Skip to content

Οι Sleepin Pillow ζουν σε μια βαριά, σκοτεινή και κιθαριστική εποχή!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

11015219_10153377229589905_4752287788289735978_nΚείμενο: Εύη Παπαγιάννη

Με δωδεκάχρονη πορεία στα μουσικά δρώμενα της χώρας και δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία της τελευταίας δισκογραφικής τους δουλειάς, οι Θεσσαλονικείς Sleepin Pillow επιστρέφουν στη σκηνή, του Fix Factory of Sound.
Λίγο πριν την εμφάνιση τους, μιλήσαμε για όσα τους απασχολούν, τη μουσική, το “ιντερνετικό” ραδιόφωνο και τα καλύτερα που έρχονται.
Ανατρέχοντας σε συνεντεύξεις σας, αλλά και ακούγοντας προσεκτικά τις συνθέσεις και τους στίχους σας, φαίνεται να σας απασχολούν πολλά ζητήματα, μουσικά, καλλιτεχνικά, κοινωνικά και πολιτικά. Τι απασχολεί τους Sleepin Pillow αυτή την περίοδο;

Ακριβώς τα θέματα που αναφέρατε. Ζούμε μια αβέβαιη και τελματώδη εποχή και η τέχνη είναι εκεί να οξύνει μνήμες, συνειδήσεις και πνεύματα. Να βάλει, όσο μπορεί, τα ζιζάνια στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων, μήπως και αλλάξουν κάτι προς το καλύτερο.

Έχουν περάσει δώδεκα χρόνια από τον σχηματισμό του συγκροτήματος. Δώδεκα χρόνια με συνεχείς αλλαγές και εξελίξεις στη χώρα και την εναλλακτική μουσική σκηνή της. Πώς το βιώσατε εσείς, σαν μπάντα, αλλά και ατομικά;

Οι ρυθμοί γύρω μας είναι εξωφρενικοί και είναι αλήθεια ότι πολλά έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαετία στη χώρα, στον κόσμο. Κι εμείς αλλάζουμε καθημερινά, εξελισσόμαστε. Κύριο μέλημά μας είναι, πάντως, να μην προσαρμοστούμε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, στο εφήμερο και το γκρίζο. Η όποια εναλλακτική σκηνή της χώρας προχωρά, όπως οφείλει να κάνει η μουσική, παρά τις αντιξοότητες και πέρα από αυτές, πάντα μάχιμη, πάντα μαχόμενη για τον άνθρωπο.

Ατομικά, η κάθε μέρα, όπως για όλο τον κόσμο, είναι ένα στοίχημα.

9910_10151865249564905_1111216553_n

Φαίνεται να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στην παράδοση. Τι είναι για σας “παράδοση” και ποια είναι, εν τέλει, η σημασία της στην εποχή μας;

Η παράδοση είναι για τους ανθρώπους ότι οι ρίζες σε ένα δέντρο. Επίκτητα στοιχεία, τα κλαδιά και, γιατί όχι, τα άνθη μας. Στην πορεία, συνθέτουν ολόκληρη την ύπαρξή μας. Στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, όπου τα πάντα δείχνουν γκρεμισμένα, η παράδοση έχει ουσιαστικότερη αξία. Τα τελευταία χρόνια, μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες αντλούν υλικό από την παράδοση, άλλοτε με σεβασμό, κι άλλοτε με λιγότερο.

Ταυτόχρονα, έχετε δημιουργήσει έναν επίκαιρο ήχο και ένα σύγχρονο προφίλ. Τι δημιουργεί αυτή την ανάγκη;

Ούτε τον επίκαιρο ήχο, ούτε το σύγχρονο προφίλ μπορούμε να αποδεχθούμε. Απλώς κάνουμε μουσική, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά. Η μόνη ανάγκη είναι αυτή καθαυτή δημιουργία.

Υπάρχει κάποια στιγμή από την πορεία των Sleepin, που ξεχωρίζετε και θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Δεν ξεχωρίζουμε καμία στιγμή από την πορεία μας. Ιδιαίτερης, πάντως, σημασίας – κι είναι αυτονόητο – είναι οι πρώτες μας φορές στο στούντιο, τα πρώτα δειλά μας κοινά βήματα, αυτό που λέμε “ξεκίνημα”.

428630_10150686984089905_732615470_nΟι “τάσεις” που δημιουργούνται στην μουσική, οι επιμέρους σκηνές (που το είδαμε πολύ ξεκάθαρα στα 90s — 00s), συχνά αποτυπώνουν και το τι συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρατηρείται μια προτίμηση σε πιο σκοτεινούς, βαρείς ήχους, ηλεκτρονικούς αλλά και κιθαριστικούς. Πού νομίζετε πως οφείλεται αυτό;

Ζούμε σε μια βαριά, σκοτεινή, ηλεκτρονική, ψηφιακή εποχή. Τουλάχιστον, δείχνει να είναι άκρως “κιθαριστική”.

Ως παραγωγός, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούγονται εγχώρια σχήματα στο διαδικτυακό ραδιόφωνο. Ποια είναι η γνώμη σας για το ρόλο που έχουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στο ίντερνετ, στην προβολή των ελλήνων μουσικών και τη διαμόρφωση της σύγχρονης μουσικής κουλτούρας;

Αν δεν υπήρχαν οι διαδικτυακοί εραστές του ραδιοφώνου, κανείς δεν θα μας έπαιζε στα ερτζιανά, που όπως γνωρίζουμε, είναι ελεγχόμενα. Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε για διαμόρφωση κουλτούρας. Αυτή είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Πάντως πράττουν το σωστό, στηρίζοντας ομάδες του τόπου και φυσικά, παραμένοντας, ακόμα τουλάχιστον, όσο πιο ανεξάρτητα μπορούν.

Συμμετέχετε σε ένα πολύ ενδιαφέρον σχήμα, όπου θα μοιραστείτε τη σκηνή με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό και τι περιμένετε περισσότερο από τις εμφανίσεις σας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε εμφανιστεί σε μεγάλα φεστιβάλ ακόμα, ούτε εδώ, ούτε έξω. Θέλω να πω ότι ανάλογες ομάδες το έχουν καταφέρει, κάποιες μάλιστα με επιτυχία. Εμείς, όπου παίζουμε, είναι το ίδιο. Τιμούμε το κοινό που έρχεται, δίνοντας ό,τι έχουμε και φυσικά θα τιμήσουμε και όλους τους καλλιτέχνες με τους οποίους θα μοιραστούμε τη σκηνή, δίνοντας τα πάντα.

Τέλος, ποια είναι τα σχέδια των Sleepin Pillow για το μέλλον;

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι δουλεύουμε τον επόμενό μας δίσκο.

 

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου
Fix Factory of Sound
26ης Οκτωβρίου 15, Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310 500670 & 2310 504014
www.fixfactoryofsound.gr

 

13029521_10154225716044905_2869538036102006763_o

Loading...
Τhe Cocktail Project | Μια όαση με κοκτέιλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!
Το Stamp Festival ξανασυστήνεται και προσαρμόζεται στην ανανεωμένη περιοχή της Βαλαωρίτου!