Skip to content

To Open House Thessaloniki ξεκινάει, θα είναι virtual κι εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το OPEN HOUSE Thessaloniki επιστρέφει διαδικτυακά το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 με την πρεμιέρα μιας σειράς από virtual tours σε κτίρια σύγχρονης αρχιτεκτονικής, μέσα από live stream στο you tube, συζητήσεις και παρουσιάσεις της μακραίωνης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλά, οι εθελοντές του ΟΗΤ θα μας μιλήσουν για την σημασία της συμμετοχής τους στην εκδήλωση μας και θα μας παρουσιάσουν τις 10 θεματικές διαδρομές , οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε νέες ημερομηνίες, μόλις επιτραπεί εκ νέου η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων δια ζώσης.

Πρόγραμμα

Σάββατο 28 Νοεμβρίου // Virtual Tours

Τα κτίρια που συμμετέχουν:

The Upper Floor Transparency

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε ένα από τα κτίρια του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, επί της παραθαλάσσιας πλατείας. Την ανακαίνισή του ανέλαβαν οι UBUplan architects το 2018.

Αρχιτέκτονας: UBUplan architects
______________________

The Transparent Apartment

To διαμέρισμα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε ένα εντυπωσιακό διατηρητέο κτίριο, που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’30. Την ανακαίνισή του ανέλαβαν οι Urban Soul Project το 2019.

Η πρεμιέρα του virtual tour θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου.

Αρχιτέκτονας: Urban Soul Project (ανακαίνιση)
______________________

Garden House

Η μονοκατοικία αποτελεί μέρος ενός οικιστικού συγκροτήματος τριών κατοικιών με κήπο και πισίνα, που βρίσκεται στην περιοχή Πουρνάρι, στο Πανόραμα. Τον σχεδιασμό και την κατασκευή ανέλαβαν οι TAZLAB architects το 2009.

Η πρεμιέρα του virtual tour θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου.

Αρχιτέκτονας: TAZLAB architects
______________________

«Εστιάζοντας στο Δάσος» | Μονοκατοικία Στα Πεύκα

Αυτή η σύγχρονη μονοκατοικία, που στεγάζει την οικία και την επιχείρηση μιας τετραμελούς οικογένειας, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κονταξάκη και κατασκευάστηκε από τον πολιτικό μηχανικό Χρήστο Κούβαρο, το 2016. Το project δεν έχει τυχαία τον τίτλο “Εστιάζοντας στο Δάσος”, καθώς βασικό άξονα του σχεδιασμού αποτέλεσε ο προσανατολισμός και η εναρμόνιση του κτιρίου με το δάσος.

Η πρεμιέρα του virtual tour θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου.

Αρχιτέκτονας: Δ. Κονταξάκης
______________________

Rural Apartment

Οι Normless Architecture Studio σχεδίασαν αυτήν την κατοικία το 2017, εφαρμόζοντας τις αρχές μιας αγροτικής κατοικίας σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα, κάνοντας εκτεταμένη χρήση του υλικού Kourasanit.

Η πρεμιέρα του virtual tour θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου.

Αρχιτέκτονας: Normless
______________________

City Loft

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον τελευταίο όροφο ενός σύγχρονου εμπορικού κτιρίου. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου ανέλαβαν οι TsquareArchitects το 2017.

Η πρεμιέρα του virtual tour θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου.

Αρχιτέκτονας: TsquareArchitects
______________________

Μονοκατοικία Στο Συγκρότημα Ithacas

Η κατοικία αποτελεί μέρος ενός συγκροτήματος ανεξάρτητων μονοκατοικιών στο Πανόραμα. Τον σχεδιασμό των εσωτερικών και υπαίθριων χώρων και την επιστασία της κατασκευής ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο archigraph.

Η πρεμιέρα του virtual tour θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου.

Αρχιτέκτονας: archigraph (εσωτερικό & υπαίθριος χώρος)

Τα βίντεο θα παραμείνουν στο διαδίκτυο. Βρείτε τα εδώ!


Κυριακή 29 Νοεμβρίου // Livestream

Ένα livestream στο YouTube θα ολοκληρώσει την αρχιτεκτονική μας γιορτή με παρουσιάσεις, βίντεο, συζητήσεις και live chat.

Βρείτε το link εδώ

Πιο συγκεκριμένα, προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναπτύξουν τις θεματικές των διάδρομων Open Walks, αποκαλύπτοντας μας τα διάφορα επίπεδα της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής της πόλης.

Με αφορμή το 1ο Open House Worldwide Festival, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή 40 και πλέον Open Cities -συμπεριλαμβανομένου και του OHT – η ομάδα θα μας συστήσει το παγκόσμιο δίκτυο του Open House και θα παρουσιάσει ορισμένα σημεία του φεστιβάλ. Όπως κάθε Open House εκδήλωση, θα την πλαισιώσει το ενθουσιώδες πνεύμα των εθελοντών, που θα μιλήσουν για την εμπειρία του ΟΗΤ! Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει με ερωτήσεις και σχόλια μέσω του live chat στο YouTube.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

11:00-12:00
Το Παγκόμσιο Δίκτυο Open House Worldwide
Μια γνωριμία με το παγκόσμιο δίκτυο Open House Worldwide και το 1ο Open House Worldwide Festival, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 14-15/11.

Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, θα παρουσιαστεί μέρος της συμμετοχής του OHT στο OHWW Festival, με θέμα “Thessaloniki Evolving: Designing for the future” με ομιλητή τον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Δημήτρη Δούμα και θα ακολουθήσουν ερωτήσεις του κοινού μέσω του live chat.

12:00-15:00
“Layers Of History” – Open Talks
Μια σύντομη παρουσίαση / sneak peeks των 10 διαδρομών (οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε νέες ημερομηνίες, μόλις επιτραπεί εκ νέου η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων δια ζώσης), από τους εθελοντές και ανάπτυξη των επιμέρους θεματικών από προσκεκλημένους ομιλητές*. Στο τέλος της κάθε ενότητας θα ακολουθήσουν ερωτήσεις του κοινού μέσω του live chat.

12:00-12:30
Η εβραϊκή κληρονομιά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης – Λέων Α. Ναρ

12:30-13:15
Τα τείχη της Θεσσαλονίκης – Αναστάσιος Τάντσης
Το Γαλεριανό Συγκρότημα – Αναστάσιος Τάντσης

13:15-14:15
Η Συνοικία των Εξοχών – Βασίλης Κολώνας
Η Βίλα Καπαντζή – Γιάννης Επαμεινώνδας
Η επιχωμάτωση της Νέας Παραλίας – Γιάννης Επαμεινώνδας
Η ανοικοδόμηση μετά την πυρκαγιά – Βασίλης Κολώνας

14:15-15:00
“Η βιομηχανική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης” – Μαρία Δούση
“Η Άνω Πόλη” – Μιχαήλ Νομικός

15:00-15:30
Οι Εθελοντές του Open House
Γνωριμία με τους εθελοντές του OHT, που μέσα από βίντεο, μοιράζονται τις σκέψεις τους και απαντούν στις ερωτήσεις μας.

15:30-16:00
Επίλογος: Το μέλλον του Open House
Οι πόλεις του Open House Worldwide απαντούν στο ερώτημα “What is the role of Open House in the future of your city?”

Οι Ομιλητές

  • Μαρία Δούση, Αρχιτέκτων, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ
  • Γιάννης Επαμεινώνδας, Αρχιτέκτων, Δ/ντης Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)
  • Βασίλης Κολώνας, Αρχιτέκτων, Καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Λέων Α. Ναρ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.- συγγραφέας
  • Μιχαήλ Νομικός, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ
  • Αναστάσιος Τάντσης, Αρχιτέκτων, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ

#oht2020 | Layers Of History | Το φετινό σλόγκαν προέκυψε κατόπιν διαγωνισμού, σε συνεργασία με τον χορηγό εθελοντών, το ινστιτούτο ξένων γλωσσών Galileo Galilei , και αναζητούσε μια φράση με την οποία θα παρουσίαζε κάποιος τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό.

Open Walks | Όπως καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι θεματικές διαδρομές του ΟΗΤ μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό. Φέτος, αντί των ξεναγήσεων στα κτίρια, προγραμματίζονται 10 θεματικές διαδρομές στην πόλη, με στόχο να μας ξεναγήσουν στην Άνω Πόλη, στα Ανατολικά και Δυτικά Τείχη, στη Συνοικία των Εξοχών, στο Γαλεριανό Συγκρότημα, σε θρησκευτικά μνημεία, στο ιστορικό κέντρο, στην ιστορική βιομηχανική περιοχή και στην ιστορική εμπορική περιοχή.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης.

Θα ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των διαδρομών.

Στο virtual event στις 29/11 θα μιλήσουν για τις διαδρομές εθελοντές και προσκεκλημένοι ομιλητές.

Open House Greece | H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Ο Θεμός του Open House | Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του ΟΗT 2020 θα βρείτε στο www.openhousethessaloniki.gr

Loading...
Στην «Άγρια Δύση» του φωτογράφου David Yarrow!
Το soundtrack της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη κυκλοφορεί σε βινύλιο!