Skip to content

Μια μέρα στη Θεσσαλονίκη αφιερωμένη στο Μέλλον της Ευρώπης.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Με την έναρξη της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η ζωές μας άλλαξαν ριζικά.

Με μια στροφή 180 μοιρών, σημαντικοί παράγοντες όπως η υγεία και η οικονομική μας ευημερία τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, σε συνδυασμό με μια κλιματική αλλαγή, που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η Ευρώπη προσπαθώντας από την πρώτη στιγμή να αντιδράσει εγκαίρως και ουσιαστικά σε όλες τις αλλαγές, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο Next Generation E.U. Ένα σχέδιο ανάκαμψης με σκοπό να επιτρέψει στη γενιά που θα διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης, να δημιουργήσει την κοινωνία που αυτή επιθυμεί, σε μια στέρεη βάση πέντε βασικών πυλώνων. Μια κοινωνία δίκαιη, ισχυρή, υγιής, ψηφιακά βιώσιμη και πιο πράσινη.

Στις προκλήσεις που συναντά η Ευρώπη διαλέγουμε να πάρουμε τον δρόμο της ενεργοποίησης βλέποντας την συγκεκριμένη συνθήκη ως ευκαιρία να επικοινωνήσουμε, να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε αλλά και να βρούμε λύσεις. Στην Θεσσαλονίκη στις 20 Μαρτίου στο Υψιλον, θα συζητηθούν και θα αναλυθούν όλα αυτά που σχηματίζουν το μέλλον της Ευρώπης με 2 panel και ένα εργαστήριο.

Επιλέγοντας δύο σημαντικοὐς τομείς, την κλιματική αλλαγή και το εργασιακό μέλλον της Ευρώπης, θα παρουσιαστούν δύο αντίστοιχες συζητήσεις με καλεσμένους άμεσα εμπλεκόμενους και με αυτά. Παράλληλα, θα συμμετέχουν και πολίτες, οι οποίοι θα ανοίξουν τον διάλογο γύρω από την βιωσιμότητα και την ρεαλιστική απεικόνιση των όλων όσων έχουν τεθεί σαν στόχοι.


Workshop

13:30 – 14:45

Δημοσιογραφική κάλυψη των θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου:

Τι χρειάζεται να γνωρίζει ένας δημοσιογράφος ώστε να αποτυπώσει με ακρίβεια όλα όσα γίνονται στην Ευρώπη; Ποιές είναι οι προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει;

Στο συγκεκριμένο εργαστήρι επαγγελματίες δημοσιογράφοι μοιράζονται τα μυστικά, την εμπειρία και τις τεχνικές για τη σωστή καταγραφή όλων όσων συμβαίνουν στην Ευρώπη μέσα από την λειτουργία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Θέματα, τεχνικές, προκλησεις αλλά και η υπεύθυνη κάλυψη και έγκυρη ενημέρωση των θεμάτων που διέπουν ολους τους πολίτες της Ευρώπης.

Συντονιστές: Τίμος Κουρεμένος & Γιάννης Πανταζόπουλος (LIFO Mag)

*Για την παρακολούθηση του εργαστηρίου ο αριθμός των θέσεων είναι συγκεκριμένος. Κλείσε τη θέση σου και εξασφάλισε την παρακολούθηση του εργαστηρίου εδώ.

Discussion Panel 1

15:00-16:15

Κλιματική αλλαγή και η Ευρώπη του 2030: Προλαβαίνουμε να αλλάξουμε την πορεία;

H Ευρώπη του 2055 αποσκοπεί στο να είναι κλιματικά μια ουδέτερη ήπειρος, δείχνοντας τις δυνατότητες και τα οφέλη μιας πράσινης πολιτικής γραμμής. Ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζονται μικρά και σταθερά βήματα, με πρώτο στόχο το 2030 και την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 55%. Αλλά και με την παρότρυνση όλων όσων εμπλέκονται με το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας, ώστε να μην ξεπεράσει η αύξησή της τον 1,5 βαθμό κελσίου, να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Είναι αρκετός ο χρόνος που υπάρχει μπροστά μας ή πρέπει οι αποφάσεις μας να είναι ακόμα πιο ριζοσπαστικές και άμεσες;

Στη συζήτηση συμμετέχουν, η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο εκπρόσωπος του οργανισμού Enaleia Νίκος Θεράπος και η δημιουργός του a little shelter Κατρίνα Τσάνταλη. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος κυρία Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Moderation: Δώρα Αναγνωστοπούλου – Δημοσιογράφος

  • Μαρία Σπυράκη – Ευρωβουλευτής
  • Νίκος Θεράπος – Εκπρόσωπος του Enaleia
  • Κατρίνα Τσάνταλη – Δημιουργός του A little shelter

Discussion Panel 2

16:30-17:45

Next Generation EU: To Ευρωπαϊκό εργασιακό μέλλον, οι προκλήσεις, οι αλλαγές και η χρυσή τομή για την επόμενη γενιά.

Σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη εργασιακή πραγματικότητα, η ανάγκη για περισσότερο και πιο εξειδικευμένο προσωπικό είναι εμφανέστατη. Πέρα όμως από την εξειδίκευση σε έναν συγκεκριμένο τομέα, η δυνατότητα ευελιξίας ανάμεσα σε πολυπαραγοντικά εργασιακά περιβάλλοντα φαντάζει όλο και πιο απαραίτητη. Αυτή η νέα εποχή, μαζί με τις προκλήσεις που δημιουργεί, φέρνει στο προσκήνιο νέες ευκαιρίες, γεννά νέες ιδέες και αποδεικνύει πως τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Στη συζήτηση συμμετέχουν o Ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ο κάτοχος της Έδρας UNESCO on Futures Research Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος καθώς και ένας από τους

δημιουργούς της hackney clothing Στέφανος Λέτσιτς Σόφτσης. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος κυρία Αλεξάνδρα Γούτα.

Moderation: Αλεξάνδρα Γούτα – Δημοσιογράφος

  • Κώστας Αρβανίτης – Ευρωβουλευτής
  • Στέφανος Λέτσιτς Σόφτσης (δημιουργός Hackney Clothing/ youtuber)
  • Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος- κάτοχος της Έδρας UNESCO on Futures Research

Μουσική

Ενα line up Ελλήνων μουσικών και Djs θα ολοκληρώσουν την ενότητα σε ένα μουσικό πάρτι μέχρι το τέλος της Κυριακής.

Συναυλίες: Danai Nielsen, Vassilina
DJ Sets: Ison, Symmetric

Εναρξη δράσης στις 15.00 Είσοδος Eλεύθερη

Μια εκδήλωση υποστηριζόμενη από το Reworks Agora σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Βρίσκεσαι εκτός Θεσσαλονίκης; Μην χάσεις τις συζητήσεις για το Μέλλον της Ευρώπης, μέσω live stream: https://www.facebook.com/EPHellas

______________________

Το μέλλον της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη


Ύψιλον
Εδέσσης 6

Κυριακή 20 Μαρτίου
Ώρα: 13:30-end

Είσοδος Ελεύθερη

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Το Rockwave Festival επιστρέφει στο Terra Vibe!
Animasyros 2022: Μία ακόμη μέρα, νέος χώρος κι ένα πρόγραμμα που περιμένει την ταινία σου!