Skip to content

Η Νικολέττα Κουρτάκη σχεδιάζει ρούχα κομμένα και ραμμένα για σένα!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Στις ενδυματολογικές της δημιουργίες, οι αέρινες γραμμές συναντούν τα πολύχρωμα μοτίβα και τα διαχρονικά σχέδια τις σύγχρονες τάσεις, συνθέτοντας ένα στιλιστικό πρότυπο που συνδυάζει την άνεση με την εφευρετικότητα. Ο λόγος για τη Νικολέττα Κουρτάκη, που μέσα από ρούχα που σχεδιάζει και ράβει η ίδια, μας συστήνει την προσωπική της αισθητική και φιλοσοφία γύρω από τη μόδα, τη βιωσιμότητα και την προσωπική έκφραση.

Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη δημιουργία ρούχων στη διάρκεια των σπουδών της στη Σχολή Θεάτρου του Α.Π.Θ., όταν επέλεξε ως κατεύθυνση ειδίκευσης εκείνη της σκηνογραφίας και ενδυματολογίας. Σύντομα, το ενδιαφέρον της για το σχέδιο και το πατρόν την οδήγησε σε σχολή σχεδίου της Θεσσαλονίκης, ώστε να εμπλουτίσει τις γνώσεις της στον τομέα.

Οι χαλαρές, άνετες γραμμές είναι χαρακτηριστικές των ρούχων της, βασικό κριτήριο για τη δημιουργία των οποίων είναι η αντοχή τους στο χρόνο τόσο από άποψη στιλ όσο και ποιότητας.

«Αυτό που έχω στο μυαλό μου όταν σχεδιάζω ένα ρούχο, είναι να είναι διαχρονικό. Είτε πρόκειται για καθημερινό ρούχο είτε για βραδινό συνήθως προσπαθώ να εντάξω και κάποια casual στοιχεία σε αυτό, συνδυάζοντας παράλληλα το κλασσικό με το σύγχρονο», σχολιάζει η ίδια σχετικά με το ύφος των ρούχων της, που είναι συχνά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να φορεθούν με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής και την προσωπικότητας της γυναίκας που τα φοράει.

Ποια είναι η γυναίκα αυτή; «Η γυναίκα που χαίρεται τη ζωή και πιστεύει πάντα στα θαύματα! Εκείνη που κυνηγάει το όνειρό της και την προσωπική της εξέλιξη. Εκείνη που ταυτόχρονα με όλα αυτά, τρέχει να προλάβει και την καθημερινότητα», μου αποκαλύπτει η Νικολέττα και δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι πρόκειται για ένα πρότυπο που αντλεί σε μεγάλο βαθμό από το αισιόδοξο και δημιουργικό προφίλ της ίδιας.

Σύμφωνα με τη Νικολέττα, οι ενδυματολογικές μας επιλογές αποτελούν μορφή επικοινωνίας και προσωπικής έκφρασης, γι’ αυτό και επιδιώκει να σχεδιάζει ρούχα που αφηγούνται την ιστορία της γυναίκας που τα φοράει με τρόπο που αντανακλά και ταυτόχρονα ενισχύει την προσωπικότητά της.

«Θέλω οι γυναίκες που φορούν τα ρούχα μου να αισθάνονται οικεία μέσα σε αυτά, να τα νιώθουν σαν φυσική τους προέκταση», σχολιάζει η νεαρή σχεδιάστρια, που βρίσκει την έμπνευση σε οποιαδήποτε στιγμή της καθημερινότητας. Ένα outfit που θα δει φορεμένο στο δρόμο, μια δέσμη φωτός πάνω σε ένα ύφασμα και οι σκιές που δημιουργεί ακόμη και ένα αντικείμενο που τοποθετήθηκε τυχαία στο «λάθος» σημείο μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός ρούχου.

Με το ζήτημα της ηθικής μόδας να έχει έρθει έντονα στο προσκήνιο, επηρεάζοντας τις αγοραστικές συνήθειες ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, αναρωτιέμαι πώς βλέπει η ίδια την εξέλιξη της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς στον τομέα της ένδυσης. Θα επικρατήσει τελικά η ποιότητα έναντι της ποσότητας, στην οποία το φαινόμενο της γρήγορης μόδας φαίνεται να μας είχε εθίσει τα τελευταία χρόνια;

«Το εύχομαι να υπερισχύσει! Η ποιότητα άλλωστε είναι και εκείνο στο οποίο στοχεύω», απαντά και προσθέτει: «Ως σχεδιάστρια δεν ακολουθώ κατά γράμμα τις ετήσιες τάσεις της μόδας παρά μόνο ως έμπνευση και αυτό γιατί δεν μου αρέσει το αναλώσιμο στοιχείο που εμπεριέχουν. Ένα ρούχο έχει αξία όταν μπορούμε να το φοράμε και να το αγαπάμε για χρόνια».

Για τη δημιουργία ρούχων που αντέχουν στο χρόνο, επιλέγει ευρωπαϊκής προέλευσης υφάσματα που προμηθεύεται από καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Λινά, βαμβακερά, μεταξωτά ή υφάσματα από βισκόζη που έχουν δεχτεί όσο το δυνατόν λιγότερη χημική επεξεργασία, είναι εκείνα που προτιμάει, καθώς αντανακλούν τις έννοιες της βιωσιμότητας και της ηθικής μόδας υπέρ των οποίων τάσσεται.

Τα σχέδια της Νικολέττας για το μέλλον ποικίλουν. Το βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι η ίδια επιθυμεί να δημιουργήσει έναν χώρο, που θα δίνει στις γυναίκες που θα τον επισκέπτονται τη δυνατότητα να αναπτύξουν ή ακόμη και να αναζητήσουν το προσωπικό τους στιλ μέσα από την ειλικρινή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με την ίδια.

«Θέλω η γυναίκα που φοράει τα ρούχα μου να εμπνέεται από εμένα κι εγώ από εκείνη», λέει η Νικολέττα, για την οποία οι αυθεντικές διαπροσωπικές σχέσεις με τις γυναίκες που την εμπιστεύονται για τη δημιουργία των ρούχων τους, αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Ακούγοντας τα παραπάνω λόγια ανυπομονώ να δω το σχέδιο της Νικολέττας να πραγματοποιείται και αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια γυναίκα που δε θα ήθελε να βρεθεί σε έναν τέτοιο χώρο. Εγώ πάντως με φαντάζομαι ήδη μέσα στα ρούχα της και ετοιμάζω τη λίστα με τις ενδυματολογικές μου επιθυμίες. Είναι σίγουρα κάπως μεγάλη αλλά, σε αντίθεση με τη δημιουργικότητα και το ταλέντο της Νικολέττας, όχι ανεξάντλητη.

Βρες τη δουλειά της Νικολέττας στα social media:
instagram: nikolettakourtaki
Facebook: @nikol2k

AUTHOR

Ιωάννα Μακρυγιάννη

Μία ψυχαναγκαστική δασκάλα που της αρέσει να διηγείται ιστορίες τέχνης, επίσης γνωστή και ως Jeanne d' Art. Η έλλειψη ταλέντου την οδήγησε στη θεωρία κι έτσι η ιστορία της τέχνης θα είναι πάντα η περήφανη αγάπη της. Η άλλη, εκείνη για την εκπαίδευση, είναι κρυφή (σσσς...).

Loading...
Νέο τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ του Frank Zappa!
Η Στέγη έχει το δικό της ραδιόφωνο.