Skip to content

Ποιος δεν θέλει να βουλιάξει στη γούνινη αγκαλιά του Φλάφι; #TextMe_FluffyLibrary

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

textme_fluffylibrary_antigoni_tsagkaropoulou_photo_credits_panos_kokkinias 14

O πολιτιστικός οργανισμός Atopos Contemporary Visual Culture (Atopos CVC), στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της UNESCO και με την υποστήριξη του Athens Culture Net (Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων), εγκαινιάζει τον κύκλο δράσεων #TextMe, ο οποίος πραγματοποιείται εντός και εκτός του χώρου του Atopos CVC (Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο), βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα και έρευνα του Βασίλη Ζηδιανάκη.

Το #TextMe_FluffyLibrary, ένα in-progress έργο της καλλιτέχνιδας Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου, είναι αυτό με το οποίο ο Atopos CVC ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό στις 23 Απριλίου 2018 και το οποίο χτίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς (έως 23 Απριλίου 2019). Πρόκειται για μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή διαδραστικής έκθεσης που λειτουργεί ως λούτρινη αγκαλιά δημιουργώντας έναν πρωτότυπο και ατοπικό χώρο ανάγνωσης και παιγνιώδους δράσης για μικρούς και μεγάλους. Αυτό το χνουδωτό περιβάλλον γίνεται το εργαστήριο παραγωγής ενός αντισυμβατικού παραμυθιού που διηγείται ζητήματα ταυτότητας, φύλου και επαφής. Το κτίριο του Atopos CVC καταλαμβάνεται από ένα γιγαντιαίο, λούτρινο, υβριδικό πλάσμα, το Φλάφι που κατοικεί εκεί μέσα, παρέα με το τερατόμορφο αλφάβητό του. Οι επισκέπτες βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και βουλιάζουν στη γούνινη αγκαλιά του Φλάφι διαβάζοντας ή χαλαρώνοντας μόνοι τους ή αγκαλιά με κάποιον άλλον.

textme_fluffylibrary_antigoni_tsagkaropoulou_photo_credits_panos_kokkinias 03

Σε διάλογο με το έργο της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου το οποίο θα είναι επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, o Atopos CVC προτείνει το #TextMe_Lab, ένα παράλληλο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει performances, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και μίνι-εκθέσεις από καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς ερευνητές. Το συνδετικό νήμα του προγράμματος είναι οι υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Η οπτική ποίηση του 20ού αιώνα, το spoken word και τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα και τα νέα μέσα, καθώς και η σχέση λέξης και οθόνης, είναι κάποια από τα κύρια θέματα του #TextMe_Lab. Το πρόγραμμα επιμελείται ο ερευνητής Φιλ Ιερόπουλος.

textme_fluffylibrary_antigoni_tsagkaropoulou_photo_credits_panos_kokkinias 02

#TextMe_FluffyLibrary

Μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη, ένα ατοπικό αναγνωστήριο, μια λούτρινη αγκαλιά για το κείμενο, την τέχνη και την ανάγνωση

Ο Atopos CVC προσκαλεί την καλλιτέχνιδα Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, της οποίας η δουλειά συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα, παιδική ηλικία και ενήλικη ζωή και έχει επιρροές από την φεμινιστική και queer θεωρία, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ασυνήθιστη βιβλιοθήκη, μια εικαστική έκθεση, έναν χνουδωτό ξενώνα για τα γράμματα και τους ανθρώπους.

textme_fluffylibrary_antigoni_tsagkaropoulou_photo_credits_panos_kokkinias 01

Το #TextMe_FluffyLibrary καταλαμβάνει τους χώρους του νεοκλασσικού κτιρίου επί της οδού Σαλαμίνος 72, ενσωματώνοντας στο κυρίως έργο, τη μεγάλη συλλογή βιβλίων του οργανισμού με περισσότερα από 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας. Το έργο συνδυάζει τη λογική μιας εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας με συμμετοχικά και αυτοσχεδιαστικά περφορμανς, λούτρινα γλυπτά και γούνινα κουστούμια. Η δουλειά της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου εμπνέεται από παραμύθια και φεμινιστικά μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, από υποκουλτούρες όπως τα Furries και από τις βιολογικές επιστήμες που ασχολούνται με την αλληλεπίδραση των οργανισμών, ενώ μέσω αυτής της πρακτικής η καλλιτέχνιδα προσπαθεί να διευρύνει τα όρια της φαντασίας και της υποκειμενικότητας.

textme_fluffylibrary_antigoni_tsagkaropoulou_photo_credits_panos_kokkinias 15

Το #TextMe_FluffyLibrary φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως λούτρινη αγκαλιά δημιουργώντας έναν πρωτότυπο και ατοπικό χώρο ανάγνωσης και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους. Το έργο είναι υβριδικό και συνδυάζει πολλές λειτουργίες. Δημιουργεί μια πολυ-αισθητηριακή εικαστική εμπειρία ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ανάγνωση καθώς λειτουργεί και ως ανοιχτή βιβλιοθήκη. Mέσα στην εγκατάσταση θα κατοικήσει μια σειρά λούτρινων χαρακτήρων που αντιπροσωπεύουν γράμματα-τέρατα και άλλα πλάσματα βγαλμένα από παραμύθια και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, συνθέτοντας ένα αλλόκοτο διαδραστικό περιβάλλον. Καθώς κάποιοι χαρακτήρες έχουν τη μορφή λούτρινων ενδυμάτων, το κοινό μπορεί να συμμετέχει στο έργο φορώντας τις στολές, κάτι που σε προηγούμενες δουλειές της Αντιγόνης έχει ανοίξει νέες καλλιτεχνικές δυνατότητες μέσω της δημιουργίας αυθόρμητων περφόρμανς και δρώμενων.

Ένα αντισυμβατικό παραμύθι

Πέρα από την εγκατάσταση και τη βιβλιοθήκη, το έργο θα αποτελέσει και ένα εργαστήριο παραγωγής ενός αντισυμβατικoύ παραμυθιού. Η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, επιστήμονες, παραμυθάδες, μικρούς και μεγάλους, θα δημιουργήσει σταδιακά τόσο το ίδιο το έργο όσο και την ιστορία του.

Η ιδέα που διατρέχει το έργο θέλει το Φλάφι, που ακούει και στην λατινική ονομασία +Flufiella chimaerica, να είναι ένα υπερμέγεθες, συμβιωτικό πλάσμα το οποίο έχει καταλάβει το κτίριο και ζει μέσα σε αυτό. Μαζί του φέρνει τους φίλους του οι οποίοι απαρτίζουν ένα τερατόμορφο αλφάβητο και προσκαλεί συνεχώς και άλλους να συγκατοικήσουν μαζί του.

textme_fluffylibrary_antigoni_tsagkaropoulou_photo_credits_panos_kokkinias 16

Μέσα στο #TextMe_FluffyLibrary θα κατοικήσει κατά την διάρκεια της χρονιάς μια σειρά από υβριδικά γράμματα: Ένας δράκος πριγκίπισσα (D is for dragon), μια σούπερ ηρωίδα αρκουδάκι (T is for Teddy-Bear), μια πλοκαμωτή ευαίσθητη μάγισσα (O is for Octopus) παρέα με την φίλη της την αρρενωπή νεραϊδούλα (P is for pixie), ένας τριχωτός ροζ γοργόνος (M is for Mermaid) είναι κάποια παραδείγματα από τα πλάσματα που θα δημιουργηθούν στους επόμενους μήνες και θα απαιτήσουν μια θέση σε σελίδες, ράφια και αφηγήσεις.

Το Φλάφι και οι φίλοι του χτίζουν ένα παραμύθι το οποίο προτείνει εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από την ταυτότητα, το φύλο και τις ανθρώπινες σχέσεις, αναδεικνύοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του έργου.

Ένας λούτρινος ξενώνας για βιβλιοφάγους

Στην καρδιά αυτής της γούνινης αγκαλιάς, η οποία θα λειτουργήσει πιλοτικά και ως ένας υπερβατικός χνουδωτός ξενώνας, ένας μικρός αριθμός εκπροσώπων της τέχνης και του πολιτισμού θα έχει την ευκαιρία να ζήσει αποκλειστικά την απόλυτη εμπειρία ενός sleep-over με το Φλάφι. Ο οργανισμός για πρώτη φορά δημιουργεί ένα πρόγραμμα φιλοξενίας και συμβίωσης με ένα έργο με σκοπό την διάδραση και υποστήριξη του προγραμματός του.

Το #TextMe_FluffyLibrary είναι ένα in-progress έργο που χτίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς από την Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, τους επισκέπτες και τους καλεσμένους της. Οι χαρακτήρες του αλφάβητου δημιουργούνται σταδιακά μέσα από συνεργασίες και workshops, και έπειτα βρίσκουν την θέση τους μέσα στην κεντρική αφήγηση του παραμυθιού που σταδιακά υφαίνεται μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες. Η έναρξη έργου γίνεται με τα εγκαίνια της διοργάνωσης “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” της UNESCO, αλλά η εκδίπλωση της ιστορίας και η κατασκευή των κοστουμιών-εκθεμάτων λαμβάνουν  χώρα σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, μέχρι και τον Απρίλιο του 2019.

Βασικοί συνεργάτες στην υλοποίηση της εγκατάστασης είναι το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Επιπλέον, για την ένταξη παιδιών με αναπηρία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του #TextMe_FluffyLibrary, η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου συνεγράζεται με την Ουρανία Αναστασιάδου, εικαστικό και υπεύθυνη της μονάδας προσβάσιμης Εκπαίδευσης της Α.Σ.Κ.Τ.

textme_fluffylibrary_antigoni_tsagkaropoulou_photo_credits_panos_kokkinias 17

Η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου είναι καλλιτέχνιδα με βάση την Αθήνα και το Βερολίνο. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, έχει παρακολουθήσει μαθήματα χορού στο Royal Academy of Dance του Λονδίνου, είναι μέλος του AMOQA(Athens Museum of Queer Arts) και έχει παρουσιάσει δουλειά της κυρίως στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Πρόσφατα συμμετείχε στην 6η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, στο Sound Acts festival της Αθήνας, στο Witch Rave festival του Βερολίνου και τον Ιούνιο του 2018 θα συμμετέχει στην 10η Μπιενάλε του Βερολίνου σε συνεργασία με την Fabiana Faleiros. Το έργο της συνδυάζει εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας με συμμετοχικά και αυτοσχεδιαστικά περφόρμανς, λούτρινα γλυπτά και γούνινα κοστούμια και με επιρροές από τη φεμινιστική και queer θεωρία. Την εμπνέουν τα παιδικά παραμύθια, η φεμινιστική λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας, οι αφηγήσεις των μικρών κοριτσιών, υποκουλτούρες όπως τα Furries και έχει αναφορές από τον κόσμο της βιολογίας. Ο χνουδωτός της κόσμος θολώνει τα όρια μεταξύ ηλικιακών και έμφυλων ρόλων και επιτρέπει την εξερεύνηση διαφορετικών ταυτοτήτων και επιθυμιών, μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της οικειότητας και της συνύπαρξης.


[icon name=”info-circle” class=”” unprefixed_class=”fa-2x”]

#TextMe #TextMe_FluffyLibrary #TextMe_Lab
Ένα project του πολιτιστικού οργανισμού Atopos Contemporary Visual Culture
βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα και έρευνα του Βασίλη Ζηδιανάκη

23 Απριλίου 2018 – 23 Απριλίου 2019

ΑΤΟPOS Contemporary Visual Culture
Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, Αθήνα, ΤΚ 104 35, Τηλ: +302105242004, +302108838151, [email protected], www.atopos.gr, www.text-me.gr 

Επιμέλεια κειμένων & Project Manager: Φοίβος Δούσος
Φωτογραφίες: Πάνος Κοκκινιάς
Γραφιστικά: Εm Kei / Oddd Studio
Animation: Χάρης Λαλούσης
Δημόσιες Σχέσεις & Τύπος: Γιώργος Κατσώνης
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Σαρρή
Παραγωγή: Atopos CVC

TEXTME PROJECT_ID

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Οι Barcelona Gipsy BalKan Orchestra στον πολυχώρο WE | Κερδίστε Προσκλήσεις
Οι Barcelona Gipsy BalKan Orchestra έρχονται στη Θεσσαλονίκη!