Skip to content

Το επόμενο Little Islands Festival σε περιμένει!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το Little Islands Festival (LIF), ξεκινά το moving image & sound ταξίδι του και προσκαλεί καλλιτέχνες που πειραματίζονται με υβριδικές καλλιτεχνικές πρακτικές στα όρια των παραστατικών και ψηφιακών τεχνών.

Σημείο αφετηρίας είναι το Αιγαίο, όπου η θάλασσα, ως στοιχείο ενότητας και διαχωρισμού, συγκροτεί την ιδιαίτερη αιγιακή ταυτότητα και έναν πολιτισμό αυτάρκειας και λιτής διαβίωσης, αντίστασης και διεκδίκησης, αλληλοϋποστήριξης και βοήθειας ως απόρροια της ανάγκης υπέρβασης των θαλάσσιων συνόρων. Η ίδια ανάγκη καθορίζει και την νησιωτική δημιουργία -βαθιά ανθρωποκεντρική, λαϊκή, μέσο έκφρασης της αγωνίας και της ομορφιάς σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας, αξιοποιώντας πάντα στοιχεία του τοπίου.

Μας ενδιαφέρει το τοπικό που εμπνέει το παγκόσμιο, η αμφίδρομη σχέση πραγματικότητας και τέχνης που αντλεί από το αρχετυπικό για να ζωντανέψει κοινοτικές πρακτικές όπως γιορτές, τελετουργίες, μύθους μέσα από νέες μορφές έκφρασης. Μας ενδιαφέρει να ξεκλειδώσουμε τα φαντασιακά και να αναδείξουμε αθέατες ιστορίες των κοινοτήτων που αναπτύσσονται στις γωνιές του χάρτη, απομονωμένες αλλά και σε διαρκή αλληλεπίδραση, ανάγοντας την τοπική εμπειρία στην καθολική της διάσταση.

Σκοπός είναι ν’ αναδείχτούν έργα που μετουσιώνουν τη σχέση μεταξύ τοπικότητας και οικουμενικότητας και επανα-νοηματοδοτούν την έννοια της κοινότητας στο σήμερα, ζωντανεύοντας με τον δικό τους ελεύθερο τρόπο την συλλογική σοφία και μνήμη, τα συλλογικά αρχέτυπα, τις κοινοτικές πρακτικές συνύπαρξης με το περιβάλλον.

Σε μια μικτή πολιτιστική πρόταση που μπερδεύει τις εγκαταστάσεις, τις προβολές, την μουσική, την performance, τα δημιουργικά εργαστήρια και τα site specific έργα, καταργείται το δίπολο δημιουργός | θεατής εμπλέκοντας ως οργανικά μέλη διαφορετικά υποκείμενα στη δημιουργική διαδικασία.

Επιζητείται το εμβυθιστικό θέαμα που παρακινεί το συναίσθημα και τα αισθητηριακά σώματα, την εδώ και τώρα παρουσία των ανθρώπων μεταξύ τους, το συμπλήρωμα των αισθήσεων και των συναισθημάτων μέσω των οποίων επικοινωνούν, θέλοντας να εξυψωθεί έτσι η συμμετοχή στη συλλογική ζωή. 

Στην εποχή του ισοπεδωτικού ενιαίου, της παγκόσμιας μοναξιάς, της απουσίας συλλογικού οράματος, αξιοποιείται η δυναμική της τεχνολογίας για να ενισχύθεί η συλλογική εμπειρία και να φτιάχτεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής και διαλόγου που δίνει φωνή σε νέες και πολλαπλές πραγματικότητες. Απέναντι στο συλλογικά τραύματα του σήμερα προτάσεται η τέχνη ως τρόπο ίασης και η ομάδα του Little Islands Festival οραματιζεται τις κοινότητες του μέλλοντος ως κοινότητες φροντίδας.

Κατηγορίες Προτάσεων

Το LIF 2022 αναζητά προτάσεις που εντάσσονται στις εξής κατηγορίες: AV Performances, MusicVJΔιαδραστικές ΕγκαταστάσειςVideo ArtAnimationSilent Film με ζωντανά ηχοτοπίαVirtual Reality3D Mapping projection, Workshops. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε καλλιτεχνικές προτάσεις με live art επεμβάσεις και έργα που προτάσσουν το βίωμα της συμμετοχής.

Site-Specific “Cosmolocalism”:  Τοπο-ειδικές προτάσεις έργων και δράσεων που ζωντανεύουν πτυχές των κυκλαδικών κοινοτήτων μέσα από τις νέες τεχνολογίες. Κάθε κοινότητα είναι τοπική (local) αναγνωρίζει ωστόσο έναν τεράστιο κόσμο εκτός των ορίων της που διαμορφώνει την αυτοεικόνα της. Η έννοια του cosmolocalism θέλει εδώ να μεταφέρει το τοποειδικό στη φαντασιακή διάσταση του οικουμενικού, του καθολικού, του κοινού ανήκειν στην ανθρωπότητα, να προβάλλει τον τοπικό πλούτο παγκόσμια χωρίς ωστόσο να αποβάλλει την ιδιαιτερότητα του.

Ενδεικτικά μπορεί να εμπλέκονται στην καλλιτεχνική διαδικασία διασυνδεδεμένα έργα υπό μορφή κειμένων, φωτογραφικών αφηγήσεων, μουσικής, ήχων, ταινιών και άλλες μορφές ψηφιακών πρακτικών.  Η συγκεκριμένη αίτηση αφορά καλλιτέχνες που ασχολούνται με την έρευνα, την προστασία ή την παραγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) και της συλλογικής μνήμης των κοινοτήτων της Ελλάδας. 

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προγραμματίζεται να παρουσιαστούν το καλοκαίρι του 2022 για την 4η έκδοση του Little Islands Festival (LIF), στον Κυκλαδικό οικισμό “Κάστρο” Σικίνου. 

Μπορείτε να υποβάλλεται την αίτησή σας εδώ!

Τι προσφέρεται

Οι συμμετέχοντες στις κατηγορίες των ζωντανών εκδηλώσεων, των site-specific έργων και των εργαστηρίων θα λάβουν υποστήριξη:

  • Σε έξοδα μεταφοράς, διαμονής και τεχνικού εξοπλισμού.
  • Σε τυχόν αιτήσεις για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης.

Οι συμμετέχοντες στην κατηγορία των προβολών θα έχουν μειωμένα κόστη διαμονής και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από τον Πειραιά στη Σίκινο μετ’ επιστροφής.

Για τυχόν διευκρινίσεις επικοινωνήστε στο [email protected]

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Η εγκατάσταση του Konstantin Ikonomidis στη Γροιλανδία.
Beater Essentials #45: Τα τραγούδια της εβδομάδας!