Skip to content

Κωνσταντίνος Πετράκης: Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ρίμπα

Κατέχει το τίτλο του πρώτου έλληνα αθλητή στην κατηγορία του para snowboard, ενώ ανέλαβε την εκπροσώπηση της Ελλάδας στους 12ους Παραολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες στο PyeongChang, που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2018. Αναγνωρίζοντας το πάθος του για τη σανίδα και την επιμονή του να αγωνίζεται εντός και εκτός πίστας, ξέρουμε πως ο Κωνσταντίνος Πετράκης είναι αυτός που αποδεικνύει πως -για κάποιους- η χειμερινή σεζόν είναι κάτι παραπάνω από 4 μήνες τον χρόνο, γεμάτους προετοιμασία και προσπάθεια που ξεπερνά τίτλους και διακρίσεις. Είναι αυτός που μας πείθει πως για κάποιους το snowboarding αποτελεί τρόπο ζωής, κίνητρο και προτροπή, φέρνοντας εις πέρας μια ενθαρρυντική αποστολή που υπερβαίνει την κυρίαρχη «αποξένωση και μισαλλοδοξία». Μιλά γι’ αυτό, την εμπειρία του στους Παραολυμπιακούς αγώνες, αλλά και τα δεδομένα της «αθλητικής ατζέντας» στην Ελλάδα, περιμένοντας τις επόμενες αναμετρήσεις του στις 31 Οκτωβρίου στο Ντουμπάι, 11 Νοεμβρίου στην Ολλανδία και 30 Νοεμβρίου στην Φιλανδία.

 

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το snowboard; Πώς προέκυψε ο πρωταθλητισμός;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Βεροια Ημαθιας. Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα να επισκέπτομαι τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και 3-5 Πηγάδια. Τα ένιωθα σα το σπίτι μου, αφου σε λιγότερο από μισή ώρα μπορούσα να κάνω snowboard στις πίστες τους. Πιο δημοφιλές άθλημα τότε ήταν το σκι. Εγώ επέλεξα το snowboard γιατί είδα κάτι το διαφορετικό σε αυτό. Ο πρωταθλητισμός προέκυψε από τη στιγμή που με εντόπισαν κάποιοι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό και την αναπηρία, με παρέπεμψαν στην ελληνική παραολυμπιακή επιτροπή… και κάπου εκεί ξεκίνησαν όλα.

Το κόστος και οι απαιτήσεις του Πρωταθλητισμού;

Το πρόγραμμα αγώνων του para snowboard αποτελείται από αγώνες ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κυπέλλου, που διεξάγονται σε 8 διαφορετικές χώρες. Ο σχεδιασμός που έκανα για φέτος είναι να λάβω μέρος σε 6 αγώνες. Όπως καταλαβαίνετε, το κόστος για 6 αποστολές στο εξωτερικό είναι τεράστιο, τόσο το οικονομικό, όσο και του χρόνου που απαιτούν οι προπονήσεις και η κατάλληλη προετοιμασία.   

Τι είναι αυτό που σε εξιτάρει παρόλα αυτά και σε ωθεί να συνεχίσεις;

Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μου και με στηρίζουν. Πιστεύουν πολύ σε ‘μένα και στις δυνατότητες μου για μελλοντικές διακρίσεις. Είναι οι άνθρωποι που με πήγαν στην παραολυμπιάδα της Ν. Κορέας, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων. Είναι οι χορηγοί μου, όπου ένα μεγάλο κομμάτι του ετήσιου σχεδιασμού μου το οφείλω σε αυτούς και -κυρίως- είναι το πάθος μου για το snowboard και η θέληση να μη το σταματήσω ποτέ.

Έγκεινται η Ελλάδα, μια χώρα με περιορισμένη χειμερινή σεζόν, για προετοιμασία σε επίπεδο πρωταθλητισμού και συγκεκριμένα για συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες; Υπάρχει η δυνατότητα προετοιμασίας κατά την διάρκεια όλου του χρόνου, εκτός βουνού;

Η Ελλάδα μας προσφέρει μια μικρή χιονοδρομική περίοδο, αλλά παράλληλα, και μια πληθώρα χιονοδρομικών κέντρων. Μπορεί οι εγκαταστάσεις μας στο σύνολο να απέχουν πολύ σε ποιότητα από αυτές των άλλων χωρών που πρωταγωνιστούν στο χώρο, αλλα πάντα θα βρίσκεις αξιόλογους ανθρώπους που ασχολούνται με την χιονοδρομία και τον αθλητισμό γενικότερα. Η καλή συνεργασία και η πολλή δουλειά αποτελούν τα συστατικά της επιτυχίας. Η προετοιμασία και η προπόνηση σε ένα τέτοιο επίπεδο δε σταματάει ποτέ. Εκτός χειμώνα και βουνού, δουλεύουμε πολύ στον προσομοιωτή χιονοδρομίας που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Μου δίνει τη δυνατότητα να κρατάω επαφή με τον εξοπλισμό μου και να δουλεύω πολλές τεχνικές λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη: Εσύ ήξερες ότι στον πολυχώρο WE μπορείς να μάθεις μέχρι και Ski;

Υπάρχει πρόβλεψη υποδομών και εγκαταστάσεων ειδικών προδιαγραφών για αθλητές με αναπηρία και ειδικές ανάγκες; Και τι συμβαίνει συγκεκριμένα με το άθλημα του snowboard;

Είναι ένα κομμάτι αρκετά ευαίσθητο, όλοι μιλάνε γι αυτό θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με αναπηρία με εγκαταστάσεις, καλύτερη προσβασιμότητα και υποστήριξη, αλλά είναι κάτι που εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς ,τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές δήθεν πιο εκσυγχρονισμένες χώρες του εξωτερικού. Το snowboard μπορεί να είναι ένα νεοεισελθείς άθλημα για τους παραολυμπιακούς αγώνες, αλλά υπάγεται στην ίδια κατηγορία αναγκών που έχουν οι αθλητές των υπόλοιπων αθλημάτων.

Υπάρχει κρατική μέριμνα και κίνητρα γι αυτούς που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό και ειδικότερα σε ένα ιδιαίτερο άθλημα όπως αυτό του snowboard; Ποια ήταν τα δικά σου κίνητρα;

Η -μέχρι στιγμής- τριβή μου με το άθλημα και με τους ανθρώπους της ελληνικής παραολυμπιακής επιτροπής μου έχει δείξει πως υπάρχει μέριμνα. Η στάση τους μου δείχνει επαγγελματισμό, καλή διάθεση για συνεργασία και το πιο σημαντικό είναι η προσπάθεια τους για την ανεύρεση και υποστήριξη περισσότερων μαθητών με κινητικά προβλήματα. Αυτό και μόνο αποτελεί βασικό κίνητρο για μένα, έτσι ώστε να μπορέσω να συμβάλλω στη διάδοση του χειμερινού αθλητισμού στα άτομα με αναπηρία, δίνοντας κίνητρο σε όλους αυτούς που έχουν απορρίψει την ενασχόληση τους με οποιοδήποτε άθλημα λόγω κινητικών προβλημάτων.

Αποτελεί ευθύνη για σένα η αποκλειστική εκπροσώπησή σου για τη χώρα στο άθλημα ή πρόκειται για κάποιο στοίχημα απέναντι στον εαυτό σου;

Σίγουρα το βάρος να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση παγκοσμίως ήταν μεγάλο. Τα συναισθήματα και η ένταση με την οποία το έζησα όλο αυτό μ’ έχει στιγματίσει για πάντα. Ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά από νωρίς γι αυτο πρέπει να συνεχίσουμε, τόσο ως χώρα, αλλά και ως αθλητές να τον διατηρούμε ψηλά και σε αυτό το άθλημα.

Ένα είδος αναπηρίας σαν το δικό σου, κατά πόσο επηρεάζει ένα άθλημα που απαιτεί περισσότερο την χρήση των κάτω άκρων;

Νομίζω πως όλοι οι αθλητές με αναπηρία έχουν αποδείξει στην ιστορία των σπορ πως μπορείς να πετύχεις τα πάντα χρησιμοποιώντας την καρδιά σου, παρά τα άκρα σου.  

Υπήρξε στιγμή που σκέφτηκες να παρατήσεις τον αθλητισμό και στιγμή που «εκμεταλλεύτηκες» την αναπηρία σου ως δικαιολογία γι’ αυτό;

Όχι δεν υπήρξε καμία τέτοια στιγμή. Νιώθω δυνατός και υγιέστατος, έτοιμος να δώσω το «παραπάνω» για να πετύχω τους στόχους μου.

Μια μέρα προπόνησης.

Train-Eat-Sleep-Repeat.

Η εμπειρία στο PyeongChang.

Εμπειρία ζωής. Ακόμα φαντάζει ονειρικό που έλαβα μέρος εκπροσωπώντας την χώρα μου σε ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Μου έδωσε πολλά εφόδια να συνεχίσω για το μέλλον τοσο σε αθλητικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Επόμενος σου στόχος;

Ο προγραμματισμός τετραετίας λέει: Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο το 2022.

Σε μια έντονα στιγματισμένη εποχή που βάλλεται ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, κυρίως ψυχολογικά, λόγω των κοινωνικοπολιτικών συγκυριών και ιδιαιτεροτήτων, ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να δώσεις εκεί έξω;

Να ψάξουμε την αλήθεια μέσα μας και να δώσουμε όραμα σε ό,τι κι αν κάνουμε. Προβλήματα πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με έναν πιο δημιουργικό τρόπο από αυτόν της αποξένωσης και μισαλλοδοξίας.   

AUTHOR

Δήμητρα Σαμσάκη

Γενικά, θα την χαρακτήριζες λάτρη της «ψαγμενιάς»… Άλλωστε, πάντα το δήθεν ελκύει!

Loading...
Ο Στράτος Τζίτζης είναι υπέρμαχος του ρεαλιστικού κινηματογράφου και των βερολονέζικων νυχτερινών εξερευνήσεων!
Μήπως αυτό το σεμινάριο δημιουργίας photobook είναι αυτό που σου’ λειπε;