Skip to content

Ιστορική αναδρομή: Τελικά, πόσο θηλυκά είναι τα τακούνια;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το όνομα Λουδοβίκος XIV σας λέει κάτι; Ίσως ναι ίσως όχι πάντως σίγουρα καποια στιγμη έχετε δει κάποιο από τα διαβόητα πορτρέτα του που είναι γεμάτα με τις πεποιθήσεις ενός πολιτισμού που πίστευε στο θεϊκό δικαίωμα των βασιλιάδων, που ανυψώθηκαν όχι μόνο από τύχη, αλλά και από υπέροχα ψηλά τακούνια! Ήταν τα τακούνια που ήταν σύμβολα όχι μόνο του καθεστώτος αλλά επίσης του φύλου. Ο βασιλιάς είχε ορίσε ότι κανένα τακούνι δεν μπορούσε να είναι ψηλότερο από αυτό που φορούσε και ότι μόνο τα μέλη της αυλής του μπορούσαν να βάψουν τις σόλες των παπουτσιών τους με το κόκκινο χρώμα του βασιλιά (ο Louboutin από εκεί να πήρε την ιδέα;). Γενικά τα τακούνια, στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα, δεδομένης της καταγωγής τους στην ιππασία των αλόγων θεωρούνταν ένα ανδρικό αξεσουάρ.

Ναπολέων Βοναπάρτης

Μόνο όταν κατέφθασε η εποχή της γαλλικής επανάστασης οι ρόλοι των τακουνιών ως δείκτες φύλου και ως σύμβολα status συγκρούστηκαν. Η Γαλλία μετά την επανάσταση έδωσε έμφαση στην πρακτικότητα και την λιτότητα και τα ψηλά παπούτσια μπορεί να είναι πολλά πράγματα αλλά σίγουρα δεν είναι βολικά. Μέχρι τη στιγμή που ο Ναπολέων στέφθηκε αυτοκράτορας το 1804, ο νέος ηγεμόνας έδειξε ξεκάθαρα ότι προτιμάει τα ισόπατα παπούτσια.

Στην αντίπερα όχθη και καθώς η αμερικανική Δύση άρχισε να προσελκύει νέους εποίκους, ο καουμπόι, που αναμφισβήτητα προσδιορίστηκε και καθορίστηκε από την ενδυμασία του, θεωρήθηκε η επιτομή της αρρενωπότητας και της ανδρικής υπερηφάνειας. Οι περισσότερες καουμπόικες μπότες διέθετα ένα στρογγυλό τακούνι (συναντάται και στα υποδήματα των παραδοσιακών χορευτών Flamenco) και ήταν αναγκαίο για να μείνουν πάνω στο άλογο όταν ταξίδευαν μεγάλες αποστάσεις. Πέρα όμως από τους καουμπόι τα τακούνια είχαν πάρει και στην Αμερική τον ρόλο ενός γυναικείου αξεσουάρ.


Τα τακούνια άρχισαν να εμφανίζονται ξανά στα ανδρικά παπούτσια μόλις στη δεκαετία του 1960, όταν οι Beatles έκαναν δημοφιλής τις “Beatle Boots”. Αντίστοιχα προς το τέλος του 20ου αιώνα Rock-n-roll μπάντες όπως οι Aerosmith και Mötley Crue υιοθέτησαν επίσης παρόμοιες λιτές επιλογές, ενώ καλλιτέχνες της glam rock όπως οι Kiss και ο David Bowie επέλεξαν πιο τολμηρές εκδοχές.

Ο 21ος αιώνας βρίσκει πολλούς ανθρώπους να παλεύουν με έννοιες όπως η αρρενωπότητα και η θηλυκότητα, το φύλο και η ταυτότητα φύλου, η βιολογίας και ο πολιτισμός και το πως ο καθένας μας ορίζει τον εαυτό του μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Η εξέλιξη των τακουνιών είναι μια μικρή υπενθύμιση, ωστόσο, για το πόσα από τα πράγματα που σήμερα θεωρούνται καθαρά ανδρικά ή γυναικεία στην πραγματικότητα είναι μεταβλητά και εξαρτώμενα από την κοινωνική αποδοχή. Τα τακούνια ήταν ξεκάθαρα αρρενωπά, μέχρι που σταμάτησαν να είναι και πλέον θεωρούνται ξεκάθαρα θηλυκά. Ποιος ξέρει σε έναν αιώνα από τώρα μπορεί να θεωρούνται και πάλι σύμβολο κύρους για τους άντρες.

Φορέστε ότι σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία. Η μόδα είναι μεταβλητή όπως και η ίδια η κοινωνία και το να αμφισβητείς αυτό που θεωρείται δεδομένο σε μερικά ή πάρα πολλά χρόνια από τώρα μπορεί να θεωρηθεί πρωτοπορία.


______________________
Πηγές:

  1. footwearnews.com
  2. lofficielusa.com

AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
Beater Essentials #34: Το Beater.gr επιλέγει τα τραγούδια της εβδομάδας!
«Εγώ έχω κι άλλα πράγματα που αγαπώ», το ποίημα της Παρασκευής.