Skip to content

Μα, τί συμβαίνει στο Little Islands Festival; Η οργανωτική ομάδα απαντά!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα, εκτός από τον πολύ ήλιο, την άμμο και την άπλετη ξεγνοιασιά, έχουμε την χαρά να υποδεχόμαστε όλο και περισσότερα πολιτισμικά φεστιβάλ. Αυτό που μας τράβηξε την προσοχή τελευταία, είναι το Little Islands Festival, ένα Φεστιβάλ που ξεκίνησε πέρσι και, με περίσσιο ζήλο και πάθος, γιορτάζει την καλλιτεχνική κουλτούρα και τον πολιτισμό σε διάφορα μικρά μέρη της Ελλάδας. Μπορεί τα αστικά κέντρα να συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη ποσότητα κόσμου, στα ελληνικά νησιά, όμως, η δίψα για φρέσκες δράσεις είναι ακόρεστη. Ένα Φεστιβάλ, λοιπόν, που ταξιδεύει και διαδίδει ιδέες, εικόνες και τέχνη σε μέρη που ο πολιτισμός δυσλειτουργεί. Καλό;

Ανάμεσα στο φετινό ταξίδι του LIF από την Αμοργό και τη Σίκινο, πετύχαμε την οργανωτική ομάδα, την Ιωάννα, τη Στέλλα και το Δημήτρη, για να μάθουμε περισσότερα!

Πως ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία του Φεστιβάλ;

Ζούμε πολλά χρόνια σε νησί, στη Σύρο, και αγαπημένοι μας προορισμοί ήταν πάντα τα νησιά ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, νησιά που όπως λέμε, έχουν την μαγεία του απόκοσμου. Αυτή την αίσθηση μας έδωσαν τόσο η Αμοργός όσο και η Σίκινος, τα νησιά στα οποία ταξιδεύει φέτος το Φεστιβάλ. Τα νησιά αυτά είναι πολύ μοναδικά και ιδιαίτερα, τόσο σε φυσικό όσο και σε αρχιτεκτονικό τοπίο. Είναι τόποι που εμπνέουν, ιδανικοί για καλλιτεχνικές συναντήσεις και σύγχρονες πολιτιστικές δράσεις!

Με μια λέξη, τί σημαίνει για τον καθένα σας ξεχωριστά το Little Islands Festival;

Ιωάννα: Συνάντηση
Στέλλα: Ταξίδι
Δημήτρης: Πρόκληση

Πώς έγινε η τελική επιλογή των νησιών και του προγράμματος για φέτος; Ποια ήταν η περσινή ανταπόκριση της τοπικής κοινότητας;

Πέρσι, το κοινό στη Σίκινο αγκάλιασε πολύ το Φεστιβάλ σαν κάτι που έδωσε νέα πνοή στο μέρος. Αν και ήταν πρώτη μας χρονιά, οι ντόπιοι μας υποδέχτηκαν με προθυμία και ενθουσιασμό, κι έτσι αποφασίσαμε να το επαναλάβουμε και φέτος. Δημιουργήσαμε ουσιαστικά μια βάση για τις δράσεις μας, μέρη που μας κάνουν να νιώθουμε «σπίτι». Η Αμοργός προέκυψε μετά από πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σημωνίδης», που θέλησε να φιλοξενήσει το Φεστιβάλ και να προσφέρει την πολύτιμη βοήθειά του στη διεξαγωγή του. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για αυτή την καινούργια συνεργασία και ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλες σε νέα μέρη.

Ποιο είναι για εσάς το φεστιβάλ-πρότυπο, τόσο από διοργάνωση όσο και από επιτεύγματα και ανταπόκριση από το κοινό;

Ευτυχώς υπάρχουν πολλά αξιόλογα Φεστιβάλ με ανθρώπους που προσπαθούν για το καλύτερο. Ωστόσο, η ιδέα για το LIF προέκυψε από την αγάπη μας για τα μικρά νησιά και την ανάγκη να αποκεντρωθεί η πρόσβαση στην τέχνη. Η αλήθεια είναι ότι είναι τεράστια πρόκληση η διοργάνωση ενός φεστιβάλ σε μικρούς και απομακρυσμένους τόπους, καθώς η πρόσβαση στα πάντα, από τυπογραφεία μέχρι τεχνικό εξοπλισμό προϋποθέτει τρομερή οργάνωση, με τα αραιά και χωρίς έγκαιρο προγραμματισμό δρομολόγια των πλοίων να καθορίζουν σχεδόν όλο το πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το Φεστιβάλ μας με τεράστιες διοργανώσεις, μπορούμε, όμως, να πούμε ότι η ανταπόδοση που λαμβάνουμε από το κοινό είναι απείρως μεγαλύτερη.

______________________

Πείτε μας για κάτι που είστε περήφανοι που καταφέρατε κατά το Φεστιβάλ και κάτι που ελπίζετε να πραγματώσετε κάποια στιγμή!

Είμαστε περήφανοι γιατί ξεκινήσαμε με μια πολύ μικρή ομάδα με ελάχιστο budget και, με το πείσμα και την ξεροκεφαλιά μας, καταφέραμε να ξεπεράσουμε δεκάδες πρακτικές δυσκολίες και να στήσουμε μια διοργάνωση αντάξια των φεστιβάλ με μεγάλες χρηματοδοτήσεις.

Αυτό που θέλουμε για το άμεσο μέλλον είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες δράσεις για νέους και παιδιά που ζουν στα μικρά νησιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τις μικρές αυτές κοινότητες και την πρόσβασή τους στην τέχνη και τους μήνες που είναι εκτός τουριστικής περιόδου.

Τί πιστεύετε έχει να προσφέρει το Little Islands Festival στον χάρτη των τοπικών και διεθνή φεστιβάλ;

Το Little Islands Festival πιστεύουμε ότι μπορεί να διευρύνει σημαντικά αυτό το χάρτη. Δυστυχώς, οι περισσότερες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις συμβαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στα πολύ τουριστικά μέρη. Ο χάρτης αυτός των δράσεων, πρέπει να αρχίσει να συμπεριλαμβάνει δεκάδες κοινότητες ανθρώπων που ζουν αλλού. Συχνά ξεχνάμε ότι μεγαλώνουν νέες γενιές με δίψα για πρόσβαση στον πολιτισμό και την τεχνολογία σε κάθε γωνιά της γης.

Σχετικά με το θέμα της νησιωτικότητας, ίσως θα έπρεπε να συζητήσουμε και για τις πιο βασικές τους ανάγκες, την πρόσβασή τους σε περίθαλψη και εκπαίδευση, αλλά αυτή είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα. Στο κομμάτι που μπορούμε να επηρεάσουμε, θέλουμε να συμβάλλουμε στην προβολή της πολιτισμικής ταυτότητας των μικρών νησιών και να τα μετατρέψουμε και πάλι σε κέντρα δράσεων και καλλιτεχνικής συνεργασίας και παραγωγής.

Τί ελπίζετε προσωπικά και σαν ομάδα για το μέλλον του Φεστιβάλ; Τί θα γίνει αν κάποια στιγμή έχετε περάσει απ’ όλα νησιά της Ελλάδας;

Ευτυχώς τα ελληνικά νησιά είναι τόσο πολλά που θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να τα εξαντλήσουμε όλα! Μικροί τόποι, όμως, υπάρχουν παντού και η ανάγκη να τους αναδείξουμε δε θα μας περάσει ποτέ, για εμάς κάθε διοργάνωση είναι ένα νέο ταξίδι εξερεύνησης που θέλουμε να μοιραστούμε. Είμαστε αθεράπευτοι ταξιδιώτες.

______________________

Little Islands Festival 2019
20 & 21 Ιουλίου, Αμοργός
23, 24 & 25 Αυγούστου, Σικινος

littleislandsfest.com
Facebook: littleislandsfestival

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
H Monstrare Art Group και η παράστασή της «Ουτοκία» στο Φεστιβάλ Ολύμπου!
Η «Νεολαία Γαλάτιστας» διοργανώνει κάθε χρόνο το πιο ξεσηκωτικό μουσικό Φεστιβάλ για το καλοκαίρι!