Skip to content

Η «Νεολαία Γαλάτιστας» διοργανώνει κάθε χρόνο το πιο ξεσηκωτικό μουσικό Φεστιβάλ για το καλοκαίρι!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Αγγελική Ματσούκη

Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Νεολαία Γαλάτιστας επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, καταλαμβάνοντας και διαμορφώνοντας το καταπράσινο σκηνικό του ομώνυμου χωριού της Χαλκιδικής σε ένα μεγάλο πάρτι. Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Γαλάτιστας προσφέρει διασκέδαση, από το σούρουπο μέχρι την αυγή για ένα γεμάτο διήμερο! Βρεθήκαμε με την ομάδα που το διοργανώνει, για να σου δώσουμε όλους τους λόγους που αξίζει να επισκεφτείς την ορεινή Χαλκιδική κατά το καλοκαίρι, ακολουθώντας ρυθμό του 7ου Φεστιβάλ Γαλάτιστας!

 

Πώς προέκυψε η δημιουργία του Συλλόγου «Νεολαία Γαλάτιστας» και ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες του;

Σε πείσμα των καιρών, η ιδέα της ίδρυσης του Συλλόγου «Νεολαίας Γαλάτιστας» γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2012. Βιώνοντας την οικονομική κρίση σε τοπικό και ατομικό επίπεδο και γνωρίζοντας τις ελλείψεις και τα προβλήματα της κοινωνίας μας, ξεκίνησε να συζητιέται η δυναμικότητα και οι προϋποθέσεις που υφίστανται για να δράσουν οι νέοι του τόπου.

Έχοντας στον πυρήνα της ύπαρξης μας την αγάπη για τον τόπο μας και γνωρίζοντας πως η δράση και η όρεξη για συνεργασία είναι αρκετά για να γίνει η αρχή, πραγματοποιήσαμε το πρώτο κάλεσμα για συμμετοχές τον Οκτώβρη του 2012, με κύριο στόχο να συνδεθούμε όλοι μαζί σε έναν κοινό σκοπό δημιουργίας και εξέλιξης.

Από τις πρώτες ενέργειες του συλλόγου ήταν η ίδρυση της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και το Φεστιβάλ Γαλάτιστας, που πλέον έχει γίνει θεσμός. Μέσα από δράσεις πολιτιστικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, προσπαθούμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, οργανώνοντας ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, διήμερα απασχόλησης για παιδιά, συμμετέχοντας παράλληλα στις παραδοσιακές γιορτές και έθιμα του τόπου μας. Επιπλέον, φέτος, διοργανώσαμε τον πρώτο εθελοντικό μαραθώνιο!

 

Πόσο εύκολο είναι δημιουργηθεί μία ομάδα νέων σε μια μη αστική περιοχή; Τί είναι αυτό που ένωσε εσάς;

Στη δική μας περίπτωση, ήταν αρκετά εύκολο. Όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος, η συμμετοχή ήταν μεγάλη και η ομάδα έδεσε αμέσως. Ίσως το γεγονός ότι γνωριζόμασταν ήδη μεταξύ μας, έστω και τυπικά, να βοήθησε πολύ σε αυτό. Σίγουρα, όμως, μας ένωσαν και η αγάπη για το χωριό, οι κοινοί στόχοι και ο ενθουσιασμός για όσα θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί και να προσφέρουμε στον τόπο μας.

Ποιο θεωρείται βασικό στοιχείο του Φεστιβάλ Γαλάτιστας;

Το βασικό στοιχείο του Φεστιβάλ είναι ένα, ο εθελοντισμός. Αυτή η γιορτή οφείλει την ύπαρξη της στη διάθεση, τον προσωπικό χρόνο και κόπο των εθελοντών μας. Ο καθένας από μας έχει προσθέσει το λιθαράκι του για να έχουμε σήμερα το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η μαγεία που νιώθουμε τις δύο μέρες του Φεστιβάλ, με το μοναδικό σκηνικό που έχει στηθεί, καθώς και τη φλόγα στα μάτια των επισκεπτών, αποτελεί ζωντανή επιβεβαίωση ότι η προσφορά και η συνεργασία μπορούν να δημιουργήσουν μικρά θαύματα. Όλο αυτό, μεταλαμπαδεύεται και στον κόσμο που έρχεται να το ζήσει μαζί μας και αυτή είναι και η ομορφιά του.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες της ομάδας σας;

Να προσφέρουμε όσο περισσότερο μπορούμε, για να κάνουμε συνεχώς το χωριό μας καλύτερο, ώστε να δημιουργούμε ευκαιρίες και για εμάς τους ίδιους. Να βελτιώνουμε σταθερά, χρόνο με τον χρόνο, τις δράσεις που ήδη έχουν καθιερωθεί, αλλά και να δημιουργούμε καινούργιες. Για εμάς, ο Σύλλογος Νεολαίας είναι μια δεξαμενή προσφοράς. Θέλουμε συνεχώς να δίνουμε κάτι καλύτερο. Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να αυξάνεται συνεχώς η ομάδα μας, έτσι ώστε να μοιραζόμαστε συνεχώς όλο και περισσότερα πράγματα.

Πώς αυτή η εθελοντική εμπειρία επηρεάζει την προσωπικότητα και τις δυνατότητες σας;

Αντιμετωπίζουμε το Φεστιβάλ, όπως και όλες τις δράσεις μας άλλωστε, σαν μια πρόκληση. Μία πρόκληση να εξελιχθούμε προσωπικά, να κοινωνικοποιηθούμε, να συνεργαστούμε, να εκφράσουμε όλοι τις απόψεις μας, να διαπραγματευτούμε. Εκ πρώτης όψεως, δεν γίνεται αντιληπτό. Η συνειδητοποίηση έρχεται αφού τελειώσει το διήμερο, όταν αισθανόμαστε «γεμάτοι», όταν αισθανόμαστε αυτήν την προσωπική ικανοποίηση ότι αυτό το όμορφο διήμερο πέτυχε χάρη στον καθένα μας.

Στο τέλος του διημέρου, τί πιστεύετε θα έχει κερδίσει το κοινό;

Είναι τόσο μοναδικό το συναίσθημα που μεταδίδουμε τόσο οι συντελεστές του Φεστιβάλ, όσο και οι μουσικοί παραγωγοί που ανεβαίνουν στο stage μας, που μόνο αν μας επισκεφθείτε στις 2 και 3 Αυγούστου θα μπορέσετε να νιώσετε στο έπακρο αυτή την έκρηξη αδρεναλίνης και διασκέδασης! Μέσα από τις ηχητικές διαδρομές του διημέρου, δεν μπορείς παρά να παρασυρθείς στο ρυθμό του καλοκαιριού και να απολαύσεις μια μουσική περιπλάνηση με τα μάτια, και τα αυτιά, σταθερά στραμμένα στο μέλλον!

Ένα μήνυμα για τους wanna-be «Νεολαίους» εκεί έξω;

Θα θέλαμε να παροτρύνουμε τους νέους να αναλάβουν δράση, όπου και να βρίσκονται, σε αστικές ή μη περιοχές της χώρας. Να μη διστάσουν να δοκιμάσουν και να δημιουργήσουν. Για εμάς, αυτό είναι μέρος της ζωής μας πλέον. Μόλις μπεις στην ουσία μιας τέτοιας ομάδας, δεν θέλεις να σταματήσεις. Ανακαλύπτεις πτυχές του εαυτού σου, που ίσως πριν δεν ήξερες. Ανακαλύπτεις τη δύναμη της ομάδας και κάθε φορά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

Φαινομενικά, όλη αυτή η δράση στη δική μας περίπτωση, αφορά μία μικρή κοινωνία, αλλά πιστεύουμε ότι η δημιουργία τέτοιων δομών είναι η αρχή για την εξέλιξη ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και χαιρόμαστε κάθε φορά που ανακαλύπτουμε και μια νέα τέτοια ομάδα. Δεν είναι εύκολο, χρειάζεται υπομονή, διαλλακτικότητα και προσωπική προσπάθεια, αλλά η ικανοποίηση που σου προσφέρει στο τέλος της ημέρας, αξίζει τον κόπο.

______________________

Φεστιβάλ Γαλάτιστας 2019
2-3 Αυγούστου

#ΙntoTheTrees #DareToFeelTheVibe

Facebook event: https://www.facebook.com/events/2365221707088298/

www.neolaia-galatistas.webnode.gr/
Facebook: @neolaiagalatistas/
E- Mail: [email protected]
Instagram: neolaiagalatistas

AUTHOR

Δήμητρα Σπανού

Γέννημα-θρέμμα της Άνοιξης. Μέσα απο ταξίδια, εθελοντικές δράσεις και προσωπικές αναδράσεις, ψάχνει να τη φέρει πίσω!

Loading...
Μα, τί συμβαίνει στο Little Islands Festival; Η οργανωτική ομάδα απαντά!
50 χρόνια NASA: 30 φωτογραφίες από το σπουδαιότερο ανθρώπινο επίτευγμα.