Skip to content

The Greek Film Festival in Berlin, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών του Βερολίνου επιστρέφει!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Η έκτη έκδοση για The Greek Film Festival in Berlin, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής του Βερολίνου σηκώνει αυλαία από τις 20 έως 24 Ιανουαρίου 2021. Παρά την κρίσιμη περίοδο που διανύει ο κόσμος  λόγω της πανδημίας, το φεστιβάλ στόχο έχει να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία, όπως κάθε χρόνο, στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon.

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ βρίσκονται σε στενή επαφή με τον κινηματογράφο σχετικά με την λειτουργία, τους περιορισμούς και τους νέους κανονισμούς κατά τις προβολές –πάντα αν δεν υπάρχει lockdown- και θα τηρηθούν κατά γράμμα, ώστε να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Φεστιβάλ εξ ορισμού σημαίνει συνάντηση, διάδραση, απόλαυση του θεάματος συλλογικά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα εθνικό φεστιβάλ που ο κύριος «πρωταγωνιστής» και δύναμή του είναι το κοινό, ένα πολύ δυνατό κοινό στο Βερολίνο, που διαμορφώθηκε εδώ και πέντε χρόνια. Επιπλέον, εκ θέσεως το The Greek Film Festival in Berlin υποστηρίζει σθεναρά τον κινηματογράφο και επιθυμεί να εμμείνει στην υλοποίηση σε αυτόν. Σε περίπτωση lockdown οι ημερομηνίες του φεστιβάλ θα μετατεθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα που αυτό είναι εφικτό.

Λόγω του δραστικού περιορισμού των θεατών λόγω αποστάσεων, στην φετινή έκδοση μειώνεται ο αριθμός των ταιιών: 27 συνολικά ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, οι οποίες θα απλωθούν στις πέντε ημέρες της διοργάνωσης με επαναλήψεις, ώστε να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και να παρέχεται στο κοινό ευρύτερη δυνατότητα κράτησης εισιτηρίων για τις επιθυμητές ταινίες.  Οι θέσεις του κινηματογράφου θα είναι αριθμημένες και για την ομαλή προσέλευση θα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων.

«Narrating Histories» είναι το motto της 6ης διοργάνωσης. Το σινεμά αφηγείται ιστορίες αλλά και την Ιστορία. Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το φεστιβάλ διοργανώνει ένα highlight με δύο ταινίες, μια μικρή έκθεση και μια Ανοιχτή Συζήτηση που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να κατατοπίσουν το ξένο κοινό σχετικά με την σημαντική αυτή ενότητα της ελληνικής ιστορίας.

Ταινίας Έναρξης του φεστιβάλ θα είναι η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, η μεγαλύτερη κινηματογραφική εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα την περασμένη σεζόν, ένα biopic της μεγάλης Ελληνίδας τραγουδοποιού του ρεμπέτικου Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Ταινία Λήξης θα είναι το «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, το φιλμ που άνοιξε το τμήμα Horizonti του φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και η ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ 2021.

Το επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα «Emerging Greeks Competition» περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και πραγματοποιείται φέτος για τρίτη χρονιά. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή τους νέους δημιουργούς με το γερμανικό κοινό, τον Τύπο και την Κριτική Επιτροπή των επαγγελματιών αλλά και να παρουσιάσει το νέο που δημιουργεί η Ελλάδα. Το πρόγραμμα:

  • «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, πρεμιέρα Βερολίνου (zoom Q&A@Οval)
  • «Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλου, γερμανική πρεμιέρα (zoom Q&A@Οval)
  • «Kala azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου, γερμανική πρεμιέρα (zoom Q&A@Οval)
  • «Πράσινη Θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου, πρεμιέρα Βερολίνου (Q&A@Oval)
  • «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη, διεθνής πρεμιέρα (zoom Q&A@Οval)

Οι ταινίες θα διεκδικήσουν το Emerging Greeks Competition Award, το οποίο από φέτος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ και προσφέρεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τις ταινίες

  • «Ο Γιώργος του Κέδρου» του Γιάννη Κολόζη, ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τη ματιά δύο γενεών κινηματογραφιστών, του Γιώργου και του Γιάννη Κολόζη στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα.
  • «Μάρκος» του Νίκου Σκαρέντζου, αφιέρωμα στην ζωή και τις μουσικές ενός μεγάλου τραγουδοποιού του ρεμπέτικου του Μάρκου Βαμβακάρη, διεθνής πρεμιέρα

Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια Νεανική Προβολή, σε ώρα και μέρα που μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά και νέοι, με το ντοκιμαντέρ της Δήμητρας Κουζή «Καλημέρα κ. Φώτη», ένα έξοχο ντοκιμαντέρ με ήρωα τον κ. Φώτη τον δάσκαλο ενός σχολείου στην

Πλατεία Βάθης που όντας τα περισσότερα παιδιά μετανάστες εφευρίσκει νέους τρόπους μάθησης και κωδικούς επικοινωνίας μαζί τους.

Συγκομιδή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής, το πρόγραμμα Μικρού Μήκους για την 6η διοργάνωση περιλαμβάνει:

  • «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, πρεμιέρα Βερολίνου
  • «Anna and Phaedra» της Ελίνας Πάνικ, γερμανική πρεμιέρα
  • «54\Η τυφλή χελώνα και η απέραντη θάλασσα» της Ισαβέλλας Μαργάρα, γερμανική πρεμιέρα
  • «Σπινθηροβόλα Κεράκια» του Θανάση Νεοφώτιστου, πρεμιέρα Βερολίνου
  • «Rouge» του Κωστή Θεοδοσόπουλου, γερμανική πρεμιέρα
  • «Madonna f0» του Σταύρου Μαρκουλάκη, γερμανική πρεμιέρα
  • «Όλες οι φωτιές η φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη. πρεμιέρα Βερολίνου
  • «Bella» της Θέγιας Πετράκη, πρεμιέρα Βερολίνου
  • «Βούτα» του Δημήτρη Ζάχου, πρεμιέρα Βερολίνου
  • «Deathcar» του Ανδρέα Βακαλιού, πρεμιέρα Βερολίνου
  • «Ηansel» της Βίβιαν Παπαγεωργίου, πρεμιέρα Βερολίνου
  • «9BEDs» της Ισμήνης Δασκαρόλη, πρεμιέρα Βερολίνου
  • «Aygol» του Δημήτρη Αργυρίου, γερμανική πρεμιέρα

Ως Special Screenings θα προβληθούν το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, η ταινία που προβλήθηκε στο Πανόραμα της Berlinale με μια από τις μεγαλύτερες πορείες και επιτυχίες σε διεθνή φεστιβάλ και το «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» του Αστέρη Κούτουλα με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και χορογραφία Renato Zanella, ένα μοναδικό, αλληγορικό ταξίδι στην σημερινή Ελλάδα.

Ηighligt 1821-2021

Για να τιμήσει την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση κατά των Οθωμανών του 1821 το φεστιβάλ επέλεξε να πραγματοποιήσει δύο προβολές, με στόχο να ενημερώσει και να φωτίσει το γερμανικό κοινό για μια περιοχή της ελληνικής ιστορίας σχεδόν άγνωστη.

  • Γιά πρώτη φορά το φεστιβάλ συνεργάζεται με την δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ και θα προβάλει την ταινία «Θόδωρος Κολοκοτρώνης Ο στρατηγός της Επανάστασης» των Χρίστου Βασιλόπουλου και Δημήτρη Πετρόπουλου, ειδικά φτιαγμένη για το φεστιβάλ σε διάρκεια και περιεχόμενο. Η ταινία πρωταγωνιστή έχει την εμβληματική προσωπικότητα του αγωνιστή της Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και με μαρτυρίες σημαντικών ιστορικών και καταγραφή ανέκδοτων, μοναδικών ντοκουμέντων ερευνάται ο ρόλος του και ξετυλίγεται η περιπετειώδης ζωή μιας σπάνιας προσωπικότητας, που  έγινε θρύλος στην Ευρώπη και το όνομά της ταυτίζεται με την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
  • Επίσης, θα προβληθεί «Η τελευταία Νύχτα» του Γιώργου Γκικαπέπα, το χρονικό των τελευταίων ωρών του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια και φωτίζεται το διπλωματικό παρασκήνιο της διαμόρφωσης της νέας Ελλάδας και οι δυναμικές και σχέσεις των Ευρωπαίων συμμάχων στην διαμόρφωση του νέου χάρτη της χώρας και των Βαλκανίων.

Aνοιχτή συζήτηση: Mε αφορμή την προβολή των ταινιών «Θόδωρος Κολοκοτρώνης Ο στρατηγός της Επανάστασης» των Χρίστου Βασιλόπουλου και Δημήτρη Πετρόπουλου και «Η τελευταία νύχτα» του Γιώργου Γκικαπέπα το φεστιβάλ διοργανώνει μια ανοιχτή συζήτηση σε συνεργασία με το Centrum Modernes Griechenland (CEMOG) του Freie Universität Berlin για την επανάσταση του 1821 και τις ταινίες του αφιερώματος.  Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα γερμανικά.

Το highlight του φεστιβάλ πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Το meeting point του Babylon το OVAL πρόκειται να κοσμήσουν έργα της εικαστικού Καλλιόπης Νικολού με τίτλο «Στα όρη στα Βουνά»: Η μεγαλύτερη καταστροφή που βιώνουμε στις ημέρες μας δεν είναι άλλη από αυτήν που προκαλείται στη Φύση. Υιοθετώντας την ιστορία του Κακού Ματιού η καλλιτέχνης δημιουργεί μια σειρά από ζωγραφικά μάτια με σκοπό να λειτουργήσουν ως φυλαχτά της Φύσης ενάντια σε όποιους την καταστρέφουν. Αυτά μάτια γίνονται σύμβολα μιας ύστατης προσπάθειας να επιβάλουμε την ελευθερία, μια ελευθερία που μόνο η Μάνα Γη μπορεί να μας διδάξει. Αυτή είναι η αναγκαία “επανάσταση” σήμερα.

Κριτική Επιτροπή

Την Κριτική Επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Emerging Greeks Competition συνθέτουν:

Nicolette Krebitz | Η Νicolette Krebitz γεννήθηκε και μεγάλωσε στο δυτικό Βερολίνο. Σπούδασε κλασικό χορό στο Berliner Ballett Centrum και υποκριτική στο Fritz Kirchhoff Schauspielschule. Από το 1982 εργάζεται ως ηθοποιός στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το 1999 γύρισε την πρώτη της ταινία με τον τίτλο «Jeans» και έκτοτε δουλεύει μποροστά και πίσω από την κάμερα.

Φιλμογραφία ως ηθοποιός: AUSGERECHNET ZOÉ – 1994 – του Markus Imboden, BANDITS – 1997 – της Katja von Garnier, DER TUNNEL – 2001 – του Roland Suzo Richter, UNTER DIR DIE STADT – 2010 – του Christoph Hochhäusler

Φιλμογραφία ως σκηνοθέτης:

  • JEANS – 1999/2000 – σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή
  • MON CHERIE – 2001 – σενάριο, σκηνοθεσία, κάμερα (99 EURO filmproduction)
  • DAS HERZ IST EIN DUNKLER WALD – 2006 – σενάριο, σκηνοθεσία – X-FILME
  • EPIGENETIK – 2007 – σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή
  • DIE UNVOLLENDETE – 2008 – σενάριο, σκηνοθεσία  – DEUTSCHLAND 09 – Herbstilm
  • WILD – 2016 – σενάριο, σκηνοθεσία – Heimatilm

Isona Admetlla | H Isona Admetlla γεννήθηκε στη Βαρκελώνη και ζει στο Βερολίνο από το 2001. Είναι κοινωνιολόγος, ασχολείται με την πολιτιστική διαχείριση και τον σχεδιασμό διαμόρφωσης κοινού για κινηματογραφικά έργα. Εργάζεται στον κινηματογράφο ως ομιλήτρια σε διαλέξεις και ως σύμβουλος. Κάνει τον Γενικό Συντονισμό στο World Cinema Fund του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, αξιολογεί κινηματογραφικά project και συμμετέχει σε πολλά διεθνή προγράμματα χρηματοδότησης ταινιών. Συνεργάζεται τακτικά με διεθνή φεστιβάλ, με ιδρύματα και κινηματογραφικά event που οργανώνουν εργαστήρια και παραδίδουν σεμινάρια και μαθήματα σχετικά με την παραγωγή και την διαμόρφωση κοινού.

Knut Elstermann | O Knut Elstermann γεννήθηκε στο ανατολικό Βερολίνο το 1960. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Λειψία και εργάστηκε αρχικά ως συντάκτης σε διάφορα μέσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Aπό την Πτώση του Τείχους είναι συντάκτης και κριτικός κινηματογράφου κυρίως για το MDR και το RBB (radio eins), είναι σχολιαστής βιβλίων και έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες εκπομπές και features της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, ιδιαίτερα για τον ισραηλινό και τον ρώσικο κινηματογράφο και την DEFA (τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο της Ανατολικής Γερμανίας με έδρα το Potsdam).

H αφίσα του φεστιβάλ -και όλη η καμπάνια δημιουργικών- φιλοτεχνήθηκε από την © peppermint werbung berlin gmbh.

Τα εισιτήρια για τo Opening και για τις ταινίες θα υπάρχουν από τις 18.12 στο website του Babylon https://babylonberlin.eu

Όλες τις πληροφορίες και τα δελτία Τύπου υπάρχουν στο home page της επίσημης ιστοσελίδας του φεστιβάλ thegreekfilmfestivalinberlin.com

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Docs in Exile Film Festival: 5 ημέρες γεμάτες σινεμά!
Δtopia: Μια χορευτική ερμηνεία βασισμένη στον ήχο και την τεχνολογία.