Skip to content

Αυτές είναι οι πιο σημαντικές τάσεις του φετινού Design Week στο Μιλάνο!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο event στον κόσμο του design, το Milan Design Week, λαμβάνει χώρα για φέτος από τις 8 μέχρι τις 14 Απριλίου. Εκατοντάδες σχεδιαστές και brands από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Salone del Mobile furniture fair και σε άλλα σημεία της πόλης.

Παρακάτω δες τις τάσεις που προβλέπεται να συζητηθούν περισσότερο, σύμφωνα με την Amy Frearson του Dezeen:

Humans VS Robots
Τρια διαφορετικά εκθέματα «συζητούν» την επιστροφή στον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό, που λαμβάνει υπόψιν τις ποιότητες που χρειαζόμαστε και τείνουμε να ξεχάσουμε με την αυξανόμενη εμπλοκή των ρομπότ στην ζωή μας.

Φοιτητές του Academy of Arts, Architecture and Design στην Πράγα θα παρουσιάσουν το Studiolo Robotico RUR, μια performance- installation που αντιπαραθέτει την παραδοσιακή κατασκευή με αυτή ενός ρομπότ.

Το brand επίπλων Humanscale συνεργάζεται με τον Todd Bracher και το Studio TheGreenEyl για μια installation με τίτλο Bodies in Motion, στην οποία χρησιμοποιούνται δέσμες φωτός για να αναλυθεί ο τρόπος που κινείται το ανθρώπινο σώμα.

Το show από το Royal Danish Academy of Fine Arts, Different Bodies, θα εξερευνήσει διαφορετικούς τύπους σώματος, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του κινδύνου στο σχεδιασμό με βάση τον τύπο και τη «μέση μέτρηση».

Σωματική επαφή στο προσκήνιο
Σχεδιαστές με βάση το Μιλάνο θα εξερευνήσουν φέτος τους τρόπους να προωθηθεί η φυσική διάδραση και εμπειρία, ως σχόλιο στη συνεχώς αυξανόμενη εξάπλωση της ψηφιακής επικοινωνίας.

Στη Ventura Centrale, το Αμερικάνικο Rapt Studio θα δημιουργήσει μια σειρά από χώρους που προσκαλούν αγνώστους να συζητήσουν μεταξύ τους. Η εγκατάσταση αυτή με τίτλο Tell Me More, θα περιλαμβάνει σκηνές για διάδραση και σημεία συσκωτισμένα που δίνουν τη δυνατότητα για μια ακόμη πιο στενή επαφή.

Η έκθεση των φοιτητών του Σουηδικού design school ÉCAL, με τίτλο Sound & Vision, διερευνά το πως το περιβάλλον της εικονικής πραγματικότητας μπορεί να πάρει όρους κοινωνικούς.

Η ώρα των φυτών
Σίγουρα, δεν πρόκειται για νέα τάση στο interior design, αλλά πλέον γίνονται όλο και πιο σημαντικό κομμάτι στο σχεδιασμό, καθώς συνειδητοποιούμε τη προσφορά των φυτών στην υγεία μας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για φέτος έρχεται από την εταιρεία μόδας Jil Sander, με την οποία η Αυστραλέζα καλλιτέχνης τοπίου Linda Tegg θα δημιουργήσει με ζωντανή εγκατάσταση από άγρια φυτά, κάτι παρόμοιο με αυτό που παρουσιάστηκε πέρσι στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο pavilion της Αυστραλίας.

Μεγάλη σημασία θα έχουν και στην έκθεση Dassault Systèmes. Εκεί, η Honda θα παρουσιάσει το Gardens Everywhere, μια έκθεση που φαντάζεται το μέλλον του αστικού τοπίου καλυμμένο από φυτά.

Εξερευνώντας την κυκλική οικονομία

Ακολουθώντας την προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών ότι έχουμε μόλις 12 χρόνια για να αποτρέψουμε την περιβαλλοντική καταστροφή, οι σχεδιαστές πρέπει με την σειρά τους να τοποθετηθούν οικολογικά με σοβαρότητα. Τα brands πλέον επιχειρούν να εντάξουν την κυκλική οικονομία στο σχεδιασμό τους και να ξεπεράσουν το απλό στάδιο της χρήσης ανακυκλωμένων υλικών.

Αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα της Νορβηγική έκθεσης, με επίκεντρο της σχετικές δουλειές των Νορβηγών σχεδιαστών.

Στην Galleria Rossana Orlandi, η Waste No More έκθεση της Eileen Fisher θα μας αφηγηθεί την ιστορία της πρωτοβουλίας τους για zero-waste, ενώ η εγκατάσταση του αρχιτέκτονα Arthur Mamou-Mani, θα παρουσιάσει την πιθανότητα χρησιμοποίησης του bioplastic υλικού.

Στο Ventura Future, 8 σχεδιαστές από την Ολλανδία θα παρουσιάσουν επίσης την οπτική τους για μια «βιώσιμη Γη».

Η έννοια wellbeing
Η γενική τάση ότι το έπιπλο μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά, όπως φαίνεται, συνεχίζεται και στη φετινή έκθεση.

Η Google σε συνεργασία με επιστήμονες δημιούργησε μια εγκατάσταση που μελετά πως οι διαφορετικές αισθητικές εμπειρίες έχουν επίδραση στην βιολογία του ανθρώπου και κατ’ επέκταση στην ευημερία. Τιτλοφορείται ως A Space for Being, και θα επιτρέπει στους επισκέπτες της να καταγράψουν τις φυσικές τους αντιδράσεις σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Antonio Citterio θα παρουσιάσει μια σειρά από εξοπλισμό γυμναστηρίου για το σπίτι (Technogym) , ενώ ο σχεδιαστής Ilse Crawford σε συνεργασία με τη Σουηδική εταιρεία κρεβατιών Hästens σχεδίασαν προϊόντα που μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία του ύπνου.

Ζωή εκτός σχεδίου
Καθώς η προσπάθεια να μειωθεί το ανθρώπινο αντίκτυπο στη φύση συνεχώς αυξάνεται, η ζωή εκτός ορισμένου δικτύου γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη φετινή έκθεση είναι το πρότυπο Casa Ojalá, ένα φορητό σπίτι, σχεδιασμένο από την Ιταλίδα αρχιτέκτονα Beatrice Bonzanigo. Πρόκειται για ένα σχέδιο-πατέντα για ένα ανεξάρτητο σπίτι, που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε τοποθεσία και έχει μέχρι 20 διαφορετικές διαρρυθμίσεις.

Bars και εστιατόρια για σχεδιαστές μόνο!

O Tom Dixon ανακοίνωσε φέτος ότι θα εδραιωθεί στο Μιλάνο, με την ίδρυση του εστιατορίου και showroom The Manzoni. Δεν είναι βέβαια ο μόνος που ανοίγει χώρο και πόσο μάλλον εκθεσιακό στο Μιλάνο. Ο Ολλανδός σχεδιαστής Maarten Baas σε συνεργασία με το brand επίπλων Lensvelt θα μεταμορφώσει το αγαπημένο του εστιατόριο σε bar. Μάλιστα, θα του δωθεί το όνομα Bar Baas, με προφανείς αναφορές στο cocktail bar και στέκι των σχεδιαστών Bar Basso.

 

Πηγή: Dezeen

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Homecoming, μια ταινία αφιερωμένη στη Beyoncé!
Στο Criterion Channel μπορείς να βρεις τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών online!