Skip to content

Οι Soulbrigada παντρεύουν τη Soul με τη Techno!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Ο Alex είναι ένα από τα μέλη του γνωστού δίδυμου Soulbrigada. Ξεκίνησε να παίζει μουσική, στοιχειωμένος από πολλές soul επιρροές, για να αλλάξει τα κλασσικά στερεότυπα στον τρόπο που ο κόσμος διασκεδάζει σήμερα και να παντρέψει τον νέο ήχο με το παλιό. Αφήνει για λίγο την έδρα του, τη Ζυρίχη, όπου εκεί στεγάζεται και η δική του δισκογραφική εταιρεία Matasuna Records και έρχεται στην Ελλάδα, για μερικά dj sets. Με αφορμή αυτό, μιλάει στον Beater.gr για το πόσο πολύ αγαπάει τη μουσική, απ’ όποιο μέρος του κόσμου κι αν προέρχεται!

Τί άκουγες όσο μεγάλωνες;

Απ’ ότι θυμάμαι, όταν ήμουν 15, είχα μία πρώτη επαφή με την ηλεκτρονική σκηνή και συνήθιζα να ακούω αρκετά house και techno. Έπειτα, με την εμφάνιση της downtempo, της abstract hip hop αλλά και της trip hop, στα μέσα των 00’s, μπήκα για τα καλά στον κόσμο των broken beats και αδιαμφισβήτητα, μια μεγάλη επιρροή ήταν από δισκογραφικές, όπως η Ninja Tune, η Mo Wax και η G-Stone.

Ήμουν γοητευμένος από τα samples που χρησιμοποιούνταν σε κομμάτια αυτού του είδους. Έτσι, ξεκίνησα κι εγώ να ψάχνω από που προέρχονται όλα αυτά και ξαφνικά, ανακάλυψα την Funk, την Soul, την Jazz, αλλά και κομμάτια με πιο ethnic στοιχεία, Afro-Beats, Reggae και άλλα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤί συμβαίνει αυτό τον καιρό στη μουσική σκηνή της Ζυρίχης;

Η Ζυρίχη είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως για την ηλεκτρονική σκηνή της. Ακούς αυτό το είδος μουσικής αρκετά σε bar, club και φεστιβάλ που γίνονται εκεί. Ευτυχώς,όμως, υπάρχει και μια πιο εναλλακτική σκηνή στην πόλη, που θα ακούσεις και μουσικές, όπως είναι η Dub, η Afro, η Funk και άλλα. Σε σύγκριση με την ηλεκτρονική κοινότητα, αυτό συμβαίνει σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Συνηθίζεις να συνδυάζεις την ηλεκτρονική με την παραδοσιακή μουσική άλλων χωρών. Κατά πόσο πιστεύεις ότι τα παραδοσιακά όργανα μπορούν να δέσουν με τα ηλεκτρονικά στοιχεία;

Η νέα ηλεκτρονική μουσική εστιάζει περισσότερο σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό και στα beats, σε σχέση με την παλιά-παραδοσιακή μουσική. Έτσι, έχει νόημα να συνδυάσεις αυτά τα δύο και να χτίσεις μια γέφυρα ανάμεσα στη μουσική του παρελθόντος και τη μουσική του σήμερα. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να γνωρίζεις αρκετά και τα δύο είδη, ώστε να έχεις και την πλήρη αίσθηση του τι πραγματικά πρέπει να κάνεις.

Πιστεύω πως το σημαντικότερο είναι να κρατήσεις τον αυθεντικό οργανικό ρυθμό του παρελθόντος. Στα περισσότερα remixes σήμερα, κρατείται ο κλασσικός ρυθμός και απλά τοποθετείται ένα πιο δυνατό beat πάνω σε αυτόν, πράγμα που καταστρέφει τον πραγματικό ρυθμό ενός κομματιού.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι πιο βαθιά με τη soul σκηνή και τη soul μουσική γενικότερα, όπως λες και στο βιογραφικό σου;

Όπως προανέφερα, είχα την τύχη να μπω μέσα στην Soul σκηνή, ψάχνοντας για την αυθεντική μουσική που κρύβεται γύρω από τα διάφορα samples της hip hop. Ακούγοντας μουσική για πολλά χρόνια, αγάπησα πολλά διαφορετικά είδη, χωρίς να επικεντρωθώ και να περιοριστώ σε κάποιο συγκεκριμένο. Κάπως έτσι, κατέληξα στο συμπέρασμα πως η σύνδεση όλων αυτών των ειδών είναι η Soul. Είναι ένα είδος, που σου μεταφέρει, με τον καλύτερο τρόπο αυτό το συναίσθημα που βγάζει, χωρίς να έχει σχέση το αν είναι “ανεβαστική” ή μελαγχολική.

soulbrigada-04Υπάρχει κάτι από την καριέρα σου και την γενικότερη μουσική σου πορεία, που θα ήθελες να μοιραστείς;

Νομίζω πως η καλύτερη στιγμή καριέρας μου ως μουσικός παραγωγός και dj ήταν όταν ξεκίνησα να ψάχνω μουσική χωρίς κανένα όριο. Είχα εντυπωσιαστεί με dj’s, όπως ο Ιάπωνας Muro ή ο Mr. Scruff και ο Gilles Peterson από τη Μεγάλη Βρετανία. Με ώθησαν στο να ψάξω καινούρια ήδη μουσικής, χωρίς να υπάρχουν σύνορα ανάμεσα.

Θα ήθελες να μας πεις μερικά λόγια από τη νέα δισκογραφική εταιρεία που έχεις ετοιμάσει; Τι να περιμένουμε στο μέλλον;

Με τη δημιουργία αυτής της εταιρείας, θα ήθελα να κυκλοφορήσω περισσότερη μουσική που αρέσει σε μένα, χωρίς να με περιορίζει το αν είναι σύγχρονη ή όχι. Είναι πολύ σημαντικός για μένα ο οργανικός ρυθμός ενός κομματιού. Μετά το καλό ξεκίνημα που είχαμε, νομίζω πως υπάρχουν γενικότερα διάφορα καλά πράγματα στα σκαριά. Στα τέλη του 2016, σχεδιάζω να κυκλοφορήσω κάτι νέο, ένα 7ιντσο βινύλιο, με δύο Afro-Dance κομμάτια από τον Dem Juju Poets. Είναι ένα νέο μουσικό project από τον Renegades of Jazz, στο Αμβούργο, ο οποίος πηγαίνει πολύ καλά με αυτό που κάνει και με το τελευταίο του album, που κυκλοφόρησε από την Agogo Records. Αυτό το 7ιντσο, θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο, cd, αλλά και σε ψηφιακή μορφή. Επίσης, αυτό τον καιρό διαπραγματεύομαι με διάφορες άλλες μπάντες το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουν κάτι νέο από την Matasuna Records, οπότε έχουμε πολλά “καλούδια” που περιμένουμε!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alex έχει ήδη ξεκινήσει ένα μικρό tour στα ελληνικά εδάφη. Έτσι, θα έχετε τη δυνατότητα να τον πετύχετε στα παρακάτω σημεία:

15.09 | Μπρίκι | Σέρρες
16.09 | La Doze Bar | Θεσσαλονίκη
17.09 | Azor | Αθήνα
18.09 | FourTwenty | Αθήνα

SoulBrigada on Facebook (https://www.facebook.com/SoulBrigada/)

AUTHOR

Λάζαρος Αλληλόμης

Ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Κάνει ό,τι κάνει, επειδή πιστεύει πως, πάντα, το καλό πρέπει να προβάλλεται. Δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;», και χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Loading...
Οικολογία, μόδα και χαμόγελα στη Νέα Παραλία!
Τι συμβαίνει όταν ο Θεός κατεβαίνει στη γη για μια απλή ψυχανάλυση;