Skip to content

Οι «Jane Doe» και οι «BrightSide.» θα γκρεμίσουν το Eightball!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

 

boys' bands - aristiz (17)

Κείμενο: Αλέξανδρος Δουρτμές
Φωτογραφίες: Αρίστη Ζαφειράκογλου

Είχα τεράστιο άγχος για τη συγκεκριμένη συνέντευξη. Που θα γίνει, τι θα ρωτήσω, θα είναι άνετα τα παιδιά; Χωρίς πολλά πολλά, η μάζωξη έγινε ένα Σάββατο απόγευμα, στο «Rover bar» και γύρω από ένα τραπέζι, μαζεύτηκαν οι Πρόδρομος (φωνητικά), Αντώνης (κιθάρα) και Γιάννης (visuals), εκ των «Jane Doe» και οι Κωνσταντίνος (κιθάρα/φωνητικά), Νέστορας (κιθάρα), Θάνος (μπάσο) και Νίκος (πλήκτρα), εκ των εταίρων, «BrightSide.».

Είχαμε πει αρχικά, να συζητήσουμε για πιο σοβαρά θέματα, όπως το «Metal Gear Solid» ή τα αγαπημένα «adventure games» των παιδιών, αλλά για χάρη της επερχόμενης κοινής εμφάνισης των δυο συγκροτημάτων, στις 30 Απριλίου στο «8ball», είπαμε να το παίξουμε σοβαροί κι επαγγελματίες. Το αποτέλεσμα ήταν να μην ξεχωρίζουμε σε ποιον απευθύνεται η κάθε ερώτηση, ποιος απαντάει κλπ, που για κάποιο πολύ περίεργο λόγο, έβγαζε νόημα. Το θέμα είναι ότι για μια ώρα και κάτι ψιλά, γίναμε μια τέλεια παρέα, κάναμε άπειρο χαβαλέ, λίγη συνέντευξη και μια φωτογράφιση, όπου ο γράφων είχε την ευκαιρία να νιώσει “συγκροτηματίας”, για μερικές στιγμές.

Υ.Γ. Στις φωτογραφίες, είμαι αυτό το ξεκάθαρα πανέμορφο παιδί με τα γυαλιά.

 

-Λοιπόν, με ποιούς θέλετε να ξεκινήσουμε;

Αντώνης: Με τους πολλούς από κει.

-Ωραία λοιπόν, για πάμε εσείς οι πολλοί. Αν και σας βλέπω πιο σφιγμένους και δεν ξέρω γιατί. Από το 2009 μπάντα, κι όμως κυκλοφορήσατε ένα demo κι ένα EP, ενώ φέτος, θα κυκλοφορήσει το πρώτο full album. Τίθεται θέμα έλλειψης έμπνευσης ή υπάρχουν δυσκολίες, όσον αναφορά την όλη διαδικασία ηχογράφησης-κυκλοφορίας της μουσικής;

Κωνσταντίνος: Είμαστε θεωρητικά μπάντα, από τότε που μπήκε στο σχήμα και ο Νίκος. Οπότε, ουσιαστικά μετράμε 1 με 1μιση χρόνο, και άρα τον πρώτο χρόνο ύπαρξης μας, κυκλοφορούμε και τον πρώτο μας full length δίσκο. Έχουμε, ήδη, κυκλοφορήσει ένα demo κι ένα EP πιο πριν. Βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα κάνουμε και όλα τόσο γρήγορα, ή ότι είμαστε σε οίστρο. Πιστεύουμε, όμως, πως όλα πάνε έτσι όπως πρέπει.

Πρόδρομος: «Τα ζώα μου αργά» είστε, αλλά τέλος πάντων.

boys' bands - aristiz (14)

-Έχετε εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και μαζί με μεγάλα ονόματα, στο χώρο της Indie μουσικής. Έχει επηρεάσει το γεγονός, τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργείτε πλέον σαν μπάντα; Ή ακόμα, και το πως συνθέτετε μουσική;

Κωνσταντίνος: Ωραία ερώτηση!

-Μου αρέσει που ρωτάω μόνο εσένα, πάντως!

(Υπόλοιποι): Είναι φιλόλογος, γι’ αυτό.

Κωνσταντίνος: Κυρίως, μετά η εμπειρία που είχαμε με το «Ejekt festival», σίγουρα επηρέασε το πως σκεφτόμαστε τη μουσική, αλλά και το τι θέλουμε να κάνουμε σε live εμφανίσεις. Οπότε, μπορώ να πω ότι ναι, αυτή η εμπειρία επηρέασε αρκετά το πως γράφουμε και το πως θέλουμε να εξελιχθούμε, σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, το να παίζεις μπροστά σε μεγάλο κοινό, είναι κάτι που θέλει κάθε μουσικός. Οπότε, για να φτάσουμε κι εμείς εκεί, πρέπει να εξελιχθούμε ανάλογα.

Νέστορας: Να συμπληρώσω κάτι σε αυτό;

(όλοι μαζί): ΟΧΙ!

Νέστορας: Είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί η μουσική σου κρίνεται σε άλλο επίπεδο πια. Οπότε, το αντιμετωπίζεις κι εσύ διαφορετικά. Δηλαδή, βλέπεις τι λείπει από τα κομμάτια σου, για ν’ ανταποκριθείς κι εσύ, αναλόγως.

boys' bands - aristiz (13)

-Ποια είναι η διαδικασία σύνθεσης;

Νίκος: Συνήθως, κάποιος έρχεται με μια ιδέα και πάνω σε αυτήν, “τζαμάρουμε”. Δεν κάνουμε κάτι πολύ διαφορετικό, από άλλα συγκροτήματα.

Κωνσταντίνος: Γράφουμε όλοι και γενικά δεν είμαστε συγκρότημα, όπου ένας μόνο δίνει την κατεύθυνση στο τι θα κάνουμε…. γι’ αυτό αργούμε και τόσο πολύ! (γέλια)

-Στιχουργικά, που κυμαίνεστε;

Νίκος: Οι στίχοι γράφονται μετά τη σύνθεση των κομματιών, κι ακόμα και μετά από live. Έχει τραγουδηθεί κομμάτι, χωρίς στίχους, και ο Κώστας να αυτοσχεδιάζει επί σκηνής. Είναι γνωστός MC….

Κωνσταντίνος: Η θεματολογία στα πρώτα μας τραγούδια, έχει να κάνει με τον έρωτα, σε κάθε του μορφή, ενώ αργότερα, περάσαμε σε βαθύτερα στοιχεία, επηρεασμένοι από ότι γίνεται γύρω μας. Κάποια στιγμή, αναφερθήκαμε στην αγωνία του χρόνου και της φθοράς, στην αγωνία του τι συμβαίνει γύρω μας στην Ελλάδα και κάποιες ρετρό αναφορές, που έχουν να κάνουν με τη σκηνή του Μάντσεστερ, τη δεκαετία του ‘80, αλλά έχουμε κάνει και αναφορές, στο κίνημα των Mods.

boys' bands - aristiz (16)

-Δηλαδή;

Νέστορας: Το πρώτο μας single, που έχει κυκλοφορήσει πριν κανένα χρόνο, μιλάει για το πως αντιμετωπίζεται η μουσική σήμερα και αναζητά όλους αυτούς τους χαμένους λάτρεις της μουσικής, που σιγά σιγά νομίζω ότι έχουν εκλείψει.

-Λίγα λόγια, για το Indie Fest (#if).

Κωνσταντίνος: Το #if ξεκίνησε, για να μαζεύονται οι «underground alternative» μπάντες της Θεσσαλονίκης και να μπορούν να παρουσιάσουν τη μουσική τους, σε έναν καλό χώρο, χωρίς διαδικαστικά ζητήματα. Δηλαδή, μια μπάντα που δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει υλικό, να μπορεί να παρουσιάσει τη δουλειά της, σε ένα ωραίο stage, και να’ χει και κοινό. Φυσικά, έχουμε και μπάντες με δισκογραφία, είτε από Θεσσαλονίκη, είτε από άλλες πόλεις και γενικά, είναι κάτι που το εξελίσσουμε.

boys' bands - aristiz (12)

Τι μανία αυτή με τα ψευδώνυμα;

Αντώνης: Μας ψάχνουν. (γέλια) Πας να ψωνίσεις, χτυπάνε το όνομα σου στον υπολογιστή… μπαπ! Χτυπάει ο Τειρεσίας! Κατεβαίνουν τα SWAT από παντού και σε μαζεύουν (γέλια).

Πρόδρομος: Αυτούς ρώτησε; Άσε να βγάλουν αυτοί το φίδι απ’ την τρύπα…

Κωνσταντίνος: Ψευδώνυμα κανονικά δεν έχουμε. Την εμμονή την είχε η Red Bull, η οποία μας ζήτησε να εμφανιστούμε με ψευδώνυμα. Δεν ήταν κάτι, που κάναμε εμείς. Εκτός από το Νέστορα φυσικά, που έχει ψευδώνυμο.

Νέστορας: Ναι, το «Lou». Επίσης, με τα ψευδώνυμα σε θυμάται πιο εύκολα ο κόσμος.

Μερικά λόγια για το βίντεο κλιπ.

Κωνσταντίνος: Το βίντεο κλιπ το ανέλαβε ο πολύ καλός μας φίλος, Πόλυς Πασχαλίδης και ήταν στην ουσία, ένα αποτέλεσμα brainstorming, όπως λέμε και στο χωριό μου… Μαζευτήκαμε όλη η μπάντα και σκεφτήκαμε να συνδυάσουμε πολλές και διάφορες ιστορίες, γύρω από αυτήν την υποτακτική/προστακτική “Get Down”. Στο βίντεο κλιπ εξελίσσονται διάφορες ιστορίες. Όποιος το’ χει δει, μπορεί να καταλάβει και μόνος του. Το βασικό concept, είναι κάποιος που αλλάζοντας κανάλια σε μια τηλεόραση, βλέπει διάφορες ιστορίες, με αυτή με τον Terminator, τον οποίο υποδύεται ο Νέστορας, να κάνει την περισσότερη εντύπωση. Γενικά, ήταν κάτι που μας άρεσε πολύ και περάσαμε πολύ καλά, γυρίζοντας το. Η παραγωγή ήταν όλη δική μας δουλειά και ξαναλέω ότι ήταν κάτι ωραίο, αλλά καλύτερα να μην το ξανακάνουμε…

boys' bands - aristiz (11)

Πρώτη φορά μοιράζεστε τη σκηνή, με τους «Jane Doe»;

Πρόδρομος: Ναι, παρότι είμαστε κοντά μουσικά, δεν έχει τύχει να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας.

-Υπήρξε κάποια αφορμή;

Νέστορας: Αφορμή δεν υπήρξε. Ήταν κάτι, που το συζητούσαμε καιρό.

Κωνσταντίνος: Βασικά, εμείς φταίμε που καθυστερήσαμε αυτό το live, μιας και η πρόταση υπήρχε εδώ και καιρό. Γενικά, δεν κάναμε ζωντανές εμφανίσεις τον τελευταίο καιρό, οπότε τώρα που ήρθε η ώρα, έγινε.

-Ποιος ανέλαβε το artwork της αφίσας; Την έβλεπα τις προάλλες και μου άρεσε πάρα πολύ!

(Δείχνοντας όλοι τον Πρόδρομο): Κι εμάς, μας άρεσε.

boys' bands - aristiz (6)

-Ποια είναι η επιρροή του John Cusack, στη μπάντα;

Πρόδρομος: Ε, είμαστε όλοι losers, σαν κι αυτόν… Είμαστε από αυτούς τους τύπους, που τους βλέπεις έτσι στην ταινία και λες «τώρα θα βρέξει». Και σε όλες τις ταινίες του Cusack, πάντα υπάρχει μια σκηνή, που βρέχει κι αυτός γίνεται χάλια….

-Του Neil Gaiman;

Πρόδρομος: Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με κόμικ. Εμένα προσωπικά, το αγαπημένο του Gaiman, είναι το Sandman.

Αντώνης: Εμένα μου άρεσε και η συνεργασία του με τον Terry Pratchet, στο “The Good Omens”. Έριξα πάρα πολύ γέλιο.

-Και μιας και πιάσαμε τα κόμικ, πολύ ενδιαφέρον το όλο concept του “The Enormous Head of King Splendid”. Εκτός από μερικά πολύ προφανή, ποιά κόμικ πραγματεύεται ο δίσκος;

Πρόδρομος: Δυο κόμικ πραγματεύεται ουσιαστικά, το “Watchmen” και το “Blankets”. Και το concept είχε να κάνει, με το πως θα ήταν η μουσική, που θα άκουγε κάποιος, όταν διάβαζε αυτά τα κόμικ. Δυο ορχηστρικά κομμάτια είναι…

-Έχω την αίσθηση πως δίνετε μεγάλη βάση στο στιχουργικό κομμάτι. Τι σας επηρεάζει στο γράψιμο; Υπάρχει πάντα κάποιο concept;

Πρόδρομος: Concept υπήρχε σε αυτά που είπαμε στο “The enormous head of king splendid”, αλλά και το “Revolution diaries”, που κυκλοφόρησε πέρυσι. Γενικά, δεν έχω πάντα κάποιο concept στο μυαλό. Περισσότερο, πρόκειται για κύκλους τραγουδιών. Πως πχ έγραφε παλιότερα ο Θεοδωράκης; Έτσι και με μένα, ένα τραγούδι έρχεται, για να συμπληρώσει κάποιο άλλο. Εμένα με εμπνέουν πολύ απλά και καθημερινά θέματα, που δεν τα χει περιγράψει κανείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το «Μια βραδιά στο Λούκι», όπου περιγράφεται μια κατάσταση, που έχουμε ζήσει όλοι! Εμένα αυτό το πράγμα, με συγκλονίζει. Ο Dylan, επίσης, το’ χει κάνει αυτό, όπως και ο Springsteen…

boys' bands - aristiz (7)

-H μουσική σας συνδέεται με τους στίχους, ή το αντίστροφο; Τι σας εμπνέει; Επιρροές;

Πρόδρομος: Ε, και τα δυο, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Αντώνης: Μουσικά, ακούμε κι έχουμε ακούσει όλοι, τα πάντα.

Πρόδρομος: Εγώ προσωπικά, για μεγάλη περίοδο της ζωής μου, άκουγα post-rock και neo-folk. Άλλος ακούει stoner. Έχουμε έναν μπασίστα, που για κάποιο λόγο, του αρέσουν οι «Rush».

Το παθαίνουν αυτό οι μπασίστες. Ίσως επειδή οι Rush, έχουν το λιγότερο loser μπασίστα απ’όλους.

Πρόδρομος (γελώντας): Ισχύει, ναι! Αλλά γενικά, οι μπασίστες είναι losers, οπότε… Έχουμε επίσης έναν ντράμερ, ο οποίος είναι “χεβυμεταλλάς του κερατά” κι έναν κιθαρίστα, που του αρέσουν όλοι αυτοί οι κιθαρίστες, που παίζουν γρήγορα, χωρίς να είναι “μεταλλάς”, και που και που παίζει και κανένα φλαμένγκο… Και όλο αυτό το «πράμα», με κάποιο μυστήριο τρόπο, δένει….

-Οι τελευταίοι δίσκοι κυκλοφόρησαν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ τους. Ήταν τόσο πολύ συσσωρευμένη η έμπνευση;

Πρόδρομος: Όντως, σε 1μιση χρόνο, είχαμε 3 δίσκους….

Αντώνης: Γενικά, με το «Enormous» και το «Revolution diaries» ήταν που είχαμε μπει κι εμείς στη μπάντα και είχαμε ιδέες να προσφέρουμε.

Νέστορας: Επίσης, προσπαθούσαν να καλύψουν το κενό που είχαμε αφήσει εμείς…

Πρόδρομος: Γενικά, καλύψαμε το κενό πολλών συγκροτημάτων (γέλια)

Αντώνης: Ε, μετά το «Enormous», που ήρθα εγώ στη μπάντα, υπήρχαν ιδέες και γράφοντας και το «Revolution diaries», υπήρχαν κι άλλα κομμάτια, τα οποία θέλαμε να βγουν και τα οποία ήταν σε εντελώς διαφορετικό ύφος.

Πρόδρομος: Πολύ διαφορετικό, ναι. Και εφόσον μπορούσαμε να τα βγάλουμε, το κάναμε.

boys' bands - aristiz (8)

-Πώς βγαίνει συνεννόηση, ανάμεσα σε τόσους πολλούς «Doe»;

Αντώνης: Δεν βγαίνει….

Πρόδρομος: Δύσκολα… Ωστόσο, έχουμε “σταντάρει” 2 πρόβες τη βδομάδα, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό. Εδώ και 1μιση χρόνο, κάνουμε 2 πρόβες τη βδομάδα. Και πολλές φορές είναι πολύ περίεργο, γιατί σε εποχές όπως άνοιξη/καλοκαίρι, που πηγαίναμε εμείς 12 η ώρα στο στούντιο και οι άλλοι 3 η ώρα έβγαιναν έξω, κάποια στιγμή γίνεται και λίγο αγγαρεία η φάση. Δεν ξέρω, γενικά, αν έχουμε ταλέντο. Μπορώ, όμως, με σιγουριά να πω, πως σαν μπάντα, έχουμε δουλέψει και μάλιστα, πάρα πολύ. Απλά έχουν υπάρξει και στιγμές, που έχουμε σιχαθεί ο ένας τον άλλο, έχουν πέσει μπινελίκια… Εντάξει, φυσιολογική είναι η τριβή μέσα σε μια μπάντα, από τη στιγμή που είμαστε τόσες πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες.

-Εκτός από την εμφάνιση με τους «BrightSide.», παίζετε και με Sonic Jesus, στη Μαύρη Τρύπα. Θεωρείτε τους εαυτούς σας περισσότερο «ζωντανή» μπάντα;

Αντώνης: Η προσωπική μου άποψη, είναι πως ζωντανά στη σκηνή, είμαστε καλύτερα. Το συναίσθημα, δηλαδή, των κομματιών, φαίνεται καλύτερα. Επίσης, αυτό συμβαίνει γιατί περνάμε και καλά!

Πρόδρομος: Περνάμε καλά κι αυτό βγαίνει στον κόσμο!

Γιάννης: Περνάμε καλά στα καμαρίνια κι αυτό βγαίνει προς τα έξω! Επίσης, ο Αντώνης έχει πολλά πετάλια και θέλει να τα δείχνει….

Πρόδρομος: Και φέρνει μόνο τα μισά…

-Τα πλάνα της μπάντας, στο πιο άμεσο μέλλον;

Πρόδρομος: Συναυλίες και δίσκοι… Έχουμε σκοπό να κυκλοφορήσουμε ένα ΕΡ, με διασκευές κομματιών μας.

Αντώνης: Είναι 4-5 κομμάτια, τα οποία παίζουμε διαφορετικά στις συναυλίες και θέλουμε να το κυκλοφορήσουμε έτσι. Επίσης, θα τραγουδάνε άλλοι στα κομμάτια…

Πρόδρομος: Πολύ ξεκούραστος δίσκος για μένα….

-Αλήθεια, ποιοι θα συμμετέχουν;

Πρόδρομος: Ο Ζακ Στεφάνου σίγουρα, και ψάχνουμε και μια αισθαντική γυναικεία φωνή.

Κωνσταντίνος: Θα την κάνετε κι εξώφυλλο; (γέλια)

Πρόδρομος: Κυριολεκτικά, θέλουμε να κάνουμε ένα βίντεο κλιπ, με μια γκόμενα να κυλιέται πάνω σε κρεβάτια. ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΛΙΣΕ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Αντώνη: Σε φουσκωτή πισίνα, γεμάτη ζελεδάκια, ροκσταρς κι έτσι…

-Ας πει κάποιος κάτι, να κλείσει τη συνέντευξη.

Πρόδρομος: Παιδιά, ελάτε στο live. Αλλιώς, θα σας βρούμε! (γέλια)

boys' bands - aristiz (10)

*Οι Jane Doe συναντάνε επί σκηνής τους BrightSide. σε μία σύμπραξη που υπόσχεται ένα εκρηκτικό live!

Πέμπτη 30 Απριλίου, στο Eightball Live Stage (Πίνδου 1, Λαδάδικα-Θεσσαλονίκη) συναντιούνται δύο από τα πιο συναρπαστικά σχήματα της αγγλόφωνης σκηνής.

Ώρα Έναρξης: 21:30
Εισιτήρια: Ταμείο: 5€

**BrightSide.

Μέλη:
Κωνσταντίνος Σκαρλάτος (φωνητικά, κιθάρες)
Νέστορας Μπανανής (κιθάρες)
Miles Λάππας (ντραμς, κρουστά)
Θάνος Καραπάντσιος (μπάσο)
Νίκος Καλλιάνης (πλήκτρα)

Κυκλοφορίες:
Νοέμβριος 2012: EP (EP)
http://brightsideofficial.com/album/ep
Σεπτέμβριος 2013: Get Down (Music Video)
http://www.youtube.com/watch?v=75bSmo7QAh8
Ιούνιος 2014: Where Are The Mods? (Digital Single)
http://brightsideofficial.com/album/where-are-the-mods

Links:
http://brightsideofficial.com/
http://brightsideofficial.com/facebook
http://brightsideofficial.com/twitter
http://brightsideofficial.com/instagram

***Jane Doe

Facebook Link: www.facebook.com/TheJaneDoeBand
YouTube Channel: www.youtube.com/channel/UCef-eSTx_i0bux_4wn00zEA

 

Ευχαριστούμε το Rover Bar για την παραχώρηση του χώρου!
https://www.facebook.com/roverbar

boys' bands - aristiz (9)

 

 

 

 

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Μπήκαμε στο WE λίγες ώρες πριν ανοίξει τις πόρτες του!
Horrorant Film Festival: Νύχτες τρόμου στοίχειωσαν τη Θεσσαλονίκη με ταινίες που θα θυμόμαστε!