Skip to content

“Καλά κρασιά” από τον Γιώργο Καρακούση #2!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Πιστός στο ραντεβού μου, όπως σας είχα υποσχεθεί, θα μιλήσω πολύ σύντομα και κατανοητά για τα κρασιά που ξεχώρισα τον μήνα που πέρασε. Ήταν ένας μήνας με αρκετές δοκιμές σε εκθέσεις, όπου δοκιμάστηκαν κρασιά πολύ καλύτερα από αυτά που παραθέτω, ωστόσο ήταν στα αυστηρά πλαίσια μιας έκθεσης και της στενότητας χρόνου που αυτή επιβάλλει, ενώ φυσικά και τα συμπεράσματα δεν είναι πάντα αντικειμενικά για διάφορους λόγους. Γι αυτό και θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω ξανά, πως δεν αξιολογώ τα κρασιά τα οποία ακολουθούν, απλά μου έκαναν εντύπωση για τον έναν ή τον άλλο λόγο, κυρίως λόγω διάθεσης και συνδυασμού με κατάλληλο φαγητό και καλή παρέα,μιας και αυτή είναι η πεμπτουσία του κρασιού.

Μαλαγουζιά Amphora 2023, Moschopolis: ένα κρασί ελάχιστης παρέμβασης, όπως ακριβώς πρέπει να είναι! Πολύ αρωματικό και τυπικό, με αρώματα από λευκά άνθη, τροπικά φρούτα, και ώριμα εσπεριδοειδή, ενώ η παραμονή με τα στέμφυλα στον αμφορέα του έχει δώσει σαγηνευτικό χρώμα και βάθος, χωρίς όμως να κρύβει το φρούτο ή να κάνει το κρασί μουντό στη γεύση.

Chardonnay R 2021, Weingut Fürst: Γερμανικό Chardonnay; Ωωωω ναι!  Ο οινοποιός από το Franken οινοποιεί το Chardonnay που ο καρπός του έρχεται από το Karthaüser GG σε δρύινα βαρέλια και έπειτα το αφήνει σε οινολάσπες για σχεδόν 1,5 χρόνο. Αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό Chardonnay με αρώματα από αρακά, άγουρο λευκόσαρκο ροδάκινο, έντονο λεμόνι, ορυκτότητα, lemon pie, καπνό και βανίλια. Με μόλις 12% αλκοόλ, στο στόμα είναι μέτριο + , με πολύ έντονο εσπεριδοειδές, ορυκτότητα και καπνό, ισορροπημένο και με μεγάλη διάρκεια. Με βάθος και φοβερή δομή, το κρασί μπορεί να παλαιώσει άνετα για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον. Κατατρόπωσε με χαρακτηριστική ευκολία μια βουτυράτη γαριδομακαρονάδα, κάντε ένα δωράκι στον εαυτό σας και βάλτε το δίπλα σε ένα ψάρι bianco ή μια γλώσσα α λά μενιέρ. Στα μισά χρήματα από κάποια ξαδερφάκια του από την Côte de Beaune, τα οποία θα αισθανθούν άβολα με την παρουσία του.

Μαλαγουζιά Amphora 2023, Moschopolis & Barolo Bussia , Poderi Aldo Conterno

Optimum 2023, Novus Winery: Μοσχοφίλερο από 50 ετών αμπέλια, που περνάει από βαρέλι ακακίας και τσιμεντένια αυγά. Αποτέλεσμα ένα αφενός αρωματικό κρασί με τριαντάφυλλο και λευκά άνθη, πράσινα ώριμα φρούτα όπως αχλάδι και έντονα πυρηνόκαρπα όπως ροδάκινο και αφετέρου με λιπαρή και κρεμώδη υφή στο στόμα που δίνουν όγκο, βάθος και διάρκεια. Ισορροπημένο, με καλή οξύτητα και πολύ ευέλικτο στο τραπέζι, συνδυάστηκε με πανσέτα στα κάρβουνα και λαχανικά στη σχάρα και τα πήγε περίφημα.

Αταραξία ροζέ 2023, Damaskios Winery: ο Γιώργος Δαμάσκος στην πρώτη του προσπάθεια σε ροζέ κρασί, κάνει κυριολεκτικά παπάδες. Το μέχρι πρότινος άγνωστο σε μένα οινοποιείο από την Νέα Μεσήμβρια, παράγει ένα ροζέ από 100% Ξινόμαυρο με αρώματα έντονων κόκκινων και μαύρων φρούτων όπως βατόμουρο και σμέουρο, κεράσι και φράουλα, ενώ υπάρχουν νύξεις από τριαντάφυλλο, αποξηραμένη ντομάτα και πάστα ελιάς. Με ηλεκτρική οξύτητα, πιο αυστηρό στο στόμα αλλά με το φρούτο να επαναφέρει την ισορροπία, πολύ νεύρο και ζωντάνια και με 12,5% αλκοόλ, το κρασί είναι πολύ γαστρονομικό. Συνοδεύτηκε με καπνιστό τόνο τατάκι, δεν θα απογοητεύσει με σούσι ή κριθαρότο με θαλασσινά και μπόλικη ντομάτα.

Optimum 2023 Novus Winery & Αταραξία ροζέ 2023, Damaskios Winery

Ράμνιστα 2020, Κτήμα Κυρ-Γιάννη: η τρέχουσα σοδειά στα ράφια, με το αγαπημένο μου Ξινόμαυρο σε μεγάλη φόρμα. Ξεκάθαρη στροφή προς την μοντέρνα σχολή, με μπόλικο κόκκινο φρούτο, νύξεις ντομάτας και έντονα βοτανικά αρώματα όπως δαφνόφυλλα, θυμάρι και πράσινο τσάι μαζί με κάποια ωραία ψημένα μπαχαρικά. Κομψό και συνάμα πανίσχυρο στο στόμα, ισορροπημένο με τονισμένη οξύτητα και πολλές, στρογγυλές ταννίνες, με μακρά διάρκεια και έντονο φρούτο, ενώ το 14,5% αλκοόλ, είναι υπέροχα ενσωματωμένο. Συνόδευσε υποδειγματικά rib-eye Αμερικής, αλλά είναι τόσο ισορροπημένο που θα μπορούσα να το πιω και μόνο του. Εξαιρετικό!

Ραψάνη 2022, Κτήμα Ντούγκου: δοκίμασα για δεύτερη φορά το συγκεκριμένο κρασί και ομολογώ πως ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Βλέπετε, πάντοτε προτιμούσα το “Old Vines” από το ομώνυμο οινοποιείο, αλλά έμελλε η «απλή» Ραψάνη να μου δώσει ένα γερό μάθημα, καθώς μόνο απλή δεν αποδείχτηκε. Με σαγηνευτική μύτη που «Νεμπιόλιζε» αρκετά, τονισμένη οξύτητα, με πολύ έντονο και ζουμερό φρούτο και στο στόμα μαζί με βοτανικά στοιχεία, λείες και μεταξένιες ταννίνες, ήταν πολύ ισορροπημένο και ευχάριστο, με ικανοποιητική και φρουτένια επίγευση. Μια χαρά έκανε παρέα σε flank steak black angus Αμερικής και pecorino toscano με μαύρη τρούφα.

Ράμνιστα 2020, Κτήμα Κυρ-Γιάννη & Ραψάνη 2022, Κτήμα Ντούγκου

Barolo Bussia 2016, Poderi Aldo Conterno: ανοίχτηκε μετά από απαίτηση των WineNerds φίλων, ενώ προσωπικά ήμουν αντίθετος να το ανοίξουμε τόσο νωρίς. Το κρασί προέρχεται από ένα φοβερό αμπελοτόπι στην Monforte d’Alba, από ένα θρυλικό σπίτι, καθώς η οικογένεια Conterno έχει συνδέσει το όνομά της με την αναγέννηση και ανάπτυξη της περιοχής του Barolo και της εξωστρέφειας των κρασιών της. Ατελείωτα κύματα έντονων λικερένιων μαύρων και κόκκινων φρούτων μαζί με πυκνά αρώματα από θυμάρι, δενδρολίβανο, άνισο και ποτ-πουρί έρχονται στη μύτη, μόλις σηκώνεις το ποτήρι. Η οξύτητα είναι κοφτερή, το αλκοόλ 15,5% (!!!!) χωρίς να φαίνεται πουθενά  ενώ οι ταννίνες είναι παντού, χωρίς όμως να ενοχλούν ή να προεξέχουν, σεμιναριακά ενσωματωμένες. Το έντονο μαύρο φρούτο έρχεται σε αλλεπάλληλα κύματα και χαρίζει μοναδική ισορροπία, δίνοντας μεγάλο βάθος και πολύ μακρά διάρκεια. Ένα Barolo από μια μεγάλη χρονιά που θα χαρίσει συγκινήσεις για τα επόμενα 15 χρόνια τουλάχιστον! Από την μία στεναχωρήθηκα που το ανοίξαμε τόσο νωρίς αλλά από την άλλη, άξιζε 1000% την απόλαυση και την εμπειρία! Ένα Barolo που κατά την προσωπική μου άποψη, κάθε οινόφιλος θα πρέπει να δοκιμάσει έστω και μια φορά. Αν βρείτε κάποια φιάλη του 2021, αγοράστε την και κρατήστε την για μερικά χρόνια πριν την ανοίξετε. Ακριβό, αλλά δεν είναι για κάθε μέρα, ούτως ή άλλως.

Τα ξαναλέμε αρχές του άλλου μήνα! Drink responsibly!  


AUTHOR

Γιώργος Καρακούσης

Ο Γιώργος Καρακούσης ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Ανάλυση, κάτοχος πιστοποιητικού σύγχρονης οινοτεχνίας και κατάρτισης στην γευσιγνωσία από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ και επίσης κάτοχος του WSET Level 3 in Wines.
Είναι οινόφιλος και αγαπάει το καλό φαγητό και του αρέσει να κάνει πειράματα με τους συνδυασμούς τους. Πιστεύει πως το κρασί είναι εκλεπτυσμένο αλλά δεν για τους λίγους. Στον ελεύθερο του χρόνο διαβάζει παραμύθια με τα Τρία Γουρουνάκια ή βλέπει Στρουμφάκια με τα κορίτσια του. Αγαπάει το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο ενώ λατρεύει το Nebbiolo και τα Chardonnay από το Chablis, τα οποία και αποθηκεύει ως προίκα για τα κορίτσια του. Πιστεύει πως το καλύτερο κρασί είναι αυτό που σου αρέσει και επιλέγεις να συνδυάσεις τις πιο ευτυχισμένες, όμορφες και ιδιαίτερες στιγμές σου.

Loading...
«Τα πάθη της βροχής», το ποίημα της Παρασκευής.
Η βραβευμένη κωμωδία της M. Jones «ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ» επιστρέφει για έξι μόνο παραστάσεις!