Skip to content

Lou Ottens: Ο εφευρέτης της κασέτας.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Jerry Lampen

Ο Lou Ottens, εφευρέτης της κασέτας και με σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του CD, ξεκίνησε να δουλεύει για την εταιρεία Philips το 1952 και, μέχρι το 1960, έγινε επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων. Μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να φτιάξει το πρώτο φορητό μαγνητόφωνο, το μοντέλο EL 3585.

Έχοντας βαρεθεί την μη πρακτικότητα των αναλογικών συσκευών ηχογράφησης, μαζί με την ομάδα του δεν έχασε χρόνο κι αφιερώθηκε στην ανάπτυξη της μικρής -και πρακτικής- κασέτας φέρνοντας, παράλληλα, την επανάσταση στον τρόπο που διαδιδόταν κι ακουγόταν η μουσική στον 20ο αιώνα. Ωστόσο ο ίδιος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τις συσκευές ήχου από παιδί και στην ναζιστική κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατασκεύασε ένα ραδιόφωνο για να ακούει τον ελεύθερο σταθμό Radio Oranje με τους γονείς του. Εξοπλισμένο κιόλας με μια ειδική κεραία που βοηθούσε στην αποφυγή παρεμβολών από τους Γερμανούς.

Είχα εκνευριστεί με το άβολο, μη πρακτικό για τον χρήστη κασετοφωνάκι, τόσο απλά.
– Lou Ottens

Το 1963 παρουσίασε την πρώτη αυτή κασέτα στην έκθεση ηλεκτρονικών Berlin Radio Show και κατοχύρωσε το “Compact Cassette” τίτλο την ερχόμενη χρονιά. Μετά τη συνεργασία του με την Sony, ο Ottens προτυποποίησε το design της. Υπολογίζεται, δε, ότι συνολικά πουλήθηκαν πάνω από 100 δισ. κασέτες από την πρώτη της εμφάνιση. Αναμενόμενο του κύρους και της εφευρετικότητάς του ήταν η συμμετοχή στην ανάπτυξη του CD το 1979 που, αντίστοιχα, έφτασε σε πωλήσεις άνω των 200 δισ. από όταν διατέθηκαν στην αγορά, δηλαδή το 1982.

Παραδόξως οι κασέτες γνώρισαν ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια, όπως και γενικότερα ο αναλογικός ήχος που έγινε ένας προτιμώμενος τρόπος κυκλοφορίας -κυρίως- για το υλικό των ανεξάρτητων καλλιτεχνών. Ο Ottens βλέποντας αυτή την «στροφή» δεν παραξενεύτηκε. Μάλιστα, υποστήριζε, πως οι άνθρωποι ακούνε αυτό που θέλουν να ακούσουν και ίσως τα επίπεδα της «αλλοίωσης» του ήχου σε αναλογικά μέσα να ήταν αυτό που επιθυμούσαν, αλλά το CD ήταν εν τέλει μια καλύτερη εφεύρεση και μακριά από ανεπιθύμητο θόρυβο.

Στη συνταξιοδότηση του το 1986 το μόνο πράγμα για το οποίο μετάνιωνε ήταν που η Philips δεν σκέφτηκε το walkman, ένα από τα δημοφιλέστερα -όπως αποδείχθηκε- προϊόντα της Sony. Η κληρονομιά του ωστόσο θα διατηρηθεί… γιατί γίνεται να ξεχάσουμε τις στιγμές, τις ανταλλαγές και τα πρώτα μας ακούσματα;

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
«Τ’ αδέρφια μου», το ποίημα της Παρασκευής.
Ραδιογράφημα μιας οικογένειας: Πτυχές της σύγχρονης ιρανικής ταυτότητας στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.