Skip to content

Όλα τα parties και τα παράλληλα events του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του επετειακού, 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Parties

 • Πέμπτη 31/10, 22:30
  Opening Party στην Αποθήκη Γ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
  Line Up: Larry Gus live, Matina Sous peau dj set
  Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.
 • Σάββτο 2/11, 22:00
  Party 60 years Film Festival/30 years The Residents στο The Residents
 • Κυριακή 3/11, 22:00
  Berlin-Thessaloniki Film Party at Baobab Bar στο Baobab 
 • Δευτέρα 4/11, 22:00
  What a beautiful day Party στο Ypsilon
  Dj sets: The Boy/ Despoinis Trixrwmi / Myrto Tzima / Nikos Pastras 
 • Τρίτη 5/11, 22:00
  Thavma party στο Ladoze
  Dj Voltnoi 
 • Πέμππτη 7/11, 22:30
  Staff & Volunteer Party στο Eightball
 • Παρασκευή 8/11, 23:00
  Agora Party Jameson στην Αποθήκη Γ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
  Dj Jimmy Hacka
 • Σάββατο 9/11, 22:00
  Greek department party στο Στέρεο
 • Κυριακή 10/11, 22:30
  Closing Party by Fischer στην Αποθήκη Γ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
  Line up: Sworr. Live, Djs #μόνο_ντέκα
  Είσοδος μόνο με προσκλήσεις

Εκθέσεις

Έκθεση «Ο άγνωστος εικαστικός Νίκος Κούνδουρος»
2/11/2019 – 2/12/2019 (με ενδεχόμενο παράτασης), Εγκαίνια: 2/11/2019, 19:00, Πρώην Βρεφονηπιακός Σταθμός (Προβλήτα 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει μια μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στο εικαστικό έργο του Νίκου Κούνδουρου. Μέσα από ζωγραφικά έργα του Νίκου Κούνδουρου (πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό) η έκθεση επιχειρεί μια χαρτογράφηση του εικαστικού κόσμου του σκηνοθέτη. Στην έκθεση περιλαμβάνονται, επίσης, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα -ανάμεσά τους και η αγαπημένη του παλέτα με την αυτοπροσωπογραφία του. Ωράριο λειτουργίας: Για τη διάρκεια του 60ού ΦΚΘ (2-10.11.2019), καθημερινά, 10:00 – 22:00. Από τις 11 Νοεμβρίου και μετά, η έκθεση θα είναι ανοιχτή Τρίτη – Κυριακή από τις 10:00 π.μ – 18.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Έκθεση «Overview Effect – Encountering the Cosmos»
1/11- 1/12/2019 (με ενδεχόμενο παράτασης), εγκαίνια: 1/11/2019, 18:00, MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Η αποκαλυπτική ιδέα που εκφράζεται μέσα από το θέμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού, Overview Effect (το φαινόμενο της πανοραμικής εντύπωσης) βρίσκεται πίσω από τις 14 ταινίες, αλλά βγαίνει και έξω από τη μεγάλη οθόνη. Οι ταινίες του τμήματος αποτελούν και φέτος πηγή έμπνευσης για μια πρωτότυπη έκθεση. Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του Διαγωνιστικού και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Αλέξης Βασιλικός, Γιώργος Γεροντίδης, Χρήστος Δεληδήμος, Μαριάννα Ιγνατάκη, Μανώλης Λεμός, Βιργινία Μαστρογιαννάκη & Ηλίας Μαμαλίογκας, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Παύλος Τσάκωνας, Kalos- Klio, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Πάνος Κομπής, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Δέσποινα Φλέσσα, Ζωή Χατζηγιαννάκη. Ωράριο λειτουργίας: Για τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθημερινά (1-10.11.2019): 10:00 – 22:00. Από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου η έκθεση θα είναι ανοικτή Τρίτη – Τετάρτη, Παρασκευή – Κυριακή: 10:00-18:00 και Πέμπτη: 10:00 – 22:00. Είσοδος ελεύθερη. Επιμέλεια: Ορέστης Ανδρεαδάκης. Παραγωγή & συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus).

Έκθεση «1960 – 2019: Στιγμές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης»
31/10/2019 – 3/1/2020, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τα 60ά γενέθλια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Κινηματογράφου θα παρουσιαστεί μια έκθεση που θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες του Φεστιβάλ, τις στιγμές, τους ανθρώπους, τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία του και την εξέλιξή του.

Ώρες λειτουργίας στη διάρκεια του Φεστιβάλ (31/10-10/11/2019): Δευτέρα – Κυριακή 10:00 – 20:00. Ώρες λειτουργίας μετά το τέλος του Φεστιβάλ: Δευτέρα – Τρίτη 09:00 – 15:00, Τετάρτη – Παρασκευή: 09:00 – 19:00.

Βρες το Φεστιβάλ / Spot the Festival

60 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα από 120 φωτογραφίες: στιγμιότυπα που στολίζουν ισάριθμα καταστήματα της πόλης, τα σημεία όπου εκτυλίσσεται, όχι μια ταινία, αλλά η καθημερινότητα. Μια βόλτα από το πρώτο ως το τελευταίο, είναι μια διαδρομή στην ιστορία του Φεστιβάλ και, μαζί, στο μοναδικό, σύνθετο αστικό τοπίο του σήμερα. Ακολουθήστε το χάρτη και θυμηθείτε, ή γνωρίστε καλύτερα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την πόλη που είναι το σπίτι του.

#CedefopPhotoAward 2019: Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: πες την ιστορία σου!
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1/11 – 30/11/2019, 10.00–20.00

Το #CedefopPhotoAward είναι διαγωνισμός φωτογραφίας που διοργανώνεται από το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο του #CedefopPhotoAward 2019, ομάδες σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, κλήθηκαν να αποτυπώσουν τις εμπειρίες τους υπό τη μορφή φωτογραφικών ιστοριών. Τα έργα που κέρδισαν τα τρία βραβεία, καθώς και τα έργα των 17 επιλαχόντων, θα εκτεθούν στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Επιμέλεια: TIFF & Cedefop, Διοργάνωση: Cedefop. Ελεύθερη είσοδος. Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, 17:00

Masterclasses – Συζητησεις

Masterclass Τζον Γουότερς
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, 12:00 – 14:00, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

Ο τολμηρός σκηνοθέτης και θρυλικός εκπρόσωπος του cult cinema, Τζον Γουότερς, θα μοιραστεί την «κηλιδωμένη του σοφία» (γνώριμη και στο νέο του βιβλίο “Mr. Know-It-All: The Tarnished Wisdom of a Filth Elder”) σε ένα masterclass ανοιχτό για το κοινό. Απευθυνόμενος σε σινεφίλ, φανατικούς του σινεμά και θαυμαστές του κινηματογραφικού trash, θα μιλήσει για το πώς να βρεις χρηματοδότηση για τις ταινίες σου, πώς να επιβιώσεις στο Χόλιγουντ και πώς να αποτύχεις, οποιοδήποτε επαγγελματικό δρόμο και αν επιλέξεις.

Masterclass Τζον Μαυρουδής
Τρίτη 5 Νοεμβρίου, 12:00 – 13:00, Μουσείο Φωτογραφίας

O Τζον Μαυρουδής, ένας από τους πιο επιδραστικούς σύγχρονους illustrators, βραβευμένος με Cover of the Year για εξώφυλλα που δημιούργησε για τα περιοδικά The New Yorker και TIME, δημιουργός της αφίσας του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει για την τέχνη του και τα μυστικά της.

Masterclass Άλμπερτ Σέρα
Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, 11:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας

Ο καταλανός σκηνοθέτης και καλλιτέχνης Αλμπέρτ Σέρα, καλεσμένος της φετινής διοργάνωσης που πραγματοποιεί ρετροσπεκτίβα στο έργο του, μιλά για την τέχνη, την ιστορία και τη ζωή σε ένα ανοιχτό masterclass.

Ανοιχτή συζήτηση Μαρκ Γουέμπερ – Ρόμπερτ Μπίβερς
Σάββατο 2 Νοεμβρίου, 17:00, MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Μια ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στον Ρόμπερτ Μπίβερς και τον Μαρκ Γουέμπερ, κιθαρίστα των Pulp, μελετητή του έργου του Μαρκόπουλου και ανεξάρτητο επιμελητή ταινιών και βίντεο στο BFI, το Tate Modern, το Κέντρο Πομπιντού κ.ά., με αφορμή το αφιέρωμα που διοργανώνει το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (και επιμελείται η κριτικός κινηματογράφου Γεωργία Κορώση) «Προς το Τέμενος: Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και Ρόμπερτ Μπίβερς».

Masterclass Γιώργος Αρβανίτης
Σάββατο 9 Νοεμβρίου, 11:00 – 13:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας

Ο σπουδαίος διευθυντής φωτογραφίας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανίτης, θα μιλήσει για την διεθνή καριέρα του και τις συνεργασίες του με σπουδαίους σκηνοθέτες του ευρωπαϊκού σινεμά.

Masterclass του σεναριογράφου – παραγωγού Mike Werb
Παρασκευή 8/11, 11:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας

Το masterclass που θα παραδώσει ο σεναριογράφος – παραγωγός Mike Werb με έδρα το Λος Άντζελες, προσκεκλημένος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Διεύθυνση Hellenic Film Commission) δίνει απαντήσεις σε μια σειρά ενδιαφέροντα ερωτήματα. Ποιο είναι το μυστικό μιας καλής ιστορίας; Ποια η σύνδεση ανάμεσα στην Τέχνη και την τέχνη του γραψίματος, Από πού πηγάζουν οι ιδέες; Πώς οικοδομείται μια ιστορία σε τρεις πράξεις; Πώς αιχμαλωτίζουμε το ενδιαφέρον του αναγνώστη; Υπάρχουν διαφορές στη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο; Υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό σχέδιο δράσης που εξασφαλίζει ότι ένα σενάριο θα ολοκληρωθεί μέσα στις προβλεπόμενες προσθεσμίες; Τι εμπειρίες παίρνεις από μια σχολή κινηματογράφου; Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας στον σκληρό κόσμο του Χόλιγουντ;

Δράσεις της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου (12:00 – 15:00) στην Αποθήκη Γ΄ θα πραγματοποιηθεί masterclass εφαρμοσμένης διεύθυνσης φωτογραφίας και φωτισμού από τον διευθυντή φωτογραφίας Κωστή Γκίκα GSC, με παράλληλη παρουσίαση της κινηματογραφικής κάμερας SONY Venice. Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου (10:30 – 13:00), στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, θα γίνει παρουσίαση τεχνικής επεξεργασίας εικόνας (color grading) από τον colorist Γρηγόρη Αρβανίτη, υπό την καθοδήγηση του διευθυντή φωτογραφίας Κωστή Γκίκα GSC. Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στις 15:00, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos (2008) του ελληνοαμερικανού διευθυντή φωτογραφίας James Chressanthis ASC, GSC. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη/διευθυντή φωτογραφίας μέσω βιντεοκλήσης. Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στις 14:00, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και συζήτηση με τους διευθυντές φωτογραφίας των ελληνικών ταινιών που συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα (Ζωή Μαντά, Χριστίνα Μουμούρη και Χρήστο Καραμάνη GSC). Τη συζήτηση συντονίζει ο διευθυντής φωτογραφίας Παναγιώτης Σαλαπάτας GSC.

Μονόλογος

This Filthy World
Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, 20:30, Ολύμπιον

O Τζον Γουότερς θα παρουσιάσει το διάσημο one-man show του This Filthy World στον κινηματογράφο Ολύμπιον, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου. Αυτή η standup comedy παράσταση είναι αφιερωμένη στο εμμονικό του γούστο, τις παράλογες συμβουλές του και την επαγγελματική του καθοδήγηση για το πώς να γίνει κανείς ένας επιτυχημένος και ευτυχισμένος νευρωτικός. Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ.

Συνεντεύξεις Τύπου

Συνέντευξη Τύπου για το βραβείο LUX
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, 12:00, Αποθήκη Γ΄

Συνέντευξη Τύπου για τις υποψήφιες ταινίες του βραβείου LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία της σκηνοθέτιδος Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέφσκα της ταινίας Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια. Οι τρεις υποψήφιες ταινίες θα προβληθούν στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Συνέντευξη Τύπου Τζοάνα Χογκ
Σάββατο 2 Νοεμβρίου, 12:00, Μουσείο Φωτογραφίας

Η πρωτοπόρος ενός νέου ρεύματος κοινωνικού ρεαλισμού στο βρετανικό σινεμά, Τζοάνα Χογκ, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το έργο της. Η βρετανίδα δημιουργός θα μιλήσει για τις ταινίες της, τολμηρά πορτραίτα της μεσαίας τάξης, και τη συνεργασία της με ηθοποιούς όπως η Τίλντα Σουίντον και ο Τομ Χίντλεστον.

Συνέντευξη Τύπου ΕΚΟΜΕ
Παρασκευή 8/11, 13:00, Μουσείο Φωτογραφίας

To EKOME παρουσιάζει τα νέα κινηματογραφικά στούντιο Nu Boyana Hellenic στη Θεσσαλονίκη.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Παρουσίαση λευκώματος του Μάικλ Γκαλίνσκι
Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, 12:00, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Ο σκηνοθέτης Μάικλ Γκαλίνσκι παρουσιάζει το φωτογραφικό λεύκωμα The Decline of Mall Civilization (εκδόσεις RUMUR) με εικόνες από τα αμερικανικά malls στη δεκαετία του ’80.

40 χρόνια Αιγόκερως: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και κινηματογραφικό βιβλίο
Κυριακή 3 Νοεμβρίου, 12:00, Αποθήκη Γ΄

Πέρασαν 40 χρόνια από την ίδρυση του Αιγόκερου, την εποχή που η κινηματογραφική βιβλιογραφία αριθμούσε ελάχιστα βιβλία. Δέκα χρόνια μετά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε και από τη συνεργασία τους εμπλουτίστηκε επιπλέον η κινηματογραφική βιβλιογραφία. Αυτή τη μικρή-μεγάλη ιστορία τιμά φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε μια ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή του Αιγόκερου και των συνεργατών του.

Βιβλιοπαρουσίαση «Παλαμηδίου 10» του Φώτου Λαμπρινού
Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, 19:00, χώρος εκδηλώσεων Public Θεσσαλονίκης

Ο Φώτος Λαμπρινός παρουσιάζει το βιβλίο – ντοκιμαντέρ του «Παλαμηδίου 10» και συνομιλεί με τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα. Αποσπάσματα του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη θα διαβάσει η σκηνοθέτις Κορίνα Βασιλειάδου.

Συναυλία

Οι Πλανήτες

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει τους «Πλανήτες», μία εναλλακτική πρόταση γνωριμίας του διαστήματος για όλη την οικογένεια, μέσα από το συνδυασμό εικόνας και ήχου. Με όχημα τη διάσημη συμφωνική σουίτα του Γκούσταβ Χολστ (1874-1934), μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος μέσω των συμβολισμών και των συναισθημάτων της μουσικής του άγγλου δημιουργού, με αρωγό ένα ξεχωριστό βίντεο που αποτελεί συρραφή από το παγκόσμιο σινεμά και έχει ετοιμάσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ειδικά για τη συγκεκριμένη παραγωγή.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Διεύθυνση ορχήστρας: Georg Köhler
Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο: Voci Contra Tempo
Διδασκαλία: Σοφία Γιολδάση
Σκηνοθετική επιμέλεια-βίντεο: Φραγκίσκος Φαντόπουλος
Εισιτήρια/ Πλατεία 15€, Εξώστης 10€, Μειωμένα 5€

Οπτική Εγκατάστασης

Μια μοναδική οπτική εγκατάσταση στο Λιμάνι

Ο θεσσαλονικιός καλλιτέχνης Στάθης Μήτσιος σχεδιάζει, αποκλειστικά για το 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μια οπτική εγκατάσταση (3D projection mapping installation) στην προβλήτα του λιμανιού, σε δύο όψεις του αντλιοστασίου. Για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η οπτική εγκατάσταση θα αναπαράγει την ιστορία των 60 χρόνων του Φεστιβάλ πάνω στις επιφάνειες της όψης του κτιρίου.

Φωτογραφίες: Motionteam

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Το τελικό τρέιλερ του «Star Wars: Skywalker Η Άνοδος» θα σε κάνει ν’ ανατριχιάσεις!
Από τον θρύλο του Detroit Derrick May στον αστέρα της σύγχρονης σκηνής Blawan!