Skip to content

Green Oliver: Μια ιστορία τουρισμού διαφορετική από τις άλλες!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Με εμπειρία στον επαγγελματικό τουρισμό από το 2009 και στις υπαίθριες δραστηριότητες από το 2007, το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού & υπαίθριων δραστηριοτήτων Green Oliver κέρδισε από την πρώτη ημέρα την εμπιστοσύνη και τη στήριξη ενός κοινού ανήσυχου, που αναζητά κάθε στιγμή την δυνατή εμπειρία. Εμείς συναντήσαμε τον ιδιοκτήτη του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Green Oliver, Χρυσόστομο Ζερβόπουλο, και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα ταξίδια δράσης και αναψυχής στη φύση!

Πώς προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσετε ένα γραφείο εναλλακτικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη;

Μετά από σπουδές στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, έφυγα στη Γλασκόβη όπου το 2006 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο International Management. Στη συνέχεια εργάστηκα στον τομέα των εξαγωγών και του marketing, κάνοντας πολλά ταξίδια στην Ευρώπη και στην μακρινή Αμερική. Το 2009, πέρασα στο χώρο των υπηρεσιών και του επαγγελματικού τουρισμού, όπου κατέληξα τελικά στο τι με εκφράζει περισσότερο. Παράλληλα, προέκυψε η ενασχόλησή μου με το θεματικό τουρισμό στη θάλασσα και η διοργάνωση ιστιοπλοϊκών εκδρομών. Η ιδέα ενός τουριστικού γραφείου με δράση στη φύση που θα προσφέρει στο κοινό μια διαφορετική εμπειρία προέκυψε το 2012, και έγινε τελικά πραγματικότητα το 2017, με τη δημιουργία του Green Oliver. Πολύ σύντομα, την άνοιξη κιόλας του 2017, το πρώτο γεμάτο λεωφορείο βρισκόταν καθ’οδόν για την πρώτη μας εκδρομή, στη Μεσορόπη Καβάλας!

Πώς προέκυψε το όνομα του γραφείου σας Green Oliver και τί συμβολίζει το logo σας;

Το όνομα του γραφείου προέκυψε μέσα από το συσχετισμό του γραφείο μας με τη φύση. Καταλήξαμε στο Green, καθώς είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μια λέξη που περιγράφει και σηματοδοτεί την έννοια «φύση». Ενώ η λέξη Oliver, αποτελεί μια λέξη που είναι παγκοσμίως αποδεκτή σαν άκουσμα και επιπλέον έχει μια συναισθηματική βάση για εμάς από τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Το λογότυπο παρουσιάζει ένα σαλιγκάρι. Θα μπορούσα να πω ότι είναι γραφικό και ρομαντικό, καθώς θέλουμε να επικοινωνήσουμε ότι κινούμαστε και δεν ανταγωνιζόμαστε και βασικός σκοπός των εκδρομών μας είναι εμπειρία, η απόλαυση και η επαφή με τη φύση και άλλους λάτρεις της. Επίσης, το σαλιγκάρι θεωρούταν στην αρχαιότητα ευεργετικό στοιχείο της φύσης, λόγω των θεραπευτικών και επουλωτικών ιδιοτήτων της βλεννογόνου που αφήνει. Έτσι, θα μπορούσε να γίνει παραλληλισμός των ιδιοτήτων του σαλιγκαριού με την σωματική και πνευματική ευεξία που προσφέρουν οι εκδρομές στη φύση.

Τι είδους εκδρομές διοργανώνετε;

Οι κλασικές εκδρομές που είναι και οι πιο διαδεδομένες είναι οι μονοήμερες περιπατικές, οι οποίες εδώ και 2,5 χρόνια πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή και περιοδικά και Σάββατο. Συχνά μάλιστα οι περιπατητικές εκδρομές μας συνδυάζονται με εμπειρίες πολιτισμού, όπως μια επίσκεψη σε οινοποιείο ή συμμετοχή σε τοπικά δρώμενα. Ακόμη, διοργανώνουμε πολύ συχνά και εκδρομές μεγαλύτερης διάρκειας, όπως διήμερες, τριήμερες, πενθήμερες κλπ, που διατηρούν το χαρακτήρα της αναψυχής και αλληλεπίδρασης με τη φύση και συνδυάζονται με επισκέψεις σε χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.  Ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρουμε υπηρεσίες δράσης σε τουρίστες στη Χαλκιδική, όπως hiking, mountain bike, υπαίθρια γυμναστική, yoga, pilates και SUP (Stand Up Paddle), που παρέχουμε με δικό μας εξοπλισμό. Τέλος, προσφέρουμε υπηρεσίες hiking όλο το χρόνο για μικρά και prive group σε γνωστά βουνά της Ελλάδας, όπως πχ τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, ενώ ειδικευόμαστε στο να δημιουργούμε tailor made πολυήμερες εκδρομές δράσης στη φύση για εταιρίες, οργανισμούς και σχολεία. Στόχος μας από το 2020 να ξεκινήσουμε να διοργανώνουμε εκδρομές και στο εξωτερικό, όπως τα κοντινά και «εύκολα» Βαλκάνια, αλλά και μακριά σε πιο ιδιαίτερους προορισμούς. Επιθυμούμε να δούμε και να γνωρίσουμε τη φύση περισσότερων χωρών, να ζήσουμε νέες εμπειρίες πραγματοποιώντας δραστηριότητες παντού, χωρίς φυσικά να αγνοούμε ποτέ τα πολιτισμικά αξιοθέατα κάθε τόπου.

Μας αρέσει ο κόσμος να μαθαίνει καινούρια πράγματα σε σχέση με τη φύση και να δραστηριοποιείται μέσα σε αυτή. Νέες εμπειρίες για τον σύγχρονο άνθρωπο της πόλης ακόμα και το άκουσμα των ήχων της φύσης και κυρίως μια ανάσα από το τσιμέντο της πόλης.

Πώς γίνεται η επιλογή μιας ορειβατικής εκδρομής και τί δυσκολίες αντιμετωπίζετε από την αρχή έως το τέλος της οργάνωσής της;

Αρχικά ελέγχουμε τα μονοπάτια, τα οποία μπορεί να έχουν κάποια σήμανση ή μπορεί και όχι. Δεν τα σηματοδοτούμε, χρειάζεται πάντα η επίσημη έγκριση της πολιτείας. Τα επισκεπτόμαστε και αν χρειαστεί τα καθαρίζουμε. Εντοπίζουμε τα επικίνδυνα σημεία, τα αξιολογούμε, ορίζουμε το βαθμό δυσκολίας και έτσι δίνεται μία ρεαλιστική εικόνα προς τους δυνητικούς συμμετέχοντες για το τι θα συναντήσουν. Στις εκδρομές μας υπάρχει πάντα επαρκής αριθμός επαγγελματιών συνοδών, που είναι πιστοποιημένοι στις πρώτες βοήθειες, και σκοπός τους είναι να καθοδηγούν με ασφάλεια και να βοηθούν τον κόσμο σε όλη τη διάρκειά τους. Πάντα δίνουμε ακόμη εναλλακτικές επιλογές πορείας είτε μικρότερης διαδρομής είτε και οπισθοχώρησης, ακόμη και αν χρειαστεί με συνοδεία, για άτομα που είναι πιο άπειρα ή σε λιγότερη καλή φυσική κατάσταση. Είναι απολύτως αποδεκτό αυτό, γιατί όλοι από κάπου ξεκινήσαμε μέχρι να φτάσουμε να είμαστε πιο εξοικειωμένοι με δραστηριότητες στη φύση!

Σε τί κοινό απευθύνεστε και τι επιθυμείτε να προσφέρετε μέσω του γραφείου τουρισμού;

Γενικά, το κοινό μας είναι αρκετά νεανικό. Νέοι άνθρωποι που πιθανόν δεν έχουν πολλές εμπειρίες στη φύση, αλλά βρίσκουν μία καλή ευκαιρία μαζί μας να ξεκινήσουν. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που είναι συχνά έμπειροι σε διαδρομές στο βουνό και μας προτιμούν για την οργάνωση και τον επαγγελματισμό μας. Ωστόσο, κοινό χαρακτηριστικό όλων και παράλληλα επιθυμία δική μας είναι οι άνθρωποι της πόλης να έρθουν σε επαφή με την φύση. Μας αρέσει ο κόσμος να μαθαίνει καινούρια πράγματα και να ζει νέες εμπειρίες στη φύση. Ακόμα και μόνο το άκουσμα των ήχων της φύσης για το σύγχρονο άνθρωπο της πόλης έχει γίνει πλέον πολύ σημαντικό στη σημερινή κοινωνία. Επίσης, μέσα από τις εκδρομές, γνωρίζει κανείς νέους ανθρώπους, κοινωνικοποιείται. Άνθρωποι που έχουν περάσει δυσκολίες, όπως ένας χωρισμός ή οτιδήποτε, βρίσκουν μια νέα ασχολία. Προσπαθούμε να υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων της εκδρομής, να δημιουργείται παρεΐστικη διάθεση, να αποτελεί εν ολίγοις μια δραστηριότητα αναψυχής για όλους. Τέλος, για την ασφάλεια των συμμετεχόντων σε απαιτητικότερες ορειβατικές διαδρομές και σε αναβάσεις σε δύσκολες κορυφές, που απαιτείται από το νόμο εξοπλισμός και ιδιαίτερη τεχνογνωσία, απευθυνόμαστε και ζητάμε τη βοήθεια έμπειρων οδηγών της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, με τους οποίους υπάρχει άψογη συνεργασία.

Οι άνθρωποι, ίσως λόγω της κρίσης, έχουν επαναπροσδιορίσει τις αξίες της ζωής και έχουν αρχίσει να επενδύουν σε κάθε είδους δραστηριότητες παρά σε αντικείμενα. Τί πιστεύετε για αυτό; Έχει δώσει μια ώθηση στο γραφείο σας αυτή η αλλαγή νοοτροπίας;

Σίγουρα είμαστε λιγότερο καταναλωτικοί από ότι στο παρελθόν. Ο κόσμος έβρισκε διέξοδο σε αυτό το δυτικό μοντέλο, που επιτάσσει την απόκτηση καταναλωτικών αγαθών. Ο τρόπος με τον οποίο μπορούσε να χαλαρώσει ήταν βασικά ξοδεύοντας σε αγαθά. Σήμερα, ο κόσμος άρχισε να ψάχνει περισσότερο τις πραγματικές μορφές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας και να σκέφτεται πως θα ξοδέψει πλεόν ποιοτικά τα χρήματά του.

Θα μας δώσετε μερικά ορειβατικά tips;

Αρχικά, σημαντικό είναι να μην κουβαλάτε περισσότερα πράγματα από αυτά που χρειάζεστε στην εκδρομή σας. Όλοι το κάναμε αυτό και είναι λογικό, αλλά με τον καιρό διορθώνεται! Ένα καλό ορειβατικό παπούτσι είναι πολύ σημαντικό και ίσως το κυριότερο. Φυσικά, όταν μιλάμε για φύση, το ίδιο ισχύει και για το αδιάβροχο, καθώς οι καιρικές συνθήκες μεταβάλλονται απρόβλεπτα. Η σταδιακή επένδυση σε έξτρα εξοπλισμό γίνεται απαραίτητη όσο περισσότερο ασχολούμαστε και ανεβάζουμε το βαθμό δυσκολίας και διάρκειας των διαδρομών μας. Τέλος, σχετικά με τα ατυχήματα, μπορεί να ακούγεται γραφικό, αλλά συχνά γίνονται από ανθρώπινη απροσεξία ή όταν κάποιος υπερεκτιμά τις δυνατότητές του και δεν σέβεται το βουνό, δηλαδή δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους του. Οπότε θέλει αρκετή προσοχή, καθαρό μυαλό, σεβασμό στη φύση αλλά και στην ομάδα που συμμετέχετε!

______________________

Ενημερώσου για τις επόμενες εκδρομές του Green Oliver από το website του, www.greenoliver.gr, το facebook: @greenoliver.gr ή το instagram: greenoliver.gr!

Περισσότερες Πληροφορίες/ Κρατήσεις Θέσεων
[email protected] | 697 721 2892 | Βασ. Γεωργίου 41, Θεσσαλονίκη

AUTHOR

Κατερίνα Τσιουρή

Μαγικός ρεαλισμός. Έχει γάτο μουστακάτο. Χρειάζεται καφέ, πολύ καφέ. Νησιώτισσα που έχει πάρει τα βουνά. Ψυχαναγκαστική από κούνια.

Loading...
Beater Essentials #25: Το Beater.gr επιλέγει τα τραγούδια της εβδομάδας!
Η σκηνή του πολυχώρου WE «ζωντανεύει» με τον Μικρό Κλέφτη!