Skip to content

Το ανθρώπινο κόστος πίσω από το μύθο.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

 

tumblr_njzdcpY6ab1rqnsyso1_500

Κείμενο: Εύη Παπαγιάννη

Ξημερώματα της 18ης Μαΐου. Πριν από 35 χρόνια, ο Ian Curtis δίνει τέλος στη ζωή του, δύο μήνες προτού κλείσει τα 24 χρόνια του και λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η περιοδεία των Joy Division, στην Αμερική.

Κανείς δεν είχε καταλάβει. Ο Ian Curtis ήταν ένας φυσιολογικός, χαρούμενος τύπος, που πίσω από τους στίχους του, έκρυβε καλά το εσωτερικό του δράμα. Οι περισσότεροι τον θεωρούν ποιητή, όμως στην υπερβολή των λέξεων, βρίσκεις τις σκληρότερες αλήθειες.
Το διάστημα πριν το θάνατό του, η κατάσταση της υγείας του καλυτέρευε (έπασχε από επιληψία και κατάθλιψη), ενώ προσπαθούσε να ανακτήσει τις σχέσεις με τη διαλυμένη του οικογένεια. Η χήρα του, Deborah Curtis, στο βιβλίο της “Αγγίζοντας από απόσταση”, γράφει πως ο Ian, τις τελευταίες μέρες του, ήταν ήρεμος και ατάραχος. Ίσως, γιατί είχε πάρει την απόφαση. Είχε προκαθορίσει το τέλος.

Οι αντιφάσεις στη ζωή του Ian Curtis είναι αντιπροσωπευτικές της παρακαταθήκης των Joy Division. Χρειάστηκαν μόνο τρία χρόνια ( 1977 – 1980 ) και δύο άλμπουμ, για να καθιερωθούν στο καλλιτεχνικό πάνθεον, επηρεάζοντας ολόκληρη τη σκηνή του Μάντσεστερ μετέπειτα και αφήνοντας το μουσικό στίγμα του, στις περισσότερες post punk (revival) μπάντες. Όπου μπάντες, βλέπε Interpol, Editors, Bloc Party. Και να σημειωθεί πως την εποχή της δράσης τους, οι εμφανίσεις τους στα media ήταν ελάχιστες. Έγιναν γνωστοί από τις συναυλίες τους σε μικρές πάμπ, από στόμα σε στόμα, από το μύθο γύρω από τις φρενήρεις εμφανίσεις του Ian. Η “Μεραρχία της Χαράς” (βλέπεις κι εδώ την αντίφαση και την ιστορική αναφορά) εκτοξευόταν σε ποπ είδωλο, παίζοντας σκληρό καθαριστικό, μα λυρικό ταυτόχρονα, ροκ.

Πολλές φορές, η συζήτηση καταλήγει στο τι θα είχε συμβεί, εάν ο Ian Curtis δεν έπαιρνε την τελευταία απόφαση. Πού θα είχαν βρεθεί οι Joy Division, εάν είχαν ολοκληρώσει την περιοδεία στην Αμερική. Ίσως, ο πρόωρος θάνατός του, ενέτεινε τη γοητεία τους. Το πιο πιθανό είναι να μην είχαν υπάρξει ποτέ οι «New Order» – ειρωνικά, μα απολύτως αληθινά – το κουαρτέτο είχε αποφασίσει πως δεν θα αντικαθιστούσε κανένα μέλος, σε περίπτωση αποχώρησης.

Είναι που, όταν είσαι νέος, ο θάνατος δεν αποτελεί μέρος του κόσμου σου. Απεγνωσμένα ψάχνοντας διέξοδο, φλερτάρεις με το τέλος. Σε εκείνη τη λεπτή γραμμή, κάποιοι από εμάς συναντήσαμε τους Joy Division. Και κρατάμε, πάντα, τρυφερά μέσα μας, τον Ian Curtis.
5 τραγούδια των Joy Division, για να ακούσεις σήμερα:

1. Candidate (Unknown Pleasures)

2. Disorder (Unknown Pleasures)

3. Decades (Closer)

4. Twenty Four Hours (Closer)

5. Digital (Still)

Plus

Ένα τραγούδι των Joy Division, από τους New Order.

Μία ταινία.

Ένας δίσκος.

Reality is only a dream, based on values and well worn principles, whereas the dream goes on forever. – Ian Curtis

 

Κάνε click εδώ για να ακούσεις τον Beater.gr σε νέο παράθυρο!
Ακολούθησε τον Beater.gr σε Facebook, Twitter και Instagram!

 

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
ΤΙΠΟΤΑ. Μια αδιανόητη ιστορία αγάπης. Εκείνος, εκείνη, ηττημένοι από τον έρωτα.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Μοντάροντας τις εικόνες του μέλλοντος!