Skip to content

Το κλασικό αριστούργημα του Χουάν Ρούλφο που πρέπει να διαβάσεις!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το «Πέδρο Πάραμο», το τελευταίο βιβλίο του Χουάν Ρούλφο, είναι ένα αριστούργημα με μεγάλη λογοτεχνική αξία και θεωρείται ως ένα από τα κλασικά βιβλία της ισπανόφωνης, αλλά και παγκόσμιας λογοτεχνίας, που θα έπρεπε να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη.

Πρόκειται για μια νουβέλα, με πρωτότυπη -μέχρι και σήμερα- σύνθεση. Η ιστορία δεν βασίζεται στο ρεαλισμό και ο αναγνώστης δεν είναι ποτέ σίγουρος αν υπάρχουν άλλα πρόσωπα, ακόμα και αν υπάρχει αφηγητής. Με την πολυπλοκότητα και την επιδεξιότητα ενός μεγάλου συγγραφέα, ο Ρούλφο δημιούργησε ένα σύγχρονο «μυθικό μυθιστόρημα». Ακολουθώντας σχεδόν τα βήματα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και τραγικών ποιητών, στο «Πέδρο Πάραμο» ακροβατεί ανάμεσα στον μύθο και στο έπος με πινελιές αρχαίας τραγωδίας.

Το βιβλίο ταξιδεύει ανάμεσα σε δύο κόσμους, των ζωντανών και των νεκρών. Η ιστορία ξεκινά από την αναζήτηση ενός γιου για τον πατέρα του και καταλήγει στο αιώνιο ερώτημα που θα συνεχίζει να απασχολεί την ανθρωπότητα: Τί σημαίνει για τον άνθρωπο ο θάνατος;

Η περιπλάνηση του γιου μετατρέπεται σε μια τεράστια δοκιμασία, μέσα στην οποία εμπλέκονται κι άλλα μυθικά πρόσωπα. Ο ένας μύθος φέρνει έναν άλλον μύθο, μια ιστορία γεννά ακόμα μια. Για τον αφηγητή, ο Χουάν Ρούλφο πλάθει έναν επικό χαρακτήρα, τέτοιον που μπορεί να έφτιαχνε κι ο Όμηρος σε κάποιο μύθο του. 

Ο κάθε διάλογος έχει συμβολική αξία, ό,τι αρχίζει δεν τελειώνει απαραίτητα στον ίδιο χωροχρόνο, ενώ μονίμως αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για την πραγματικότητα, που δεν μοιάζουν γνωστά σε κανέναν. Ο Ρούλφο είναι αδιαμφισβήτητα ένας πολύ καλός γνώστης της τέχνης του. Παίρνει από το χέρι τον αναγνώστη και τον καθοδηγεί ως το τέλος, με αμείωτο ενδιαφέρον, μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας.

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της γραφής του Ρούλφο αφιερώνεται στην ισπανική ιστορία και κουλτούρα. Όπως η ίδια η μεταφράστρια αναφέρει στο προλογικό της σημείωμα «Αυτό που επιχειρεί [ο συγγραφέας] είναι να εντάξει στο έργο του τον προφορικό λόγο της ιδιαίτερης πατρίδας του και το επιτυγχάνει με έναν τρόπο που τον φέρνει πιο κοντά στον Τζόυς ή τον Φόκνερ παρά στην ηθογραφία, που επιλέγει το φολκλόρ και περιγράφει τοπικά ήθη και έθιμα. Έτσι θα καταφέρει να αναγάγει το τοπικό σε οικουμενικό […] που πατά στην παράδοση του μεξικανικού μυθιστορήματος της επανάστασης για να τη συνδέσει όμως με το μοντερνισμό και να γίνει πρόδρομος του ρεύματος της λατινοαμερικανικής σκέψης που έμεινε γνωστό με το όνομα φιλοσοφία του αμερικανικού ή μεξικανικού».

Το πρώτο του διήγημά του δημοσιεύθηκε το 1945 και η συγγραφική του πορεία τελείωσε δέκα χρόνια αργότερα με το «Πέδρο Πάραμο». Έκτοτε, έδινε ομιλίες ως συγγραφέας και η φήμη του διαδόθηκε σε όλο τον πλανήτη, αλλά δεν θα έγραψε ποτέ ξανά. Το «Πέδρο Πάραμο», αυτό το βιβλίο των περίπου 200 σελίδων, τον κατέταξε στους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. 

Το «Πέδρο Πάραμο» του Χουάν Ρούλφο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, με την προσεκτική μετάφραση της Έφης Γιαννόπουλου.

AUTHOR

Γιώτα Συνιρίδου

Κοινωνική λειτουργός ταγμένη στη λογοτεχνία και στην αρθρογραφία.

Loading...
Μια πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους για τα προσφυγόπουλα της Συρίας.
Οι Stereo MC’s έρχονται στην πόλη!