Skip to content

Who Are They? Η περιπλοκότητα και η pop γοητεία της Danai Nielsen!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Δραστήρια ήδη από το 2004, η Danai Nielsen ξεκίνησε την καριέρα της στη μουσική ως μέλος του επιτυχημένου ελληνικού συγκροτήματος Rosebleed, οι οποίοι είχαν μοιραστεί τη σκηνή με σημαντικούς καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων Santana, Hooverphonic και Cranberries. Οι Rosebleed έγιναν Than.Eye με πρώτη κυκλοφορία το 2016, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα, η Danai ξεκινά να παράγει μουσική και να παίζει ως σόλο καλλιτέχνιδα.

Η Danai Nielsen είναι πλέον μια solo dream-pop, συνθέτρια και τραγουδίστρια της οποίας η μουσική βασίζεται σε synth, loops και samples, ενώ το χαρακτηριστικό της είναι ότι χρησιμοποιεί φωνή FX για να δημιουργήσει πρωτότυπους μουσικούς διαλόγους μεταξύ του θηλυκού και του αρσενικού alter ego της. Αυτή την ιδιαίτερη μουσική της ταυτότητα καταφέρνει και καθρεφτίζει επίσης στον πρώτο της ολοκληρωμένο προσωπικό δίσκο, με τίτλο Who Are They, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 22 Οκτωβρίου μέσω της United We Fly.

Ξεκινήσαμε να γνωρίζουμε τόσο το album όσο και την ίδια μέσα μέσα από τα πρώτα singles που μας αποκάλυψε σταδιακά τον τελευταίο χρόνο, όπως το Μermaid, Lion Zion και Recycled Feelings και τα πολύ όμορφα music videos που τα συνόδευαν. Πλέον και τα έντεκα τραγούδια κυκλοφορούν επίσημα, ενώ το καθένα ξεχωριστά έχει κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο να προσθέσει στον κόσμο της Danai Nielsen.

Τόσο τα ηλεκτρονικά και χορευτικά κομμάτια, όσο και οι μπαλάντες του Who Are They διαθέτουν αυτή την dreamy, pop αισθητική που αποπνέει κάτι αρκετά καινούριο και μοντέρνο, συνάμα γνώριμο και οικείο. Ο ήχος και τα όργανα που χρησιμοποιεί η Danai είναι πάντα ιδιαίτερα και έχουν ξεκάθαρη ταυτότητα, μια ταυτότητα που δανείζεται στοιχεία από την παγκόσμια ποπ, αλλά και από την εναλλακτική σκανδιναβική. Σε στιγμές, η χροιά και τα χρώματα της φωνής της θυμίζουν την Σουηδή Lykke Li, ενώ η παραγωγή και ενορχήστρωσης έχουν κάτι από την Ολλανδή Sevdaliza, κι αυτό μόνο σαν κοπλιμέντο θα μπορούσε να λειτουργήσει. Μέσω των μελωδιών της αλλά και των επιλογών της, η Danai δείχνει με περηφάνεια την ευαισθησία της μιας και είναι ένα κορίτσι με διπλή καταγωγή, που γοητεύεται από το γεγονός ότι ζει σε μια πόλη γεμάτη διαφορετικούς πολιτισμούς, γλώσσες και κουλτούρες. Εμπνέεται από αυτήν την ομορφιά και την πολυπλοκότητα και τη μετουσιώνει σε τραγούδια.

Τρία είναι τα κομμάτια που ξεχωρίζουν ως κορυφαίες στιγμές σε αυτό το επίσης καλογραμμένο και πρωτότυπο album και αυτά δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από το Hide Away, Mermaid και το ομότιτλο του δίσκου, Who Are They, το οποίο ερμηνεύει και στα αγγλικά και στα ελληνικά. Σε αυτά τα τρία τραγούδια αντικατοπτρίζεται ο φουτουριστικός, τελετουργικός και νοσταλγικός χαρακτήρας ολόκληρης της κυκλοφορίας.

Το Who Are They είναι ένα συνονθύλευμα πραγμάτων, συναισθημάτων, ήχων και διαθέσεων. Έτσι όμως δεν είναι και η ζωή; Και αυτή η περιπλοκότητα την κάνει γοητευτική, όπως γοητευτικό είναι και το album, μιας και είναι βγαλμένο από τη ζωή. Είναι χορευτικό, ατμοσφαιρικό, εσωστρεφές και νοσταλγικό και όπως αναφέρει η ίδια η Danai, απευθύνεται σε όλα εκείνα τα άτομα που «επαναπροσδιορίζονται, εξελίσσονται και προσπαθούν, εξερευνούν και ψάχνουν για να βρουν, σε όσους πέφτουν και ξανασηκώνονται, ονειρεύονται και υλοποιούν».

______________________

Βρείτε το album της Danai Nielsen διαθέσιμο για αγορά από το Bandcamp ή την επίσημη σελίδα της United We Fly!

AUTHOR

Αλέξανδρος Τσώνης

Εάν ήταν τραγούδι θα ήταν το «Αλλιώτικο Παιδί» της Μαρίζας Ρίζου. Ένας space cowboy που ζει στο Άμστερνταμ, αγαπά το Star Wars, την country μουσική και τις queer τέχνες.

Loading...
«Ατροφικό ένστικτο», το ποίημα της Παρασκευής.
Beater Essentials #42: Το Beater.gr επιλέγει τα τραγούδια της εβδομάδας!