Horrorant Film Festival: Νύχτες τρόμου στοίχειωσαν τη Θεσσαλονίκη με ταινίες που θα θυμόμαστε!
Κείμενο: Χρύσα Λαγού
Το Horrorant Film Festival FRIGHT NIGHTS υποδέχτηκε, για 2η συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη(16-22 Απριλίου), το φανατικό κοινό του, στις αίθουσες του κινηματογράφου «Βακούρα». Οι θεατές μπορούσαν να επιλέξουν μέσα από μία μεγάλη ποικιλία 40 ταινιών, μεγάλου και μικρού μήκους, που περιλάμβαναν όλα τα είδη του τρόμου, δικαιολογώντας έτσι και τον χαρακτηρισμό του ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους του στην Ελλάδα. Όπως και πέρυσι, οι προβολές ήταν καθημερινά 6, όπου στην καθεμία, πρώτα προβαλλόταν μία ταινία μικρού μήκους κι έπειτα το κύριο φιλμ. Προς έκπληξή μου και λαμβάνοντας υπόψη ότι το ελληνικό κοινό δεν αποδέχεται εύκολα τον τρόμο στο σινεμά, οι παρευρισκόμενοι ήταν οι διπλάσιοι από την προηγούμενη χρονιά. Το ίδιο και οι συμμετοχές, που έκαναν το πρόγραμμα πλούσιο. Οι ταινίες που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω, είναι οι εξής.
Μικρού Μήκους: Γείτονες
Διαπραγματεύεται την παράξενη σχέση ενός ζευγαριού, με τον γείτονά τους. Συμπαθητικό φιλμάκι, ερχόμενο από το Βέλγιο, με μπόλικο αίμα, αλλά και ιδιαίτερα πλάνα. Πάντως, προετοίμασε αρκετά καλά το κλίμα για την επόμενη δυνατή ταινία, τους «Μάρτυρες».
Κύριο Φιλμ: Μάρτυρες
Το γαλλικό αριστούργημα, που πήρε βραβείο το 2008, ίσως είναι από τις καλύτερες επιλογές του φετινού φεστιβάλ. Ταινία εμπειρία, που παρουσιάζει τον ανθρώπινο πόνο, σε όλη του την υπόσταση, και ρίχνει μία φιλοσοφική ματιά στην αξία της ζωής και στην ακατάπαυστη περιέργεια του ατόμου, πάνω στο άγνωστο ταξίδι του θανάτου. Η ίδια κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κύμα στον γαλλικό τρόμο και να συγκλονίσει τους έκπληκτους θεατές. Βίαιη και παράλληλα ευαίσθητη, ωμή, κτηνώδης και επαναστατική, είναι όλοι μαζί οι χαρακτηρισμοί, που μπορούν να δοθούν σε αυτό το έργο τέχνης του Pascal Laugier. Όσοι δεν την προλάβατε, αξίζει οπωσδήποτε να τη δείτε, γιατί είναι μία ταινία, που δύσκολα ξεχνιέται!
Μικρού Μήκους: Το στομάχι
Ένα μέντιουμ αποφασίζει να αποσυρθεί από το επάγγελμα του, όταν έρχεται αντιμέτωπο με το θάνατο, ύστερα από μία τελετουργία για κάλεσμα των νεκρών. Ωστόσο, τα σχέδια του ανατρέπονται, όταν συνειδητοποιεί ότι τα πνεύματα, με τα οποία ασχολήθηκε στο παρελθόν, τον ακολουθούν παντού. Πολύ μέτρια ταινία μικρού μήκους, που συνδυάζει το torture porn, με το φόβο και τις ιστορίες φαντασμάτων.
Κύριο Φιλμ: Starry Eyes
Η Σάρα θα έκανε τα πάντα, για να γίνει μεγάλη σταρ του Hollywood και να αποκτήσει δόξα. Όμως, οι συνεχείς αποτυχημένες οντισιόν, την οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές τάσεις και την πωρώνουν ακόμα περισσότερο στο στόχο της. Μέχρι που, τυχαία, ανακαλύπτει μία οντισιόν, για συμμετοχή σε μία ταινία μεγάλης παραγωγής. Ο σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται την Σάρα και την αναγκάζει να κάνει βάναυσα πράγματα, που ξεπερνούν κάθε έννοια ηθικής, με την υπόσχεση ότι θα την τοποθετήσει στο star system. Παράλληλα, η ίδια αγνοεί ότι πίσω από όλη αυτή την δύναμη, κρύβεται κάτι σατανικό που τη φθείρει και τη μεταμορφώνει. Splatter θρίλερ, με πολλές σκηνές τραυματισμού ανθρώπινου σώματος, που μπερδεύει και λίγο εξορκισμούς. Πολυβραβευμένη αργή ταινία, που ωστόσο δεν άξιζε τις καλές κριτικές που της έδωσαν, λόγω των γνωστών αηδιαστικών κλισέ, της απουσίας υπόθεσης και των ακαταλαβίστικων πλάνων της. Μικρή παρένθεση στην όλη μαυρίλα της ταινίας, αποτελεί η τρομερή ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, που κυριολεκτικά αντιδρά με όλο της το σώμα και το βλέμμα της.
Μικρού Μήκους: Φοβία
Μία ψυχοπαθής γυναίκα παλεύει με μικρά πράγματα, που της δημιουργούν φοβίες μεγάλων διαστάσεων. Από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους του φεστιβάλ, που διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ψυχοπάθεια, τις ψυχολογικές εμμονές και εντάσσει τον θεατή, στο περίπλοκο μυαλό του ανθρώπου.
Κύριο Φιλμ: Τα κινητά του θανάτου
Σουηδικό θρίλερ, που ταιριάζει απόλυτα στη σημερινή ψηφιακή εποχή και στους κινδύνους της. Μία ομάδα πέντε ατόμων, κατεβάζει από το διαδίκτυο εφαρμογές, για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Όμως στην πορεία, εξωπραγματικές δυνάμεις αυτών των εφαρμογών, στρέφονται εναντίον τους και τους εκδικούνται, με τον χειρότερο τρόπο. Αξιόλογη ταινία, για γερά νεύρα, που συνδυάζει στοιχεία περιπέτειας με αγωνία, και βάζει τους χαρακτήρες της σε έναν μη αναστρέψιμο κύκλο, κρίνοντας και ξεγυμνώνοντας τους.
Το φετινό φεστιβάλ τρόμου ήταν, αναμφίβολα, καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά, έχοντας κάνει σημαντικά βήματα για την αναγνώρισή του. Το «HFF» γίνεται σιγά σιγά όλο και πιο αποδεκτό στο ελληνικό κοινό, κάτι που το αποδεικνύουν το φετινό πλούσιο πρόγραμμα, η διάσημη κριτική επιτροπή και οι γεμάτες αίθουσες. Ένας από τους στόχους του «HFF» είναι τα είδη του τρόμου να περάσουν σε άλλο επίπεδο, να γίνουν γνωστά σε όλη την χώρα, αλλά και να δοθεί η δέουσα σημασία σε αυτό το πρωτότυπο και συγκλονιστικό συναίσθημα, τον τρόμο.
Και του χρόνου λοιπόν!