Skip to content

«Πέρα από τα Σύνορα»: H Κριτική Επιτροπή και τα βραβεία για τη φετινή διοργάνωση!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Διακεκριμένα μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας απαρτίζουν και φέτος την Κριτική Επιτροπή του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 29 Αυγούστου στο ακριτικό μας νησί.

Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν ο Klaus EderΓενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), η Μαριάννα Οικονόμου – Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, ο Jean-Christoph CaronΔιευθυντής PHOENIX, ο Bruno Chatelin – Κριτικός Κινηματογράφου και η  Mάρω Αναστοπούλου – Σκηνοθέτις.

Παρακαλούμε βρείτε παρακάτω τα βιογραφικά των μελών της Κριτικής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο του  διαγωνιστικού τμήματος, η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ θα απονείμει τα βραβεία: Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικό-πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ – όλα με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων – το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας, με χορηγία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ) καθώς και το Ειδικό Βραβείο Οδυσσέα, με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes  (Παρίσι), τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών,του Δήμου Μεγίστης, των Πρεσβειών της Αυστραλίας και ΗΠΑ καθώς και της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Πολιτισμού,  του ΕΚΟΜΕ και της ΕΡΤ.


Klaus Eder – Γενικός Γραμματέας FIPRESCI (Πρόεδρος της Επιτροπής)

Ο Κλάους Έντερ γεννήθηκε το 1939 στο Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας. Σπούδασε γερμανική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης. Εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στα μέσα της δεκαετίας του 1960, συγκεκριμένα στο εθνικό ραδιόφωνο (Bayerischer Rundfunk) καθώς και σε διάφορα περιοδικά κινηματογράφου. Έχει ολοκληρώσει τη συγγραφή βιβλίων για τους: Andrzej Wajda, Luis Bunuel, Nikita Mikhalkov, Andrei Konchalovski, Arturo Ripstein, Im Kwon-taek, Nagisa Oshima. Το διάστημα 1986 -2007 διετέλεσε υπεύθυνος προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου και σύμβουλος σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Από το 1987 είναι Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Ζει και εργάζεται στο Μόναχο.

Μαριάννα Οικονόμου – Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Σκηνοθέτις

Η Μαριάννα Οικονόμου είναι σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε ανθρωπολογία, φωτορεπορτάζ και παραγωγή ταινιών στο Λονδίνο. Σκηνοθετεί σειρές ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση και δημιουργικά ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής και συμπαραγωγής με ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, όπως το BBC, το ARTE και το YLE.Οι ταινίες της έχουν λάβει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Έχει λάβει βραβεία για τα ντοκιμαντέρ: The School, My Place in the Dance, Please Listen Me, Bells, Threads And Miracles, Twelve Neighbours, Food for Love και το The Longest Run που ήταν επίσης υποψήφιο στα Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου του 2016. Το τελευταίο της ντοκιμαντέρ, When tomatoes met Wagner, έκανε πρεμιέρα στο Berlinale και έχει επιλεγεί επίσημα σε περισσότερα από 80 φεστιβάλ παγκοσμίως (Visions du Reel, Sydney, DocBarcelona, Docaviv, Sarajevo, κ.λπ.). Ήταν η επιλογή της Ελλάδας για τα Όσκαρ του 2020 στην κατηγορία ξένων ταινιών. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Jean-Christoph Caron – Διευθυντής PHOENIX

Ο Jean-Christoph είναι επικεφαλής του τμήματος ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού PHOENIX. Αρκετές από τις ταινίες του έχουν λάβει εθνικά και διεθνή βραβεία ταινιών, όπως το The Great Crash of Lehman Brothers (Γερμανικό Βραβείο Επιχειρηματικής Δημοσιογραφίας 2010), Death Flight Pan AM 103 (Prix Europa 2014), The Oppenheimer Files (Hesse Film Award, 2018) και το Secret Life of James Bond που πραγματοποίησε μια ειδική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κολωνίας 2020. Τα πρόσφατα έργα του είναι ντοκιμαντέρ υπό τη μορφή επεισοδίων The Body Language of the Powerful (phoenix 2017-2019) και το What If …? που αφορούν στην εναλλακτική ιστορία (phoenix 2017-2020).Ο Jean-Christoph δημιουργεί τα ντοκιμαντέρ που θέτουν στο επίκεντρο την ιστορία και την επιστήμη ή βαθύτερες αναλύσεις του πολιτικού κόσμου. Επί του παρόντος ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για την Κρητική αντίσταση και για τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Κρήτη.

Bruno Chatelin – Κριτικός Κινηματογράφου

Ο Bruno Chatelin, απόφοιτος της Γαλλικής Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων HEC, ξεκίνησε την καριέρα του στο μάρκετινγκ με τους μεγαλύτερους διεθνείς διαφημιστικούς οργανισμούς: Publicis, DMM Masius και JWT, αργότερα ανέλαβε διανομέας ταινιών διοικώντας μεγάλες εταιρείες στη Γαλλία (Sony, τότε 20th Century Fox) κ.ά. Έχει αναλάβει την προώθηση 200 ταινιών και έχει συνεργαστεί στενά με τα μεγαλύτερα δημιουργικά ταλέντα του κλάδου. Συνιδρυτής του filmfestivals.com το 2000: μια διαδικτυακή πύλη για τα φεστιβάλ ταινιών. Διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων που αποτελείται από 200.000 συνδρομητές επαγγελματιών του κινηματογράφου και την εταιρεία μάρκετινγκ Major Buz Factory. Εργάζεται, επίσης, ως σύμβουλος σε φεστιβάλ και επιμελείται τη σελίδα Best For Fests, μέσω της οποίας βοηθά στην καθοδήγηση του μάρκετινγκ των φεστιβάλ. Είναι, τέλος, μέλος της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων Cezar, των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου και υπηρετεί τακτικά ως μέλος Κριτικής Επιτροπής σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ.

Mάρω Αναστοπούλου – Σκηνοθέτις

Έχει σπουδάσει σκηνοθεσία στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει ταινίες μικρού μήκους και εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και υπεύθυνη σεναρίου. Έχει ολοκληρώσει τηλεοπτικές παραγωγές και ντοκιμαντέρ για λογαριασμό της ΕΡΤ. Έχουν δημοσιευθεί άρθρα της στον ελληνικό Τύπο. Τιμήθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου(FIPRESCI) στο 18οΔιεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Της απονεμήθηκε επίσης το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και βραβείο καλύτερης παρουσίασης στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, καθώς και το βραβείο PRIX GRECDOC D’OR στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ντοκιμαντέρ (GrecDoc) στο Παρίσι για το ντοκιμαντέρ «Τα Σημάδια του Ουρανού -Whispers of the Sky». Το δεύτερό της ντοκιμαντέρ «1.000 τετραγωνικά μέτρα Χρόνου» έκανε πρεμιέρα στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

______________________

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ Beyond Borders ή να επικοινωνήστε μέσω email στη διεύθυνση [email protected].

Επικοινωνία
Αναστασία Καγκάλου
Email:[email protected]
Τηλ: 2106669131-140

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι),τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΥΠΕΞ), του Δήμου Μεγίστης, των Πρεσβειών της Αυστραλίας και ΗΠΑ καθώς και της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και της ΕΡΤ.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Beater Essentials #26: Το Beater.gr επιλέγει τα τραγούδια της εβδομάδας!
A Girl is a Gun.