Skip to content

Η παρακμή των γυναικών στις μέρες μας.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Τις προάλλες είδα ένα βίντεο στο YouTube με τίτλο «Η παρακμή των γυναικών στις μέρες μας + Ελληνίδες influencers». Η αλήθεια είναι ότι πίεσα τον εαυτό μου να το δει μόνο και μόνο για να δω όλα τα επιχειρήματα της δημιουργού και να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη πριν γράψω αυτό το post. Δεν προτείνω να το δείτε γιατί πρώτον θα σας εκνευρίσει ο διάχυτος μισογυνισμός και δεύτερον τέτοια βίντεο τιμωρούνται με το να μένουν στην αφάνεια.

Πριν καταρρίψω μία προς μία όλες τις παραμέτρους που κατά την δημιουργό έχουν οδηγήσει στην παρακμή, θα ήθελα να τονίσω ότι όταν κάνεις ένα βίντεο που συνδέεται με κοινωνικά ζητήματα και συμπεριφορές το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να στηρίξεις τα συμπεράσματα σου με μελέτες, έρευνες, βιβλία αλλιώς εκτίθεσαι δημόσια. Πολλά σχόλια από κάτω έγραφαν ότι «τώρα πρόσβαλες τις φεμινίστριες και τώρα θα σου την πέσουν». Η προσβολή είναι όλη δική σας αγαπητοί σχολιαστές που υμνείτε την άποψη ενός ατόμου που δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο και το μόνο που την διέπει είναι η κακεντρέχεια.

Στο δια ταύτα λοιπόν, σε αυτό το post πάμε να δούμε μερικά από τα «επιχειρήματα». Θα ακολουθήσει και δεύτερο post με τα υπόλοιπα.

1ο επιχείρημα: Είμαστε ευλογημένες που ζόυμε σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και οι άντρες δεν μας μεταχειρίζονται σαν κάτι κατώτερο. Έχουμε ίσα δικαιώματα άρα γιατί οι γυναίκες ακόμα γκρινιάζουμε; Θα έπρεπε να είμαστε ικανοποιημένες.

Θα παραθέσω απλά κάποια στατιστικά:

  • Ποσοστό ανεργίας στους άντρες 15% ενώ στις γυναίκες 24% στην Ελλάδα
  • 40% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης
  • Πάνω από 65 γυναικοκτονίες από το 2011 μέχρι σήμερα
  • 85% των γυναικών ασχολούνται καθημερινά με το νοικοκυριό ενώ μόλις 16% των αντρών κάνει το ίδιο
  • 72% των γυναικών απάντησε σε πρόσφατη έρευνα της ICAP ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που εντόπισαν στην επαγγελματική τους ανέλιξη ήταν οι οικογενειακές υποχρεώσεις
  • Το 95% των θυμάτων του trafficking είναι γυναίκες και κορίτσια. Πάνω από 10 χιλιάδες τα θύματα στην Ευρώπη κάθε χρόνο

Είμαστε τόσο ευλογημένη χώρα που νιώθω την ανάγκη να υπενθυμίσω κάποια ονόματα. Σούζαν Ίτον, Αγγελική Πέτρου, Ελένη Τοπαλούδη, Κατερίνα Μελάκη, Κωνσταντίνα Τσάπα.

2ο επιχείρημα: Υπάρχουν χώρες έχουν πολύ λιγότερα προνόμια. Στη Ελλάδα και την Κύπρο το φεμινιστικό κίνημα ασχολείται με τις ρώγες #freethenipple

Γελάω απλά! Είσαι αστείο που οι αντι-φεμινιστές θεωρούν ότι το κυριότερο μέλημα του φεμινιστικού κινήματος είναι η απελευθέρωση της γυναικείας ρώγας. Πρέπει να είσαι αδαής και κουτός για να επιτίθεσαι σε ένα κίνημα χωρίς καν να έχεις διαβάσει τι διεκδικεί γι’ αυτό θα βοηθήσω λίγο παραθέτοντας κάποια από τα ζητήματα που προσπαθεί να λύσει ο φεμινισμός:

  • Σεξισμός
  • Έμφυλη βία
  • Ενδοοικογενειακή βία
  • Σεξουαλική παρενόχληση
  • Βιασμοί
  • Εμπόδια στην επαγγελματική ανέλιξη
  • Εξαναγκαστικός γάμος
  • Εμπορία ανθρώπων (trafficking)
  • Ακρωτηριασμός γυναικείων γενετικών οργάνων
  • Ψυχολογική/συναισθηματική βία

Ακόμα νομίζετε ότι δεν σας αφορά ο φεμινισμός;

3ο επιχείρημα: Οι γυναίκες του σήμερα είναι των άκρων. Από την μία έχουμε τις γυναίκες που προσέχουν πολύ την εμφάνιση τους, έχουν εμμονή με το μακιγιάζ και τις πλαστικές και από την άλλη έχουμε τις γυναίκες που δεν περιποιούνται, δεν κάνουν αποτρίχωση και τις γυναίκες με παραπάνω κιλά που δεν κάνουν τίποτα για να τα χάσουν.

Ο μισογυνισμός πολλές φορές πάει πακέτο με άλλες φοβίες. Εδώ για παράδειγμα συναντάμε και την χοντροφοβία. Ας αρχίσουμε από τα πολύ βασικά: οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενο προς κατανάλωση ούτε προς ευχαρίστηση των αντρικού ματιού. Η κάθε μία μπορεί να κάνει ότι θέλει και ότι την κάνει να αισθάνεται όμορφα. Τα «πρέπει» υπάρχουν για να δηλητηριάζουν την ψυχή και το μυαλό. Και για να τελειώνουμε με το θέμα της χοντροφοβίας, δεν είναι η δουλειά της Νένας και της κάθε Νένας να πει σε οποιονδήποτε άνθρωπο τι είναι καλό για την υγεία του και αν κινδυνεύει από τα έξτρα κιλά. Η υγεία του καθενός είναι σημαντική για τον ίδιο και καθόλου δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σαν επιχείρημα. Οι περισσότεροι που δήθεν ανησυχούν για την υγεία μας δεν είναι ούτε γιατροί ούτε διατροφολόγοι, είναι απλά χοντροφοβικοί.

______________________
Πηγές:

AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
Μια συναυλία ενίσχυσης στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης!
Κομμάτια «βγαλμένα» απ’ το repeat μαζί με μια αναπάντεχη δισκογραφική γνωριμία.