Οι γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 83 αθλητές και αθλήτριες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Οι αθλήτριες που θα μας εκπροσωπήσουν είναι 37 και αποτελούν το 45% της ελληνικής αποστολής. Η Άννα Κορακάκη με τον Λευτέρη Πετρούνια θα είναι οι σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συμμετοχές της Αιμιλία Τσουλφά και της Ευαγγελίας Ψάρρα. Η Αιμιλία Τσουλφά στα 48 της είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας, ενώ η Ευαγγελία Ψάρρα, στα 47 της μετέχει για 6η φορά στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη (2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020).
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες πραγματοποιήθηκαν το 1896 στην Αθήνα. Οι γυναίκες μπόρεσαν να συμμετέχουν 4 χρόνια αργότερα στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι. Το 1900 συνολικά 22 ήταν οι συμμετοχές των γυναικών, δηλαδή με ποσοστό 2.2% επί του συνόλου των συμμετεχόντων.
121 χρόνια μετά την συμμετοχή των γυναικών στους Ολυμπιακούς αγώνες συνεχίζουν να υπάρχουν διακρίσεις λόγω φύλου. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με σημείο αναφοράς τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012 έδειξε ότι 39 αγωνίσματα του επίσημου προγράμματος ήταν ανοιχτά μόνο για άντρες ενώ 9 αγωνίσματα ήταν ανοιχτά μόνο για γυναίκες. Αυτό με απλά μαθηματικά σημαίνει ότι 30 (39-9) χρυσά μετάλλια είναι διαθέσιμα μόνο για άντρες!
Σπουδαίο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ρόλος των ΜΜΕ στην παρουσίαση των αγώνων. Σύμφωνα με έρευνα του Cambridge University Press οι σχολιαστές αγώνων είναι πιο πιθανόν να περιγράψουν τις γυναίκες αθλήτριες χρησιμοποιώντας την ηλικία τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, την εικόνα τους ενώ για τους άντρες τα σχόλια τους αφορούν τις αθλητικές τους επιδόσεις και τα αθλητικά χαρακτηριστικά τους. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι αθλήτριες είναι πιο πιθανόν να αναφερθούν ως “κορίτσια” από ότι οι άντρες να αναφερθούν ως “αγόρια”. Αυτή η διαφορά στην ποιότητα μετάδοσης των αγωνισμάτων έχει αποδοθεί από τους ερευνητές στο γεγονός ότι το 90% των παρουσιαστών αθλητικών γεγονότων είναι άντρες. Επομένως περισσότερες γυναίκες παρουσιάστριες θα σήμαινε και λιγότερες διακρίσεις κατα την αναμετάδοση των αγώνων!
Με βάση όλα τα παραπάνω ενώ ο ρυθμός συμμετοχής των γυναικών στους ολυμπιακούς αγώνες αυξάνεται από την πρώτη φορά που οι γυναίκες συμμετείχαν το 1900 ακόμα υπάρχουν μελανά σημεία στην ισότιμη εκπροσώπηση και προβολή τους.
Τέλος, γνωρίζατε ότι ο σπουδαίος Πιερ ντε Κουμπερτέν που τόσο είχαμε υμνήσει στις σχολικές αίθουσες ήταν κάθετα αντίθετος στην συμμετοχή των γυναικών στον στίβο. Όταν η Alice Milliat ξεκίνησε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την συμμετοχή των γυναικών στον στίβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 ο Πιερ ντε Κουμπερτέν απέρριψε την πρόταση «Δεν εγκρίνω την συμμετοχή των γυναικών σε δημόσιες διοργανώσεις. Στους Ολυμπιακούς αγώνες, ο πρωταρχικός τους στόχος θα έπρεπε να είναι να στέφουν τους νικητές». Τον Πιερ ντε Κουμπερτέν τον γνωρίζουμε όλοι την Alice Milliat που ίδρυσε την Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητισμού των Γυναικών και τους Παγκόσμιους Αγώνες των Γυναικών άραγε πόσοι την γνωρίζουν;
______________________
Πηγές: