Ο Νίκος Γιούρης μας ξεναγεί στον κόσμο του Slab.
Με αφορμή το 6ο DesignAthens και την ομιλία του στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 18-19 Ιανουαρίου, ο Νίκος μας υποδέχτηκε στο γραφείο του στην Ίωνος Δραγούμη προκειμένου να γνωρίσουμε αυτόν και την ομάδα του καλύτερα! Αυτή είναι μια γεύση από όσα συζητήσαμε.
Πες μας λίγα λόγια για την ομάδα σας. Με τι ασχολείστε; Πότε και πως γεννήθηκε η ιδέα του γραφείου σας και τι κρύβεται πίσω από το «Slab»;
Το γραφείο ιδρύθηκε το 2015 που ουσιαστικά ξεκίνησα μόνος μου. Μετά από λίγο προστέθηκε ο Γιώργος ως φωτογράφος και βοηθός σχεδιαστή και στη συνέχεια ο Άρης ο οποίος ήρθε ως developer. Η Μαρία είναι μαζί μας τους τελευταίους μήνες κάνοντας την πρακτική της. Αυτό με το οποίο ασχολούμαστε είναι όλο το φάσμα της οπτικής επικοινωνίας για επιχειρήσεις και οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα σχεδιάζουμε από το λογότυπο και την εταιρική ταυτότητα, μέχρι συσκευασίες, και ιστοσελίδες. Αναλαμβάνουμε φωτογραφίσεις είτε προϊόντων είτε μόδας αλλά και τη δημιουργία εταιρικού βίντεο. Το τελευταίο διάστημα ξεκινήσαμε επίσης τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εφαρμογών. Ως προς το όνομα τώρα… slab είναι η θεμέλια πλάκα πάνω στην οποία χτίζονται τα οικοδομήματα. Ο στόχος ήταν για μια επιχείρηση που προσπαθεί να είναι υγιής και να αναπτυχθεί, να αποτελέσουμε εμείς τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσει αυτά που έχει οραματιστεί, θεωρώντας ότι το design και η εικόνα μιας επιχείρησης είναι η πρώτη εντύπωση και χρειάζεται μια καλή βάση.
Υπάρχει κάποια φιλοσοφία που σε εκφράζει σε σχέση με το design; Ποιες είναι οι βασικές αρχές που ακολουθείς και χρησιμοποιείς στις δημιουργίες σου;
Μεταφράζουμε οπτικά τις έννοιες και τις αξίες που έχει το προϊόν ή η υπηρεσία που παρέχει ο πελάτης μας. Η γραφιστική έχει κάποιους κανόνες τους οποίους ένας καλός γραφίστας οφείλει να γνωρίζει, όχι απαραίτητα για να τους ακολουθεί πιστά αλλά για να ξέρει πότε να τους σπάσει. Και αυτό είναι και το στοίχημα, πότε μια δουλειά από σωστή εξελίσσεται σε ενδιαφέρουσα. Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς, ενδιαφέρουσες δουλειές. Η φιλοσοφία μας είναι να μεταφράσουμε αποτελεσματικά, με το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον και όσο πιο ειλικρινώς γίνεται το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλει να επικοινωνήσει ο πελάτης μας στο κοινό του. Παρόλο που δεν επιδιώκουμε να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο στιλ επειδή η κάθε δουλειά διαφέρει, πολλές φορές μπορεί να εγκλωβιζόμαστε στις περιορισμένες-περιοριστικές γνώσεις κι εμπειρίες.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνθηση γενικότερα στον τομέα του design στην Ελλάδα. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτό το κομμάτι στην πόλη της Θεσσαλονίκης;
Είναι αλήθεια πως το επίπεδο είναι πάρα πολύ υψηλό. Όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη, γενικά στην Ελλάδα όσον αφορά την γραφιστική. Αυτό δε μεταφράζεται απαραίτητα σε ένα όμορφο γραφιστικά περιβάλλον στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν όμως πολλές δουλειές οι οποίες σε ποιότητα είναι εξαιρετικές. Ως παρατηρητής της σκηνής και του εξωτερικού πιστεύω δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα ως χώρα γιατί είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο, κάτι το οποίο δε συνέβαινε δεκαπέντε χρόνια πριν.
Ποια η σχέση προσφοράς και ζήτησης αυτή τη στιγμή;
Είμαι της άποψης πως όταν παράγεις καλή δουλειά φαίνεται και ανταμείβεσαι γι’ αυτό. Η αγορά αναγνωρίζει την αξία του καλού design, επομένως οι πελάτες σταδιακά αυξάνονται. Δηλαδή το υψηλό επίπεδο ανεβάζει τη ζήτηση.
Πόσο σημαντικό/αναγκαίο θεωρείς ότι είναι το design στην καθημερινότητά μας;
Είναι προφανές για μένα. Είναι τόσο σημαντικό όσο είναι ο προφορικός λόγος. Όπως έχουμε το αλφάβητο και η σωστή χρήση του μας βοηθάει να επικοινωνούμε καλύτερα, αντίστοιχα όσο καλύτερα δομημένο είναι το οπτικό αλφάβητο τόσο πιο ποιοτική είναι και η επικοινωνία. Είναι μια οπτική γλώσσα. Η αλήθεια είναι πως η ανάγκη για αποτελεσματική οπτική επικοινωνία προϋπήρχε, όμως ειδικά στο πλαίσιο της αγοράς του σήμερα είναι απαραίτητη. Και εκτός από αυτό είναι θέμα αισθητικής, φυσικά. Άρα θα έλεγα πως το καλό design είναι και θέμα πολιτισμού τελικά.
Έχεις αναφερθεί στο πόσο σημαντικό είναι για εσένα οι εργασίες σου να έχουν κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο. Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται αυτό;
Αυτό ξεκινάει από τη στιγμή που επιλέγεις να δεχθείς ή όχι μια πρόταση συνεργασίας. Η ουσία της δουλειάς μας είναι να μεταφράσουμε οπτικά το αντικείμενο της εργασίας. Άρα αν πιστεύουμε πως η οπτικοποίηση αυτής της πληροφορίας είναι επιβλαβής για την κοινωνία δε θα προχωρήσουμε. Να συμπληρώσω πως κάθε σχεδιαστική πράξη είναι και πολιτική εφόσον έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Υπάρχει κι άλλη μία περίπτωση κατά την οποία αναλαμβάνεις μια εργασία απλώς ο τρόπος που την κάνεις πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο ειλικρινής. Στο DesignAthens θα μιλήσω γι΄ αυτό πιο αναλυτικά με κάποια παραδείγματα!
Ποιο είναι το πιο ευχάριστο κομμάτι για σένα στη δουλειά σου;
Η έρευνα, η ανακάλυψη της ιδανικής λύσης σε ένα σχεδιαστικό πρόβλημα. Όμως το πιο ευχάριστο πραγματικά είναι όταν βλέπω το αποτέλεσμα της δουλειάς μου να λειτουργεί σωστά, όπως το έχω οραματιστεί.
Κάποια σχεδιαστική δουλειά που σε εντυπωσίασε τελευταία από τα γραφεία της Θεσσαλονίκης;
Η δουλειά που έκανε η Beetroot για τη Wacom. Είναι εντυπωσιακή γιατί χαρακτηρίζεται από σχεδιαστική αρτιότητα, είναι ευχάριστη και είναι μια διεθνής συνεργασία υψηλών απαιτήσεων.
Από πού αντλείς έμπνευση;
Η έμπνευση εμπλουτίζεται και συσσωρεύεται από την εμπειρία και τις γνώσεις! Βοηθάει πολύ η έρευνα, αλλά κατά τα άλλα μπορεί να προκύψει από οπουδήποτε.
Ποια γραμματοσειρά σε εκφράζει περισσότερο;
Θα διάλεγα την Direct του Γιώργου Τριανταφυλλάκου (atypical.gr & backpacker.gr). Μου αρέσει το πως συνδυάζει την αυστηρή γεωμετρία μιας Sans Serif, με ουμανιστικά στοιχεία.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;
Το κόκκινο!
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί το 6ο Design Athens στο οποίο συμμετέχεις ως ένας από τους ομιλητές. Φέτος η θεματολογία κινείται γύρω από λάθη. Πόσο σημαντικά είναι τα λάθη;
Όταν κάνεις ένα λάθος δεν το γνωρίζεις εξαρχής πως είναι λάθος τις περισσότερες φορές, άρα το λάθος είναι υποκειμενικό. Τα λάθη όμως γενικότερα είναι επιλογές κι έτσι αποτελούν σημαντικό μέρος της διαδικασίας εξέλιξης.
Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας το καλύτερο λάθος που έχεις κάνει μέχρι στιγμής στην επαγγελματική σου πορεία;
Το να ασχοληθώ με τη γραφιστική! Διέκοψα τις σπουδές μου στην πληροφορική για να κάνω κάτι στο οποίο δεν ήμουν σίγουρος από την αρχή ότι μπορώ να κάνω. Ήταν σωστό μέσα μου αλλά γενικά θεωρούνταν λάθος και αμφίβολο, πόσο μάλλον το να ανοίξω δικό μου γραφείο μέσα στην κρίση.
Και κάτι τελευταίο, παρατήρησα πως μέλη του team σας αποτελούν και δύο τετράποδες φίλες. Ποια είναι η σχέση της ομάδας με την Κίρκη και τη Ρίτα;
Είναι τα σκυλιά μας! Έχουμε την Κίρκη εννιά χρόνια και τη Ρίτα δύο και είναι κομμάτι της ομάδας! Είναι καθημερινά στο γραφείο μαζί μας και ενισχύουν το καλό κλίμα. Η αλήθεια είναι πως έχουν πολύ καλή επαφή με όλους τους πελάτες μας, πράγμα που είναι πολύ ευχάριστο. Η σχέση μας με τα ζώα είναι σχέση αγάπης και πάρα πολύ σημαντική γενικότερα. Τα ζώα σου βγάζουν μια τρυφερότητα και μια πιο γλυκιά πλευρά, η οποία στο design είναι απαραίτητη γιατί τελικά έχεις να κάνεις με ανθρώπους, προσωπικότητες και συναισθήματα.
______________________
Μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα για τους Slab εδώ: www.slab.design
Find Slab on Facebook | Follow Slab on Instagram
Slab | Ίωνος Δραγούμη 4
546 24, Θεσσαλονίκη
[email protected]
+30 2315 551900
*O Νίκος Γιούρης είναι ένας από τους ομιλητές του φετινού DesignAthens που θα πραγματοποιηθεί στις 18 & 19 Ιανουαρίου στο Θέατρο του ACS στο Χαλάνδρι!
Δείτε το πρόγραμμα:
Σάββατο 18/1
14:30 Crossbow – Δέκα αποχρώσεις του λάθους
15:00 Ευάγγελος Κασσαβέτης – Αυτονόητο σήμερα, ανόητο αύριο
15:30 Bob Studio – Όλα λάθος
16:00 Coffee break
16:30 Γ. Καρλόπουλος & Β. Γεωργίου – errata innamorata
17:00 Faze – To λάθος το πάθος και το κέφι πληρώνονται
17:40 Thierry Brunfaut – Your clients are terrible? Maybe you’re terrible at choosing them (ΕΝ)
18:20 Coffee break
18:50 Petr Bil’ak – Design is not what you think it is (ΕΝ)
19:30 Urban nomads – H ενσυναίσθηση στο Design Thinking
20:00 Λήξη
Κυριακή 19/1
14:30 Studio Precarity – Eκδοτικό λάθος
15:00 Think big – Τις πταίει;
15:30 Loonatiks Design Crew – Η συνειδητή επιλογή του λάθους
16:00 Coffee break
16:30 Κωστής Παπαθεοδώρου – Η Τέχνη του να κάνεις λάθη
17:00 Slab – Ουδείς αναμάρτητος
17:40 Hansje van Halem – Practice makes perfect (ΕΝ)
18:20 Coffee break
18:50 Massimo Pitis – Beautiful loser (ΕΝ)
19:30 Parachute – Οι γοητεία του λάθουs
20:00 Λήξη
Δείτε περισσότερα: www.designathens.com