Skip to content

Το πρόγραμμα των προ-φεστιβαλικών δράσεων του Milano Design Film Festival Greece.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφία εξωφύλλου: Francesca Molteni

Αν και, όπως όλα δείχνουν, το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως έτος απουσίας της παρουσίας, ειρωνικά είναι η χρονιά που ανέδειξε τη βασική, ενστικτώδη μας ανάγκη για φυσική επικοινωνία. Για τον λόγο αυτό, το Milano Design Film Festival Greece στην Αθήνα, που εξαιτίας της επιδείνωσης της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί, μετέφερε την κυρίως διεξαγωγή του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Μουσείο Μπενάκη το 2021, επέλεξε να συστηθεί στο ελληνικό κοινό το Νοέμβριο με μια εβδομάδα προ-φεστιβαλικών μίνι-εκδηλώσεων που δίνουν μια πρόγευση του Φεστιβάλ και της φιλοσοφίας του. Οι περισσότερες από αυτές τις δράσεις θα γίνουν με φυσική παρουσία ή σε εξωτερικούς χώρους της Αθήνας, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ενώ κάποιες θα γίνουν διαδικτυακά. Οι μικρής κλίμακας αυτές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε μια σειρά από χώρους της Αθήνας στις 2-8 Νοεμβρίου και περιλαμβάνουν: προβολές ταινιών, συζητήσεις, εργαστήρια, ποδηλατοδρομίες και περιπάτους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Φωτογραφία: Stelios Demetriou

Όπως σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του MDFF Greece Άννη Μαρκιτάνη: «Βρεθήκαμε σε ένα δίλημμα: να παρουσιάσουμε όλο το πρόγραμμά του πρώτου μας Φεστιβάλ online, ή να μεταφέρουμε την φυσική διοργάνωση, ακόμη μια φορά, μέσα στο 2021; Θεωρήσαμε πως στην περίπτωση του MDFF Greece η πρώτη γνωριμία με το ελληνικό κοινό απαιτεί την φυσική παρουσία του θεατή. Επιλέξαμε λοιπόν μια μέση οδό: να μεταφέρουμε το Φεστιβάλ μας το 2021, όμως να συστηθούμε στο αθηναϊκό κοινό τώρα το Νοέμβριο, με μια εβδομάδα προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων, ενδεικτικών της φιλοσοφίας του MDFF Greece, αξιοποιώντας την επιτρεπόμενη φυσική παρουσία στην παρούσα φάση (9 άτομα ανά συνάθροιση) και συμπεριλαμβάνοντας και το διαδικτυακό πλαίσιο-ως εναλλακτική όμως, όχι ως λύση».


Η θεματική των δράσεων αυτών, πλούσια και πολύπλευρη! Αναλυτικά το πρόγραμμα ανά ημέρα:

Δευτέρα 02/11 | Σεράφειο (Αθήνα)
– Θα προβληθούν οι ταινίες «Ένα Ταξίδι Marwoolus» με θέμα το καινοτόμο υλικό που επινόησε ο σχεδιαστής Marco Guazzini στο πλαίσιο της οικολογικής βιωσιμότητας, και Jackie Chan και «Ήρωες Οικολόγοι» στην οποία ο διάσημος Κινέζος ηθοποιός Jackie Chan, ενώνει τις δυνάμεις του με τον πρωτοπόρο της τεχνολογίας και αναδυόμενο εξερευνητή του National Geographic, Arthur Huang. Οι δύο τους, έχουν εφεύρει την πρώτη φορητή μηχανή ανακύκλωσης πλαστικών, την Trashpresso, η οποία δύναται να μετατρέπει επί τόπου σκουπίδια από πλαστικό, σε πλακίδια πολλαπλών χρήσεων. Σήμερα η αποστολή τους είναι να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητά του σε ένα από τα πιο τραχιά περιβάλλοντα του κόσμου, το οροπέδιο του Θιβέτ…

Η εκδήλωση περιλαμβάνει και worκshop από το Εργαστήριο «ΠΟΙΩ» του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του TUC TIE Lab από το Πολυτεχνείο Κρήτης πάνω σε θέματα βιωσιμότητας, που στοχεύει σε μια αλλαγή νοοτροπίας στην γενικότερη περιβαλλοντική μας συμπεριφορά.

Εγγραφή
Group 1: https://www.eventbrite.com/e/123645459899
Group 2: https://www.eventbrite.com/e/123646749757
Group 3: https://www.eventbrite.com/e/123647524073

Jackie Chan’s “Green Heroes” | David Hay

Δευτέρα 02/11 | Inmind Headquarters (Χαλάνδρι)
– Στο πλαίσιο του The Future of Work Design Week (της Archisearch/Design Ambassador) θα προβληθεί το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Ανύψωση με θέμα τον τρόπο που τα drones θα μεταμορφώσουν τις πόλεις. Ωστόσο η προσβασιμότητα και η χρήση των drones γεννάει σήμερα πολλές συζητήσεις κοινωνικού και τεχνολογικού χαρακτήρα που βλέπουν στην ανάπτυξή τους είτε ένα ισχυρό πλεονέκτημα, είτε μια απειλή για την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά μας. Η δράση περιλαμβάνει την συζήτηση The Future of Work: πώς επαναπροσδιορίζεται η έννοια του εργασιακού χώρου σήμερα στο εικονικό περιβάλλον που φαίνεται να επιλέγεται για καλύτερη απόδοση στη δουλειά; Θα είναι τα γραφεία του αύριο πιο «έξυπνα» ή πιο ανθρώπινα ή και τα δύο; Πώς θα αναπτύσσονται οι τεχνολογικές εξελίξεις σε σχέση με τις νέες μορφές εργασίας για τη νέα γενιά της ψηφιακής εποχής; Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν ως προς τις εργασιακές σχέσεις;

Καλεσμένοι: Αλέξης Βικέλας – Αρχιτέκτονας,Vikelas Architects, Ιόλη Χιωτίνη – Interiors & Concept Stylist, Μαρίκα Μαυρολέων – Αρχιτεκτόνισσα, A&M Architects, Τάσος Γεωργαντζής – Διευθυντής/Συνιδρυτής του Urban Soul Project.
Συντονίστρια: Άννη Μαρκιτάνη – Διευθύντρια του MDFF Greece & Cyprus

Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/122683544785

Τρίτη 03/11 | Μουσείο Βορρέ (Παιανία)
Θα προβάλλονται (σε συνεχείς προβολές) οι ταινίες “Cambio” και “Quercu”s (των Formafantasma) που διερευνούν πώς εξελίχθηκε η βιομηχανία ξυλείας με την πάροδο του χρόνου, εξετάζοντας το πώς η ξυλεία συνδέεται με χρόνιες συνθήκες εκμετάλλευσης, αποικιοκρατίας και καταναλωτισμού. Ταυτόχρονα μας δίνουν ένα έναυσμα να σκεφτούμε τους ανθρώπους υπό το πρίσμα των δέντρων, αμφισβητώντας τη δική μας αίσθηση κυριαρχίας, στην λογική της προστασίας αυτών των σύνθετων οικοσυστημάτων, που είναι τόσο απαραίτητα για την δική μας επιβίωση.

Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/122234947017

Μουσείο Βορρέ

Τρίτη 03/11 | Typical Organization for Standards & Order (Αθήνα)
Θα παρουσιαστεί ένα spatial installation της ταινίας του Joshua Olsthoorn Το 5ο Λύκειο με θέμα την κατάληψη του 5ου Λυκείου στα Εξάρχεια που το 2018 έγινε η στέγη για περίπου 200 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες. Η κατάληψη εκκενώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Μεταξύ των 143 μεταναστών που εκδιώχθηκαν ήταν γυναίκες και παιδιά από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Η ταινία μιλά για τον τρόπο με τον οποίο “τα πολιτικά σχέδια” διαμορφώνουν εμάς και το περιβάλλον μας.

Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/124113178859

Τρίτη 03/11
Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζετε το πρώτο μέρος της δράσης «Σχεδιάζοντας τη ζωή στο διάστημα #1». Ποιες είναι οι προκλήσεις της ζωής στο διάστημα; Προκλήσεις πρακτικές όσο και συναισθηματικές. Θα προβληθεί η ταινία 16 ηλιοβασιλέματα: Να πετάς στο διάστημα. Είναι το όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τον Thomas Pesquet όταν απογειώθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. 450 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, κατά τη διάρκεια έξι μηνών οπού ο κόσμος δείχνει να πέφτει στο άγνωστο, ένας διάλογος γεννιέται ανάμεσα στον αστροναύτη και το οραματιστικό έργο του Saint Exupéry που έφερε μαζί του στο διαστημικό σταθμό.

Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/125535101869

Τετάρτη 04/11 | Shila Athens (Κολωνάκι)
Θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση «Πορτρέτα χειροποίητων (προσωρινών) σπιτιών. Προσδιορίζοντας βασικές έννοιες της σύγχρονης διαβίωσης». Ποια η έννοια του σπιτιού στη σύγχρονη εποχή; Ποιες οι συνθήκες που μας ωθούν να προσδιορίσουμε έναν τόπο ως σπίτι; Σε αυτήν την ταχέως μεταβαλλόμενη περίοδο, ο τρόπος που επικοινωνείται και βιώνεται η έννοια του σπιτιού έχει αλλάξει. Με τον ίδιο τρόπο έχει αλλάξει  η έννοια της λειτουργίας ενός ξενοδοχείου και η φιλοσοφία της φιλοξενίας.

Καλεσμένοι: Ηλίας Παπαγεωργίου – Αρχιτέκτονας, Ιδρυτής PILA Studio, Ραφίκα Σαουίς – βραβευμένη Ηθοποιός και Σκηνοθέτις, Ευτυχία Στεφανίδη – Συν-Ιδρύτρια & Creative Director του Shila Athens, Anna Bonnet – Επικεφαλής Designer & Co-Creative Director του Shila Athens

Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/122237324127

Πέμπτη 05/11
Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος(Αθήνα) παρουσιάζεται το δεύτερο μέρος της δράσης Σχεδιάζοντας τη ζωή στο διάστημα, με την συζήτηση «Σχεδιάζοντας την πρακτική και συναισθηματική ζωή στο διάστημα». (Η συζήτηση θα αναμεταδοθεί ταυτόχρονα, στα ελληνικά και στα γαλλικά στο ifg.gr και στα αγγλικά στη σελίδα Facebook του MDFFGreece).

Καλεσμένοι: Xavier De Kestelier, Αρχιτέκτονας, Τεχνολόγος, Επικεφαλής Τεχνολογίας Σχεδίου και Καινοτομίας του Hassell Studio, Διευθυντής της Smart geometry, Γιώργος Λόρδος, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα της Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης | MIT, Αλέξανδρος Λόρδος, PHD Director στο Κέντρο Μελέτης δεξιοτήτων ζωής για ανθεκτικότητα, Λέκτορας στο Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τατιάνα Κούπα, Αρχιτεκτόνισσα, Συν-Ιδρύτρια της Delta Architects.
Συντονιστές: Ιωάννης Δαγκλής, Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Διευθυντής Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άννη Μαρκιτάνη, Διευθύντρια του Milano Design Film Festival Greece & Cyprus

Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/125540185073

Παρασκευή 06/11 | Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Αθήνα)
Στο πλαίσιο της Ημέρας Ιταλικού Ντιζάιν 2020, που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα με θέμα: «Σχεδιάζοντας το μέλλον. Ανάπτυξη, Καινοτομία, Βιωσιμότητα και Ομορφιά», το MDFF Greece παρουσιάζει δύο ταινίες και επιμελείται μία παρουσίαση.

Η ταινία «Επτά δισεκατομμύρια» αφηγείται τις σκέψεις του παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή Andrea Branzi, σκέψεις που ανέπτυξε ο ίδιος αφού δούλεψε για τέσσερα χρόνια πάνω στο “Dieci Modesti Consigli per una Nuova Carta d’Atene” (εκδόσεις Lithos Como, 2013), ένα μανιφέστο με δέκα αρχές που βοηθούν τον αναγνώστη να ερμηνεύσει τη νέα κατάσταση των μεταμοντέρνων πόλεων. Η δεύτερη με τίτλο «Η δύναμη του Αρχείου» επικεντρώνεται σε προσχέδια, σκίτσα, μακέτες, αποδόσεις, σχέδια, ειδικές τεχνικές ολοκληρωμένων δομών που εκθέτονται στο Ίδρυμα Renzo Piano και φιλοξενούνται στα 3.000 τ.μ. ενός εργοστασίου στη Γένοβα που έχει προσαρμοστεί για τον σκοπό αυτό. Ένας χώρος πειραματισμού που μας αποκαλύπτεται μέσα από τις μαρτυρίες αυτών που το συντηρούν, το οργανώνουν και το ζούνε καθημερινά.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση «Γήινοι Σταθμοί» (Earth Stations) από τον Davide Angeli, Design Consultant, AMDL Circle (η ομιλία θα αναμεταδοθεί ταυτόχρονα, στα ελληνικά και στα ιταλικά στα κοινωνικά δίκτυα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών). Οι Γήινοι Σταθμοί είναι μια νέα τυπολογία κτιρίων που σχεδιάστηκαν για να ενθαρρύνουν παραγωγικές ανθρώπινες σχέσεις-είναι μνημεία της ανθρωπότητας, που χρησιμοποιούν τις ανθρωπιστικές και τεχνολογικές γνώσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε ένα πλαίσιο ευθύνης για τον φυσικό και κοινωνικό κόσμο.

Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/126375282873

Παρασκευή 06/11 | Blue Cycle Lab (Πειραιάς)
Η ομάδα του Blue Cycle μας εξηγεί πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα δίχτυα των ψαράδων, τα σχοινιά και οι κάβοι των πλοίων. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν σε λειτουργία τον μοναδικό στην Ελλάδα large-scale 3D printer και να γνωρίσουν τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία για την αξιοποίηση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων που προέρχονται από την αλιεία και τη ναυτιλία. Παράλληλα, θα προβληθεί η ταινία Second Nature που παρουσιάζει το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων διχτυών στο βυθό της θάλασσας και τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτού του υλικού ως μια νέα πρώτη ύλη με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Εγγραφή:
Group 1: https://www.eventbrite.com/e/124918668099
Group 2: https://www.eventbrite.com/e/124923394235

Σάββατο 07/11 | Dope Cafe (Αθήνα)
Θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα αστική περιήγηση με τίτλο “Hotel Village”. Η δράση λειτουργεί επί της ουσίας ως προπομπός του επερχόμενου τεύχους του “Desired Landscapes”. Σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Ευη Σουγκάρα, αυτή η αστική περιήγηση υφαίνει την Ιστορία της μεταβαλλόμενης εικόνας της Αθηναϊκής πόλης και περιηγείται σε ένα μοναδικό συνδυασμό μοντέρνων μεταπολεμικών και σύγχρονων κτιρίων του 19ου αιώνα -τα οποία γρήγορα ανακαινίστηκαν και μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Μέσω της αρχιτεκτονικής και της τυπογραφίας, συλλογικών ιστοριών, αστικών μύθων και προφορικού λόγου, αυτός ο περίπατος θα διερευνήσει τις έννοιες της κοινότητας, του τουρισμού, της κατοίκησης και της γειτνίασης, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το πολυπρόσωπο πορτραίτο της σύγχρονης Αθήνας.

Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/122390999775

Desired Landscapes

Σάββατο 07/11 | Εσπερινός (Φιλοπάππου)
Θα προβληθεί το “Time.Space.Existence” του European Cultural Center που περιλαμβάνει μικρού μήκους συνεντεύξεις καταξιωμένων αρχιτεκτόνων με ερευνητικό τους ενδιαφέρον το χώρο, τον χρόνο και την ίδια την ύπαρξη. Οι εν λόγω συνεντεύξεις θα προβληθούν το 2021 στην επικείμενη έκθεση “TIME SPACE EXISTENCE” στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αρχιτεκτονικής στη Βενετία.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμα τη συζήτηση «Ο πορσελάνινος τίγρης — Τελετουργίες Καταλυμάτων» με θέμα το βίωμα της φιλοξενίας: Οι παραδόσεις, τα προσωπικά αντικείμενα και οι τελετουργίες που φέρουν σημαντικές μνήμες προσδίδουν στο μέρος το αίσθημα της οικειότητας, του προσωπικού, της άνεσης, της επιθυμίας ή ακόμη και της νοσταλγίας. Πώς μπορεί το design να καλλιεργήσει το «έδαφος» για τη δημιουργία μιας κοινότητας; Πώς μπορεί το design να είναι η κινητήρια δύναμη μιας εξατομικευμένης εμπειρίας;

Καλεσμένοι: Πάκυ Βλασσοπούλου – Εικαστικός, Stamos Michael – Artist/Designer, Ελένη Τρανούλη – Ανεξάρτητη Επιμελήτρια, Concept Designer
Συντονίστριες: Εύη Σουγκάρα, Αρχιτεκτόνισσα, Συντάκτρια στο περιοδικό Desired Landscapes,
Άννη Μαρκιτάνη, Διευθύντρια του MDFF Greece & Cyprus

Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/123710181483

Σάββατο 07/11 | οδός Μουρούζη (Αθήνα)
Πρόκειται για το Urban Workshop «Η τέχνη του περπατήματος: Οι Φλανέρ των Αθηνών» σε συνεργασία με το Big Olive Athens. Το βιωματικό αυτό εργαστήριο εξελίσσεται στα περίχωρα της Αθήνας, με «πρώτη ύλη» τους κατοίκους και τους επισκέπτες της εκάστοτε γειτονιάς. Οι συμμετέχοντες, αφήνουν πίσω τους, σχέσεις, δουλειές, δραστηριότητες, με σκοπό να παρατηρήσουν όσα βρίσκονται μέσα στη «ζώνη» του Αθηναϊκού ιστού. Πώς αλλάζει η εμπειρία ενός τόσου γνωστού και “οικείου μέρους” όταν απομακρύνουμε τη σκέψη μας από καθετί θορυβώδες που αποσπά την προσοχή μας στην καθημερινότητα; Το εργαστήριο θα εξερευνήσει την περιοχή του Παγκρατίου, και ιδιαίτερα την σύνδεση μεταξύ της αστικής συνοικίας των Ανακτόρων και της hip γειτονιάς που βρίσκεται ανατολικά του Παναθηναϊκού Σταδίου

Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/125963063915

Big Olive Urban Workshop

Σάββατο 07/11 | Atelier Cycladon 8 (Αθήνα)
Θα προβληθεί η ταινία «Ο Χορός με την Αρχιτεκτονική». Τόσο η αρχιτεκτονική όσο και ο χορός μοιράζονται διαχρονικά το ίδιο πάθος για τον χώρο και το φως. Ωστόσο, βρίσκονται στους αντίποδες σε ό,τι αφορά τον χρόνο. Η αρχιτεκτονική είναι μια από τις τέχνες που αντέχουν στον χρόνο, ενώ η παρουσίαση ενός χορευτικού κομματιού είναι συνήθως μια σύντομη διαδικασία και το έργο εξαφανίζεται καθώς η ερμηνεία του εξελίσσεται και οδεύει προς το τέλος της. Μέσα από την συνεργασία της χορογράφου Jessica Lang και του αρχιτέκτονα Steven Holl οι δύο τέχνες ενώνονται. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμα τη συζήτηση «Μετακίνηση μεταξύ χώρου και χρόνου» με θέμα τη διεπιστημονική προσέγγιση και τη δημιουργική επαφή ανόμοιων επιστημονικών πεδίων στους πολιτιστικούς μετασχηματισμούς μιας ταχέως μεταβαλλόμενης εποχής.

Καλεσμένοι: Διονύσης Σοτοβίκης – Αρχιτέκτονας & Ιδρυτής του “Dionysis Sotovikis Workshop”, Ίκαρος Μπαμπασάκης – Συγγραφέας, Ανδρονίκη Μαραθάκη – Χορογράφος

Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/122386054985

Χορός με την αρχιτεκτονική | Steven Holl

Κυριακή 08/11 | οδός Λεμπέση (Μουσείο Ακρόπολης)
Τελευταία μέρα των προ-φεστιβαλικών δράσεων του MDFF Greece, θα πραγματοποιηθεί η ποδηλατική περιήγηση αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος “Riding Athens: Architectural e-Bike Tour”. Πρόκειται για μία τρίωρη διαδρομή (μια απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων) με ηλεκτρικά ποδήλατα που εστιάζεται στη βιωματική εμπειρία της περιήγησης των συμμετεχόντων και στις δυνατότητες του μέσου να αποκαλύπτει μυστικά σημεία αναφοράς της πόλης. Αυτό το αστικό ταξίδι ξεκινά από την περιοχή του εμβληματικού ποταμού Ιλισού, το Μετς και το Παγκράτι, ακολουθεί την κύρια αρτηρία της Πανεπιστημίου για να βουτήξει στις παλιές γειτονιές της οδού Αθηνάς και της πλατείας Ομόνοιας, πριν εξερευνήσει τον νεότερο οικισμό της Κυψέλης και τμήματα της κάποτε αγροτικής περιοχής της οδού Πατησίων. Θα ποδηλατήσουμε σε πολύχρωμους δρόμους που έχουν έντονη δραστηριότητα και σε άλλους που έχουν εγκαταλειφθεί, σε δρόμους καθαρούς αλλά και σε λεηλατημένους, κεντρικούς και απομονωμένους, δηλαδή στους δρόμους που απεικονίζουν τη σύγχρονη Αθήνα.

Εγγραφή: https://www.eventbrite.com/e/122242070323

Κυριακή 08/11 | AKA, ARCHITECTUREKIDSATHENS(Αθήνα)
Η δράση περιλαμβάνει το εργαστήριο «Κοίτα τι άφησες πίσω! – Εργαστήρι αρχιτεκτονικής αποκατάστασης για παιδιά» που βασίζεται στην ιδέα της συνέχισης ενός αρχιτεκτονικού έργου χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες ήταν οι προθέσεις των αρχικών δημιουργών του. Τα παιδιά εξοικειώνονται μέσω του παιχνιδιού με ένα σύνολο ζητημάτων που κάθε αποκατάσταση πρέπει να αντιμετωπίσει: τι να απορρίψουμε, τι να επαναχρησιμοποιήσουμε, τι να αποδεχτούμε, τι να ξεχάσουμε και τι χρειάζεται να επινοήσουμε ξανά. Παράλληλα, θα προβληθεί η ταινία «Οι οραματιστές της μεταμόρφωσης», η οποία θέτει την βάση για την θεματική του εργαστηρίου και της συζήτησης που ακολουθεί. Πρόκειται για την πρώτη ταινία αφιερωμένη στην εμβληματική προσέγγιση των αρχιτεκτόνων Anne Lacaton, Jean-Philippe Vassal και Frederic Druot, οι οποίοι είναι ταγμένοι κατά της πολιτικής κατεδάφισης-ανακατασκευής των δημόσιων κατοικιών που εφάρμοσε η γαλλική κυβέρνηση το 2003, και έχουν αφοσιωθεί στη μεταμόρφωση της υφιστάμενης κοινωνικής κληρονομιάς. Τέλος, θα διεξαχθεί η συζήτηση «Εκπαίδευση και αρχιτεκτονικός μετασχηματισμός» με εμπειρογνώμονες στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης και της ψυχολογίας οι οποίοι θα μιλήσουν σχετικά με τον αρχιτεκτονικό μετασχηματισμό, την κατασκευή κοινότητας και τη βιωσιμότητα.

Καλεσμένοι: Αθανάσιος Αλεξανδρίδης – Παιδοψυχολόγος/Ψυχαναλυτής, Carlos Arruti και Anabel Varona – Αρχιτέκτονες, Ιδρυτές του Maus Haus, Μαριάννα Ρέντζου και Κωνσταντίνος Πανταζής – Αρχιτέκτονες, Ιδρυτές του Point Supreme
Συντονιστές: Marc Britz, Αρχιτέκτονας, Ιστορικός και Κριτικός Αρχιτεκτονικής, Συνιδρυτής του Architecture Kids Athens (Aka), Χριστίνα Παπαδημητρίου, Αρχιτέκτονας, Ιστορικός Αρχιτεκτονικής, Εκπαιδευτικός, Συνιδρύτρια του Architecture Kids Athens (Aka)

Εγγραφή (Προβολή και εργαστήριο για παιδιά):
Group 1: https://www.eventbrite.com/e/122245400283
Group 2: https://www.eventbrite.com/e/123654127825
Εγγραφή (Προβολή και συζήτηση):
Group 3: https://www.eventbrite.com/e/123654188005


Διαδικτυακές προβολές
«Το σχήμα των ιδεών. Η Ιταλία του ντιζάιν»

Η Ιταλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με το Milano Design FIlm Festival παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στις κορυφαίες στιγμές του Ιταλικού ντιζάιν μέσα από τέσσερα ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο της δράσης Φθινόπωρο all’ italiana Online (διαδικτυακό αφιέρωμα στον πολιτισμό Made in Italy).
Driving Dreams: Αφιερωμένο στο Ιταλικό αυτοκίνητο και στα εργοστάσια του Τορίνο που τα οχήματά τους έγιναν αντικείμενα λατρείας σε όλο τον κόσμο χάρη στην κομψή και γεμάτη χάρη εμφάνιση τους.
La Cupola: Παρουσιάζει την φουτουριστική αρχιτεκτονική του Ντάντε Μπίνι, ο οποίος αξιοποίησε μια καινοτόμο τεχνολογία για την πρωτοποριακή εξοχική κατοικία του Μικελάντζελο Αντονιόνι και της Μόνικα Βίτι στη Σαρδηνία – σήμερα ερειπωμένη και εγκαταλειμμένη στην αδυσώπητη φθορά του χρόνου.
Maddalena: Η ιστορία της Μανταλένα ντε Πάντοβα, της πρώτης κυρίας του Ιταλικού ντιζάιν. Οι βιτρίνες του καταστήματός της στο Μιλάνο, στην Λεωφόρο Βενέτσια, συχνά δια χειρός του Ακίλε Καστιλιόνι, θεωρήθηκαν από τις ομορφότερες στον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τους σημαντικότερους σταθμούς μιας ζωής αφιερωμένης στο καλό γούστο καθώς και τις επιχειρηματικές ικανότητες μιας γυναίκας που πέτυχε την καταξίωση στον τότε ανδροκρατούμενο κόσμο της διακόσμησης
Tobia Scarpa. L’anima segreta delle Cose («Τομπία Σκάρπα. Η κρυφή ψυχή των πραγμάτων»): Ο γνωστός βενετσιάνος αρχιτέκτονας ο οποίος ανατρέχει σε διάφορες στιγμές της δημιουργικής του ζωής με ευαισθησία.

Οι παραπάνω ταινίες προβάλλονται διαδικτυακά στην ιστοσελίδα www.iicateneonline.gr. Εγγραφή:
Driving Dreams, Gianluca Migliarotti: https://www.eventbrite.com/e/125430452861
La Cupola: https://www.eventbrite.com/e/125431018553
Maddalena: https://www.eventbrite.com/e/125431762779
Tobia Scarpa “L’anima segreta delle cose”: https://www.eventbrite.com/e/12543194331

Tobia Scarpa | Elia Romanelli

______________________

Περισσότερα θα βρείτε στη διεύθυνση: https://mdffgreece.com/

  • Κάθε mini-event δεν θα υπερβαίνει τον προβλεπόμενο αριθμό βάσει νόμου ενώ τα μέτρα προστασίας COVID-19 τηρούνται αυστηρά σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές που ορίζονται από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ.
  • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.
  • Η προσέλευση των συμμετεχόντων θα γίνεται τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα από την ώρα έναρξης της εκδήλωσης.
  • Η χρήση της μάσκας αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή σε κάθε εκδήλωση, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.
  • Η τοποθέτηση των καθισμάτων στις αίθουσες ακολουθούν όλες τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας
  • Τα mini-events δεν έχουν κανένα εμπορικό χαρακτήρα. Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις πραγματοποιείται μόνο κατόπιν εγγραφής στο Eventbrite: https://linktr.ee/MDFFGreeceAthens
  • Απαιτείται ξεχωριστή εγγραφή για κάθε μια από τις εκδηλώσεις που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τους εξής φορείς: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (στο πλαίσιο της Ημέρας Ιταλικού Ντιζάιν 2020,που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα με θέμα: “Σχεδιάζοντας το μέλλον. Ανάπτυξη, Καινοτομία, Βιωσιμότητα και Ομορφιά), Blue Cycle, Μουσείο Βορρέ, Ατελιέ Cycladon 8 (σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη), Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σχεδιάζοντας τη ζωή στο διάστημα#1#2), Architecture Kids Athens (AKA), Εργαστήριο ΠΟΙΩ Δ.ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Σεράφειο, Typical Organization for Standards & Order, Εσπερινός (σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Εύη Σουγκάρα), InMind Headquarters & Showroom (Future of Work Design Week σε συνεργασία με την Archisearch & Design Ambassador), Shila Hotel και European Cultural Center.

Loading...
Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά!
Δες την μικρού μήκους ταινία “After All” του Κωστή Ασικέλη εδώ!