Skip to content

Neos Kosmos: Ο νεός δίσκος του Evripidis and his Tragedies.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Daniel Riera

Το νέο πολύγλωσσο άλμπουμ του Έλληνα μουσικού μόλις κυκλοφόρησε!

Ενώ έψαχνε να βρει τίτλο για τον πέμπτο του δίσκο, ο Ευριπίδης είδε τις λέξεις Neos Kosmos τυπωμένες σε ένα παραπεταμένο χαρτί, μια απόδειξη από ένα Αθηναϊκό φαρμακείο. Αυτές οι δύο λέξεις πάνω σε ένα μπανάλ απομεινάρι της καθημερινότητας έμοιαζαν σαν σημάδι, αντανακλώντας την καλλιτεχνική διαδικασία πίσω από αυτό το δίσκο, καθώς και το περιεχόμενό του.

Ο Neos Kosmos γράφτηκε και ηχογραφήθηκε για παραπάνω από μισή δεκαετία και χαρτογραφεί το ιδιαίτερο, γλυκόπικρο όραμα του Ευριπίδη σχετικά με έναν νέο κόσμο σε προσωπικό, καλλιτεχνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, χαρακτηριζόμενο από έντονες αντιθέσεις. Οι ιστορίες μπλέκουν την τραγωδία με τη χαρά της ζωής και ντύνονται με ένα καινούριο, συνθετικό ήχο που ξεφεύγει από τις προηγούμενες, σχεδόν ορχηστρικές περιπέτειες του Ευριπίδη. Ωστόσο, ακόμα φέρει όλα τα απρόσμενα μελωδικά, αρμονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του δημιουργού, μαζί με την απόδειξη της μεγάλης αγάπης του για την pop μουσική των τελευταίων 60 ετών.

Ο δίσκος ανοίγει με το Girlfriend, μια επιστολή αγάπης προς μια φίλη, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία της στη ζωή του αφηγητή και επιβεβαιώνοντας τη συμμαχία τους σε κοινούς αγώνες. Πρόκειται για το σημείο έναρξης από όπου ο Ευριπίδης αρχίζει να ξεδιπλώνει τον μίτο των ιστοριών του, σαν να τις εξιστορεί στην εν λόγω φιλενάδα. Στο The Reason αντιπαρατάσσεται μια απειλητική παγκόσμια κατάσταση με το (εύθραυστο) καταφύγιο που προσφέρουν η σπιτική θαλπωρή και η συναισθηματική ασφάλεια. Το Your Dreams είναι λαχτάρα για αλλαγή, ο μελλοντικός σου εαυτός που καλεί τη νεότερη εκδοχή σου, η πεποίθηση ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις μια καινούρια αρχή. Το Wild Reeds βουτάει βαθιά στις πρώτες μετεφηβικές αναμνήσεις, σε έναν ζαλισμένο, σέξι αλλά και μπερδεμένο κόσμο που έχει έναν αέρα από την ομώνυμη ταινία του André Téchiné, μια από τις αγαπημένες του Ευριπίδη. Το Matthew είναι ένα αστικό παραμύθι, μια καταδικασμένη εξ’ αρχής ερωτική ιστορία σε μια γεμάτη εκτυφλωτικά φώτα μεγαλούπολη. Το Nos Volvimos a Encontrar είναι μια συνάντηση με φαντάσματα και μια υπενθύμιση ότι το πένθος είναι πιο διαχειρίσιμο όταν δε σταματάμε να συνδεόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα που έφυγαν. Το Bitter δηλώνει περίτρανα, με κάποιο σαρκασμό αλλά και κάποια ελπίδα, ότι ποτέ δεν θα σταματήσουμε να αναζητάμε την αγάπη-ή τουλάχιστον τη φευγαλέα της υπόσχεσή. Το Kanonikotita καταγγέλλει το πως αυτό που ονομάζεται “Κανονικότητα” δεν είναι παρά ένα όργανο καταπίεσης που τσακίζει ζωές. Το Melancholia πηγαίνει την ατέρμονη πάλη με το κουήρ τραύμα, το άγχος και την κατάθλιψη σε μια γαλακτική διάσταση, αποτίνοντας φόρο τιμής στην ομώνυμη ταινία του Lars Von Trier και υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά την αξία των ανθρωπίνων σχέσεων μέσα από μια ενδυναμωτική χορωδία που μοιάζει να έχει βγει από αρχαία τραγωδία. Το τελευταίο κομμάτι, The Back of His Neck, λειτουργεί σαν κωμικό και τρυφερό φινάλε, αποτελώντας μια ωδή στη θεραπευτική δύναμη της αγάπης, της σωματικής επαφής και του ύπνου. Μετά από το κυνήγι των ονείρων μας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε έξω στους δρόμους, βρίσκουμε τη γαλήνη κυνηγώντας τον ύπνο στο σβέρκο κάποιου αγαπημένου πλάσματος.

Αφού πέρασε χρόνια κάνοντας πρόβες και ηχογραφώντας με μια πληθώρα μουσικών, ο Ευριπίδης ηχογράφησε τον δίσκο Neos Kosmos παίζοντας σχεδόν τα πάντα σε συνθεσάιζερ και δουλεύοντας τα ορχηστρικά ντέμο στο σπίτι με το σύντροφό του Marc Ribera. Ο Sergio Perez (Svper) έκανε την παραγωγή και τη μίξη στις σπιτικές ηχογραφήσεις, προσθέτοντας ζεστούς, αναλογικούς ήχους στις υπάρχουσες ενορχηστρώσεις του Ευριπίδη. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι φωνητικές συνεργασίες με αγαπημένα άτομα της διεθνούς DIY indie pop σκηνής Rachel Kenedy (Flowers), Greg Goldberg (The Ballet,) Max Jacob Andrucki ( The Smittens), Francina Ribes, Laura Antolín και Marc Ribera (Doble Pletina) αλλά και τις Liza Cox, Osa Gambas, Emma Roulette και Ελίζα Αριάδνη Καλφά, όλες φίλες, συνεργάτες και συνήθεις ύποπτες από τη Βαρκελωνέζικη σκηνή.

Αγορά

______________________
Ο Neos Kosmos κυκλοφορεί επίσημα από τις 19 Μαρτίου και μπορείτε να τον βρείτε σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

AUTHOR

Αλέξανδρος Τσώνης

Εάν ήταν τραγούδι θα ήταν το «Αλλιώτικο Παιδί» της Μαρίζας Ρίζου. Ένας space cowboy που ζει στο Άμστερνταμ, αγαπά το Star Wars, την country μουσική και τις queer τέχνες.

Loading...
20 μικρά και σαγηνευτικά ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου!
«Δε μας αφήνουν να τραγουδάμε», το ποίημα της Παρασκευής.