Skip to content

Το περιληπτικό λεξικό ενός φωτογράφου!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: @mister.vid

Όλοι έχουμε βρεθεί πρώτη μέρα σε μια καινούρια τάξη/παρέα/ασχολία και έχουμε πελαγώσει ακούγοντας άγνωστες λέξεις και φράσεις. Αν έχει τύχει να ακούσεις δυο φωτογράφους να μιλάνε θα απόρρησες από φράσεις όπως: «Φίλε ο φακός ξυρίζει» ή «Τρελό μποκέ». Αν, λοιπόν, θέλεις να μάθεις να ψάχνεις και να ψάχνεσαι περί φωτογραφικών ορολογιών, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος. Παρακάτω θα βρεις τη μετάφραση σε μερικές από τις συχνές λέξεις και φράσεις που συναντά κανείς σε μια αναζήτηση γύρω από την φωτογραφία και της φωτογραφικές μηχανές.

Ας το πάρουμε από την αρχή με τα βασικά και στη συνέχεια θα φτάσουμε και στη slang, μέχρι να αποτρελαθεί το autocorrect μου γράφοντας!

Σώμα: Η λέξη σώμα αναφέρεται στο βασικότερο μέρος μιας φωτογραφικής μηχανής, το μέρος δηλαδή που στεγάζεται το φωτοευαίσθητο μέσο για την καταγραφή του φωτός, είτε αυτό είναι αναλογικό είτε ψηφιακό.

Αισθητήρας: Ο ψηφιακός δέκτης του φωτός σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή μιας φωτογραφίας.

Φακός: Ένα από τα βασικά εξαρτήματα που συνοδεύει μια φωτογραφική μηχανή. Ο φακός είναι το μέσο επικοινωνίας του έξω κόσμου με το φωτοευαίσθητο κομμάτι της μηχανής. Επιτελεί την διοχέτευση του φωτός προς τον αισθητήρα και συνήθως έχει περεταίρω λειτουργίες όπως η εστίαση και η σύνθεση του κάδρου της φωτογραφίας. Οι τύποι φακών διαχωρίζονται ανάλογα με τις φυσικές τους ιδιότητες και τον τρόπο που αποτυπώνουν μια φωτογραφία.

Διάφραγμα: Εξάρτημα της μηχανής ή του φακού που ρυθμίζει την γωνία και τη διάμετρο με την οποία ταξιδεύει το φως, από το περιβάλλον προς τον αισθητήρα, και κατ’ επέκταση την ποσότητα του.

Κλείστρο:  Το πτερύγιο το οποίο καλύπτει πλήρως τον αισθητήρα. Κατά τη διάρκεια λήψης μίας φωτογραφίας ανοιγοκλείνει εκθέτοντας τον αισθητήρα στο φως για την δημιουργία της φωτογραφίας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλείστρων, ανάλογα με την κίνηση και το υλικό κατασκευής τους.

Ταχύτητα: Ως ταχύτητα περιγράφεται η χρονική διάρκεια της έκθεσης του αισθητήρα στο φως. Δηλαδή σε τι χρονικό διάστημα το κλείστρο ανοίγει και ξανά κλείνει.

ISO: Ο αριθμός ISO αναφέρεται στην ευαισθησία του αισθητήρα στο φως. Όσο μικρότερος ο αριθμός τόσο λιγότερο ευαίσθητος είναι και ο αισθητήρας και το αντίστροφο.

Τρίγωνο έκθεσης: Η σχέση του διαφράγματος της ταχύτητας κλείστρου και του ISO απαρτίζουν το λεγόμενο τρίγωνο της έκθεσης. Για να βγει σωστά μια φωτογραφία πρέπει να είναι σε αρμονία οι τρεις παραπάνω παράγοντες.

Σταθερός φακός: Ο φακός που έχει μια συγκεκριμένη διάμετρο και γωνία λήψης και εστιάζει σε μία συγκεκριμένη απόσταση. Παραδείγματος χάριν ένας κλασικός σταθερός φακός είναι ο 50mm.

Ζουμ φακός: Φωτογραφικός φακός που καλύπτει πολλαπλές εστιακές αποστάσεις μέσω μηχανισμού που κινεί τα οπτικά μέσα που περιλαμβάνει αλλάζοντας έτσι την απόσταση εστίασης. Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές πωλούνται με έναν φακό ζουμ χάριν ευκολίας στη χρήση και συνήθως αναφέρεται ως kit lens. Μέρος δηλαδή ενός φωτογραφικού πακέτου.  Ένας κλασικός ζουμ φακός είναι ο 18-55mm.

SLR: Single Lens Reflex, τύπος φωτογραφικής. Περιγράφει τον μηχανισμό λειτουργίας συγκεκριμένου τύπου φωτογραφικής μηχανής όπου η διαδικασία εστίασης και λήψης της φωτογραφίας γίνονται μέσω ενός φακού με την χρήση ενός μηχανισμού με καθρέφτη και όχι μέσα από δύο φακούς όπως τα παλιά τα χρόνια. Άμα προσθέσουμε και το γράμμα D μπροστά μιλάμε για ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τύπου SLR. Κοινώς; DSLR.

Mirorrless: Τύπος ψηφιακής μηχανής χωρίς μηχανισμό καθρέφτη, όπως αυτή του κινητού.

Κάδρο, Καδράρισμα: Η περιοχή που καλύπτει τα όρια της φωτογραφίας με ό,τι αυτή περιλαμβάνει. Καδράρισμα είναι η επιλογή του φωτογράφου των στοιχείων που θα περιλάβει στη φωτογραφία, αλλιώς και σύνθεση.

Ξέρω ξέρω.. Χάθηκες, βαρέθηκες, κουράστηκες, και είναι λογικό! Πάμε λίγο slang γιατί οι απλοί ορισμοί είναι ευρέως διαθέσιμοι και από πιο επαγγελματικές πηγές.

Ξυρίζει/Ξυράφι: Αναφορά στην ιδιότητα ενός φακού να αποδίδει εικόνες με υψηλή οπτική οξύτητα.

Sharpness: Όρος που περιγράφει την οπτική οξύτητα, συνήθως ενός φακού. Όταν μια φωτογραφία είναι Sharp το κυρίως θέμα της φωτογραφίας αποδίδεται με υψηλή ευκρίνεια και ξεχωρίζει έντονα από το περιβάλλον του. Όταν ένα αντικείμενο είναι Sharp, είναι και κοφτερό, εξ ου και η μεταφορική χρήση του «Ξυρίζει».

Βινιετάρισμα: Η (συνήθως κυκλική) σκοτεινότερη περιοχή μιας φωτογραφίας στην οποία χαμηλώνει σταδιακά η φωτεινότητα από το κέντρο προς τις άκρες της φωτογραφίας. Συχνά προστίθεται με επεξεργασία για να δοθεί έμφαση στο κέντρο του κάδρου. Μπορεί, όμως, να είναι και αποτέλεσμα των φυσικών χαρακτηριστικών κάποιου φακού.

Τόνοι: Οι χρωματικές τονικότητες που υπάρχουν ή κυριαρχούν σε μια φωτογραφία. Προϊόν του φωτογραφικού μέσου, του αισθητήρα ή κάποιου φιλμ καθώς και επεξεργασίας της φωτογραφικής μέσω χημικών ή ψηφιακών εργαλείων.

Μπόκε ή Μποκέ (Bokeh): Η απεικόνιση των θολών στοιχείων που βρίσκονται εκτός εστίασης σε μια φωτογραφία. Συνήθως προκύπτει από τη χρήση φακών με δυνατότητα μεγάλου ανοίγματος στη διάμετρο του διαφράγματος. Κρίνεται ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και την ομαλότητα και του τρόπου εμφάνισης κυκλικών φωτεινών δίσκων στις εκτός εστίασης περιοχές της φωτογραφίας.

Ντρονιά: Φωτογραφία ή βίντεο, η λήψη του οποίου έγινε μέσω ιπτάμενου μέσου, με πιο σύνηθες το ιπτάμενο φωτογραφικό ελικόπτερο. Drone – Ντρονιά. Mango – Μαγκιά.

Έντιτ: Edit, η ψηφιακή συνήθως επεξεργασία μιας φωτογραφίας μέσω προγραμμάτων όπως το lightroom, το Photoshop και άλλα με σκοπό την καλύτερη απόδοση του σκοπού της φωτογραφίας.

 

Τί λες τώρα; Ανέβηκε λίγο η αυτοπεποίθησή σου, ώστε να μην πελαγώνεις πλέον όταν ακούς τα cool παιδιά να μιλάνε; Τσέκαρέ τo Instagram profile μας, @beater.gr, και tag-αρε τις φωτογραφίες που δημοσιεύεις στο δικό σου, χρησιμοποιώντας το hashtag #beaterGR. Έτσι, θα τις βλέπουμε μαζί!

AUTHOR

Χρήστος Βιδούρας

Λατρεύει τα ταξίδια και απολαμβάνει, ως άξιο υποκατάστατο τους, την τέχνη σε κάθε της μορφή. Δραπετεύει με κάθε ευκαιρία από τις σπουδές του στην Ιατρική μέσω της φωτογραφίας.

Loading...
Ο Nick Cave σχεδιάζει τέρατα για τα νέα AR Tours της Apple!
Η ταινία “Breaking Bad” έρχεται νωρίτερα από όσο νομίζετε!