Skip to content

Little Islands Festival 2021: Σύγχρονες δημιουργίες, νέες μορφές τέχνης και απροσδόκητες τοποθεσίες στη Σίκινο!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Με την πρόθεση να συνδέσει το αιγαιακό τοπίο με τη σύγχρονη δημιουργία και την δύναμη των νέων μέσων, το Little Islands Festival πειραματίζεται στο μεταίχμιο πολιτιστικής κληρονομιάς και καινοτομίας και προτείνει έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης και αλληλεπίδρασης, μια καλοκαιρινή γιορτή που παρασέρνει το θεατή σε ένα συναρπαστικό οπτικοακουστικό ταξίδι.

Το τρίτο LIF με την θεματική Living Environments | Περιβάλλοντα Διαβίωσης επιστρέφει στο νησί της Σικίνου από τις 20 έως τις 23 Αυγούστου και μετατρέπει το λαβυρινθώδη δημόσιο χώρο του κυκλαδικού οικισμού σε ένα ιδανικό σκηνικό με υπαίθριες προβολές, εκθέσεις και εγκαταστάσεις. Ξεχασμένα κτίρια, στεγάδια, ανεμόμυλοι, γκρέμια και πλακόστρωτα σοκάκια, οι παραδοσιακές αρχιτεκτονικές γραμμές επανεφευρίσκονται σε ένα νέο παραστατικό ιδίωμα, ένα μεταφορικό τοπίο σύμβολο του δεσμού της ανθρώπινης κατοίκησης με το φυσικό περιβάλλον.


Το Little Islands Festival εξερευνά και δημιουργεί νέους κόσμους, προτείνει εναλλακτικούς τρόπους θέασης της τέχνης και της ζωής.


60 και πλέον καλλιτεχνικά έργα από 30 χώρες οικειοποιούνται τον δημόσιο χώρο του οικισμού και προτείνουν νέες ερμηνείες και συσχετισμούς στο παραδοσιακό στοιχείο προς αναζήτηση ενός σύγχρονου κοινωνικού τοπίου όπου τα όρια της τέχνης, της φύσης, της ζωής διαπλέκονται και αλληλοτροφοδοτούνται υφαίνοντας ένα ενεργό νήμα διαλόγου με το παρελθόν. Ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, video art, animation, οπτικοακουστικές περφορμανς και εγκαταστάσεις, live 3D mapping και VR, προσφέρουν μια νέα περιηγητική εμπειρία που αναπαριστά τα σημάδια της συλλογικής μνήμης πάνω στην ύλη, μεταφέροντας ιδέες, εικόνες και βιώματα.

Στο πλαίσιο της θεματικής Living Environments | Περιβάλλοντα Διαβίωσης, το LIF παρουσιάζει επίσης πρωτότυπες αναθέσεις έργων με site-specific χαρακτήρα, συζητήσεις με τους δημιουργούς, διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά, και εναλλακτικές ξεναγήσεις στην πολιτιστική κληρονομιά της Σικίνου.


Τι θα δούμε στο Little islands Festival

Open-Air Screenings

Το κύριο πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους που εξερευνούν καθημερινότητες και τελετουργίες της νησιωτικής ζωής. Το τέλος των προβολών συμπληρώνουν ανοιχτές συζητήσεις με τους σκηνοθέτες δίνοντας το έναυσμα για έναν γόνιμο δημόσιο διάλογο.

Μια ενότητα από 9 ταινίες μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής που συνδέονται νοηματικά με την θεματική Living Environments, 30 ταινίες σύγχρονης βιντεοτέχνης και βραβευμένα animation για μικρούς και μεγάλους προβάλλονται σε εμβληματικούς χώρους του παραδοσιακού οικισμού Κάστρο και αποτυπώνουν τη δική τους οπτική για το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

______________________

Οπτικοακουστικές Περφόρμανς

Το LIF 2021 φιλοξενεί ένα φάσμα οπτικοακουστικών περφόρμανς Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που αλληλεπιδρούν με την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του χώρου:

Την βραδιά έναρξης του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η τοπο-ειδική οπτικοακουστική εγκατάσταση «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» των κινηματογραφιστών Βίκυ Μαρκολέφα και Bastian Fischer (Mind the Bump). Οι δύο δημιουργοί καταγράφουν και ερευνούν μέσα από μια καλλιτεχνική προσέγγιση το υποβρύχιο περιβάλλον της Σικίνου και μετατρέπουν τα ερείπια ενός κυκλαδίτικου σπιτιού σε έναν υποβρύχιο τόπο που μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα μυστικά του.

Η σκηνοθέτης και περφόρμερ Marine Midy, μας συστήνεται με το «υδάτινο» πρότζεκτ της AQUAVITAE που διερευνά το αβέβαιο μέλλον των ωκεανών μέσα από τον εμβληματικό μύθο της μέδουσας σε μια οπτικοακουστική παράσταση με μαριονέτες για μικρούς και μεγάλους.

Το VJ πρότζεκτ Paintscapes και Alienscapes του Thomas Vallianatos παρουσιάζεται σε μορφή εγκατάστασης στο μαγευτικό προαύλιο της εκκλησίας Άγιος Ιωάννης αποδίδοντας μια καλλιτεχνική και θεωρητική ματιά στα fractals της Φύσης, που ξεδιπλώνονται στο θεατή ως σκηνές τοπίου μέσα από 3D animation και οπτικοποιημένα ηχητικά τοπία.

Επανακτώντας τον χώρο ενός παλιού ανεμόμυλου ο πολυμεσικός καλλιτέχνης Παναγιώτης Τομαράς και η περφόρμερ Despina Sanida-Krazi ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν την Αλεξιθυμία | Alexythymia – μια παράσταση φωτός και χορού εμπνευσμένη από την κατάσταση που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που έχουν δυσκολία στην κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων. Το performative σώμα παραμένει αποκομμένο από τα εξωτερικά ερεθίσματα εκτελώντας μια αφαιρετική και επαναλαμβανόμενη κίνηση ενώ εκλάμψεις και μετατοπίσεις φωτός αποκαλύπτουν θραύσματα της κίνησής του.

______________________

3D Projection Mapping

To σπίτι-ορόσημο που δεσπόζει στην πλατεία του οικισμού αναβιώνεται μέσα από το σύμπαν του 3D Projection Mapping: Το έργο PIECES of MEMORIES της Eri Harigai αναδημιουργεί τις «ποιητικές» φθορές που έχει επιφέρει ο χρόνος στα ερείπια του σπιτιού μέσα από εικόνες, χρώματα και οργανικές υφές.

Η σκηνή εναλλάσσεται με το live 3D mapping Sikinos Castle του Panagioti Tomara που αναδεικνύει κρυμμένες αρχιτεκτονικές πτυχές των γκρεμισμάτων αποκαλύπτοντας τις αντιφατικές ιδιότητες μεταξύ της νέας τεχνολογίας και και της φθοράς που προκαλεί ο χρόνος.

______________________

Διαδραστικές Εγκαταστάσεις

Οι διαδραστικές εγκαταστάσεις συνθέτουν μια περιπατητική έκθεση που αλληλεπιδρούν με τη πολυπλοκότητα του κυκλαδικού δημόσιου χώρου. Μια κρυφή στοά, ένα ιστορικό παραπόρτι και άλλες τοποθεσίες του οικισμού, μετατρέπονται σε ανοιχτούς χώρους τέχνης που το κοινό μπορεί να επισκεφτεί καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Το έργο NOBODY’S TALES από την καλλιτεχνική ομάδα Lele Marcojanny παρουσιάζει ένα υβριδικό βιβλίο-ντοκιμαντέρ με κείμενα, ήχους και βίντεο που συνθέτουν μια συλλογή ιστοριών για τη Μεσόγειο, προσεγγίζοντας τις έννοιες του χρόνου και της ταυτότητας σε μια θάλασσα που αντί σύμφωνα με την κυρίαρχη αφήγηση να χωρίζει, φέρνει τελικά τους ανθρώπους πιο κοντά.

Η εγκατάσταση “Still, Missing You” μεταμορφώνει το «παραπόρτι», που βγάζει στην πλατεία του οικισμού «Κάστρο» σε τόπο που αλληλεπιδρά με τις ανθρώπινες αισθήσεις. Η καλλιτέχνης, Layla Klinger εγκαθιστά στο σιωπηλό και σκοτεινό περιβάλλον του στεγαδιού ένα εντυπωσιακό διαδραστικό «δίχτυ» από διαφορετικά μοτίβα φωτός το οποίο ενεργοποιείται όταν κάποιος πλησιάζει ή διασχίζει το πέρασμα οδηγώντας τον μέσω ενός νέου τρόπου αλληλεπίδρασης με το χώρο, στην έξοδο.


Εναλλακτικές περιηγήσεις

Μια ψηφιακή εμπειρία που συνδυάζει την αλληλεπίδραση και την μάθηση προσεγγίζοντας το παρελθόν και το παρόν του τόπου καθώς καθοδηγεί τους επισκέπτες σε απροσδόκητα μονοπάτια. Μέσα από τις εναλλακτικές περιηγήσεις, το κοινό ακολουθεί μια διαφορετική ξενάγηση, μια «αντισυμβατική» γνωριμία με την φύση και τον πολιτισμό της Σικίνου με ψυχαγωγικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Ο Ναός της Επισκοπής σε Virtual Reality | Γιάννης Κουμουτζέλης, Ελλάδα, 2021

Με τη χρήση VR γυαλιών γνωρίζουμε, αλληλεπιδρούμε, εξερευνούμε την ιστορία, την αρχιτεκτονική, και άλλες κρυφές πτυχές ενός μοναδικού μνημείου στο κυκλαδικό τοπίο. Η εξερευνητική περιήγησή μας, συνοδεύεται από τη μυθοπλαστική αφήγηση της Νεικώ, ο ασύλητος τάφος της οποίας αποτελεί τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων ετών στη Σίκινο.

THE LEGACY OF SIKINOS | Ragna Kvernberg / Pål Kvernberg, Ελλάδα/Νορβηγία, 2021

Η κληρονομιά της Σικίνου είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ των land art εικαστικών Ragna Kvernberg και Pål Kvernberg. Μία καταγραφή των ξωκλησιών που δεσπόζουν σε κάθε μονοπάτι της Σικίνου, βασικά στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν σε φωτογραφίες 360o τα 61 ξωκλήσια της Σικίνου και τα τοποθετούν με QR codes σε έναν μεγάλο χάρτη του νησιού που θα εκτεθεί σε κεντρικό σημείο. Επισκεφθείτε και το πιο απόμακρο ξωκλήσι με τη βοήθεια του κινητού σας τηλεφώνου και οργανώστε να ακολουθήσετε την πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή.


Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Cinemathesis μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου. Με τη βοήθεια των πρώτων οπτικών προ-κινηματογραφικών παιχνιδιών, των οπτικών ψευδαισθήσεων, αλλά και του θεάτρου σκιών, μαθαίνουμε την ιστορία καταγραφής εικόνας και κατασκευάζουμε θαυματρόπια, φυλλοσκόπια, φενακιστοσκόπια, αυτοσχέδιες κάμερες και μακέτες. Με μολύβι, ψαλίδι και χαρτί, παίζουμε με την κίνηση, το φως και τη σκιά και ταξιδεύουμε στο μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.

______________________

Μείνετε συντονισμένοι στο επίσημο website του Little Islands Festival για το αναλυτικό πρόγραμμα του LIF 2021. Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Facebook, Instagram: @littleislandsfestival
Διοργάνωση: Creative Islands & New Media

* Υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. καθώς και με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σικίνου.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Οι 30 ταινίες του διαγωνιστικού του φετινού Φεστιβάλ Δράμας!
Αποκλειστικό: Ακούστε το Pariscope του Maxime Dangles από τη νέα του κυκλοφορία στη Skryptöm!