Skip to content

Μια περιπατητική διαδρομή στον Όλυμπο που πρέπει να κάνεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το καλοκαίρι τελείωσε και η ζέστη μας εκνευρίζει όλο και περισσότερο, γιατί δεν βρισκόμαστε πλέον σε παραλίες με τα μαγιό μας ξαπλωμένοι, κρατώντας κάτι παγωμένο στο χέρι μας. Και τώρα τι; Τώρα βουνά! Ναι, ήρθε η ώρα να πάρουμε τα βουνά! Σκέψου το σαν τη βασική ψυχανάλυση που χρειάζεσαι για να υποδεχτείς το φθινόπωρο όπως του αξίζει. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Σε απόσταση μιάμισης ώρας από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με τεράστια ιστορία και μύθους να αιωρούνται σε κάθε ένα από τα 2.917 μέτρα που ενώνουν το επίπεδο της θάλασσας με τα σύννεφα, που συχνά αγκαλιάζουν την κορυφή του. Ο Όλυμπος και μόνο κατ’ όνομα είναι επιβλητικός. Δεν σου δίνεται με την πρώτη. Πολλές φορές δεν σου δίνεται καθόλου, αν δεν είσαι έτοιμος να ενδώσεις στις απαιτήσεις αυτού του θεϊκού όγκου. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως απέχει μισή ώρα με το αυτοκίνητο από την παραλία της Πλάκας Λιτοχώρου και την Εθνική Οδό μέχρι το σημείο που τελειώνει ο δρόμος, στα Πριόνια. Είναι τα 1.100μ. που χωρίζουν την παραλία με την εκκίνηση του πιο γνωστού μονοπατιού ανάβασης του Ολύμπου.

Όμως, σημεία που αξίζει να περπατήσεις (όχι να κάνεις ορειβασία, ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε παιδιά της πόλης!) υπάρχουν πολλά τριγύρω από τον ορεινό όγκο, τόσο στο νομό Πιερίας όσο και στο νομό Λαρίσης. Μια πρώτη γνωριμία μπορεί να γίνει ακολουθώντας το διεθνές μονοπάτι Ε4 από τη θέση «Μύλοι», λίγο έξω από το Λιτόχωρο, και ακολουθώντας το φαράγγι του Ενιπέα. Εκεί, μπορείς να συναντήσεις ξύλινες γέφυρες, καταρράκτες, λίμνες και σημεία απ’ όπου μπορείς να δεις τις κορυφές και τις πλαγιές του βουνού από χαμηλά. Είναι ένα οριοθετημένο μονοπάτι, με λίγη κίνηση και χαμηλή επικινδυνότητα για τον περιπατητή που αξίζει να δοκιμασθεί μέχρι όποιο σημείο καλύπτει τις αντοχές του καθενός.

Η διαδρομή με αφετηρία τα 400μ., υψόμετρο και ολοκλήρωση στα 2.100μ. στο δημοφιλές καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» διαρκεί περίπου 8 ώρες, οπότε καλό θα ήταν να διαλέξεις ένα κομμάτι της και να απολαύσεις τον περίπατό σου χωρίς να βάλεις συγκεκριμένο στόχο και χρονικό όριο. Με αυτή την πρώτη γνωριμία με τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου θα μείνεις ενθουσιασμένος, μπορεί και μαγεμένος! Οι εναλλαγές στη χλωρίδα, τα χρώματα από κάθε γωνιά που ο ήλιος ξεφεύγει από τις πλαγιές και τη βλάστηση και σε φωτίζει, η ησυχία και η σωματική απελευθέρωση είναι το κέρδος σου από αυτή την ημερήσια εκδρομή στη φύση.

______________________

Αυτό το’χεις διαβάσει; «Πήραμε τα βουνά – και γυρίσαμε για να σου τα πούμε όλα!»

______________________


Οι ιστορίες είναι πολλές, τόσο μυθολογικά όσο και ιστορικά, από τον προηγούμενο αιώνα. Θεοί και νύμφες, ληστές και στρατιώτες, κένταυροι και αναρριχητές έχουν αφήσει την αύρα τους εκεί που εσύ θα περπατήσεις. Πάρε την καλή διάθεσή σου και ένα απλό βασικό εξοπλισμό και ξεκίνα για το ταξίδι που θα αλλάξει τη στάση σου στη ζωή.

Ψιλά Γράμματα
Η περιοχή της Μακεδονίας είναι γεμάτη, όχι μόνο με ξενώνες και ποιοτικά καταλύματα, αλλά και με διαδρομές που απελευθερώνουν τις αισθήσεις και μας φέρνουν πιο κοντά στη φύση και στον εαυτό μας.

Όπου κι αν βρεθείς, θυμήσου ότι η φύση πρέπει να μένει ανέπαφη, οπότε μην αφήσεις τίποτα πίσω σου και σεβάσου αυτή την πολυτέλεια της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης σε περιοχές πανέμορφου φυσικού κάλλους που έχουμε στις περιοχές μας. Θα αποζημιωθείς κάθε φορά που θα ανακαλύπτεις κι άλλους κοντινούς παράδεισους, καθαρούς και απομακρυσμένους από την καθημερινότητα του αστικού περιβάλλοντος και της ρύπανσης κάθε είδους.

AUTHOR

Δημήτρης Τσιρώνης

Δεν ξέρει ακόμα τι θέλει να κάνει, όμως ονειρεύεται να παίζει με ένα πικάπ και δίσκους βινυλίου πάνω σε ένα βουνό.

Loading...
Το Αυτό: Κεφάλαιο 2, Πού Χάθηκες, Μπερναντέ, Εμμονή και άλλα στις ταινίες αυτής της εβδομάδας!
Οι Acid Baby Jesus live στην ταράτσα του Romantso!