό.

Χαριτωμένο, ευφρόσυνο και εύπεπτο χαρακτηρίζεται το φιλότιμο αυτό εγχείρημα με μερικές καλές ιδέες και εκτελεσμένο με κέφι, που όμως πέφτει στα συνήθη σφάλματα όσον αφορά στην απόδοση του φαρσικού είδους. Όχι αρκετά γρήγορος ρυθμός, αναμενόμενες ανατροπές, επαναλαμβανόμενες ατάκες, συνθέτουν ένα σύμπαν κάπως τετριμμένο.

foto 3

Η έναρξη του έργου είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή, με όλο το θίασο επί σκηνής να επιδίδεται σε χορευτικές φιγούρες παίζοντας με τον ρυθμό και το ύφος. Ωστόσο, η υπόλοιπη παράσταση δεν διατηρείται στο ίδιο θετικό κλίμα καθώς με τις υπερβολές και τις συνεχείς επαναλήψεις κουράζει το κοινό. Οι φιλότιμες προσπάθειες να μεταφερθεί το έργο στη σύγχρονη εποχή, οδηγούν σε εξόφθαλμους αναχρονισμούς Συγχρόνως, οι κεντρικοί ήρωες παραμορφώνονται κι επιβαρύνονται με στερεοτυπικές συμπεριφορές, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στους γυναικείους ρόλους, μιας κι οι νεαρές γυναίκες παρουσιάζονται μονίμως ως γλυκανάλατες γατούλες, ενώ οι μεγαλύτερες σαν μάγισσες. Έτσι, το άθροισμα όλων αυτών των επιμέρους αστοχιών έχει ως αποτέλεσμα να ξεχειλώσει τον ρυθμό και να αλλοιώσει τη σπιρτάδα του έργου. Στον αντίποδα, το απλό, λειτουργικό σκηνικό με τις μετακινούμενες πόρτες βοηθάει τη δράση ενώ τα κοστούμια προσδίδουν γαλλική φινέτσα κι κομψότητα .

Ο «Ράφτη Κυριών» αποτελεί μια τυπική φάρσα συζυγικής απιστίας, στην οποία κυριαρχούν οι ίντριγκες κι το χιούμορ. Μια παράσταση που αν κι δεν πετυχαίνει όλους της τους στόχους, λόγω έλλειψης μέτρου και ισορροπιών, προκαλεί γέλιο με τα ευτράπελά της κι έτσι καταφέρνει να είναι δροσερή κι πάντα επίκαιρη. Σατιρίζει τη σεμνοτυφία, την υποκρισία και τα μικροαστικά ήθη της εποχής τα οποία βέβαια δεν απέχουν και πολύ από τις μέρες μας.


Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-μετάφραση: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά: Αμαλία Αντώνη
Κοστούμια: MILTOS
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική: Π. Κ.
Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου

Παίζουν:
Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Μουλινό
Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου: κυρία Αιγκρεβίλ
Ελένη Βαΐτσου: Ρόζα
Άννα Ελεφάντη: Σουζάν
Ευθύμης Μπαλαγιάννης: Ετιέν
Δημοσθένης Φίλιππας: Μπασσινέ
Ελεάνα Στραβοδήμου: Υβόν
Λήδα Καπνά: Πομπινέτ
Γιάννης Σαμψαλάκης: Ωμπέν

Πληροφορίες

Παραστάσεις: Πέμπτη 26/4 (21.00).
Έξτρα παραστάσεις: Παρασκευή 27/4 (21.00), Τετάρτη 02/05 (21.00), Πέμπτη 03/05 (21.00), Παρασκευή 04/05 (21.00) και Κυριακή 06/05 (18.00)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων: Ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-aulaia/raftis-kuriwn/και στο ταμείο του θεάτρου «ΑΥΛΑΙΑ»,

Θέατρο Αυλαία
Πλατεία ΧΑΝΘ
Τηλέφωνο: 2310237700.
Ώρες λειτουργίας 10:30 – 13:30 & 17:30 – 21:00.

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Προσοχή κίνδυνος: Έρχεται ψυχεδελο-γκαραζο-σερφο-πανκο-ροκεντρολ live WE!
Το φετινό Summer Nostos Festival τα έχει όλα!